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Revista chilena de nutrición

 ISSN 0717-7518

DIAS MENDONCA, Dayana; ZUCHINALI, Priccila    CORREA SOUZA, Gabriela. Development ofafoodfrequency questionnaire to determine vitamin k intake in anticoagulated patients: a pilot study. []. , 45, 4, pp.363-371. ISSN 0717-7518.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182018000500363.

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Our aim was to develop a food frequency questionnaire (FFQ) to estimate vitamin K intake in patients receiving warfarin. We conducted a cross-sectional study. The FFQ was designed based on a literature review, and included foods containing ≥ 5 µg/100 g consumed by the study group. The correlation between the intake of vitamin K estimated by the questionnaire and habitual intake measured by two 24-hour dietary recalls was assessed, as well as correlations between FFQ, International Normalized Ratio (INR) and serum vitamin K levels. The mean intake of vitamin K, estimated by the FFQ, was 112.6± 82.7 µg/day, and the habitual dietary intake estimated by 24-hour dietary recalls was 85.1±75.5 µg/ day, with a significant correlation between both methods (r= 0.756; p< 0.001). There was no correlation between FFQ and INR (r= 0.054; p= 0.716), or between FFQ and serum vitamin K (r= -0.005; p= 0.982). The strong correlation between vitamin K intake measured by FFQ and habitual dietary intake measured by 24-hour dietary recalls suggests that the FFQ can be used to estimate vitamin K intake.

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El objetivo de este trabajo fue desarrollar un cuestionario de frecuencia de consumo (CFC) para estimar la ingesta de vitamina K en pacientes que reciben warfarina. La investigación correspondió a un estudio transversal. El CFC se basó en una revisión de la literatura e incluyó alimentos que contenían ≥ de 5 µg/100 g. Se evaluó la correlación entre la ingesta de vitamina K estimada por el CFC y la ingesta habitual medida por dos recordatorios del consumo de las últimas 24 horas (R24). También se evaluó las correlaciones entre CFC, relación normalizada internacional (RNI) y los niveles séricos de vitamina K. La ingesta media de vitamina K, estimada por el CFC, fue de 112.6±82.7 µg/día, y la ingesta dietética habitual estimada por los R24 fue de 85.1±75.5 µg/día, con una correlación significativa entre ambos métodos (r= 0.756; p< 0.001). No hubo correlación entre CFC e RNI (r= 0.054; p= 0.716), o entre CFC y vitamina K sérica (r=-0.005; p= 0.982). La fuerte correlación entre la ingesta de vitamina K medida por CFC y los dos R24 sugiere que el CFC puede usarse para estimar el consumo de vitamina K.

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