SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.90 número251SOBRE LA FACULTAD DE RENUNCIAR A LOS DERECHOS: UNA LECTURA EN CLAVE OBJETIVARECURSOS DE PROTECCIÓN AMBIENTALES INTERPUESTOS POR MAPUCHE DESDE LA CREACIÓN DE LOS TRIBUNALES AMBIENTALES. DEMANDAS INDÍGENAS Y SUPERVIVENCIA DE LA ACCIÓN CONSTITUCIONAL índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista de derecho (Concepción)

versión impresa ISSN 0303-9986versión On-line ISSN 0718-591X

Resumen

GONZALEZ GONZALEZ, JORGE LUIS. STANDARDS FOR THE RECOGNITION OF THE RIGHT TO FOOD OF THE MAPUCHE INDIGENOUS PEOPLE IN CHILE. Rev. derecho (Concepc.) [online]. 2022, vol.90, n.251, pp.111-143. ISSN 0303-9986.  http://dx.doi.org/10.29393/rd251-4erjg10004.

The human right to adequate food of indigenous peoples finds its foundations in standards on the classic right to food, food sovereignty plays a very important role in the feeding of indigenous peoples and in the development of their own production systems of food and livelihoods. It is concluded that the human right to food of indigenous peoples is an inclusive right, which implies having the right to adequate nutritional elements, which allow them to live a full life, in the case of indigenous peoples, food is essential to guarantee their existence, subsistence and survival. There is a regulatory framework at the legal and regulatory level that complements the effectiveness of the exercise of this right.

Palabras clave : Right to adequate food; indigenous peoples; mapuche people; international human rights law; Chilean laws; food sovereignty.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )