Scielo RSS <![CDATA[Idesia (Arica)]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-342920150001&lang=en vol. 33 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<strong>Effect of hot water dips on the quality of fresh-cut Ryan Sun peaches</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Fresh-cut products are an important developing food product category, and as a response to current lifestyles they are becoming increasingly popular due to their convenience, nutritious and fresh-like quality. However, fresh-cut produce has limited shelf life because preparation involves physically injuring the tissue, producing subsequent physiological, physical and chemical responses (increasing respiration rate and ethylene production, flavor loss, cut surface discoloration, browning, color loss, decay, increased rate of vitamin loss, rapid softening, shrinkage and shorter storage life), which influences consumer acceptability. The aim of this study was to analyze the effect of hot water dip on the quality of fresh-cut Ryan Sun peaches, applied before or after processing. Fresh-cut Ryan Sun peaches were packaged and stored 6 d at 5 °C. Respiration rate, firmness, pH, titratable acidy, total phenol content, antioxidant activity and sensory quality were assessed throughout storage. The results demonstrated the efficiency of hot water dip at 50 °C for 3 min before fresh-cut processing on Ryan Sun peaches to maintain the firmness, lightness and hue angle of the flesh color. This was likely a result of the inactivation of enzymes related to browning and softening. In addition, this treatment allowed the fresh-cut peaches to have the highest TA, which positively influenced the product flavor and thus the acceptability of consumers.<hr/>Los productos cortados enfresco son una importante categoría en desarrollo dentro de la industria de alimentos y como respuesta a los estilos de vida actuales se han popularizado debido a su conveniencia, frescura y calidad nutricional. Sin embargo, los productos cortados en fresco tienen una limitada vida útil debido a que su elaboración daña físicamente el tejido, produciendo una respuesta fisiológica, física y química (aumento de la tasa de respiración y producción de etileno, pérdida de sabor, decoloración de la superficie de corte, pardeamiento, pérdida de color, pudriciones, incremento de la tasa de pérdida de vitaminas, ablandamiento acelerado, marchitez y reducción de la vida de almacenamiento), lo que influye en la aceptación por parte del consumidor. El objetivo de este trabajo consistió en analizar el efecto de las inmersiones en agua caliente sobre la calidad de los duraznos Ryan Sun cortados en fresco, aplicadas antes o después del procesamiento. Los duraznos Ryan Sun cortados en fresco se envasaron y se almacenaron 6 días a 5 °C. Durante el período de almacenamiento se analizaron la tasa de respiración,firmeza, acidez titulable, contenido de compuestosfenólicos totales, actividad antioxidante y calidad sensorial. Los resultados demostraron que las inmersiones en agua caliente a 50 °C durante 3 min, previo al procesamiento en fresco, son eficientes para mantener la firmeza, la luminosidad y el tono de la pulpa de los duraznos Ryan Sun cortados en fresco, debido a la inactivación de las enzimas relacionadas con el pardeamiento y el ablandamiento. Además, este tratamiento permitió mantener una alta acidez titulable, la que influye positivamente en el sabor del producto y por ende en la aceptabilidad por parte del consumidor. <![CDATA[<strong>Allelopathy of <i>Crotalariajuncea</i> L. aqueous extracts on germination and initial development of maize</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to evaluate the allelopathic potential of sunn hemp extracts on germination and initial development of maize. The trials were carried out in the laboratory and greenhouse with four concentrations (0; 7.5; 15 and 30%) of aqueous extracts obtained by grinding and leaching. In a germination chamber, more concentrated extracts (15% and 30%) inhibited maize germination, while shoot length (SL) was stimulated at 7.5% concentration. Ground extract stimulated root length (RL) at all tested concentrations. Root number (RN) was inhibited at higher concentrations of leached extract and stimulated for seeds exposed to sunn hemp ground extract. In the greenhouse, the longest root length (LRL) of maize was inhibited at the highest concentration (30%) of both extracts. The ground extract inhibited the LS in all concentrations and the 7.5% concentration stimulated the RN. It was concluded that sunn hemp extracts showed allelopathic effect on maize development, which varied according to how the extracts were obtained and concentrations used.<hr/>El objetivo de la investigación fue evaluar el potencial alelopático de los extractos de crotalaria sobre la germinación y el crecimiento inicial de maíz. Los ensayos se realizaron en el laboratorio y en el invernadero con cuatro concentraciones (0; 7,5; 15 y 30%) para los extractos acuosos obtenidos por molienda y lixiviación. En cámara de la germinación se observó que los extractos más concentrados (15 y 30%) inhibió la germinación de maíz y que la longitud de la parte aérea (LPA) se estimuló a una concentración de 7,5%. Para el extracto de molienda hubo estimulación en longitud de la raíz (LR) en todas las concentraciones ensayadas. El número de raíces (NR) se inhibió a concentraciones más altas de extracto de lixiviado y estimuló para las semillas expuestas a extracto machacado de crotalaria. En invernadero, la longitud de la raíz más larga (LRL) de maíz se inhibió a la mayor concentración (30%) de los extractos de ambas maneras obtenidos. El extracto machacado inhibió los LPA en todas las concentraciones y la concentración de 7,5% estimuló la NR. Se concluyó que los extractos de crotalaria mostraron efecto alelopático en el desarrollo de maíz, que variaba de acuerdo a cómo se obtuvieron los extractos y concentraciones utilizadas. <![CDATA[<strong>Interactive effects of excess boron and salinity on response curves of gas exchange to increase in the intensity of light of</strong> <strong><i>Zea mays</i></strong><strong> amylacea from the Lluta Valley (Arica-Chile)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en High levels of B (boron) are accompanied by conditions of excessive salinity, as occurs in the Lluta Valley in northern Chile; the consequences can be drastic for crops. In the present study, seeds of Zea mays L. amylacea were grown in order to study the response curves of gas exchange to increase in the intensity of light at high levels of NaCl and B. Concentrations of 100 mM NaCl (low salinity) or 430 mM NaCl (high salinity), or an excess of B supplied as boric acid to obtain 20 and 40 mg kg-1 B were applied in the nutrient solution for 20 days. Our results complement other studies with the amylacea ecotype and confirm the high degree of tolerance to salinity and excess boron. Higher light intensified the gas exchange parameters photosynthetic rate, transpiration rate and CO2 stomatal conductance, which gradually increased. Intercellular CO2 concentration and water-use efficiency (WUE) showed no differences between treatments, except for high leaf CO2 at high salinity. The plants grown under high salt, independent of the presence of B, showed a high quantum requirement at higher light intensities.<hr/>Los altos niveles de B (boro) acompañados por condiciones de excesiva salinidad, como ocurre en el valle de Lluta en el norte de Chile; cuyas consecuencias pueden ser drásticas para los cultivos. En el presente estudio, semillas de Zea mays L. amylacea fueron sembradas con el fin de estudiar las curvas de respuesta de intercambio gaseoso con el aumento la intensidad de la luz en condiciones de altos niveles de NaCl y B. Las concentraciones fueron de 100 mM NaCl (baja salinidad) o 430 mM NaCl (alta salinidad), o un exceso de B suministrado como ácido bórico para obtener concentraciones 20 y 40 mg kg-1 B que se aplicó en la solución nutritiva durante 20 días. Nuestros resultados complementan los estudios anteriores del ecotipo amylacea y confirman el alto grado de tolerancia a la salinidad y al exceso de B. Una alta intensidad lumínica intensifica los parámetros de intercambio gaseoso como tasa fotosintética, tasa de transpiración y la conductancia estomática que aumenta en forma gradual. La concentración de CO2 intercelular y la eficiencia del uso del agua (EUA) no mostraron diferencias entre los tratamientos, excepto a alta salinidad. Las plantas que crecen en condiciones de alta salinidad, independiente de la presencia de B, mostraron un alto requerimiento cuántico a altas intensidad de luz. <![CDATA[<strong>Propolis for the control of powdery mildew and the induction of phytoalexins in cucumber</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Due to its antimicrobial properties propolis has been utilised by man for millennia, however, only recently has its use as an agricultural antimicrobial agent been tested. The capacity of this product to activate plant defence mechanisms is highly promising, due to the large number of substances in its composition. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of different concentrations and application times of ethanol extracts of propolis (EEP) on powdery mildew (Podosphaera fuliginea) in cucumber crops, to establish the most suitable method for control and whether or not there is potential to induce plant defence mechanisms. The experiment was conducted in pots in a greenhouse. A completely randomised experimental design was employed, using a 6x3 factorial consisting of six concentrations (0; 0.5; 1; 2; 4 and 8%) and three EEP application times (24 hours before pathogen inoculation, 24 hours after pathogen inoculation and at the onset of first symptoms of the disease), replicated four times. Evaluations for disease incidence and severity were made weekly. The experiment was repeated for a second crop, following the same methodology established in the first. We also evaluated the effect of different EEP concentrations on the activation of plant defence mechanisms, through the induction of phytoalexins in soybean (Glycine max) cotyledons. A significant interaction was observed between the factors (application time x concentration) for disease incidence. For the area under the disease progress curve (AUDPC) for severity there was no interaction observed between the factors, however, we observed significant differences for the two factors separately. The AUDPC for incidence was less for the application 24 hours after pathogen inoculation, principally at the highest concentration. The 8% concentration of EEP controlled disease severity by 31.33 and 43.68% for the first and second crops, respectively. The application of the concentrations 24 hours before and 24 hours after pathogen inoculation showed less AUDPC for severity, but this difference was not significant for either crop. The EEP induced increasing phytoalexin levels in soybean cotyledons as the applied EEP concentration increased. Ethanol extracts of propolis could have potential for the control of powdery mildew, principally in cucumbers, through the preventive application of an 8% concentration.<hr/>Debido a sus propiedades antimicrobianas el propóleo ha sido utilizado por el hombre desde hace milenios, sin embargo solo recientemente se ha probado como un agente antimicrobiano agrícola. Además, la capacidad de este producto para activar los mecanismos de defensa de la planta es muy prometedor, debido a la gran cantidad de sustancias en su composición. Por tanto, el objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de diferentes concentraciones y tiempos de aplicación de los extractos etanólicos de propóleos (EEP) en el oídio (Podosphaera fuliginea) en cultivos de pepino, para establecer el método más adecuado para el control y la existencia o no de este potencial para inducir los mecanismos de defensa de la planta. El experimento se llevó a cabo en macetas en un invernadero. Fue empleado un diseño experimental completamente al azar, utilizando un factorial 6x3, que consiste en seis concentraciones (0; 0,5; 1; 2; 4 y 8%) y tres momentos de aplicación EEP (24 horas antes de la inoculación del patógeno, 24 horas después de la inoculación de patógenos y en la aparición de los primeros síntomas de la enfermedad) con cuatro repeticiones. Las evaluaciones para la incidencia y gravedad de la enfermedad se realizaron semanalmente. El experimento se repite para más de un cultivo, siguiendo la misma metodología establecida en la primera. También se evaluó el efecto de diferentes concentraciones de EEP en la activación de los mecanismos de defensa de la planta, mediante la inducción de fitoalexinas en la soja (Glycine max), cotiledones. Se observó una interacción significativa entre los factores de concentración (x tiempo de aplicación) para la incidencia de la enfermedad. Para el área bajo la curva de progreso de la enfermedad (AUDPC) para la gravedad no hubo interacción observada entre los factores, sin embargo, se observaron diferencias significativas para los dos factores por separado. El AUDPC para la incidencia fue menor para la aplicación 24 horas después de la inoculación de patógenos a la mayor concentración. El EEP inducida aumentó los niveles de fitoalexina en cotiledones de frijol de soya según la concentración aplicada. Los extractos etanólicos de propóleos podrían tener potencial para el control del mildiu pulverulento, principalmente en los pepinos, por medio de la aplicación preventiva de una concentración al 8%. <![CDATA[<strong><i>Effect of the summer phenological phase on some characteristics of the assemblage of Diptera registered in an Andean wet pasture of the transitional desert of Chile</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Uno de los grupos taxonómicos dominantes de invertebrados a encontrar en los prados húmedos altoandinos del desierto transicional de Chile lo constituyen los dípteros. En humedales, estos insectos desempeñan roles importantes como agentes polinizadores, descomponedores y recursos tróficos para vertebrados acuáticos. Adicionalmente, a Diptera se le reconoce la potencialidad de indicador de la condición de "salud" de los ambientes terrestres húmedos, atributo importante para el caso de las vegas altoandi-nas del norte de Chile, debido al estrés hídrico a que están actualmente sujetas. Se estudió, mediante trampas Barber y Malaise, el ensamble de Diptera asociado a la estación de crecimiento biológico de una vega altoandina localizada en el norte-centro de Chile. Los objetivos fueron a) documentar la estructura taxonómica del ensamble en términos de la composición de familias y de la abundancia relativa de sus miembros, y b) evaluar el efecto de la fase fenológica de verano sobre la riqueza-F (familias) del ensamble, sus relaciones de abundancia relativa y los indicadores de diversidad y equitabilidad-F. Las diferencias observadas en las relaciones de abundancia relativa fueron evaluadas con las pruebas PERMANOVA y t-pareada. La diversidad-F se estimó con los índices Simpsons D, Brillouin D, dominancia de Berger-Parker y Fisher. La equitabilidad-F se estimó con los índices Simpson E, Camargo, Smith-Wilson B y NHC. La similaridad entre ensambles se evaluó con la prueba ANOSIM. La contribución porcentual de las familias a las diferencias observadas se evaluó con la prueba SIMPER. Todos los análisis se realizaron con los datos (x+1) logarítmicamente transformados (log 10). Se capturaron 44.524 especímenes, con registro de 27 familias. Las pruebas aplicadas y los índices usados sustentan la idea que el verano medio fue la fase fenológica ambientalmente más favorable a la dipterofauna de la vega. Aparentemente, este efecto estaría relacionado más con el patrón térmico del área que con la disponibilidad de microhábitats.