Scielo RSS <![CDATA[Revista chilena de nutrición]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0717-751820220005&lang=pt vol. 49 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[Underlying factors influencing street food vendors’ implementation of food safety behaviours]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500423&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study aimed to determine the underlying factors influencing street food vendors’ implementation of food safety behaviours related to food handling. A questionnaire based on the Theory of Planned Behaviour was applied to 303 street food vendors in Southern Brazil. Open-ended questions identified that consequences related to consumers were important factors influencing street food vendors’ food safety behaviour. Also, water supply and lack of water were identified, respectively, as possible facilitators and barriers to carry out food safety behaviours such as handwashing and cleaning the shelf used to prepare food. Optimistic bias was identified and the majority of street food vendors gave positive results related to perceived behavioural control, subjective norm, attitude and behavioural intention. Improvements are needed in government regulation, infrastructure and food safety training for this sector, with measures that reflect and are adapted to the street food environment.<hr/>RESUMEN Este estudio tuvo como objetivo determinar los factores subyacentes que influyen en la implementación del comportamiento de seguridad de los alimentos en la manipulación de alimentos por vendedores ambulantes de alimentos. Se aplicó un cuestionario basado en la Teoría del Comportamiento Planificado a 303 vendedores ambulantes de alimentos en el sur de Brasil. Las preguntas abiertas identificaron que las consecuencias relacionadas con los consumidores eran factores importantes que influían en el comportamiento de seguridad de los alimentos por parte de los vendedores ambulantes de alimentos. También se identificaron el suministro de agua y la falta de agua, respectivamente, como posibles facilitadores y barreras para realizar comportamientos de seguridad de los alimentos como lavarse las manos y limpiar la mesa de trabajo que utilizan para preparar los alimentos. Se identificó sesgo optimista y la mayoría de los vendedores ambulantes de alimentos dieron resultados positivos relacionados con el control conductual percibido, la norma subjetiva, la actitud y la intención de comportamiento. Se necesitan mejoras en la regulación gubernamental, la infraestructura y la capacitación en seguridad de los alimentos para el sector, con medidas que reflejen y se adapten al entorno de la comida callejera. <![CDATA[Iron, calcium and phosphorus mineral profile in chronic renal patients on hemodialysis]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500434&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The main goal of this study was to verify the association between serum and dietary concentrations of calcium, phosphorus and iron, and to determinate whether patients with kidney disease undergoing hemodialysis had inadequacy in dietary intake. We conducted a descriptive cross-sectional study that evaluated 40 patients undergoing hemodialysis. Food consumption was determined by the 24-hour recall. The optical technology method was used to obtain hemoglobin and hematocrit concentrations. Serum levels of iron, calcium and phosphorus were determined by dry chemistry. We observed insufficient consumption of energy, macronutrients and minerals. Energy intake of patients with longer hemodialysis was higher. The sample presented hypocalcemia, hyperphosphatemia (except in the group ≥8 years of hemodialysis), higher iron concentrations and lower hemoglobin and hematocrit values. The serum levels of minerals were not affected by dietary intake. There was a significant correlation between dietary phosphorus and calcium in patients undergoing hemodialysis for more than 8 years, those over 60 years old and, between calcium and phosphorus normal levels in patients over 60 years old. Hemoglobin, hematocrit and mineral serum levels were similar regardless of age and hemodialysis time. It was concluded that inadequacies of minerals reflected deregulation among metabolism and the pathophysiological changes inherent to Chronic Kidney Disease.<hr/>RESUMEN El objetivo principal de este estudio fue verificar la asociación entre las concentraciones séricas y dietéticas de calcio, fósforo y hierro, y determinar su ingesta dietética inadecuada en pacientes con enfermedad renal sometidos a hemodiálisis. Se trató de un estudio descriptivo transversal que evaluó a 40 pacientes en hemodiálisis. El consumo de alimentos se determinó mediante el recordatorio de 24 horas. Se utilizó el método de tecnología óptica para obtener concentraciones de hemoglobina y hematocrito. Los niveles séricos de hierro, calcio y fósforo se determinaron mediante química seca. El estudio mostró un consumo insuficiente de energía, macronutrientes y minerales. La ingesta energética de los pacientes con hemodiálisis más prolongada fue mayor. La muestra presentó hipocalcemia, hiperfosfatemia (excepto en el grupo ≥8 años de hemodiálisis), mayor concentración de hierro y menores valores de hemoglobina y hematocrito. Los niveles séricos de minerales no se vieron afectados por su ingesta dietética. Hubo una correlación significativa entre el fósforo dietético y el calcio en los pacientes en hemodiálisis durante más de 8 años y los mayores de 60 años y, también, entre los niveles normales de calcio y fósforo en los pacientes mayores de 60 años. Los niveles séricos de hemoglobina, hematocrito y minerales fueron similares independientemente de la edad y el tiempo de hemodiálisis. Se concluyó que las deficiencias de los minerales parecen reflejarse en la desregulación de su metabolismo y los cambios fisiopatológicos inherentes a la Enfermedad Renal Crónica. <![CDATA[Nutrition in medical education: Cross-sectional study in a Peruvian university]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500443&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Estudios recientes han encontrado que los estudiantes de medicina afirman haber recibido una educación nutricional insuficiente. Objetivos: Describir la percepción de la formación, actitudes y competencias, conocimientos adquiridos y las barreras en estudiantes de medicina, y establecer la correlación entre la formación y el conocimiento en nutrición. Método: Estudio transversal, observacional y correlacional, aplicando una encuesta de 47 preguntas a alumnos de 6to año de una escuela de medicina. El análisis incluyó frecuencias con proporciones y la mediana con rango intercuartílico. La correlación entre la formación recibida y los conocimientos adquiridos se realizó con el coeficiente Rho de Spearman con significancia &lt;0,05. Resultados: Se incluyeron 75 alumnos, la mediana etárea fue 24 años. La mayoría percibió su formación como no suficiente, cerca del 90% tenía una actitud positiva hacia la enseñanza de nutrición y sus conocimientos oscilaron entre el 16 a 95%. Se identificó una correlación directa y significativa entre la formación y el conocimiento (Spearman= 0,278, p= 0,013). Conclusiones: La percepción de los estudiantes de medicina sobre su formación en nutrición fue baja, a pesar de una actitud proactiva y los conocimientos tuvieron resultados contrastantes. Se estableció una correlación directa entre la percepción de su formación y el conocimiento en nutrición.<hr/>ABSTRACT Recent studies have found that medical students claim to have received insufficient nutritional education. Objectives: To describe the perception of training, attitudes and skills, knowledge and barriers acquired, and the correlation between nutrition training and knowledge. Methods: Cross-sectional, observational and correlational study, using a survey of 47 questions to 6th year students of a medical school. The analysis included frequencies, proportions, median and interquartile ranges. The correlation between the training received and the knowledge acquired was estimated using Spearman’s Rho coefficient with a significance of p&lt;0.05. Results: Seventy-five students were included with a median age of 24 years. Most students perceived their nutrition training as not sufficient. About 90% had a positive attitude towards nutrition education. Nutrition knowledge ranged from 16 to 95%. A direct correlation (Spearman’s Rho= 0.278) was found to be significant (p= 0.013) between the training received and knowledge. Conclusions: The perception of medical student about their training in nutrition was low, despite having a proactive attitude; knowledge had contrasting results. A direct correlation was established between the perception of nutrition training and knowledge. <![CDATA[Factors that determine choice of processed foods among university students in the context of nutritional warning labels]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500451&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Las etiquetas de advertencia nutricional (EAN) informan a los estudiantes acerca de los alimentos procesados que exceden los niveles de nutrientes críticos. Sin embargo, aún es escasa la evidencia cómo funcionan las EAN en las decisiones alimentarias. El objetivo de esta investigación fue relacionar el efecto de las EAN en la toma de decisiones de alimentación de estudiantes universitarios, considerando los constructos de la teoría del comportamiento planificado (TCP), carrera de formación y variables sociodemográficas. A través de un muestreo no probabilístico se entrevistaron a 384 estudiantes universitarios. El cuestionario incluyó los factores de la TCP, correspondiente a las actitud, norma subjetiva, control percibido e intención de evitar la compra de alimentos procesados con EAN, más las carreras de formación y variables sociodemográficas. Los resultados del análisis factorial y regresión múltiple identificaron los determinantes de la intención de evitar comprar alimentos procesados con EAN. Los modelos muestran una actitud negativa de los estudiantes a las EAN lo que no activa la conducta de evasión por parte de los jóvenes. Mientras que la norma subjetiva, el control percibido y la formación en carreras de salud contribuyen positivamente a la intención de evitar alimentos con EAN. Los resultados evidencian que la TCP ayuda a entender el funcionamiento de las EAN en universitarios. Sin embargo, los hallazgos sugieren utilizar herramientas comunicacionales de mediano plazo dirigidas a jóvenes sin formación en salud para que estos realicen una elección informada de alimentos procesados y así reducir enfermedades no transmisibles asociadas a los malos hábitos alimentarios.<hr/>ABSTRACT Nutrition Warning Labels (NWLs) inform students about processed foods that exceed critical nutrient levels. However, evidence on how NWLs influence food decisions is still scarce. The objective of this research was to relate the effect of NWLs on the decision-making of university students, considering the constructs of the theory of planned behavior (TPB), university major, and sociodemographic variables. Through non-probability sampling, 384 university students were interviewed. The questionnaire included the factors of the TPB, corresponding to the attitude, subjective norm, perceived control, and intention to avoid the purchase of foods processed with NWLs, plus field of study and sociodemographic variables. Factor analysis and multiple regression results identified the determinants of the intention to avoid buying processed foods with NWLs. The models showed a negative attitude of the students to the NWLs, which did not activate avoidance behavior on the part of young people. At the same time, the subjective norm, the perceived control, and the training in health careers contribute positively to the intention to avoid foods with NWLs. The results show that the TPB helps understand the operation of NWLs in university students. However, the findings suggest using medium-term communication tools aimed at young people without health training to make an informed choice of processed foods and thus reduce non-communicable diseases associated with poor eating habits. <![CDATA[High protein, gluten-free cookies made with rice, beans and avocado]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500459&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Cookies are versatile foods that can supply specific needs and can be used as food vehicles to increase the intake of various nutrients. The objective was to create a gluten-free butter cookie based on rice flour (Oryza sativa). A central composite design 22 was used for analyzing the substitution of rice flour for bean flour (Phaseolus vulgaris, L.) (0-60%) and the substitution of butter for avocado puree (Persea americana) (0-100%). Response Surface Methodology were used to analyze the data with a significance of 10% (p&lt;0.1) and a minimum R2 of 0.6. Variables analyzed were protein content (%), fat content (%), spread ratio, weight loss (%), water activity, moisture content (%), and ash content (%). Increases in the percentage of substitution of bean flour and avocado puree increased the amount of protein, ash, and moisture significantly. Fat content increased significantly following the decrease in avocado substitution. The minimum weight loss was obtained on intermediate values of bean flour. Water activity and spread ratio were not affected by changes in the variables measured. Three different formulas were obtained for the optimization: 46% bean flour and 86% of avocado puree, a formulation with an appropriate moisture range by reducing the lipid oxidation (59% bean flour and 82% avocado puree), and a formulation with 100% avocado (40% bean flour and 100% avocado puree). Sensory evaluation results of optimized treatments indicated that the formula with 46% bean flour and 86% avocado puree presented the highest global acceptance. Results from this study showcase the possibility of producing gluten-free cookies with good protein content.<hr/>RESUMEN Las galletas son alimentos versátiles que pueden suplir necesidades específicas y ser utilizados como vehículos para aumentar la ingesta de distintos nutrientes. El objetivo fue elaborar galletas de mantequilla libres de gluten a base de harina de arroz. Se realizó un diseño central compuesto 22 donde se estudió la sustitución parcial de harina de arroz por harina de frijol (Phaseolus vulgaris, L.) (0-60%) y la sustitución de la mantequilla por puré de aguacate (Persea americana) (0-100%). Los resultados fueron analizados por la Metodología de Superficie de Respuesta con un nivel de significancia del 10% (p&lt;0.1) y con un mínimo R2 de 0.6. Las variables de respuesta fueron: proteína (%), grasa (%), diámetro/altura, pérdida de peso (%), humedad (%) y cenizas (%). A valores altos de las dos variables estudiadas la cantidad de proteína, de cenizas y de humedad aumentó significativamente. La cantidad de grasa se incrementó al utilizar bajos niveles de puré de aguacate. Los menores valores de pérdida de peso se obtuvieron en niveles intermedios de harina de frijol. La relación diámetro/altura no fue afectada por las variables estudiadas. Al optimizar se obtuvieron 3 formulaciones diferentes: 46% de harina de frijol y 86% puré de aguacate; 59% de frijol y 82% de puré de aguacate y otra (no estadística) 40% de frijol y 100% de puré de aguacate. Los resultados del análisis sensorial de las muestras optimizadas indicaron que la formulación con mayor aceptación global fue la elaborada con 46% de harina de frijol y 86% de puré de aguacate, concluyendo que es posible elaborar una galleta libre de gluten y con una adecuada cantidad de proteína. <![CDATA[Association between maternal pre- and gestational nutritional status, pathology, breastfeeding and overnutrition in offspring aged 5 to 10 years]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500468&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La malnutrición por exceso es un problema de salud pública relevante, con origen multifactorial y factores asociados como el estado nutricional pregestacional (ENP), durante y post gestación, ganancia excesiva de peso (EGP) gestacional y duración de la lactancia materna. El objetivo del estudio fue evaluar la malnutrición por exceso en niños de 5 a 10 años y su asociación con el estado nutricional pre y gestacional, lactancia materna exclusiva (LME) y patologías maternas. Se realizó un estudio con 213 niños y niñas estudiantes de 5 a 10 años. Los datos biosociodemográficos se obtuvieron mediante entrevistas con las madres y datos maternos previos y el embarazo con el carné de control. El estimó estado nutricional se estimó con z-score del peso para la talla e IMC/E, según sexo. Para los análisis estadísticos se usó el software STATA 15.0. El 56% de los estudiantes tuvo malnutrición por exceso. Un 53,1% de las madres presentó malnutrición por exceso previo al embarazo que aumentó a 74,6% post gestación. El 71,4% de los niños tuvo una LME ≥6 meses. Se relacionó estadísticamente la edad materna ≥35 años (p= 0,044) y la malnutrición por exceso pregestacional (p= 0,014). La edad materna ≥35 años aumentó el riesgo de malnutrición por exceso casi dos veces (OR= 1,78; IC: 1,029-3,046), al igual que el ENP (OR= 2,11; IC: 1,193-3,693) y en patologías maternas (OR= 1,41; IC: 1, 073-2,694). En conclusión, los niños preescolares de 5 a 10 años con factores de edad materna ≥35, ENP y patologías maternas tuvieron entre 1,4 y 2,11 veces más riesgo de presentar malnutrición por exceso comparado con aquellos niños sin estos factores.<hr/>ABSTRACT Overnutrition is a relevant public health problem with a multifactorial origin. Associated factors include maternal nutritional status before, during, and after gestation, excessive gestational weight gain, and breastfeeding duration. The objective of the study was to evaluate the association between overnutrition in children aged 5-10 years and pre- and gestational nutritional status, exclusive breastfeeding, and maternal pathologies. The study consisted of 213 schoolchildren aged 5-10 years. Bio-socio-demographic data were obtained through interviews with mothers, previous maternal data and pregnancy follow-up records. Nutritional status was measured using weight-for-height and BMI z-score by age and sex. The STATA 15.0 software was used for statistical analysis. A total of 56% of the schoolchildren had overnutrition. Meanwhile, 53.1% of the mothers demonstrated pre-pregnancy overnutrition, which increased to 74.6% post-pregnancy. It was found that 71.4% of schoolchildren had experienced exclusive breastfeeding ≥6 months. Maternal age ≥35 years (p= 0.044) and pre-gestational nutritional status (p= 0.014) were statistically related. Maternal age ≥35 years increased overnutrition by almost two-fold (OR= 1.78; IC: 1.029-3.046), as did pre-gestational nutritional status (OR= 2.11; IC: 1.193-3.693) and maternal pathologies (OR= 1.41; IC: 1.073-2.694). In conclusion, schoolchildren aged 5-10 years with mothers ≥35 years of age, who had overnutrition in the pre-gestational period, and a pathology were 1.4 to 2.44 times more at risk of developing overnutrition than children without these factors. <![CDATA[Association between carbohydrate quality index and dietary patterns, sleep quality, anxiety level, and depression symptoms: A cross-sectional study]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500476&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Aim: This study was conducted to determine the relationship between carbohydrate quality and sleep quality, depression, anxiety, stress and anthropometric measurements. Methods: The carbohydrate quality was calculated using the total fiber intake, ratio of whole grains to total grains, the ratio of solid carbohydrates to total carbohydrates, and the glycemic index. Sleep status was determined using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and nutritional status was determined by taking a 1-day food consumption record and food consumption frequency. Results: It was found that 20% of the participants with the highest carbohydrate quality had the highest sleep quality and the lowest body mass index. Conclusion: Adults should be informed that the quality of carbohydrates that they consume, was associated with better sleep quality and some micronutrients (potassium, magnesium, vitamin A-D-K-C-B1-B6, Folate) but no significant correlation was found between anxiety, depression, and stress scores<hr/>RESUMEN Objetivos: Este estudio se realizó para determinar la relación entre la calidad de los carbohidratos y la calidad del sueño, la depresión, la ansiedad, el estrés y las medidas antropométricas. Métodos: La calidad de los carbohidratos se calculó utilizando la ingesta total de fibra, la proporción de granos integrales a granos totales, la proporción de carbohidratos sólidos a carbohidratos totales y el índice glucémico. El estado del sueño se determinó utilizando el índice de calidad del sueño de Pittsburgh (PSQI) y el estado nutricional se determinó tomando un registro de consumo de alimentos de un día y la frecuencia de consumo de alimentos. Resultados: Se encontró que el 20% de los participantes con la mayor calidad de carbohidratos tenían la mejor calidad de sueño y el índice de masa corporal más bajo. Conclusión: Se debe informar a los adultos que la calidad de los carbohidratos que consumen, se asoció con una mejor calidad del sueño y algunos micronutrientes (potasio, magnesio, vitamina A-D-K-C-B1-B6, folato), pero no se encontró una correlación significativa entre las puntuaciones de ansiedad, depresión y estrés. <![CDATA[Time-restricted eating: Cardiometabo lic effects in overweight adults]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500486&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En individuos con malnutrición por exceso, tanto la resistencia a la insulina como la hipertensión arterial se asocian al desarrollo de enfermedades cardiovasculares y un mayor riesgo de mortalidad. Desde el punto de vista nutricional, la alimentación en tiempo restringido (ATR) emerge como una intervención dietoterapéutica que puede contribuir a contrarrestar las consecuencias de la malnutrición por exceso. La siguiente revisión describe el efecto de la aplicación de la ATR sobre la resistencia a la insulina y presión arterial elevada. Finalmente, se abordan otros factores que subyacen a los efectos cardiometabólicos y consideraciones prácticas.<hr/>ABSTRACT In obesity, insulin resistance and arterial hypertension are associated with the development of cardiovascular diseases and increased mortality risk. Time Restricted Feeding (TRF) has emerged as a dietary intervention that can help counteract the consequences of obesity. In the present review, we analyze TRF effects and its application on insulin resistance and high blood pressure. Finally, we discuss other factors underlying cardiometabolic effects and provide practical considerations. <![CDATA[Theoretical evaluation of the dietary exposure to the bacteriocin nisin as a natural preservative for plant-based mayonnaise in Chile]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500494&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Actualmente, existe una necesidad en la industria alimentaria de buscar preservantes de origen natural que tengan una mejor aceptación por el consumidor. Una alternativa interesante que ha emergido en los últimos años es el uso de antimicrobianos naturales, los cuales además de ser efectivos en el control de microorganismos, son inocuos para la salud. La nisina es una bacteriocina producida por bacterias ácido lácticas que se utiliza actualmente como preservante en varios productos alimenticios. En Chile, el uso de la nisina como aditivo está restringido a quesos y cremas naturales o nata cuajada, pero existen otros alimentos que podrían beneficiarse del uso de este preservante, como es el caso de los aderezos tipo mayonesa vegetal. En el presente trabajo, se analiza de manera teórica, como el uso de nisina en estos aderezos impactaría el consumo máximo permitido para este aditivo en la población chilena. Para esto, se analizó cuál es el consumo teórico actual de nisina en Chile, y cómo este se vería afectado si se utilizara nisina como preservante en aderezos tipo mayonesa vegetal. Finalmente, los datos obtenidos se compararon con el valor de ingesta diaria admisible (IDA) para la nisina, evidenciándose que existe una ventana de oportunidad para el uso de nisina en otros productos alimenticios.<hr/>ABSTRACT Currently, there is a need in the food industry for natural preservatives that have good consumers acceptance. Natural antimicrobials are a novel alternative, effective in controlling microbial growth, and safe to consume. Nisin is a bacteriocin produced by lactic acid bacteria that is currently used as a preservative in several food products. In Chile, nisin is regulated and restricted as an additive to cheeses and natural creams or curds. However, other food products could benefit from using nisin as a preservative, such as plant-based mayonnaise, where the consumer expects to find natural preservatives. In this review, we make a theoretical analysis of how adding nisin to plant-based mayonnaise would impact the daily intake of this additive in the Chilean population. Finally, we compare this data with the acceptable daily intake for nisin to conclude that there is an opportunity for using nisin as a preservative in plant-based mayonnaise without affecting consumers´ health. <![CDATA[Basil: Chemical composition and health benefits]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500502&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Las plantas medicinales se han utilizado tradicionalmente en la medicina popular debido a sus reconocidos efectos curativos naturales. Se estima que alrededor de dos tercios de la población mundial utilizan la medicina tradicional para sus necesidades médicas primarias. La albahaca (Ocimum basilicum L.) es uno de los principales cultivos herbáceos del mundo que ha mostrado componentes que pueden ser beneficiosos para el tratamiento de enfermedades cardiovasculares, trastornos inflamatorios y disminución del riesgo de cáncer. Este artículo presenta una revisión acerca de la planta y semillas de albahaca desde el 2010 a la fecha, con el objetivo de identificar la composición química (macronutrientes-proteínas, lípidos, carbohidratos; compuestos volátiles y polifenoles) y sus beneficios para la salud en función de la evidencia en humanos, modelo in vivo e in vitro. La literatura reciente muestra que las hojas y semillas de albahaca son una buena fuente de ácidos grasos α-linolénico, aceite y polifenoles con propiedades antioxidantes y antiinflamatorias que afectaría de forma favorable en la salud, restaurando la homeostasis en diversas patologías. Sin embargo, hasta la fecha, no se han dilucidado por completo los mecanismos moleculares involucrados.<hr/>ABSTRACT Medicinal plants have traditionally been used in folk medicine for their natural healing effects. It is estimated that around two-thirds of the world’s population uses traditional medicine for their primary medical needs. Basil (Ocimum basilicum) is one of the main herbal crops in the world that has shown components that can be beneficial for the treatment of cardiovascular diseases, inflammatory disorders, and decreased risk of cancer. This article presents a review of the state of the art about the basil plant and seeds from 2010 to date, with the aim of identifying the chemical composition (macronutrients-proteins, lipids, carbohydrates; volatile compounds and polyphenols) and its benefits on health based on evidence in humans, in vivo and in vitro models. Recent literature shows that basil leaves and seeds are a good source of α-linolenic fatty acids, essential oils and polyphenols with antioxidant and anti-inflammatory properties that would have a favorable impact on health, restoring homeostasis in various pathologies. However, to date, the molecular mechanisms involved have not been fully elucidated. <![CDATA[Effectiveness of two protocols of intermittent fasting on lipid profile, body composition and blood pressure in adults. A systematic review]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500513&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El ayuno intermitente se ha popularizado como una estrategia alternativa para el control de peso y disminución de algunos parámetros bioquímicos. El propósito de esta revisión sistemática fue evaluar la efectividad del ayuno intermitente en dos protocolos: ayuno en días intermitentes (ADA) y ayuno restringido en el tiempo (ART), sobre el perfil lipídico, composición corporal y presión arterial en adultos. Método: Revisión sistemática basada en ensayos controlados aleatorios consultados en las bases de datos: Web of Science, Scopus, Cochrane Library, Clinical Trials, Proquest y PubMed. Se estudió a adultos mayores de 18 años con cualquier estado nutricional. La intervención correspondió a ayuno intermitente de al menos 16 horas. Se evaluaron riesgos de sesgos según la colaboración de Cochrane. Resultados: Se analizaron seis ensayos clínicos, encontrándose que el protocolo ADA, presente en cuatro de ellos, generó cambios en las variables: triglicéridos, c-HDL, c-LDL, colesterol total, peso, masa magra, masa grasa y presión arterial sistólica, mientras que el protocolo ART, presente en los dos restantes, provocó cambios en las variables: peso, masa grasa, masa magra, triglicéridos, colesterol total, c-LDL, c-HDL y glicemia. Conclusión: La evidencia disponible con ensayos clínicos nos permite sugerir que los protocolos ADA y ART pueden ser una dieta alternativa para adultos. Sin embargo, el ajuste calórico y una adecuada educación sobre estilos de vida saludable muestran resultados similares. Sin perjuicio a esto, el AI puede ser una alternativa para aquellos a quienes les es difícil seguir un patrón dietético con restricción calórica diaria.<hr/>ABSTRACT Intermittent fasting has become popular as an alternative strategy for weight control and the reduction of some biochemical parameters. The purpose of this systematic review (SR) was to evaluate the effectiveness of intermittent fasting in two protocols: intermittent days fasting (ADA) and time-restricted fasting (ART), on lipid profile, body composition and blood pressure among adults. Methods: SR based on randomized controlled trials consulted in the following databases: Web of Science, Scopus, Library Cochrane, Clinical Trials, Proquest and PubMed. Adults over 18 years of age with any nutritional status were studied. The intervention corresponded to intermittent fasting of at least 16 hours. Risk of bias were assessed according to the Cochrane collaboration. Results: Six clinical trials were analyzed, finding that the ADA protocol, present in four of them, generated changes in the variables: triglycerides, c-HDL, c-LDL, total cholesterol, weight, lean mass, fat mass and systolic blood pressure, while the ART protocol, present in the remaining two, caused changes in the variables: weight, fat mass, lean mass, triglycerides, total cholesterol, c-LDL, c-HDL and glycemia. Conclusion: The available evidence with clinical trials allows us to suggest that the ADA and ART protocols can be an alternative diet for adults. However, caloric adjustment and adequate education on healthy lifestyles show similar results. Notwithstanding this, intermittent fasting may be an alternative for those who find it difficult to follow a dietary pattern with daily caloric restriction. <![CDATA[Food Insecurity among the migrant Venezuelan population in Peru during the COVID-19 pandemic]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000500524&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El ayuno intermitente se ha popularizado como una estrategia alternativa para el control de peso y disminución de algunos parámetros bioquímicos. El propósito de esta revisión sistemática fue evaluar la efectividad del ayuno intermitente en dos protocolos: ayuno en días intermitentes (ADA) y ayuno restringido en el tiempo (ART), sobre el perfil lipídico, composición corporal y presión arterial en adultos. Método: Revisión sistemática basada en ensayos controlados aleatorios consultados en las bases de datos: Web of Science, Scopus, Cochrane Library, Clinical Trials, Proquest y PubMed. Se estudió a adultos mayores de 18 años con cualquier estado nutricional. La intervención correspondió a ayuno intermitente de al menos 16 horas. Se evaluaron riesgos de sesgos según la colaboración de Cochrane. Resultados: Se analizaron seis ensayos clínicos, encontrándose que el protocolo ADA, presente en cuatro de ellos, generó cambios en las variables: triglicéridos, c-HDL, c-LDL, colesterol total, peso, masa magra, masa grasa y presión arterial sistólica, mientras que el protocolo ART, presente en los dos restantes, provocó cambios en las variables: peso, masa grasa, masa magra, triglicéridos, colesterol total, c-LDL, c-HDL y glicemia. Conclusión: La evidencia disponible con ensayos clínicos nos permite sugerir que los protocolos ADA y ART pueden ser una dieta alternativa para adultos. Sin embargo, el ajuste calórico y una adecuada educación sobre estilos de vida saludable muestran resultados similares. Sin perjuicio a esto, el AI puede ser una alternativa para aquellos a quienes les es difícil seguir un patrón dietético con restricción calórica diaria.<hr/>ABSTRACT Intermittent fasting has become popular as an alternative strategy for weight control and the reduction of some biochemical parameters. The purpose of this systematic review (SR) was to evaluate the effectiveness of intermittent fasting in two protocols: intermittent days fasting (ADA) and time-restricted fasting (ART), on lipid profile, body composition and blood pressure among adults. Methods: SR based on randomized controlled trials consulted in the following databases: Web of Science, Scopus, Library Cochrane, Clinical Trials, Proquest and PubMed. Adults over 18 years of age with any nutritional status were studied. The intervention corresponded to intermittent fasting of at least 16 hours. Risk of bias were assessed according to the Cochrane collaboration. Results: Six clinical trials were analyzed, finding that the ADA protocol, present in four of them, generated changes in the variables: triglycerides, c-HDL, c-LDL, total cholesterol, weight, lean mass, fat mass and systolic blood pressure, while the ART protocol, present in the remaining two, caused changes in the variables: weight, fat mass, lean mass, triglycerides, total cholesterol, c-LDL, c-HDL and glycemia. Conclusion: The available evidence with clinical trials allows us to suggest that the ADA and ART protocols can be an alternative diet for adults. However, caloric adjustment and adequate education on healthy lifestyles show similar results. Notwithstanding this, intermittent fasting may be an alternative for those who find it difficult to follow a dietary pattern with daily caloric restriction.