SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número55Apuntes metodológicos para el entrecruzamiento de fuentes históricas a través de sistemas de información geográfica: el caso de Santiago de Chile (1650-1700)Influencia de la heterogeneidad del paisaje en la ocurrencia de incendios forestales en Chile Central índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

Compartir


Revista de geografía Norte Grande

versión On-line ISSN 0718-3402

Resumen

AGUILAR RIVERA, Noé; OLVERA VARGAS, Luis Alberto  y  GALINDO MENDOZA, Guadalupe. Evaluación de aptitud de tierras al cultivo de caña de azúcar en la Huasteca potosina, México, por técnicas geomáticas. Rev. geogr. Norte Gd. [online]. 2013, n.55, pp.141-156. ISSN 0718-3402.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34022013000200010.

Mexican sugarcane industry competitiveness needs to reestructuring its productive process in order to planning and optimizes the use of the technical, financial and human resources. At Huasteca Mexico an increasing area of sugarcane is being growing for the production of sugar and bioenergy because of its rapid growth and high energy production per ha. However, sugar cane yields had declined because sugarcane crop puts a high demands on the soil due to large amounts of nutrients are removed with the harvest. This research was carried out to analyze the effect of commercial sugarcane production on soil chemical properties using data from the main producing areas from Huasteca and integrating the approaches as Precision Agriculture (PA), soils management and Land Evaluation. The decrease in soil organic matter under continuous sugarcane confirmed dependence of cane yield and increases the susceptibility of the sugarcane soils to influence of the environment.

Palabras clave : Land Evaluation; sugarcane; GIS.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons