SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.29 issue2Spatial variability of the granulometric fractions and the production of banana cultivar 'Prata Anã'Liquid bovine manure in luvissol sodic: Biometric and productive response of yellow passion fruit plants author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Idesia (Arica)

On-line version ISSN 0718-3429

Abstract

PINILLA QUEZADA, Hernán; HERRERA FLOODY, Luis; BENAVENTE I, Rodrigo  and  SANHUEZA ROA, Héctor. Efecto del magnesio en el rendimiento y contenido de gluten en trigo (Triticum aestivum L.)  en un suelo andisol. Idesia [online]. 2011, vol.29, n.2, pp.53-57. ISSN 0718-3429.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292011000200007.

RESUMEN Se evaluó el efecto de las aplicaciones de magnesio en el rendimiento, contenido de gluten del trigo y su disponibilidad en un suelo volcánico de la IX región, durante tres temporadas. No se produjeron diferencias significativas de rendimiento por efecto de las distintas dosis de magnesio en ninguno de los sitios evaluados. No se mostraron diferencias en el contenido de gluten en los años 2005 y 2007, mientras que en 2006 se registró un incremento moderado respecto al testigo. Al aplicar 1 kg MgO/ha en el suelo, se produjo un aumento promedio de 0,0032 cmol/kg de Mg  a 0 - 20 cm.

Keywords : Triticum aestivum; trigo; magnesio; rendimiento; gluten.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License