Scielo RSS <![CDATA[Ciencia e investigación agraria]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-162020150001&lang=pt vol. 42 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<b>Finishing strategies for steers based on pasture or silage plus grain and time on feed and their effects on beef quality</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aims of the present study were to compare the quality of grain-fed and pasture-fed beef and to assess the effects of two feeding periods on grain for finishing steers. A group of 75 steers were fed one of 5 finishing diets (n = 15 per diet): pasture for 90 d (P), oat grain plus pasture silage for 35 d (SO), oat grain plus pasture silage for 75 d (LO), wheat grain plus pasture silage for 35 d (SW), and wheat grain plus pasture silage for 75 d (LW). The physicochemical and sensory attributes and the fatty acid composition of the longissimus lumborum muscle were determined. The beef from pasture-fed animals tended to be tenderer, darker, less red, and with yellower fat than the beef from grain-fed steers. The beef from steers fed wheat plus silage for 75 d had lower tenderness scores than beef from steers fed for 35 d on grain plus silage. The beef from pasture-fed steers had higher levels of conjugated linoleic acid c-9 t-11 and n-3 fatty acids and a lower n-6:n-3 fatty acid ratio than the beef from grain-fed steers. The time fed on grain plus silage had a significant effect on the fatty acid composition of the beef from steers fed wheat, but no similar effect was observed in beef from steers fed oats. However, the n-6:n-3 ratio of beef was more favorable when steers were fed grain (wheat or oats) plus silage for 35 d than for 75 d.<hr/>El objetivo del presente estudio fue comparar la calidad de carne de novillos finalizados con pradera y grano, como también, evaluar el impacto de dos periodos de finalización con grano. Un grupo de 75 novillos se alimentó en cinco diferentes dietas: (n= 15 por dieta): pradera por 90 días (P), avena más ensilaje de pradera por 35 días (SO), avena más ensilaje de pradera por 75 días (LO), trigo más ensilaje de pradera por 35 días (SW) y trigo más ensilaje de pradera por 75 días. En el músculo longissimus lumborum, se determinaron análisis fisicoquímicos, sensoriales y de ácidos grasos. La carne de los animales alimentados en pradera tiende a ser más tierna, oscura, menos roja y con una grasa más amarilla que la obtenida a partir de granos. La carne de novillos alimentados con trigo más ensilaje por 75 días tiene menor terneza que la obtenida en la engorda con grano más ensilaje por 35 días. La carne de novillos finalizados a pradera tiene mayores niveles de ácido linoleico conjugado c-9 t-11, ácidos grasos n-3 y un baja relación de los ácidos grasos n-6:n-3 en comparación de la carne obtenida de novillos alimentados con granos más ensilaje. El tiempo en grano más ensilaje tiene un efecto significativo en la composición de ácidos grasos de la carne cuando se utiliza el grano de trigo pero no la avena. Sin embargo, la relación de los ácidos grasos n-6:n-3 de la carne fue más favorable cuando los novillos fueron alimentados con grano (trigo o avena) más ensilaje por 35 días en comparación a los engordados por 75 días. <![CDATA[<b>Available phosphorus in starter diets for meat-type quail</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Phosphorus is an important mineral for optimum growth and bone mineralization and is considered the third most expensive nutrient in diets for nonruminants. An experiment was conducted to evaluate the available phosphorus requirements (AP) for meat-type quail in the starter phase (1 to 21 days old). One-day-old, unsexed European quail (375) from the LF1 lineage were used for the study and were housed in pens. The experiment had a completely randomized design, with five treatments (0.13, 0.23, 0.33, 0.43 and 0.53% of AP), each of which included five replicates in 15 birds. Feed intake, weight gain, feed conversion ratio, and the tibial deposition of phosphorus, calcium, and ash were assessed. The AP levels influenced all studied variables. We calculated that levels of 0.381% AP or 0.12% AP megacalorie of metabolizable energy (% AP/Mcal ME) were best for bone quality related to high tibial ash deposition.<hr/>El fósforo es un mineral importante por ser necesario para la óptima tasa de crecimiento y para la mineralización ósea, siendo considerado como el tercer nutriente más caro en los concentrados para no rumiantes. Fue conducido un experimento para evaluar las exigencias de fósforo disponible (Pd) para codornices de engorde en la fase inicial de cría (1 a 21 días de edad). Se utilizaron 375 codornices europeas, linaje LF1, no sexadas, instaladas en compartimientos. El delineamiento experimental utilizado fue enteramente al azar, siendo los tratamientos constituidos por cinco niveles de Pd (0,13; 0,23; 0,33; 0,43 y 0,53%) cada tratamiento contó con cinco repeticiones de 15 aves por repetición. Se evaluó el consumo de concentrado, la ganancia de peso, la conversión alimenticia y la deposición de fósforo, calcio y cenizas en las tibias. Se observó que los niveles de Pd estudiados influenciaron todas las variables analizadas. Fue calculado el nivel de 0,381% de Pd o 0,12% de Pd/Megacaloría de Energía Metabolizable para obtener la mejor calidad ósea, porque permite maximizar la deposición de cenizas en la tibia de las codornices de engorde. <![CDATA[<b>Evaluating orchard and poplar leaves during autumn as an alternative fodder source for livestock feeding</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Fruit tree and poplar leaves that fall in autumn are undervalued in terms of animal feeding mainly because of insufficient knowledge about their potential feeding value. Knowledge of the nutritional values of these species may be important to supplement the feed of grazing animals. The objective of this study was to evaluate the potential fodder value of leaves of plum, apple, poplar, mulberry, peach and apricot trees. For this purpose, samples were collected by hand in autumn 2012 and 2013 when 50% of the leaves had dropped and 90% of the leaves had turned yellow. The crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL), dry matter digestibility (DMD), digestible energy (DE), metabolizable energy (ME) and relative feed value (RFV) contents were determined. The CP, DMD, DE, ME and RFV contents of peach leaves were significantly (P≤0.01) higher than those of the other trees, but they had lower NDF, ADF and ADL ratios. The lowest CP, DMD, DE, ME, RFV contents and the highest NDF, ADF, ADL values were measured in poplar leaves. According to these results, the tree leaves had a higher nutritional value than many forage grass species and hay fodder commonly used for livestock feeding. Consequently, orchard and poplar leaves that drop in autumn can be used as an alternative fodder source for livestock feeding.<hr/>Los árboles y las hojas de álamo en otoño están subvaloradas en términos de alimentación de animales principalmente por falta de conocimiento suficiente sobre su valor potencial de alimentación. Por lo tanto, conocer los valores nutricionales de estas especies puede ser importante para llenar el vacío de alimentación de los animales de pastoreo. El objetivo del estudio fue evaluar el valor potencial de forraje de las hojas de ciruela, manzana, álamo, moreras, melocotoneros y albaricoqueros. Para este fin, las muestras se recogieron manualmente en el periodo en que las hojas de los árboles frutales era de un 50 a 90% de color amarillo, en otoño, durante 2012 y 2013. Se determinaron los contenidos de Proteína Cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), Lignina Detergente Ácido (LDA), Digestibilidad de Materia Seca (DMS), Energía Digestible (ED), Energía Metabolizable (EM) y Valor Relativo del Forraje (VRF). Los contenidos de hojas PC, DMS, ED, EM y VRF del melocotón fueron significativamente más altos (P≤0.01) que los de otras frutas, pero tuvieron menores proporciones FDN, FDA y LDA. Los valores PC, DMS, ED, EM, VRF menores y los valores FDN, FDA, LDA mayores fueron confirmados en las hojas de álamo. Según estos resultados, se determinó que las hojas de los árboles tienen mayores valores nutricionales que muchas especies de gramíneas y heno usado comúnmente para la alimentación del ganado. Se concluye que las hojas de los árboles frutales que caen en otoño se pueden utilizar como fuente de forraje alternativo para la alimentación del ganado. <![CDATA[<b>Bioavailability of different methionine sources for broilers from 1 to 21 days old</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This trial aimed to evaluate the bioavailability of DL-2-hydroxy-4-(methyl) butanoic acid (DL-HMBA) and a poly-herbal ingredient (PHI) in relation to DL-methionine (DLM) on broilers. A sample of 1100 broiler chickens of the Cobb 500 strain, both male and female, were fed either a basal diet without industrial methionine supplementation or a basal diet that was supplemented with three DL-HMBA levels (0.170, 0.340, and 0.511%) or three DLM levels (0.111, 0.221, and 0.332%) in an amount equivalent to 65% of the respective DL-HMBA levels (on a product weight basis) and three levels of PHI (0.111, 0.221, and 0.332%) in amounts equivalent to the used DLM levels from 1 to 21 days of age. The simultaneous linear regression analysis (slope ratio) revealed a relative bioavailability of DL-HMBA of 39% compared to that of DLM for weight gain and 44% for feed conversion. However, the performance data from birds that were supplemented with PHI did not significantly adjust to simultaneous regression designs; therefore, it was not possible to determine the PHI bioavailability in relation to the DLM. Considering together all of the studied parameters, the relative bioavailability of DL-HMBA was 42% compared to the DLM on a product basis.<hr/>El objetivo de este trabajo fue evaluar la biodisponibilidad de DL-2-hidroxi-4- (metil) butanoico (DL-HMB) y de un poli ingrediente herbal (PIE) en relación con DL-metionina (DLM) en pollos de engorde. 1100 pollos Cobb 500, machos y hembras, fueron alimentados con una dieta basal sin suplementación de metionina industrial, o una dieta suplementada con tres niveles de DL-HMB (0,170; 0,340; 0,511%), o tres niveles de DLM (0,111; 0,221; 0,332%) en una cantidad equivalente al 65% del nivel de DL-HMB o tres niveles de PIE (0,111; 0,221; 0,332%), en una cantidad equivalente a los niveles de DLM, de 1 a 21 días de edad. El análisis de regresión lineal simultánea (slope ratio) reveló biodisponibilidad relativa de 39% de DL-HMB, en comparación con el DLM para aumentar el peso y de 44% para la conversión alimenticia. Sin embargo, los datos de rendimiento de las aves suplementadas con PIE no se ajustaron significativamente a los modelos de regresión simultáneos, por consiguiente, no es posible determinar la biodisponibilidad relativa del PIE a la DLM. Consideran todos los parámetros estudiados, la biodisponibilidad relativa de DL-HMB fue del 42% en comparación con el DLM en la base del producto. <![CDATA[<b>Improvement in nutritional quality of fibrous food via <i>in vitro</i> digestion by <i>Aspergillus niger</i></b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In a first experiment, the effect of in vitro incubation with Aspergillus niger (An) on the chemical composition of different fibrous substrates was studied. In a second experiment, the effect of incubation time (0,72 and 144 h) on in vitro digestion with An of dry matter (IVDMD), neutral detergent fiber (DVNDF) and acid detergent fiber (DVADF) was evaluated for different substrates. Wheat straw, WS; barley straw, BS; oat hulls, OH; dehydrated alfalfa, DA; and dehydrated ryegrass, DB substrates were evaluated. In both experiments, incubations were performed in 250 mL Erlenmeyer flasks; 2 g of substrate was added to a culture medium (pH = 6), and incubated at 28 °C with constant ventilation. The An dose consisted of 3 mL of a solution of 5.3 χ 10(6) spores mL-1 per flask. Incubation time for the first experiment was 144 h. After incubation, the contents of the flasks were homogenized in a blender for one minute. Subsequently, bromatological analysis was conducted without separating the An biomass. No interaction effects among any studied variables were observed. An incubation effected cell wall (NDF) and lignocellulose (ADF) content. An increase in true protein (TP) and soluble nitrogen (SN) was observed for all substrates tested, but responses differed depending on the type of substrate. The largest increases in TP were observed in DA and DB substrates (0.55 and 0.63% DM, respectively). IVDMD, DVNDF and DVADF were affected by the type of substrate and incubation time. The highest value of IVDMD144 was observed in the DAAn treatment (49.47% DM), followed by the DBAn treatment, with a value of 45.51% DM. OHAn showed the lowest value of IVDMD144 (29.38% DM). The results suggest that An possesses fibrolytic and metabolic potential for improving the nutritional value of fibrous foods through of the digestion of structural carbohydrates and the liberation of nitrogenous fractions embedded in cell walls, producing a change in the chemical composition and the potential digestibility of treated foods.<hr/>En un primer ensayo se estudió el efecto de la incubación in vitro con Aspergillus niger (An) y el tipo de sustrato sobre la composición química de alimentos fibrosos. En un segundo ensayo se evaluó el efecto del tipo de sustrato y el tiempo de incubación (0,72 y 144 h) sobre la digestión in vitro con An de la materia seca (IVDMD), fibra detergente neutro (DVNDF) y fibra detergente ácida (DVADF). Se evaluaron los sustratos paja de trigo: WS, paja de cebada: BS, cascara de avena: OH, alfalfa deshidratada: DA y ballica deshidratada: DB. Para ambos experimentos las incubaciones se realizaron en matraces Erlenmeyer de 250 mL; la masa de sustrato a incubar fue de 2 g, adicionados a un medio de cultivo (pH=6), incubado con sistema de ventilación constante a temperatura de 28 °C. La dosis de An consistió en 3 mL frasco-1 de una solución de 5,3 χ 10(6) esporas mL-1. El tiempo de incubación para el primer ensayo fue de 144 h. Transcurrido este tiempo, se procedió a homogenizar (Blender) el contenido total de los matraces por un minuto. Posteriormente, se realizó un análisis bromatológico a la masa total incubada, sin separar la biomasa de An. No se observó efecto de la interacción en ninguna de las variables estudiadas. La incubación con An mostró un efecto sobre el contenido de paredes celulares (FDN) y las fracciones lignocelulósicas (FDA). Se observó un incremento en la Proteína Verdadera (TP) y en el Nitrógeno Soluble (SN) en todos los sustratos evaluados, y su respuesta fue diferente según el tipo de sustrato. Los mayores incrementos en TP se observaron en los sustratos DA y DB (0,55 y 0,63% DM, respectivamente). IVDMD, DVNDF y DVADF se vieron afectadas por el tipo de sustrato y el tiempo de incubación. El valor más alto de IVDMD144 se observó en el tratamiento DAAn (49,47% DM), seguido de DBAn, con un valor de 45,51% DM. OHAn mostró el valor más bajo de IVDMD144 (29,38% DM). Los resultados permitieron inferir que An posee el potencial fibrolítico y metabólico para mejorar el valor nutritivo de alimentos fibrosos, a través de la digestión de los carbohidratos estructurales y liberación de fracciones nitrogenadas incrustadas en las paredes celulares, implicando un cambio en la composición química y en la digestibilidad potencial de los alimentos tratados. <![CDATA[<b>Nutritional value of <i>Brachiarias</i> and forage legumes in the humid tropics of Ecuador</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This research evaluated the nutritional value of five varieties of Brachiarias: B. decumbens Stapf; B. brizantha Marandú; B. brizantha Piatá; B. brizantha Xaraés; and Mulato II [B. ruziziensis × B. brizantha]). The Brachiarias were combined at different inclusion rates (0, 10 and 15%) with two tropical forage legume species (Centrosema pubescens and Cajanus cajan, ECV22). The samples were collected at the experimental farm, The Oasis, a property of the Universidad Tecnológica Equinoccial (Ecuador), with 42 d of regrowth for the Brachiarias and 150 d for the legumes in the dry season. The proximate analysis and the Van Soest procedure were performed in the laboratory of food science and animal nutrition of the Escuela Superior Politécnica de Chimborazo (Ecuador). The in situ digestibility of dry matter (ISDDM) was assessed in three Holstein cows (560 ± 23 kg) with ruminal cannula. The proximal and Van Soest variables were analyzed with a complete randomized design, and for the variable ISDDM, a randomized block design was used. Significant differences for ISDDM (P≤0.05) between the Brachiaria varieties were found, with the highest percentages for the cv. B. decumbens Stapf and B. brizantha Marandú (63.9 and 63.2%, respectively). The diet with 10% C. cajan had average percentages of CP, NDF and ADF of 8.7, 70.7 and 47.6%, respectively, for all the Brachiaria varieties used in the study. It was found that diets with B. decumbens and B. Mulato II plus 10% of C. cajan were the best in terms of CP, NDF, ADF and ISDDM (9.3, 70.5, 46.4 and 64.1% and 8.6, 69.9, 50.3 and 63.5%, respectively). The results of this research showed that the value of CP meets the minimum requirements of nitrogen in the ration and that the ISDDM, DM, CF, NDF, ADF and ADL values are within the ranges reported for the genus Brachiaria.<hr/>En la presente investigación se evaluó el valor nutritivo de cinco variedades de Brachiarias (B. decumbens Stapf; B. brizantha Marandú; B. brizantha Piatá; B. brizantha Xaraés; y Mulato II [B. ruziziensis × B. brizantha]), combinadas con diferentes porcentajes de inclusión (0, 10 y 15%) de dos leguminosas forrajeras tropicales (Centrosema pubescens y Cajanus cajan, ECV22). Las muestras fueron colectadas en la granja experimental "El Oasis" de la Universidad Tecnológica Equinoccial a una edad de rebrote para Brachiarias de 42 d y para leguminosas de 150 d en época seca. Los análisis proximal y de Van Soest se realizaron en el laboratorio de bromatología y nutrición animal de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo (ESPOCH), la digestibilidad in situ de la materia seca (DISMS) se evaluó en tres vacas Holstein (560 ± 23 kg) con cánula ruminal. Las variables del análisis proximal y Van Soest fueron analizadas con un modelo completamente al azar y para la variable DISMS con un diseño de bloques al azar. Se encontraron diferencias (P≤0,05) entre variedades para DISMS con los porcentajes más altos para las B. decumbens Stapf y B. brizantha Marandú (63,9 y 63,2%). La mezcla con 10% de C. cajan tuvo porcentajes de PC, FDN y FDA de 8,7; 70,7 y 47,6%, respectivamente en promedio para todas las variedades de Brachiaria. Se encontró que las dietas con B. decumbens Stapf y Mulato II más el 10% C. cajan fueron las mejores en términos de PC, FDN, FDA y DISMS (9,3; 70,5; 46,4 y 64,1% y 8,6; 69,9; 50,3 y 63,5%, respectivamente). Los resultados de esta investigación mostraron que el valor de PC satisfice las necesidades mínimas de nitrógeno en la ración y que la DISMS, MS, FC, FDN, FDA y LDA están dentro de los rangos reportados para el género Brachiaria. <![CDATA[<b>Effect of feeding and housing systems on rumen properties and plasma metabolite stress indicators in autochthonous Spanish Ojalada sheep</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt To rear lambs of the Ojalada breed, fed exclusively on mothers' milk until 5 weeks, three feeding systems were compared: a) ewes kept indoors and fed chopped straw plus concentrate (IND+CH+C), total mixed ration (TMR); b) ewes kept indoors and fed whole straw in the form of large bales plus concentrate (IND+W+C), TMR; and c) free-range grazing plus concentrate (GR+C; control group). Parameters related to ruminal fermentation (pH, NH3-N concentration and proportion of volatile fatty acids (VFAs)) in 40 sheep during a production cycle were monitored. The plasma concentrations of stress-related metabolites (i.e., glucose, lactate, phosphate, creatine kinase (CK), cortisol and non-esterified fatty acids (NEFAs)) during a production cycle and in 10 sheep during lactation (5 weeks) were tested. The sheep fed a whole forage ration (IND+W+C and GR+C treatment group) had higher concentrations of NH3-N and total VFAs, but no differences were found in the acetate/propionate ratio in sheep in the IND+CH+C treatment group compared to the control group. When analyzing plasma metabolites, we found that during the entire production cycle, grazing sheep had higher concentrations of glucose and cortisol. The concentration of NEFAs was also higher for the GR+C treatment group when evaluated during lactation. Thus, we concluded that the ration particle size for sheep fed a TMR influences the concentration of NH3-N and VFAs in the rumen. Keeping the sheep indoors during the production cycle and during lactation did not increase the plasma levels of the evaluated stress indicators.<hr/>Para producir corderos de raza Ojalada, alimentados hasta las 5 semanas únicamente con leche de la madre, se compararon tres sistemas de alimentación: a) ovejas estabuladas y alimentadas con paja molida suplementada con concentrado preparado y distribuido mecánicamente (IND+CH+C), ración integral; b) ovejas estabuladas y alimentadas con grandes pacas de paja suplementada con concentrado (IND+W+C), ración integral; y c) ovejas en pastoreo suplementadas con concentrado (GR+C), grupo control. Se controlaron algunos parámetros relacionados con la fermentación ruminal (pH, NH3-N, ácidos grasos volátiles) en 40 ovejas durante un ciclo productivo, y la concentración en plasma de algunos metabolitos relacionados con el estrés (glucosa, lactato, creaturina fosfato, cortisol y ácidos grasos no esterificados (NEFAs)) en un ciclo productivo y también en 10 ovejas durante la fase de lactación (5 semanas). Las ovejas alimentadas con una ración con forraje entero (IND+W+C y GR+C) presentaron mayor contenido en NH3-N y mayor contenido total de ácidos grasos volátiles (VFA), aunque en ningún caso se encontraron diferencias en el ratio acetato/propionato con las ovejas del tratamiento IND+CH+C. Se encontró para todo el ciclo productivo que las ovejas en pastoreo tuvieron mayor concentración de glucosa y cortisol, siendo también superior para este tratamiento la concentración de NEFAs cuando se evalúa el periodo de lactación. El tamaño de partícula en las raciones de ovejas alimentadas con una ración única y mecanizada influye en la concentración de NH3-N y VFA del rumen, aunque el mantenerlas cerradas durante un ciclo productivo y durante el periodo de lactación, no incrementó el contenido en plasma de los indicadores de estrés evaluados. <![CDATA[<b>Performance of rice hybrids determined by different planting arrangements</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The practices and techniques used in irrigated rice to improve performance include optimal plant density and the best arrangement of the plants in an area. This study aims to evaluate the performance and plasticity in the yield and grain quality of three rice hybrids using different row spacing. The field experiments were conducted during the 2010/2011 season in rice crops in Capão do Leão, Viamão and Uruguaiana in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Three different sowing arrangements were evaluated, i.e., row spacing of 17 cm, 34 cm, and 17 cm alternated with 34 cm, which corresponded to densities of 40, 20 and 32 kg ha-1, respectively. The experimental design used was randomized blocks with subdivided plots replicated three times considering each location as a replication. Yield and grain quality were evaluated. The grain yield and grain quality components of the rice hybrids were not affected by the planting arrangements. The performance of the hybrids demonstrates their plasticity to compensate for lower densities resulting from different distances between planting rows. Therefore, with respect to seeding rates and row spacing for these hybrids, the amount of seed sown per area can be reduced compared with current recommendations. This will result in a cost reduction that can make this technology more attractive and ensure it is widely used in commercial rice fields.<hr/>Las prácticas y técnicas utilizadas para el riego de arroz son para obtener un mejor rendimento dentro de ellas se, incluyen uma óptima densidad de siembra y la mejor disposición de las plantas en el area del cultivo. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el rendimiento y la plasticidad, en el rendimiento y calidad del grano de tres híbridos de arroz con diferentes espacimento de líneas de siembra. El experimento de campo se llevó a cabo en la temporada de siembra de arroz entre 2010/2011 en las localidades de Capão do Leão, Viamão y Uruguaiana, en el estado de Río Grande del Sur, Brasil. Se evaluaron tres arreglos diferentes de siembra, incluyendo la distancia entre surcos que fue de 17, 34 y 17 cm, intercaladas con 34 cm, que corresponden, a las densidades de 40, 20 y 32 kg ha-1, respectivamente. El delianeamento experimental utilizado fue de bloques completos al azar con parcelas subdivididas, con tres repeticiones, considerando cada lugar como la replicación. También se evaluó el rendimiento y la calidad del grano. Los resultados muestran que los componentes del rendimiento de grano y la calidad del grano de arroz híbrido no fueron afectadas por los arreglos de siembra. El rendimiento del arroz híbrido demuestra plasticidad para compensar densidades más bajas y en diferente distancia entre líneas de siembra. Esto permite que las recomendaciones para la densidad de siembra y la distancia entre surcos de estos híbridos, reducir la cantidad de semilla que se siembra por