<hr/>Diptera are one of the dominant taxonomic groups ofanimal invertebrates to befound in the highland wet pastures of the transitional desert of Chile. In wetlands, these insects play important roles as pollinators, decomposers and trophic resources for aquatic vertebrates. Additionally, Diptera are recognized to have the potentiality to be used as indicators of the health condition of wet terrestrial environments, important attribute in the case of Andean highland wet pastures given the water stress under which they are presently subjected. By using Barber and Malaise traps, the Diptera-assemblage associated to a highland wet pasture located in a transitional desert basin was investigated. This study was conducted during the growing season for the area. Its aims were to a) document the taxonomic structure of the assemblage in terms of the composition of Diptera-families and the relative abundance of its members, and b) evaluate the effect of the summer phenological phase on F-richness, relative abundance relationships, F-diversity and evenness. The PERMANOVA and t-pairwise tests were used to evaluate the effect of the summer phenological phase on the numerical relationships among families. The Simpsons D, Brillouin D, Berger-Parker dominance, and Fisher indices were used to estimate the F-diversity; in turn, the Simpson E, Camargo, Smith-Wilson B, and NHC indices estimated the F-evenness. Similarity between assemblages was compared by ANOSIM. The percent contribution by family to the observed differences between assemblages was computed by the SIMPER-routine. All analyses were done on the log-transformed data (x+1; log 10). 44524 Diptera-representatives were collected throughout the study, with a record of 27 families. The tests and the indices support the idea that the middle-summer phase provided the best environmental conditions for the diptero-fauna of the wet pasture. Apparently, this effect would be more related to the thermal pattern of the area than to the micro-habitat availability. <![CDATA[<strong><i>Phenology of the flowers bloom over var. Catuai Rojo in the Caripe municipality of the state Monagas, Venezuela</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Con el objetivo de describir las fases fenológicas de floración del café empleando la escala ampliada BBCH se utilizó plantas de Coffea arabica L., var. Catuaí Rojo de 10 años de edad, sembradas a 1,0 x 1,5 m., a libre crecimiento bajo condiciones de sombrío, provisto por árboles de bucare (Eryhrina glauca Willd) a un distanciamiento de 14 x 14 m. De forma aleatoria en el área experimental se seleccionaron 30 plantas de café y en su tercio medio se marcaron cuatro ramas plagiotrópicas, dos dirigidas en dirección este y dos en dirección oeste, para 120 ramas. Las observaciones se realizaron a intervalos de tres días durante el período febrero a mayo de 2008. De acuerdo con los resultados obtenidos se identificaron seis estadios fenológicos de la floración: 51-yemas hinchadas; 53 yemas visibles o botones florales indiferenciados; 57 yemas comprimidas o botones florales en desarrollo; 58 botones florales diferenciados o en latencia; 59 botones florales en preantesis y > 60 botones florales en antesis o apertura floral. El período desde la aparición del hinchamiento de la axila floral hasta la floración tuvo una duración de 88,2 días. Se atribuye al estrés hídrico la responsabilidad acerca de la ocurrencia del estadio fenológico de inducción floral. La ruptura de la latencia se debe a las precipitaciones ocurridas al final de abril con un registro acumulado de 57,20 mm.<hr/>With the objective to describe the phenological stages offlowering of the coffee using the extended scale BBCH, used plants of Coffea arabica L., var. Catuai Rojo 10 years of age, planted at 1.0 x 1.5 m., to free growth under conditions of bleak, provided by Bucare trees (Eryhrina glauca Willd) to a distance of 14 x 14 m. Randomly in the experimental area was 30 plants were selected and coffee and in its middle third is marked plagiotropicas four branches, two directed in this direction and two in a westerly direction,for a total of 120 branches. Observations were made at intervals of three days during the period February to May of2008. In accordance with the results obtained were identified six phenological stages offlowering; 51-buds swollen, 53-buds floral buttons visible or undifferentiated, 57-buds pinched or buttons in floral development, 58-buttons differentiated orfloral in latency, 59-buttons in floral anthesis and > 60-buttons in floral anthesis or opening. The period from the appearance of swelling of the axilla floral to flowering had duration of 88.2 days. Is attributed to water stress the responsibility on the occurrence of the phenological stage offloral induction. The breakdown of the latency is due to the rains that occurred at the end of the month of April with a cumulative record of 57.20 mm. <![CDATA[<strong><i>The categorization of nine coffee agroecosystems from the Porce river basin, Colombia, from an agroecological perspective</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en El propósito de este artículo es caracterizar nueve agroecosistemas de café de los Andes colombianos con un enfoque agroecoló-gico. Los atributos y los indicadores evaluados son agrupados en tres dimensiones: económica, social y técnico-productiva. Los indicadores son sensibles a las condiciones del agroecosistema y pueden ser fácilmente comprendidos por los agricultores. La baja productividad en los cafetales y el riesgo económico son identificados como los principales problemas. La seguridad alimentaria tiene valores altos en la mayor parte de las fincas a pesar de las deficiencias en la productividad del café. La metodología propuesta podría ser adaptada por otros investigadores para caracterizar agroecosistemas campesinos sin olvidar que la selección de los indicadores debe ser el resultado de un proceso participativo; los indicadores usados en este trabajo no dan cuenta de todas las condiciones internas y externas que afectan los agroecosistemas, pero destacan factores relevantes para la reproducción social de las familias campesinas.<hr/>The purpose of this paper is to characterize nine coffee agroecosystems from the Colombian Andes with an agroecological approach. Attributes and indicators evaluated are grouped under three dimensions: economic, social and technical-productive. Indicators are sensitive to agroecosystem conditions and can be easily understood by farmers. Low productivity of coffee plantations and economic risk are identified as the main problems. The study found high food security in most of the farms despite deficiencies in coffee productivity. The methodology proposed could be adapted by other researchers for the characterization of peasant agroecosystems without forgetting that setting indicators should be a participatory process; indicators used in this work do not account for all internal and external conditions that affect agroecosystems but they highlight relevant factors for social reproduction of peasant families. <![CDATA[<strong><i>Salinity and temperature optimum for oviparous reproduction and development of</i></strong><strong> Artemia franciscana</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Artemia franciscana es uno de los organismos vivos más utilizados para la alimentación de especies en cultivo, debido a que presenta varias proteínas y ácidos grasos insaturados que juegan un rol fundamental en diversas funciones metabólicas de las especies cultivadas. Esta especie corresponde a un crustáceo pequeño branquiópodo, filtrador no selectivo, propio de hábitats acuáticos de elevada salinidad. En la etapa adulta pueden ser especies bisexuales y partenogenéticas, en ambas poblaciones las hembras pueden dar lugar a dos tipos de reproducción, ovovivípara que resulta en un nauplio completamente formado; y ovípara que resulta un cistos que pueden dar una eclosión inmediata o entrar en estado criptobiótico o de diapausa por largos períodos, facilitando la obtención de nauplios durante todo el año. Con el objetivo de establecer las variables de salinidad y temperatura óptimas para la reproducción ovípara y posterior desarrollo de Artemia franciscana, en la zona norte de Chile, se realizó un cultivo experimental con adultos reproductores, los que fueron sometidos a nueve tratamientos con tres réplicas, a diferentes rangos de salinidad (100 g/L, 120 g/L y 140 g/L) y temperatura (20 °C, 25 °C y 30 °C), donde los cistos obtenidos se colectaron diariamente y se almacenaron durante dos semanas para después determinar la calidad de estos sobre la base del porcentaje y eficiencia de eclosión, aplicándose a los datos obtenidos un análisis de varianza de dos vías (ANOVA) para establecer diferencias significativas entre los tratamientos. Los resultados del análisis establecieron que existe diferencia significativa entre la salinidad y temperatura de experimentación, debido a que por separado solamente la salinidad presenta una incidencia en la reproducción. Se pone de manifiesto que los parámetros fisicoquímicos adecuados para reproducción ovípara de A. franciscana es de 120 g/L a 25 °C, debido a que presenta una diferencia significativa al nivel p < 0,054.<hr/>Artemia franciscana is one of the most used for food crop species in living organisms, because it has a number proteins and unsaturated fatty acids that play a key role in various metabolic functions of cultured species. This species corresponds to a small crustacean branquiópodo, non-selective filter, typical of aquatic habitats of high salinity. In adulthood, they can be bisexual and parthenogenetic species, females in both populations may result two types of reproduction, and ovoviviparous resulting in a fully formed nauplii may result; resulting in an oviparous and cysts that can provide an immediate explosion or enter diapause or cryptobiotic state for long periods of time, facilitating the production of nauplii throughout the year. In order to set the variables ofsalinity and optimum temperaturefor oviparous and subsequent development ofArtemiafranciscana in northern Chile, an experimental crop breeding adults, who underwent nine treatments with three replicates were performed, to different ranges of salinity (100 g/L, 120 g/L and 140 g/L) and temperature (20 °C, 25 °C and 30 °C), where the cysts obtained were collected daily and stored for two weeks and then determining their quality and based on the percentage hatching efficiency and applied to the analysis of data from two-way variance (ANOVA) to establish significant differences between treatments. The test results established that there is significant difference between the experimental temperature and salinity because salinity separately only has an effect on reproduction. Is underlined that adequate physicochemical parameters for oviparous A. franciscana is 120 g/L at 25 °C because it presents a significant difference at p < 0.054 level. <![CDATA[<strong>Lipid content and fatty acid profiles in ten species of microalgae</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en The present study aimed to evaluate the lipid content and fatty acid profiles of 9 marine species (Nannochloropsis oculata, Thalassiosira pseudonana, Phaeodactylum tricornutum, Isochrysis galbana, Tetraselmis suecica, Tetraselmis chuii, Chaetoceros muelleri, Thalassiosira fluviatilis and Isochrysis sp.) and 1 freshwater microalga species (Chlorella vulgaris) that were cultivated in Erlenmeyer flasks with 800 mL of culture medium under stationary autotrophic conditions while exposed to a continuous photon flux density of approximately 175 umol m-2 s-1, a temperature of 25±2 ºC and constant airflow. N. oculata and T. pseudonana exhibited the highest lipid content, although they had a high proportion of monounsaturated fatty acids relative to polyunsaturated fatty acids. C. vulgaris and Isochrysis sp. exhibited high levels of polyunsaturated fatty acids, whereas P. tricornutum, N. oculata and T. suecica exhibited the highest eicosapentaenoic acid levels, and I. galbana and C. muelleri had the highest docosahexaenoic fatty acid levels. The freshwater species C. vulgaris had the highest levels of linoleic and linolenic acids, followed by the marine species T. chuii.<hr/>El presente estudio pretende como objetivo evaluar el perfil de ácidos grasos y contenido de lípidos de nueve microalgas marinas (Nannochloropsis oculata, Thalassiosira pseudonana, Phaeodactylum tricornutum, Isochrysis galbana, Tetraselmis suecica, Tetraselmis chuii, Chaetoceros muelleri, Thalassiosira fluviatilis e Isochrysis sp.) y una de agua dulce (Chlorella vulgaris) y la cultura autotrófica estacionaria, usando frascos que contienen 800 ml de medio de cultivo, proporcionando constante la densidad del flujo de fotones de iluminación en los cultivos de alrededor de 175 mol m-2 s-1, temperatura 25 ± 2 °C y aireación. La especie N. oculata y T. pseudonana mostraron los niveles más altos de lípidos, pero con una alta proporción de ácidos grasos monoinsaturados en relación con poliinsaturados. La especie C. vulgaris e Isochrysis sp. mostraron altos niveles de ácidos grasos poliinsaturados; P. tricornutum, N. oculata y T. suecica revelaron los niveles más altos de ácido eicosapentaenoico y C. muelleri e I. galbana alcanzaron los más altos niveles del ácido graso docosahexaenoico. C. vulgaris reveló un mayor contenido de ácidos linoleico y linolénico, seguido de las especies marinas T. chuii. <![CDATA[<strong><i>Adaptability of</i></strong><strong> Spirulina (Arthrospira) platensis <i>(Cyanophyta) in conical tubular photobioreactor under environmental conditions</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió la adaptabilidad del alga Cyanophyta Spirulina (Arthrospira)platensis (Geitl) cultivada en fotobiorreactor tubular cónico bajo condiciones ambientales con 0,28 m² en la superficie superior del cono (0,7 m de alto x 0,6 m diámetro superior) construido con tubo de PVC (Policloruro de Vinilo) transparente (12 mm de diámetro, 34 m de largo para las 34 espiras que forman el cono y 7 m para el enfriador), reforzado con una estructura metálica y forrado con hojas de aluminio (volumen total = 5,3 L). La superficie interna del cono (0,71 m²) fue expuesta a luz solar con iluminancia de 11.700 lux y radiación solar media igual a 774 W/m² desde el 24 de junio al 12 julio de 2013. La agitación y aireación del cultivo en el fotobiorreactor se realizó con una bomba de aire a un caudal medio de 0,002 L/s, la misma que dio como resultado una tasa de producción de biomasa seca de 0,298 g/m²/día, clorofila-"a" de 0,0023 g/m²/día y carotenoides de 0,0011 g/m²/día. El crecimiento de S. platensis en fotobiorreactor tubular cónico se ajustó a un modelo matemático de crecimiento "Potencial" en 18 días, con estadísticos de ajuste del modelo de (R²=0,937; F = 119,216).<hr/>We studied the adaptability of the alga Cyanophyta Spirulina (Arthrospira) platensis (Geitl) grown in conical tubular photobio-reactor under ambient conditions with 0.28 m² on the upper surface of the Cone (0.7 m x 0.6 m top diameter) constructed with PVC (polyvinyl chloride) pipe transparent (12 mm diameter, 34 m long for the 34 coils forming the cone and 7 m for the cooler) reinforced with a metal frame and lined with aluminum foil; (total volume = 5.3 L). The inner surface of the Cone (0.71 m²) was exposed to sunlight with 11700 lux illuminance and solar radiation mean equal to 774 W/m²from June 24 to July 12, 2013. Agitation and aeration of the photobioreactor culture was carried out with an air pump to an average flow of 0.002 L/s which resulted in a rate ofproduction of dry biomass of 0,298 g/m²/day, chlorophyll "a" 0.0023 g/m²/day and carotenoids in 0.0011 g/m²/day. The growth of S. platensis in conical tubular photobioreactor was adjusted to a mathematical model of growth "Potential" in 18 days, with statistical adjustment of the model (R² = 0. 937; F = 119.216). <![CDATA[<strong><i>French Malbec</i></strong>: <strong><i>Appelation of Origin "Cahors". History and perspectives</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en La Denominación de Origen Controlada de "Cahors" asombró al mundo vitivinícola en 2007 cuando tomó la decisión de adoptar el Malbec como emblema de su imagen corporativa. El significado de esta medida fue romper la tradición de la viticultura europea, centrada en el terroir y adoptar la estrategia del Nuevo Mundo Vitivinícola, focalizada en el varietal. La DOC Cahors puso en marcha una vía intermedia que se apoya tanto en el varietal como en la cultura y el patrimonio vitivinícola. El artículo examina la vitivinicultura de Cahors, cuna del Malbec, desde una perspectiva histórica, desde la Antigüedad romana hasta nuestros días como bases culturales de su estrategia actual. El tema es relevante en la viticultura del Cono Sur, donde el Malbec ocupa un papel significativo: Argentina (34.000 hectáreas) es el primer productor mundial y Chile (1.900 hectáreas) es el tercero.<hr/>The Cahors Apellation of Origin stunned the wine world in 2007 when he decided to take the Malbec as an emblem of their corporate image. The significance of this decision was to break the tradition of European viticulture, terroir-focused and to join the New World Wine strategy, focused on varietal. AOC Cahors launched a middle way that supports both strain and wine culture and heritage. The article examines the wine of Cahors, the birthplace of Malbec, from a historical perspective, from Roman antiquity to the present day for the cultural basis of its current strategy. The issue is relevant in viticulture of South America, where the Malbecplays a significant role: Argentina (34,000hectares) is the world's largestproducer and Chile (1,900 hectares) is the third. <![CDATA[<strong><i>Innovation in Chile's regions</i></strong>: <strong><i>an approach from the analysis of their companies</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en La investigación tiene por objetivo describir las relaciones entre los procesos de innovación llevados a cabo por las empresas en las regiones de Chile y factores como el Producto Interno Bruto regional, el gasto en Investigación y Desarrollo (I+D) efectuado por las instituciones de educación superior, y la estructura I+D que poseen las empresas analizadas. Para este efecto se trabaja con los resultados de la Octava Encuesta de Innovación en Empresas que da cuenta del periodo 2011-2012 y la Tercera Encuesta Nacional sobre Gasto y Personal en Investigación y Desarrollo 2011-2012, ambas realizadas por el Ministerio de Economía, Fomento y Turismo de Chile. La información fue procesada mediante análisis de correlaciones y análisis de regresión múltiple. A nivel bi-variado, los resultados del estudio demuestran que existe una relación significativa entre las empresas que realizan innovación de producto y proceso con el PIB regional. A nivel multivariado, se observa que la estructura de I+D que tienen las empresas junto con el gasto en actividades I+D ejecutadas por instituciones de Educación superior resultan determinantes para las empresas que realizan innovaciones de proceso y de producto en las regiones de Chile.<hr/>This research aims to describe the relationship between innovation processes carried out by companies in the regions of Chile and other factors such as regional Gross Domestic Product (GDP), spending on research and development (R & D) carried out by Higher Education institutions, and R & D structure that own the companies analyzed. To this end the study worked with the results of the Eighth Business Innovation Survey approach for the period 2011-2012 and the Third National Survey of Expenditures and Personnel Research and Development 2011-2012, both surveys conducted by the Ministry of Economy, Development and Tourism of Chile. The data was processed by correlation and multiple regression analysis. At the bivariate level, the results demonstrate a significant relationship between the companies that make product and process innovation to regional GDP. Multivariate analysis shows that the structure of R & D that companies have; coupled with the spending on R & D activities carried out by Higher Education institutions are decisive to companies that perform process innovation and product in the regions of Chile. <![CDATA[<strong><i>Characterization of agricultural small holder beneficiaries of local development programs in the Metropolitan Region, Chile</i></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en La Región Metropolitana de Santiago contiene importantes núcleos de producción agrícola en manos en gran medida de micro y pequeños empresarios, beneficiarios en muchos casos de políticas de fomento. Considerando lo anterior, el objetivo principal del presente trabajo es caracterizar a dichos productores. Para ello se encuestó a 78 productores distribuidos en 6 comunas del área suroriental de la Región, usuarios del Programa de Desarrollo Local (Prodesal) del Instituto de Desarrollo Agropecuario de Chile (Indap). Entre los resultados alcanzados destacan los siguientes: i) el porcentaje de mujeres usuarias fue mayor al de hombres en 23%, ii) el promedio de edad fue de 57 años, iii) los niveles de educación mayoritarios fueron enseñanza básica (41%) o media (32%), iv) además de los huertos hortofrutícolas, destacaron entre los rubros más frecuentes las flores y plantas ornamentales, así como la obtención de miel, v) 65,4% de los encuestados no utilizaba sistemas de producción mecanizados, el 70,5% no realizaba procesamientos productivos, el mismo porcentaje no llevaba registro de sus operaciones económicas, 64,1% tampoco de las no económicas y 87,2% no usaba sistemas computacionales; no obstante, 69,2% afirmaba evaluar y planificar sus actividades cada año, vi) el 73,1% no había participado en ningún otro tipo de programa público en los cuatro años anteriores, vii) la mayor parte de los encuestados no participaba en grupos técnico-productivos (84,6%) o asociaciones de comercialización (89,7%). A partir de los resultados señalados se puede concluir que, al menos en el caso de estudio, en la ejecución de Prodesal sería importante priorizar el apoyo para la mejora no solo en aspectos técnico-productivos, sino también en aquellos relacionados con la gestión, el uso y acceso a TIC, la información acerca de beneficios públicos disponibles y el fomento de la asociatividad.<hr/>The Metropolitan Region of Santiago has a number of important agricultural production centers, largely in the hands of micro and small entrepreneurs who are often beneficiaries of development policies. Considering the above, the main objective of this paper is to characterize these producers. For this we surveyed a total of 78 producers spread across 6 of the southeastern districts of the Region, members of the Local Development Program (Prodesal) run by the Institute of Agricultural Development in Chile (Indap). The most prominent of the results obtained are the following: i) the percentage of women was higher than men by 23%, ii) the average age was 57 years old, iii) levels of education were more commonly elementary school (41%) and/or high school (32%), iv) in addition to fruit and vegetable gardens, the cultivation offlowers and ornamental plants were prominent among the most common items, as well as obtaining honey, v) 65.4% of the respondents used mechanized production systems, 70.5% did not process their production, the same had no record of their economic transactions, nor did 64.1% record their non-economic transactions and 87.2% did not use computerized systems. However, 69.2% stated that they evaluate and plan their activities each year, vi) 73.1% had not participated in any other public program in the four years prior, vii) the majority of respondents were not involved in technical or production groups (84.6%), nor marketing associations (89.7%). From the above findings it can be concluded that, at least in the case study, for the implementation of Prodesal it would be important to prioritize support in order to improve not only technical and production aspects but also those related to management, use of and access to ICT, information on available public benefits as well as fostering partnerships. <![CDATA[<strong>New records of whiteflies (Hemiptera: Aleyrodidae) in Rio Grande do Sul State, Brazil</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study reports seven species of whiteflies in the genera Aleurothrixus, Dialeurodicus, and Trialeurodes, as well as parasitism of Aleurothrixus floccosus by Signiphora sp. and Cales noacki. Three new hosts of Aleurothrixus aepim are reported. Dialeurodicus cockerellii and Trialeurodes vaporariorum are reported for the first time in Rio Grande do Sul State, Brazil.<hr/>En este trabajo se registran siete especies de moscas blancas, incluyendo los géneros Aleurothrixus, Dialeurodicus y Trialeurodes, y el parasitismo de Aleurothrixus floccosus por Signiphora sp. y Cales noacki. Tres nuevos huéspedes son reportados a Aleurothrixus aepim. Dialeurodicus cockerellii y Trialeurodes vaporariorum se registran por primera vez en Rio Grande do Sul, Brasil. <![CDATA[<strong>Formulation of bionematicides based on bacteria for the control of the lesion nematode in common bean</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-34292015000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Bacteria belonging to the genus Bacillus can promote plant growth and suppress plant-parasitic nematode populations. Based on this hypothesis, eight strains of the bacterium (SF 262, SF 264, SF 266, SF 267, SF 268, SF 271, SF 292 and SF 629) were formulated and applied as a seed treatment and/or sprayed on the soil surface with the aim of controlling Pratylenchys brachyurus in common bean under field conditions. The application of the bacterial isolates neither improved the grain yield and the root mass nor reduced the number of nematodes in the soil and in the roots of common bean. Thus none of the isolates of Bacillus spp. evaluated in this work are promising for the control of the lesion nematode on common bean.<hr/>Bacterias del género Bacillus pueden suprimirpoblaciones de nematodosfitoparásitos. Sobre la base de esta hipótesis, ocho cepas de Bacillus (SF262, SF264, SF266, SF267, SF268, SF271, SF292 y SF 629)fueronformuladas y aplicadas en el tratamiento de semillas y en la superficie de suelo para el control de Pratylenchus brachyurus en frijol. La aplicación de las cepas no aumentaron la producción de granos y la masa de las raíces, ni redujeron el número de nematodos en el suelo y en las raíces. Así, ninguna de las cepas de Bacillus es promisoria para el control del nematodo lesionador en frijol.