Scielo RSS <![CDATA[Chilean journal of agricultural research]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-583920110002&lang=es vol. 71 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<b>Interacción Genotipo × Ambiente en el Rendimiento de Semilla de Raps (<i>Brassica napus </i>L.) en Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Genotype x environment (G × E) interaction in canola (Brassica napus L.) cultivar seed yield is unknown in Chile. The interaction was performed with the SREG (Sites Regression) model. Two experiments were conducted in five and thirteen environments in the 2008-2009 season in Central South Chile. The experimental design was a randomized complete block (RCBD) in each environment with four replicates and 26 open-pollinated or hybrid canola genotypes in Experiment 1, and RCBD with three replicates and 17 genotypes in Experiment 2. ANOVA was used to determine the significance of the G × E interaction. biplots were used to graphically interpret and determine the best cultivar in each environment and the corresponding mega-environments. The G × E interaction was significant for seed yield in many locations in one cropping season. Most of the analyzed seed yield variation was due to environment and G × E effects. Principal components (PC1 and PC2) of the Sites Regression (SREG) model, with five and eight environments, accumulated 74.5% and 61.1% of the total variation, respectively. Two mega-environments were formed; the first being the Chillán environment while the second included the remaining environments. Six of the evaluated cultivars, all hybrids except ‘Goya’, were superior. The mean vs. stability analysis indicated that the Monalisa hybrid had the highest yield and was the most stable cultivar across all environments. Although the information is for only 1 yr, results could change with data from several years of experimentation. Hence, the study was carried out in many locations in order to provide validity to the results.<hr/>La interacción genotipo x ambiente en raps (Brassica napus L.) en Chile es desconocida. Para su determinación se utilizó el modelo SREG (regresión de sitios). Dos experimentos fueron establecidos en la temporada 2008-2009. El diseño experimental en cada ambiente fue de bloques completos al azar con cuatro repeticiones y 26 cultivares de polinización abierta o híbridos de raps para el Experimento 1 y de bloques completos al azar con tres repeticiones y 17 cultivares para el Experimento 2. Se utilizó un ANDEVA para determinar la significancia de G × E. Se usó el biplot para la interpretación gráfica y determinación del cultivar superior en cada ambiente y determinar el correspondiente mega ambiente. En una temporada y para las localidades evaluadas la interacción G x E fue significativa para rendimiento de semilla. La variación en el rendimiento de semillas determinada por el análisis fue debido al efecto del ambiente y de la interacción G x E. Los componentes principales (PC1 y PC2) del modelo SREG con cinco y trece ambientes acumularon 74,5% y 61,1% del total de la variación, respectivamente. Se formaron dos mega ambientes, un ambiente representado por Chillán y el otro formado por el resto de los ambientes estudiados. Seis de los cultivares evaluados fueron superiores y todos fueron híbridos excepto ‘Goya’. El análisis del promedio vs. estabilidad indicó que el híbrido Monalisa fue el de mayor rendimiento y el más estable evaluado a través de todos los ambientes. La información presentada sólo representa una temporada y podría variar si incluyera información que cubriera algunos años. <![CDATA[<b>Comparación de Métodos Convencionales y Orgánicos de Fertilización y Control de Malezas en una Rotación de Larga Duración de Cereales en Secano, España</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Under semiarid conditions the response of cereal crops to chemical fertilizers and weed control practices with herbicides is often reduced. In fact, the economic profitability of agricultural production in many dryland regions is critically affected by high costs of inputs and low crop yields. As a solution, cropping systems like organic farming, obtaining similar yields and promoting environmental sustainability by reducing fertilizer and herbicides, could be an alternative to conventional systems. In this study, 23 trials were performed in five semiarid regions of Spain during 5 yr to compare different fertilizers and weed control methods on durum wheat (Triticum durum Desf.) and barley (Hordeum vulgare L.) yields. The following rotation pattern was developed on the experimental plots: fallow-barley-ground ploughed vetch (Vicia sativa L.)-durum wheat. Plots either received organic fertilizer, chemical fertilizer, or no fertilizer. In addition, three levels of weed control were applied in cereal plots: flex-tine harrow tillage, conventional herbicide, and no weeding. The results indicated that neither the fertilization nor the weed control have effect on the yield crop.<hr/>En condiciones de clima semiárido, la agricultura de cereal tiene una reducida rentabilidad debido a los escasos rendimientos y elevados costes de abonos y herbicidas. Dado que las condiciones climáticas impiden incrementar estos rendimientos, la viabilidad económica y la sostenibilidad ambiental de la agricultura en estas regiones pasan por reducir el coste de los insumos o por conseguir precios del producto superiores mediante la obtención de un certificado ecológico para su comercialización. En este artículo se presentan los resultados de 23 ensayos de un experimento de 5 años localizado en cinco zonas semiáridas representativas de la agricultura española de secano. El objetivo del trabajo fue comparar los efectos de diferentes métodos de fertilización y control de malezas -ecológicos y convencionales- sobre la producción. Para ello se diseñó una rotación compatible con las técnicas de agricultura ecológica: barbecho- cebada (Hordeum vulgare L.)- veza (Vicia sativa L.) como abono verde-trigo duro (Triticum durum Desf.). En las parcelas destinadas al cereal se estudiaron tres niveles de fertilización: testigo sin fertilizar, fertilización orgánica y química. Además, se aplicaron tres niveles de control de malas hierbas: testigo sin desmalezar, grada de varillas flexibles, y aplicación convencional de herbicidas. Los resultados mostraron que ni el tipo de fertilizante ni el control de malezas tuvieron efectos sobre los rendimientos, por lo que para estas áreas la agricultura orgánica puede ser una solución viable. <![CDATA[<b>Eficacia Comparativa de Distintas estrategias en el Manejo de Malezas en Trigo</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Weed management programs should focus on environmental safety along with benefits to the farmer. We evaluated the effects of various weed control methods: ‘daab’ practice (stale seed bed technique), manual hoeing, and the chemical method (mixture of Buctril Super 60EC [bromoxynil + MCPA]0.45 kg ai ha-1 and Puma Super 75EW [fenoxaprop-P-ethyl] 0.75 kg ai ha-1) in combination with different planting geometries: 22.5 cm apart single row, 22.5 cm apart crisscross double row, 30 cm apart single row and broadcast sowings on weed control and grain yield of spring wheat (Triticum aestivum L.) var. Sehar 2006 at the University College of Agriculture, University of Sargodha, Pakistan, during the winters of 2009 and 2010. The chemical method, manual hoeing and ‘daab’ practice gave 71.44%, 30.69% and 28.60% weed controls resulting in 11.79%, 11.09% and 4.95% increases in grain yield above that of the weedy control, respectively. The 22.5 cm apart single row sowing in combination with chemical weed control proved to be the best regarding weed control (87.23%), grain yield ( ha-1) and number of fertile tillers m-2 (509.5), whereas wheat plant height (108.2 cm), number of grains spike-1 (45.90) and 1000 grain weight (45.23 g) were higher in 30 cm apart single row sowing in interaction with manual hoeing. Grain yield showed a significant negative (b = -152.8) and positive (b = 3.21) correlation with weed biomass and fertile tillers m-2, respectively. Chemical weed control, ‘daab’ practice and manual hoeing gave cost:benefit ratios of 2.50, 1.95 and 1.14, respectively. Although the chemical method seems the most profitable, the ‘daab’ practice was found to be the most advantageous if environmental concerns were taken into consideration.<hr/>El programa de manejo de malezas también debe centrarse en la seguridad del medio ambiente junto con el beneficio de agricultores. Se evaluó el efecto de diferentes métodos de control de malezas, es decir, la práctica ‘daab’ (técnica de la falsa cama de la semilla), azada manual, y el método químico (Buctril Super 60EC [bromoxinil + MCPA] 0,45 kg ia ha-1 y Super Puma 75EW [fenoxaprop-P-etil] 0,75 kg ia ha-1) en combinación con la plantación en diferentes geometrías: 22,5 cm de distancia en una hilera, 22,5 cm dos hileras entrecruzadas, 30 cm de separación en una hilera, y siembras al voleo sobre el control de malezas y el rendimiento de grano de trigo de primavera (Triticum aestivum L.) var. Sehar 2006 de la University College of Agriculture, University of Sargodha, Pakistán, durante los inviernos de 2009 y 2010. Método químico, azada manual y la práctica ‘daab’ dieron 71,44%, 30,69% y 28,60% de control de malezas que resultaron en aumentos de 11,79%, 11,09% y 4,95% en rendimiento de grano sobre el control con maleza, respectivamente. La distancia de siembra de 22,5 cm en una hilera, en combinación con el control de malezas químico fue el mejor control de malezas (87,23%) en relación con el rendimiento de grano (4073 kg ha-1) y el número de macollos fértiles m-2 (509,5), mientras que la altura de planta de trigo (108,2 cm), número de granos por espiga (45,90) y peso de 1000 granos (45,23 g) se mantuvieron más altos en siembra a 30 cm de distancia en una fila en interacción con escarda manual. El rendimiento de grano mostró una correlación significativa negativa (b = -152,8) y positiva (b = 3,21) con la biomasa de las malezas y tallos fértiles de 2 m, respectivamente. El control químico de malezas, la práctica ‘daab’ y escarda manual dieron relaciones costo:beneficio de 2,50; 1,95 y 1,14, respectivamente. Aunque el método químico parece más rentable, pero al mismo tiempo teniendo en cuenta las preocupaciones ambientales, la práctica ‘daab’ fue más ventajosa. <![CDATA[<b>Alternativas de manejo de una maleza problemática de trigo <i>Avena fatua</i> L. por metabolitos de <i>Trichoderma</i></b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Wild oat (Avena fatua L.) is a problematic weed of wheat (Triticum aestivum L.) in Pakistan. The present study was designed to evaluate the herbicidal activity of culture filtrates of four Trichoderma spp., namely T. harzianum, T. pseudokoningii, T. reesei and T. viride, against this weed species. In a laboratory bioassay, original (100%) and diluted (50%) culture filtrates of T. harzianum and T. pseudokoningii significantly reduced shoot and root growth of A. fatua seedlings. Only original culture filtrates of T. reesei exhibited significant effects, while the effect of filtrates of T. viride was insignificant against shoot and root growth of the target weed species. Generally, original concentrations of culture filtrates of all Trichoderma spp., except T. harzianum, significantly reduced various parameters of root and shoot growth of wheat seedlings. In foliar spray bioassay, pot-grown 1-wk and 2-wk old A. fatua and wheat seedlings were sprayed with 100% culture filtrates of the four Trichoderma spp. thrice with 5 d interval each. Culture filtrates of all except T. viride significantly diminished root and shoot biomass of A. fatua plants in 1-wk old plants. The effect of foliar spray on root and shoot growth of wheat was insignificant. Present study concludes that metabolites of T. harzianum, T. reesei and T. pseudokoningii contain herbicidal constituents for the management of A. fatua.<hr/>La avena silvestre (Avena fatua L.) es una maleza problemática del trigo (Triticum aestivum L.) en Paquistán. El presente estudio se diseñó para evaluar la actividad de filtrados de cultivos de cuatro Trichoderma spp.: T. harzianum, T. pseudokoningii, T. reesei y T. viride, contra esta especie. En un bioensayo de laboratorio, filtrados de cultivos originales (100%) y diluidos (50%) de T. harzianum and T. pseudokoningii redujeron significativamente el crecimiento de brotes y raíces de plántulas de A fatua. Sólo los filtrados de cultivos originales de T. reesei exhibieron efecto significativo mientras el efecto de filtrados de T. viride fue insignificante contra el crecimiento de brotes y raíces de la maleza. Las concentraciones originales de filtrados de todos los cultivos de Trichoderma spp. excepto T.harzianum redujeron significativamente varios parámetros de crecimiento de brotes y raíces de plántulas de trigo. En el bioensayo de aspersión foliar, plántulas de A. fatua y trigo de 1 y 2 semanas de edad cultivadas en macetas se asperjaron con filtrados de cultivo 100% de las cuatro especies de Trichoderma tres veces con 5 d de intervalo cada uno. Los filtrados de cultivo de todos excepto T. viride redujeron significativamente la biomasa de raíces y brotes de plantas de A. fatua en plantas de 1 semana de edad. El efecto de la aspersión foliar sobre el crecimiento de raíces y brotes de trigo fue insignificante. El presente estudio concluye que los metabolitos de T. harzianum, T. reesei y T. pseudokoningii contienen constituyentes herbicidas para el manejo de A. fatua. <![CDATA[<b>Componentes químicos y toxicidad del aceite esencial de <i>Agastachefoeniculum</i> (Pursh) Kuntze contra dos plagas de insectos de productos almacenados</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es The uncontrolled use of synthetic insecticides is a great hazard for the environment and consumers. Essential oils were introduced as low toxic agents against mammals and non-targeted insects. In this study, essential oil from aerial parts of blue giant hyssop (Agastache foeniculum [Pursh] Kuntze) (Lamiaceae) was isolated by the water steam distillation method with a Clevenger apparatus, and its chemical composition was studied by gas chromatography mass spectrometry. The toxicity of A. foeniculum essential oil against red flour beetle, Tribolium castaneum (Herbst), and lesser grain borer Rhyzopertha dominica (F.) was evaluated by fumigation at 24, 48, and 72 h exposure times. Estragole and 1,8-cineole were identified as major constituents of the A. foeniculum oil. Fumigation bioassays revealed that A.foeniculum oil had strong insecticidal activity on experimental insects. Rhyzopertha dominica was more susceptible than T. castaneum for all exposure times. Insecticidal activity varied with essential oil concentration and exposure time. Probit analysis showed that increased exposure time and essential oil concentration increased mortality. These results indicated that A. foeniculum essential oil can be applied in the management of stored-product insects to decrease the detrimental effects of synthetic insecticides.<hr/>El uso incontrolado de los insecticidas sintéticos causa gran peligro para el medio ambiente y los consumidores. Los aceites esenciales se presentan como agentes tóxicos leves contra mamíferos e insectos no objetivo. En el presente estudio, el aceite esencial de las partes aéreas del hisopo gigante azul (Agastache Foeniculum [Pursh] Kuntze) (Lamiaceae) se aisló por el método de destilación al vapor de agua, utilizando un aparato de Clevenger y se estudió su composición química mediante cromatografía de gases y espectrometría de masas. La toxicidad del aceite esencial de A. foeniculum se evaluó por métodos de fumigación a las 24, 48 y 72 h contra el escarabajo rojo de la harina (Tribolium castaneum (Herbst)) y el barrenador menor de granos (Rhyzopertha dominica (F.)). El estragol y 1,8-cineole se detectaron como componentes principales en el aceite A. foeniculum. Los bioensayos revelaron que el aceite de A. foeniculum tuvo una fuerte actividad insecticida sobre los insectos experimentales. R. dominica fue más susceptible que T. castaneum en todos los tiempos. La actividad insecticida varió con las concentraciones de aceite esencial y los tiempos de exposición. El análisis Probit mostró que la mortalidad aumenta con el incremento del tiempo de exposición y la concentración del aceite esencial. Estos resultados indican que el aceite esencial del A. foeniculum podría ser aplicable al manejo de insectos de productos almacenados con el fin de disminuir los efectos perjudiciales de la utilización de insecticidas sintéticos. <![CDATA[<b>Propiedades Antialimentaria e Insecticida de Extractos Acuosos y Etanólicos del Fruto de <i>Melia azedarach</i> L. en el Escarabajo de la Hoja del Olmo <i>Xanthogaleruca luteola </i>Müller</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Xanthogaleruca luteola Müller (Coleoptera: Chrysomelidae), a defoliator of Ulmus species currently present in several regions of central Chile, causes severe damage to trees, mainly in park areas, street tree-lines and gardens. The antifeeding and insecticidal activities of extracts from immature fruit of Melia azedarach L. (Meliaceae) were determined on adults of X. luteola in laboratory bioassays. Several concentrations of the extracts obtained with water and ethanol were used and their effectiveness and LC50 were determined. The antifeeding action of the water extracts caused 100% deterrence over concentrations of 3.6% w/v. Both extracts were effective insecticides against adults, causing 86% mortality (2.4% w/v), with a better performance of the ethanol extracts, with a LC50 of 0.9% w/v on the 3rd day after exposure, and 6.6% w/v on the 5th day with the water extract.<hr/>Xanthogaleruca luteola Müller (Coleoptera: Chrysomelidae), un defoliador de especies de Ulmus presente en varias regiones de Chile central, causa daño severo en árboles principalmente en áreas de parques, árboles de calles, y jardines. Se determinó el efecto antialimentario e insecticida de extractos de frutos inmaduros de Melia azedarach L. (Meliaceae) sobre adultos de X. luteola en bioensayos de laboratorio. Se usaron varias concentraciones con agua y etanol de los extractos y se determinó su efectividad y su CL50. La acción antialimentaria de los extractos de agua causó un 100% de deterrencia sobre concentraciones de 3,6% p/v. Ambos extractos fueron efectivos como insecticidas contra los adultos, causando un 86% de mortalidad (2,4% p/v), con un mejor comportamiento de los extractos con etanol con una CL50 de 0,9% p/v al tercer día después de la exposición, y 6,6% p/v al quinto día con los extractos acuosos. <![CDATA[<b>Efecto ovicida de algunos insecticidas sobre la polilla del repollo, <i>Plutella xylostella </i>(L.) </b><b>(Lepidoptera: Yponomeutidae)</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es The diamondback moth, Plutella xylostella (Lepidoptera: Yponomeutidae), is a serious threat to Brassica vegetables in Iran, including Tehran province. The ovicidal effects of different classes of insecticides on P. xylostella were investigated, using three fixed doses (based on commercial formulations). At the lowest concentration (500 mg L-1), the mortality effect of hexaflumuron and pyridalyl was higher than the other insecticides examined. Fipronil, hexaflumuron and spinosad and pyridalyl, however, showed high toxic effects at the median dose (1000 mg L-1). On the other hand, at high concentration (2000 mg L-1), all insecticides except lufenuron and indoxacarb (EC formulation) caused more than 85% mortality. Overall, these findings indicate that hexaflumuron, spinosad and fipronil, with low active ingredients and high mortality, could be the best choices for controlling the P. xylostella in the egg stage.<hr/>La polilla del repollo, Plutella xylostella (L.) (Lepidoptera: Yponomeutidae), es un serio riesgo para especies Brassica en Irán, incluyendo la provincia de Teherán. Se investigó el efecto ovicida de algunos insecticidas pertenecientes a diferentes clases de P. xylostella usando tres dosis (basadas en formulaciones comerciales). A la menor concentración (500 mg L-1) el efecto de mortalidad de hexaflumuron y piridalil fue mayor que las otras dosis examinadas. Fipronil, hexaflumuron spinosad y piridalil, sin embargo, mostraron fuertes efectos tóxicos a la dosis media (1000 mg L-1). Por otra parte, a alta concentración (2000 mg L-1) todos los insecticidas excepto lufenuron e indoxacarb (formulación EC) causaron más de 85% mortalidad. Finalmente, estos hallazgos indican que hexaflumuron, spinosad y fipronil con baja concentración de ingredientes activos y alta mortalidad pueden ser la mejor elección para controlar P. xylostella en el estado de huevo. <![CDATA[<b>Actividad antifúngica de extractos de plantas medicinales contra el hongo fitopatógeno <i>Alternaria </i>spp</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim of the study was to evaluate the antifungal activity of extracts of 10 plant species used in traditional Uruguayan medicine against the phytopathogenic fungus Alternaria spp. The plants were selected on the basis of their reported ethnobotanical uses. Aqueous, saline buffer and acid extracts of different plant species were screened in vitro for their antifungal activity against Alternaria spp. For the antifungal evaluation we used a microspectrophotometric assay. Minimal inhibitory concentration (MIC) and minimum fungicidal concentration (MFC) of the extracts were determined. Three solvents were assayed on different tissues of the plants and among the 29 evaluated extracts, 31% of the extracts inhibited growth, similar to the effects of a chemical fungicide. Acid extracts of the plants were more effective than the aqueous or buffer extracts against Alternaria spp. The MIC values of the extracts were determined ranging between 1.25 and 25 µg mL-1. The MFC values of the extracts ranged between 1.25 µg mL-1 (Rosmarinus officinalis L.) and 10 µg mL-1 (Cynara scolymus L.). MICs and MFCs values obtained from leaves (Salvia officinalis L. and R. officinalis) and seeds extracts (Salvia sclarea L.) were quite comparable to values obtained with the conventional fungicide captan (2.5 µg mL-1). The extracts of Salvia sclarea, S. officinalis and R. officinalis could be considered as potential sources of antifungal compounds for treating diseases in plants. These extracts showed maximum activity, even at very low concentrations, and the same fungicide effects as chemical fungicide. We conclude from this that these extracts exhibit amazing fungicidal properties that support their traditional use as antiseptics.<hr/>El objetivo de este trabajo fue evaluar la actividad antifúngica de extractos vegetales de 10 especies utilizadas en la medicina tradicional uruguaya contra el hongo fitopatógeno Alternaria spp. Las plantas fueron seleccionadas en base a usos etnobotánicos reportados. Se evaluó in vitro la actividad antifúngica de tres tipos de extractos, acuoso, tampón salino de extracción y ácido, de las diferentes especies vegetales. Para la evaluación de la actividad antifúngica se usó un ensayo microespectrofotométrico. Para los extractos se determinaron los parámetros de mínima concentración inhibitoria (MIC) y mínima concentración fungicida (MFC). Los tres solventes utilizados fueron ensayados en diferentes órganos vegetales; de los 29 extractos evaluados, el 31% presentó una inhibición del crecimiento en Alternaria spp. similar a la de un fungicida químico. Los extractos ácidos fueron los más efectivos. Los valores de MIC obtenidos variaron entre 1,25 y 25,0 µg mL-1. Para MFC se observaron valores en el rango de 1,25 µg mL-1 (Rosmarinus officinalis L.) y 10,0 µg mL-1 (Cynara scolymus L.). Los valores de MIC y MFC de extractos obtenidos de hojas (Salvia officinalis L. y R. officinalis) y semillas (Salvia sclarea L.) fueron comparables a los valores obtenidos con el fungicida convencional captan (2,5 µg mL-1). Los extractos de S. sclarea, S. officinalis y R. officinalis pueden ser fuentes potenciales de compuestos antifúngicos para el tratamiento de enfermedades en plantas. Estos extractos mostraron máxima actividad inhibitoria a bajas concentraciones, teniendo un comportamiento similar a la del fungicida químico. Estos resultados permiten concluir que estos extractos presentan sorprendentes propiedades fungicidas, fundamentando su uso tradicional como antisépticos. <![CDATA[<b>Propiedades del suelo que influyen en la población de nematodos fitoparásitos en viñedos de Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Lifecycle of phytoparasitic nematode takes place in the rhizosphere, therefore their breeding, parasitism and mobility dynamics are inevitably influenced by the soil-root interaction, A study was performed to evaluate the influence of Vitis rootstocks to some plant parasitic nematodes under different soil conditions. Nematode populations were assessed in Vitis vinifera L. var ‘Chardonnay’ plants grafted on two rootstocks (K5BB, SO4) and ungrafted ‘Chardonnay’ as a control in three diferent alluvial soils in the central zone of Chile. Soils were two Inceptisols of the Casablanca Valley (Valparaíso Region), the first one without soil structure and with a densification zone in depth (S1) and the second one with sandy textural class (S3). A third soil was a Mollisol (S2) more structured than the others, situated on a locality of Melipilla (Metropolitan Region). The soils were characterized physically and morphologically and nematode genera were identified and counted using a dissecting microscope. ‘Chardonnay’ presented the highest population of Meloidogyne spp. on the three soil conditions but only significant in S2 soil. The population of Xiphinema spp. and Mesocriconema xenoplax were not representative enough to relate them with either soil or the different rootstocks. The amount of Meloidogyne spp. was inversely related with the sand content but positively related with the more structured soil. The stepwise regressions resulted useful when relating nematode populations with multiple soil factors.<hr/>El ciclo de vida de los nematodos fitoparásitos ocurre en la rizósfera, por lo tanto, sus dinámicas de alimentación, parasitismo y movilidad están inevitablemente influenciadas por la interacción suelo-raíz. Se llevó a cabo un estudio para evaluar la respuesta de diferentes portainjertos de Vitis frente a algunas poblaciones de nematodos fitoparásitos en diferentes tipos de suelos. Se determinaron las poblaciones de nematodos fitoparásitos en plantas de Vitis vinifera L. var ‘Chardonnay’ sobre dos portainjertos (K5BB, SO4) y ‘Chardonnay’ sin injertar como testigo, en tres diferentes suelos aluviales de la zona central de Chile. Los suelos fueron dos Inceptisoles del Valle de Casablanca (Región de Valparaíso), uno sin estructura, con una zona de densificación en profundidad (S1), y otro de textura predominante arenosa (S3); un tercer suelo correspondió a un Mollisol mejor estructurado (S2), en la Comuna de Melipilla (Región Metropolitana). Los suelos fueron caracterizados física y morfológicamente y los géneros de nematodos fueron identificados y contabilizados bajo lupa estereoscópica. ‘Chardonnay’ tuvo las mayores poblaciones de Meloidogyne spp. aunque sólo significativas en el suelo S2. Las poblaciones de Xiphinema spp. y Mesocriconema xenoplax no fueron suficientemente representativas como para asociarlas a diferencias de suelo o uso de portainjerto. Meloidogyne spp. se relacionó inversamente con el contenido de arena, sin embargo, positivamente con la mayor estructuración del suelo. Las regresiones Stepwise fueron útiles al relacionar las poblaciones de nematodos con múltiples factores edáficos. <![CDATA[<b>Digestibilidad mediante Pepsina-Celulasa de Ensilajes de Pradera</b>: <b>Efectos del Tipo de Pradera, Estado de Madurez y Variaciones en el Método Enzimático</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Enzymatic in vitro digestibility has been studied as a method to predict energy values of forages for ruminants, although results have been affected by type of forage and methodological details of the technique. This work was performed to evaluate the effects of cellulase concentration (0.75, 1.0 and 6.25 g L-1), incubation time (24 or 48 h) and type of final washing of the residue (water or acetone) on the in vitro digestibility of the dry matter (DMD), organic matter (OMD) and content of digestible organic matter in the DM (D value) of silages made at three maturity stages from three types of pastures: a) permanent pasture (Dactylis glomerata, Lolium perenne, Bromus catharticus Vahl var. catharticus, Trifolium repens and Holcus lanatus); b) Italian ryegrass ley (Lolium multiflorum Lam. cv. Tama); c) oats (Avena sativa L.) and d) mixed pasture (L. perenne-T. repens). Regression equations among cellulase results and in vitro values obtained with rumen fluid were also developed. Higher enzyme concentration, longer incubation time and final washing with acetone, resulted in a significant (P < 0.05) increase in DMD, OMD and D value. A strong interaction (P < 0.001) among forage type, maturity stage and incubation time was observed. Interactions between stage and enzyme concentration were also apparent (P < 0.05) for D value, DMD and OMD. Type of pasture and maturity affected the performance of the enzymatic method to predict in vitro digestibility obtained with rumen fluid. Therefore, different prediction equations should be developed for any combination of the above mentioned factors. Adjusting this methodology with in vivo data is encouraged to improve prediction of digestibility values.<hr/>La digestibilidad enzimática in vitro ha sido estudiada para predecir el valor energético de forrajes para rumiantes, aunque el tipo de forraje y los detalles metodológicos han afectado los resultados obtenidos. Este trabajo pretende evaluar los efectos de la concentración de celulasa (0,75; 1,0 y 6,25 g L-1), tiempo de incubación (24 o 48 h) y tipo de lavado final (agua o acetona) del residuo, sobre la digestibilidad in vitro de la materia seca (DMD), materia orgánica (OMD) y el contenido de materia orgánica digestible en la materia seca, o valor D (D value) de ensilajes hechos con tres estados de madurez, de diferentes praderas: a) pradera permanente (Dactylis glomerata, Lolium perenne, Bromus catharticus Vahl var. catharticus, Trifolium repens y Holcus lanatus); b) ballica Italiana (Lolium multiflorum Lam. cv. Tama); c) avena (Avena sativa L.); y d) pradera mixta (L. perenne-T. repens). Además, se ajustaron regresiones entre resultados con celulasas y digestibilidad in vitro con licor ruminal. Un incremento en la concentración de enzima, mayor tiempo de incubación y lavado con acetona incrementaron (P < 0,05) la DMD, OMD y valor D. Se detectó interacción (P < 0,001) entre tipo de forraje, estado de madurez y tiempo de incubación y también (P < 0,05) entre estado de madurez y concentración enzimática, para valor D, DMD y OMD. El tipo de pradera y estado fenológico afectaron la capacidad del método enzimático para predecir la digestibilidad in vitro obtenida con licor ruminal. Por tanto, se debería desarrollar diferentes ecuaciones de predicción para cualquier combinación de los factores antes mencionados. El ajuste de esta metodología con valores in vivo ayudaría a mejorar las predicciones de valores de digestibilidad. <![CDATA[<b>Uso de Celulasas para Predecir el Contenido de Materia Orgánica Digestible (Valor D) <i>in vivo</i>, en Ensilajes de Praderas</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es In pasture-based dairy herds where silage is a widely adopted supplement, optimized feeding requires reliable estimations of nutritional quality of this conserved forage. Metabolizable energy, an important nutritional fraction, can be predicted from digestibility-related traits, such as the digestible organic matter contained in the dry matter (D-value). The aim of the present study was to evaluate the prediction of D-value and dry matter digestibility (DMD) of grass silages made from four different pastures and maturity stages, using the pepsin-cellulase method. Fungal cellulase was used, applying different enzyme concentrations, incubation times and types of final wash. The silages were prepared from permanent pasture (Dactylis glomerata L., Lolium perenne L., Bromus catharticus Vahl var. catharticus, Trifolium repens L. and Holcus lanatus L.), rotation pasture (Lolium multiflorum Lam. cv. Tama), oats (Avena sativa L.), and mixed pasture (L. perenne-T. repens). These were harvested at three different physiological stages (vegetative, ear emergence and dough grain). The treatment using an incubation time of 24 h, a cellulase concentration of 6.25 g L-1 and final wash with water (Treatment 3) presented the best prediction capacity of the in vivo D-value (R² = 0.78) and in vivo DMD (R² = 0.71). In vivo D-value prediction improved (R² = 0.8) when a chemical determination (crude fibre, gross energy, neutral detergent fibre, total ash or acid detergent fibre) was included in addition (multiple regression) to D-value obtained with cellulases (Treatment 3). Results of DMD obtained with cellulases show good precision, but underestimate in vivo values, and are closer to those obtained with ruminal fluid. Suitable equations could be used to improve accuracy.<hr/>En sistemas lecheros pastoriles que utilizan ensilaje como suplemento, se requiere conocer el valor nutricional de éste para optimizar la alimentación del ganado. La energía metabolizable, importante fracción nutricional, puede estimarse a partir de la materia orgánica digestible contenida en la materia seca (Valor-D). El objetivo de este trabajo fue evaluar la predicción del valor-D y la digestibilidad de la materia seca (DMS) de ensilajes de pradera, usando el método de pepsina-celulasa. Se utilizó celulasa fúngica con diferentes concentraciones, tiempos de incubación y tipo de lavado final. Los ensilajes estudiados fueron preparados a partir de pradera permanente (Dactylis glomerata L., Lolium perenne L., Bromus catharticus Vahl var. catharticus, Trifolium repens L. y Holcus lanatus L.), pradera de rotación (L. multiflorum Lam. cv. Tama), avena (Avena sativa L.), y pradera mixta (L. perenne-T. repens); cosechadas en tres estados fenológicos. El tratamiento con un tiempo de incubación de 24 h, concentración de celulasa de 6,25 g L-1 y lavado con agua (Tratamiento 3) presentó la mejor capacidad de predicción del valor D in vivo (R² = 0,78) y de la digestibilidad de la materia seca (DMS) in vivo (R² = 0,71). La predicción del valor D in vivo mejoró levemente (R² = 0,8) al incluir una determinación química (fibra cruda, energía bruta, fibra detergente neutro, cenizas o fibra detergente ácido) junto al valor D obtenido con el Tratamiento 3 de celulasas (regresión múltiple). Los resultados obtenidos con el uso de celulasas para determinar la digestibilidad subestiman a los obtenidos in vivo, siendo más cercanos a los obtenidos con fluido ruminal. El uso de ecuaciones adecuadas podría mejorar la exactitud de las predicciones. <![CDATA[<b>Permeabilidad de Acuíferos No-Confinados cerca de Pozos Norias en el Secano Costero e Interior, Región del Libertador General Bernardo O'Higgins, Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es In the dryland of the Libertador General Bernardo O'Higgins Region in Chile, most farmers rely on wide and shallow hand-dug wells as their primary source of water during the dry summer. Few of these wells have sufficient yield for more than domestic use (human consumption, livestock, and irrigation of a subsistence garden). To more accurately assess available groundwater resources, saturated hydraulic conductivity (K) of aquifers in the eight counties that comprise this region’s dryland was estimated using evacuation and recovery tests in 353 hand-dug wells. K followed a log-normal distribution and ranged over nearly five orders of magnitude. County median K varied by a factor of 5 and a slight increasing K trend in the southward direction. In one northern county, less than 4% of the sites had K > 4 m d-1. In the t two southernmost counties, approximately one-quarter of the K values exceeded 4 m d-1. This is approximately the minimum K required for a typical well (1 m diameter and 3 m depth below the water table) to yield 1 L s-1 of water, which is roughly the yield required to irrigate 1 ha. Aquifers located where parent material was predominantly intrusive granite had slightly higher and statistically significant K than those formed predominantly of metamorphic and sedimentary rock. A semi-variogram of K provided weak evidence of a characteristic length scale of approximately 4 km.<hr/>La mayoría de los agricultores del secano de la Región del Libertador General Bernardo O'Higgins depende de pozos noria, constituyendo su principal fuente de agua durante el verano. Pocos pozos tienen rendimiento suficiente para un uso mayor que el doméstico (consumo humano, ganadería y riego). A fin de evaluar con mayor precisión los recursos hídricos subterráneos disponibles, mediante pruebas de bombeo-recuperación se estimó la conductividad hidráulica saturada (K) de los acuíferos en 353 pozos distribuidos en ocho comunas del área. K siguió una distribución log-normal, con una K máxima casi cinco órdenes de magnitud mayor que la mínima. La mediana de K varió en un factor de 5 por comuna y tuvo una ligera tendencia creciente en dirección Sur. En una comuna del Norte, se estimó que menos del 4% de los sitios presentaron K > 4 m d-1. En dos comunas del Sur, alrededor del 25% de los valores de K superaron los 4 m d-1, valor mínimo requerido para que un pozo de dimensiones típicas (1 m de diámetro y 3 m de profundidad bajo el nivel de agua) produzca 1 L s-1 de agua, suficiente para regar 1 ha. Los acuíferos localizados en áreas con material predominantemente granítico, tuvieron levemente mayores K, estadísticamente significativos, que los formados predominantemente de rocas metamórficas y sedimentarias. El semi-variograma de K indicó un rango de dependencia de 4 km. <![CDATA[<b>Emisiones de CO<sub>2</sub> y N<sub>2</sub>O desde un Andisol de Chile bajo sistema de cero labranza usando cámaras cerradas no-fijas</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Chile has different types of soil and climate conditions that favor a wide range of agricultural activities that can generate potential atmospheric contamination like greenhouse gases (GHG). Nevertheless, the contribution of agricultural soils to atmospheric emissions has yet to be measured in Chile. The aim of this study was to assess seasonal variability of CO2 and N2O effluxes in situ from a volcanic ash-derived soil under different agronomic management practices. Gas samples were obtained from headspaces of non-fixed closed chambers in an annual crop rotation under a no-till system in an Andisol in southern Chile (36° S). Two N-sources (NH4+ and NO3-) and ammonium fertilization plus two lime doses (0.5 and 1 Mg ha-1) were considered for soil treatments Effluxes of CO2 and N2O were determined periodically for 1 yr, and soil variables, such as temperature, water, and mineral N content, were recorded. Results showed that CO2 effluxes respond to a seasonal pattern. No effect was evidenced when considering crop management practices with a maximum of 53.2 ± 8.5 kg CO2-C ha-1 d-1 in the wet fall period and a minimum of 9.7 ± 2.1 kg CO2-C ha-1 d-1 for summer, fall dry period, and winter. N2O efflux was highly variable throughout the year and showed no influence of treatments or season variability with a mean of 0.95 kg N2O-N ha-1 yr-1. Soil mineral N variations are not related to GHG effluxes as a single variable. Results indicate that an Andisol under a no-till system in southern Chile has a low N2O emission potential, and higher CO2 emissions are mainly produced in wet seasons (wet fall and/or spring).<hr/>Chile tiene diferentes tipos de suelo y condiciones climáticas que favorecen un amplio rango de actividades agrícolas, las cuales pueden generar contaminación atmosférica potencial como los gases de efecto invernadero (GHG). Sin embargo, mediciones de la contribución de los suelos agrícolas en las emisiones atmosféricas de estos gases no ha sido realizado todavía en Chile. Este trabajo tiene como objetivo determinar los flujos de emisiones in situ de CO2 y N2O desde un suelo derivado de cenizas volcánicas bajo diferentes prácticas de manejo agronómico determinando su variación estacional. Las muestras gaseosas fueron obtenidas desde el espacio aéreo de cámaras cerradas no-fijas en una rotación anual de cultivos bajo sistema de cero labranza en un Andisol del Sur de Chile (36° S). Dos fuentes de N (NH4+ y NO3-) y fertilización amoniacal más dos dosis de encalado (0.5 y 1 Mg ha-1) fueron considerados como tratamientos. Los flujos de CO2 y N2O fueron determinados periódicamente en un período de 1 año y variables de suelo tales como temperatura, contenido de agua, y N mineral fueron registrados. Los resultados muestran que los flujos de CO2 responden a patrones de estacionalidad. No fue evidenciado un efecto cuando fue considerada la práctica de manejo del cultivo, con un máximo de 53.2 ± 8.5 kg CO2-C ha-1 d-1 en la estación húmeda de otoño, y un mínimo de 9.7 ± 2.1 kg CO2-C ha-1 d-1 para verano, estación seca de otoño e invierno. El flujo de N2O fue altamente variable en el año y no muestra influencia de tratamientos o estacionalidad, con un promedio de 2.6 ± 0.6 g N2O-N ha-1 d-1. Variaciones de N mineral del suelo no están relacionadas a los flujos de GHG como una variable sola. Los resultados indican que un Andisol bajo sistema de cero labranza en el Sur de Chile tiene un bajo potencial de emisiones de N2O, y las mayores emisiones de CO2 son producidas principalmente en estaciones húmedas (otoño húmedo y/o primavera). <![CDATA[<b>Impacto del uso del suelo sobre las fracciones físicas de materia orgánica en tres Ferrasols de pendientes en México</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es The effects of cultivation in hillside (> 30% slope) on soil C and N stocks after forest clearance and subsequent cultivation in new re-growth forest sites not always induce rapid soil organic matter (SOM) loss in subtropical areas. In the present study we evaluated the sensitivity to SOM changes of material floatable in water (Fw), coarse sand (> 250 mm), fine sand (50-250 mm), silt (2-50 mm) and clay (0-2 mm) fractions by the impact of cultivation of Mexican Ferrasols. This research also determined the relative degree of C and N saturation in the silt and clay size particles. The soil physical fractions were obtained after ultrasonic vibration and sedimentation. Soil organic matter stock (0-20 cm depth) in cultivated sites ranged from 54 to 146 Mg C ha-1 and from 3.9 to 7.1 Mg N ha-1 and in the forest soil 46-94 Mg C ha-1 and 3.7-5.1 Mg N ha-1. The relative distribution of C and N was lower in the coarse sand and highest in the silt fraction; the latter paralleled the changes of whole soil C and N. Coarse sand was the most sensitive fraction responding to cultivation, thus representing a diagnostic pool to assess the SOM shifts under cultivation. Half of our studied soil showed a low degree of C and N saturation in the silt and clay fraction indicating potential for accumulation of C and N, while the other half were well above the saturation limit.<hr/>Los efectos del cultivo de ladera (> 30% de pendiente) sobre el C y N del suelo y su almacenamiento después de la tala del bosque y sucesivo cultivo en nuevos sitios de crecimiento del bosque no siempre induce una pérdida de materia orgánica del suelo (SOM) en áreas subtropicales. En el presente estudio se evaluó la sensibilidad del cambio de la SOM del material que flota en agua (Fw), arena gruesa (> 250 µm), arena fina (50-250 µm), limo (2-50 µm) y arcilla (0-2 µm) por el impacto del cultivo en los Ferrasols mexicanos. Este estudio también determinó el grado de saturación relativo de C y N en las partículas del tamaño de las arcillas y limo. Las fracciones físicas del suelo se obtuvieron con vibración ultrasónica y posterior sedimentación. El stock de materia orgánica en los suelos cultivados varió desde 54 hasta 146 Mg C ha-1 y desde 3,9 hasta 7,1 Mg N ha-1 y en suelos del bosque 46-94 Mg C ha-1 y 3,7-5,1 Mg N ha-1. La distribución relativa de C y N fue menor en la arena gruesa y mayor en la fracción de limo; esta última siguió los cambios del C y N del suelo. La arena gruesa fue la fracción más sensitiva que responde a los efectos de la cultivación, lo que representa un reservorio de diagnóstico para evaluar los cambios de la SOM bajo cultivación. La mitad de las muestras de suelo estudiadas presentaron un bajo grado de saturación de C y N en las fracciones de limo y arcilla indicando que existe un potencial de estas fracciones para la acumulación de C y N, mientras que la otra mitad fueron muy por encima del límite de saturación. <![CDATA[<b>Variaciones temporales y espaciales en las propiedades que dependen de estructura de un suelo derivado de cenizas volcánicas bajo pastoreo en el sur de Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Prairies are a main source for livestock feeding in southern Chile. The aim of this research was to define how grazing events and natural wetting and drying cycles (WD) affect the spatial and temporal variability of the soil’s structural properties. The investigation was conducted in a Duric Hapludand, Valdivia Series. Penetration resistance (PR) and volumetric water content (WC), measured in situ, were used to prepare maps which show i) temporal (1383 to 3047 kPa for 46 to 16% WC) and spatial changes, and ii) grazing events as an important factor influencing spatial changes in PR (differences of 3421 kPa between max and min values). Grazing and WD cycles induced changes in the soil’s mechanical stability and pore functions, which indicate that structure-dependent properties are dynamic. During the study, variations between 0.3 and 0.9 log µm² were detected for air permeability (k a), whereas air capacity (ACp) ranged between 5 and 18%. Soil mechanical strength also varied over time and showed changes in PR. The same instrument, however, cannot be used to identify changes in soil pore functions. Generally, after grazing events, soil deformation induced a reduction of air capacity and permeability; however, after WD cycles, soil pores were able to recover their functional integrity.<hr/>Las praderas son la principal fuente de alimentación del ganado en el sur de Chile. El objetivo de esta investigación fue definir cómo afectan los eventos de pastoreo y ciclos naturales de mojado y secado (WD), la variabilidad temporal y espacial de las propiedades estructurales del suelo. La investigación fue realizada en un Duric Hapludand, Serie Valdivia. La resistencia a la penetración (PR) y el contenido volumétrico de agua (WC) determinados in situ fueron usados para preparar mapas que muestran i) que ellas cambian en el tiempo (PR: 1383-3047 kPa para WC: 46-16%) y espacio, y ii) que los eventos de pastoreo son un factor importante que influye sobre la variación espacial de PR (diferencias de 3421 kPa entre los valores max y min). El pastoreo y WD inducen cambios en la estabilidad mecánica y la función de los poros indicando que las propiedades estructurales son dinámicas. En permeabilidad de aire (k a) se detectaron variaciones entre 0,3 y 0,9 log mm² durante el período de estudio, mientras que la capacidad de aire osciló entre 5 y 18%. La estabilidad mecánica también varió en el tiempo reflejando los cambios en PR. Este instrumento, sin embargo, no puede ser usado para identificar variaciones en las funciones de los poros del suelo. Generalmente, después de los eventos de pastoreo, la deformación del suelo provocó una reducción en la capacidad y permeabilidad de aire, sin embargo, después de WD, los poros del suelo fueron capaces de recuperar su integridad. <![CDATA[<b>Propiedades químicas del suelo volcánico afectado por rotaciones de siete años</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Long-term crop rotation systems can benefit soil chemical-physical properties and crop productivity. The lack of information on the effect of long-term crop rotations on soil chemical-physical properties for volcanic soils in Chile could restrict reaping real benefits, and make it difficult to take agricultural management decisions, which could lead to possible negative consequences on some soil chemical-physical properties and the environment. The development of information associated with the effect on soil chemical-physical properties with respect to long-term rotation systems and their fertilization management contribute to improving agronomic management decisions for these soils. A study was carried out to assess the effect of six rotation systems replicating fertilization management used by farmers, especially N and P application, and eventually low rates of K, Ca and Mg on soil chemical properties in a volcanic soil after 7 yr in Central South Chile. Affected chemical properties were pH, inorganic N, and available K, along with a general decrease of pH related to fertilization used, which was insufficient in Ca, K, and Mg. Moreover, this soil exhibited high P adsorption capacity (90.2 to 97.5%). Hence, crop rotations that included pasture legumes and crops with high nutrient inputs such as sugar beet (Beta vulgaris L.) generated a less negative effect on soil chemical properties. This study indicates that fertilization management in crop rotation systems must consider the input and output nutrient balances to prevent the negative effect on some soil chemical properties.<hr/>Los sistemas de rotación de cultivos de largo plazo pueden tener varios beneficios sobre las propiedades físico-químicas del suelo y productividad de los cultivos. La falta de información sobre el efecto de rotaciones de largo plazo en las propiedades físico-químicas para suelos volcánicos en Chile podría limitar la obtención de beneficios reales, dificultando decisiones de manejo agrícola, con posibles consecuencias negativas en las propiedades físico-químicas del suelo y el ambiente. El desarrollo de información asociada a efectos en las propiedades físico-químicas del suelo en relación al uso de diferentes sistemas de rotaciones de largo plazo y sus manejos de fertilización, podrían contribuir a mejorar las decisiones de manejo agronómico en estos suelos. Se realizó un estudio que evaluó el efecto de seis rotaciones de cultivo que representan el manejo de fertilización utilizado por agricultores, que enfatiza la aplicación de N y P y eventualmente baja dosis de K, Ca y Mg, sobre las propiedades químicas de un suelo volcánico del centro-sur de Chile después de 7 años. Las propiedades químicas afectadas fueron pH, N inorgánico y K disponible, con una disminución general del pH relacionada con la fertilización usada, insuficiente en Ca, K y Mg. A su vez este suelo presentó una alta capacidad de adsorción de P (90,2-97,5%). Consecuentemente, las rotaciones de cultivo que incluyeron leguminosas forrajeras y cultivos con altos ingresos de nutrientes como remolacha generaron un efecto menos negativo en las propiedades químicas del suelo. Para prevenir efectos negativos sobre las propiedades químicas del suelo como lo indicado en este estudio, el manejo de fertilización en sistemas de rotaciones de cultivos debería considerar balances de entrada y salida de nutrientes. <![CDATA[<b>Mejoramiento de la calidad de carne utilizando antioxidantes naturales</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Nowadays, consumers are demanding more natural foods, obliging the industry to include natural antioxidants in foods. Natural antioxidants have been used instead of synthetic antioxidants to retard lipid oxidation in foods to improve their quality and nutritional value. This review discusses some aspects of recent research on antioxidant activity of plant extracts and natural compounds to improve meat quality. Many herbs, spices, and their extracts have been reported as having high antioxidant capacity, such as some plants of the Lamiaceae family, e.g., oregano (Origanum vulgare L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), and sage (Salvia officinalis L.). The antioxidant activity of these plants is attributed to their phenolic compound content, which includes volatile compounds also known as essential oils. Several factors that cause some differences on the antioxidant activity of plant extracts include: type of solvent used during extraction, measurement method, and number of samples. Some studies have demonstrated that shelf-life and meat quality can be improved by using natural antioxidants in some stages of meat production. The main effects of these compounds are reducing microbial growth and lipid oxidation during storage. Nevertheless, more research is needed to determine antimicrobial activity of natural antioxidants in meat during storage, identify the main metabolic pathway of these compounds, and its effect on other meat quality parameters.<hr/>Actualmente los consumidores están demandando alimentos más naturales, lo cual ha causado el interés de la industria de incluir antioxidantes naturales en los alimentos para retardar la oxidación de los lípidos, mejorar su calidad y valor nutricional, reemplazando los antioxidantes sintéticos. En esta revisión se discuten algunos aspectos de las investigaciones más recientes acerca de la actividad antioxidante de extractos vegetales y compuestos naturales y su uso para mejorar la calidad de carne. Se ha encontrado que muchas plantas y sus extractos tienen actividad antioxidante, tales como orégano (Origanum vulgare L.), romero (Rosmarinus officinalis L.) y salvia (Salvia officinalis L.). La actividad antioxidante de estas plantas se atribuye a su contenido de compuestos fenólicos, los cuales incluyen compuestos volátiles llamados aceites esenciales. Algunos factores podrían causar diferencias en la actividad antioxidante de extractos de plantas, tales como: tipo de solvente utilizado en la extracción, método utilizado en las mediciones, número de muestras, entre otros. Algunos estudios han demostrado que la vida útil y la calidad de carne pueden mejorarse a través del uso de antioxidantes naturales en algunas etapas de la producción de carne. Los principales efectos de estos compuestos son la reducción del crecimiento microbiano y oxidación de lípidos durante el almacenamiento. Sin embargo, se necesita mayor investigación para determinar la actividad antimicrobiana de los antioxidantes naturales en la carne durante el almacenamiento e identificar la principal vía metabólica de estos compuestos y su efecto sobre otras características de calidad de carne. <![CDATA[<b>Kipa-INIA, nueva variedad de trigo harinero de primavera de alto rendimiento para Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Kipa-INIA is a spring wheat variety (Triticum aestivum L.) originated from a cross carried out in the Wheat Plant Breeding Project of the Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), in the Centro Regional de Investigación Quilamapu (36°31’ S; 71°54’ W) in 1993. It has an upright growth habit in the seedling stage. The adult plant is low to medium height and varies between 90 and 95 cm. The spike is white with long awns along its full length. The grain is ovate, white, and vitreous. It was sown in mid-August in the Santa Rosa Experimental Field, Chillán, head emergence occurred 90 to 95 d after sowing, i.e. is 4 to 6 d before ‘Domo-INIA’. On the mean, ‘Kipa-INIA’ sown under irrigation conditions reached a yield of 11.7% higher than the control var. Domo-INIA, and 18.1% higher in dryland soils.<hr/>Kipa-INIA es un trigo harinero (Triticum aestivum L.) de primavera que proviene de un cruzamiento efectuado el año 1993 en el Proyecto de Fitomejoramiento de Trigo del Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), en el Centro Regional de Investigación Quilamapu. Es un trigo con hábito de crecimiento erecto al estado de plántula. La altura de la planta adulta se considera mediana, y varía entre 90 y 95 cm. La espiga es de color blanco, de barbas largas presentes en toda su extensión. El grano es de color blanco, aspecto vítreo, y forma ovada. Sembrado a mediados de agosto en el Campo Experimental Santa Rosa (36°31’ S; 71°54’ O), Chillán, la emisión de espigas ocurre 90 a 95 días después de la siembra, entre 4 a 6 días antes que ‘Domo-INIA’. En promedio sembrado bajo condiciones de riego, ‘Kipa-INIA’ alcanzó un rendimiento medio 11,7% mayor que la variedad testigo Domo-INIA y en suelos de secano tuvo un rendimiento superior de un 18,1% respecto de ‘Domo-INIA’. <![CDATA[<b>Millán-INIA, Nueva Variedad de Trigo Harinero Precoz de Primavera de Alta Calidad para Suelos de Riego de la Zona Centro Sur de Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Millán-INIA is a variety of spring bread wheat (Triticum aestivum L.) originating from a cross carried out in the Wheat Plant Breeding Project of the Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), in the Centro Regional de Investigación Quilamapu in 1995. This is a spring wheat variety with an early to medium-early head emergence and upright growth habit in the seedling stage. The adult plant is low to medium height and varies between 75 and 90 cm, with a mean of 85 cm. The spike is white with long awns along its full length. The grain is large-sized, white, and vitreous. The weight of 1000 grains varies between 50 and 59 g. It was sown in mid-August at the Santa Rosa Experimental Station (36°31’ S; 71°54’ W), Chillán. Head emergence occurred 88 to 89 d after sowing, which is 2 to 3 d after Ciko-INIA. On average, Millán-INIA reached a yield similar to that of the var. Ciko-INIA. This line stands out for its good resistance to disease, high protein content (11.5% mean), high sedimentation value, and high W value.<hr/>Millán-INIA es un trigo harinero (Triticum aestivum L.) de primavera que proviene de un cruzamiento efectuado en 1995 en el Proyecto de Fitomejoramiento de Trigo del Instituto de Investigaciones Agropecuarias INIA, en el Centro Regional de Investigación Quilamapu. Es un trigo de hábito primaveral, de época de espigadura mediana a precoz, con hábito de crecimiento erecto al estado de plántula. La altura de la planta adulta se considera mediana a baja, y varía entre 75 y 90 cm, con un promedio de 85 cm. La espiga es de color blanco y de barbas largas y presentes en toda su extensión. El grano es de color blanco y aspecto vítreo y de tamaño grande, con un peso de los 1000 granos que varía entre 50 y 59 g. Sembrado a mediados de agosto en el Campo Experimental Santa Rosa (36°31’ S; 71°54’ O), Chillán, la emisión de espigas ocurre 88 a 89 días después de la siembra, entre 2 y 3 días después que Ciko-INIA. Como promedio en las localidades evaluadas, Millán-INIA tuvo un rendimiento medio similar a la var. Ciko-INIA. Esta línea se destaca por su muy buena resistencia a enfermedades, alto contenido de proteína (promedio 11,5%), alto valor de sedimentación, y alto valor W. <![CDATA[<b>Lleuque-INIA, Nueva Variedad de Trigo Candeal de Primavera de Alto Potencial de Rendimiento para Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392011000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es The Lleuque-INIA spring durum wheat variety (Triticum turgidum var. durum L.) originated from a cross carried out by the Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), National Wheat Program, in the Centro Regional de Investigación La Platina, Santiago, Chile, in 1993. This variety has an upright growth habit in the seedling stage; the adult plant is of medium height and varies between 80 and 90 cm. The spike is medium-sized, white, and exhibits long whitish awns along its full length. The grain is large-sized, elongated, golden yellow, and vitreous. The variety was sown in mid-August in the Santa Rosa Experimental Station (36°31’ S; 71°54’ W), Chillán, head emergence occurred between 89 and 91 d after sowing, and was 6 to 8 d later than ‘Llareta-INIA’ and ‘Corcolén-INIA’. In La Platina, ‘Lleuque-INIA’ had a mean yield of 16.7 and 20.8% higher than vars. Llareta-INIA and Corcolén-INIA, respectively, whereas the yield was higher in Chillán by 10.3 and 10.1%, respectively. On the other hand, in Yungay located in the Ñuble foothills, ‘Lleuque-INIA’ yield exceeded ‘Llareta-INIA’ by 13.07% and var. Corcolén-INIA by 16.97%. In Humán, var. Lleuque-INIA yield exceeded the control vars. Llareta-INIA and Corcolén-INIA by 15.23 and 24.03%, respectively. Lleuque-INIA variety is a type of wheat with good hectoliter weight, good wet gluten content (%), and a protein value mean fluctuating between 10.47 and 12.3%.<hr/>La variedad de trigo candeal (Triticum turgidum var. durum L.) de primavera Lleuque-INIA proviene de un cruzamiento efectuado el año 1993 por el Programa Nacional de Trigo del Instituto de Investigaciones Agropecuarias INIA en el Centro Regional de Investigación La Platina, Santiago, Chile. Es un trigo con hábito de crecimiento erecto al estado de plántula, la planta adulta es de altura mediana y varía entre 80 y 90 cm. La espiga es de tamaño medio, compacta, de color blanco, presenta barbas largas de color blanquizco en toda su extensión. El grano es de tamaño grande, de forma alargada, color amarillo dorado y vítreo. Sembrado a mediados de agosto en el Campo Experimental Santa Rosa (36°31’ S; 71°54’ O), Chillán, la emisión de espigas ocurre entre los 89 y 91 días después de la siembra, siendo entre 6 a 8 días más tardío que ‘Llareta-INIA’ y ‘Corcolén-INIA’. En La Platina ‘Lleuque-INIA’ tuvo un rendimiento medio 16,7% y 20,8% superior a la vars. Llareta-INIA y Corcolén-INIA, respectivamente; en la localidad de Chillán este rendimiento fue superior en 10,3% y 10,1%, respectivamente; por otro lado en Yungay, precordillera de Ñuble, el rendimiento de ‘Lleuque-INIA’ superó a ‘Llareta-INIA’ en 13,07% y a la var. Corcolén-INIA en 16,97%. En la localidad de Humán el rendimiento de la var. Lleuque-INIA también superó en 15,23% y 24,03% a las variedades testigo Llareta-INIA y Corcolén-INIA, respectivamente. La var. Lleuque-INIA es un trigo de buen peso del hectolitro, buen contenido de gluten húmedo (%) y con valores medios de proteína que fluctúan entre 10,47% y 12,3%.