SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.27 número1Aprovechamiento de Cáscaras de Yuca y Ñame para el Tratamiento de Aguas Residuales Contaminadas con Pb(II) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

ANDRADE, Ricardo D; TORRES, Ramiro  y  PEREZ, Ana M. Effect of the Addition of Saccharose and Fructose Syrup on the Rheological Behavior of Honey Bees. Inf. tecnol. [online]. 2016, vol.27, n.1, pp.03-08. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642016000100002.

The effect of the addition of saccharose and fructose syrups on the rheological properties of honey produced in two regions, Sabanas and Montes de María, in the Department of Sucre in Colombia was determined. Sucrose or fructose syrup in percentages of 0, 10, 20, 30, 40 and 50% were added to pure honey. The rheological properties were determined using a TA Instruments rheometer AR1500EX, plate of 40 mm, gap of 1500 gm and at temperature of 30°C. The shear rate was increased and decreased between 0.1 and 100 s-1. Samples of honey (pure and adulterated) have newtonian behavior. Furthermore, the increased in the amount of syrups makes the viscosity of honey to decrease. Thus, viscosity can be used for determining adulteration of honey by addition of fructose or saccharose syrups.

Palabras clave : honey bee; rheological properties; newtonian behavior; adulteration.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons