SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.9 número25Sistemas Agroalimentarios Localizados y procesos de patrimonialización en territorios de la provincia de Buenos Aires, Argentina: posibilidades y contradiccionesPrincipios y proyecciones de la comercialización agroecológica: miradas desde la región de Valparaíso índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


RIVAR (Santiago)

versión On-line ISSN 0719-4994

Resumen

BARRIGA PARRA, José; SAAVEDRA GALLO, Gonzalo; BLANCO WELLS, Gustavo  y  NAVARRO PACHECO, Magdalena. Localized Land-Sea Food System: Histories, Proposals and Limits of Huape Case, Los Ríos Region, Chile. RIVAR (Santiago) [online]. 2022, vol.9, n.25, pp.17-36. ISSN 0719-4994.  http://dx.doi.org/10.35588/rivar.v9i25.5413.

The coastline of the south of Chile links up domestic groups with their land-sea environment, creating socio-economic relationships of complementarity that promote and result in land-sea food cultures. Under a Localized Agrofood Systems (LAF) approach, we use an ethnographic-qualitative methodology focused on food-economy organizations of Huape. This work allowed us to evidence the presence of a Localized Land-Sea Food System, which co-exists with artisanal-fisheries specialization. That System develops from a land-sea culture and it is expressed in the re-invention of local gastronomy. However, the proposal is not exempt from controversies and counterpoints from the territorial context in which unfolds.

Palabras clave : coastline; Localized Agrofood System; ethnography; Huape.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )