SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue46The Foundation of the Convent "Nuestra Señora de la Salud" in Pátzcuaro: Strategy and Consolidation of the Local Elite in the second half of the XVIII centurySaving and housing: two objectives of the moralizing paradigm in Chile during the beginning of the twenty century author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Cuadernos de historia (Santiago)

On-line version ISSN 0719-1243

Abstract

MUJICA, Fernando et al. Jamón de Chiloé: itinerario histórico de un producto típico de América del Sur (siglos XVIII y XIX). Cuadernos de Historia [online]. 2017, n.46, pp.55-82. ISSN 0719-1243.  http://dx.doi.org/10.4067/S0719-12432017000100003.

Este artículo examina el itinerario histórico del jamón de Chiloé, producto típico que se elaboraba en la frontera sur del imperio español, y que alcanzó fama en la corte del virrey del Perú. Se estudia la forma de criar y alimentar a los cerdos y de curar el jamón con la técnica del ahumado. También se identifica el perfil socioeconómico de los productores y las características de los mercados de Chile y Perú.

Keywords : jamón de Chiloé; productos típicos; agroindustria; historia económica de América Latina.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License