área en comparación con lo que se recomienda actualmente. Esto significa una reducción de costos que puede hacer de esta tecnología más atractivo y ampliamente utilizado en los campos de arroz comerciales. <![CDATA[<b>The rise and fall of Chanco cheese in Chile (1860-1930)</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This paper studies the historical evolution of Chanco cheese during two very different time periods: 1860-1900 and 1900-1930. The former was characterized by a high presence of the aforementioned cheese in Chilean society, and the latter period encompassed a time of identity contamination. Unlike Pisco, which has been delimited and protected as an Appellation of Origin (AO), Chanco cheese has been a victim of dilution of its own identity and cultural value. We hypothesize that the dilution and devaluing of Chanco cheese was a result of the incoherent actions of the State, producers and merchants with respect to its assessment, protection and delimitation of its identity.<hr/>Este trabajo examina la evolución del queso Chanco dentro de dos ciclos diferenciados, que corresponden a los periodos 1860-1900 y 1900-1930. El primero, caracterizado por una alta presencia de aquel queso en la prensa escrita del periodo y un alto nivel de consumo del mismo dentro de la sociedad chilena, mientras que el segundo ciclo tuvo lugar en medio de una profunda contaminación identitaria con los productos provenientes de Europa. A modo de hipótesis, postulamos que, a diferencia de lo ocurrido con productos tales como el Pisco, que acabaron siendo delimitados y protegidos mediante las Denominaciones de Origen (DO), el queso Chanco fue víctima de una dilución de su identidad y valor cultural debido a las acciones incoherentes del Estado, los productores y los comerciantes en cuanto a su valoración, protección y delimitación. <![CDATA[<b>Determining response times for the deployment of terrestrial resources for fighting forest fires</b>: <b>A case study: Mediterranean - Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A study of response times for the arrival of terrestrial forest fire fighting resources was undertaken. The advantage of the method proposed here is that it may be exactly replicated in different countries and under different environmental conditions, budgets and infrastructures for wildfire combat. This is an international-level support offering better reference material for optimizing terrestrial resources. In the combat of forest fires, fire fighting resource response times are of particular importance when evaluating fire advance speed and fire damage potential against time. Due to the importance of speed in fire containment and the economic consequences of a fire, a fire combat response time curve was constructed using fire fighting operation data from 1,006 fires that occurred in a Mediterranean region of Chile. Five categories were established according to fire size and fire behavior and were based on the conditions of the perimeter fire control strategies. The results show different fire evolution curves for affected areas. In fires less than 1 ha in size, the first fire fighting attack lasted on average 25 min, compared with up to 69' for fires approximately 20 ha in size. The affected surface area ranged from 0.97 to 11.43 ha over these size ranges. The response time decreased for fires greater than 20 ha, mainly due to the predominance of aerial resources that accelerate the first fire fighting attack. The average burnt area ranged from 11.43 to 31.92 ha, which suggests good combat efficiency, given that these fires present very aggressive behavior. Mathematical functions were derived from this analysis, which describe fire fighting tasks in terms of fire advance time. This innovative study, for which there are no other references in scientific literature, will allow cost and efficiency functions to be derived for forest fire combat, among other benefits. As indicated earlier, the advantage of this research is that the methods may be perfectly adapted to the operative conditions faced by an organization during the wildfire season. Knowledge of response curves enables optimization of financial resources to increase terrestrial coverage of the protected area.<hr/>En el combate de incendios forestales, los tiempos de respuesta de los recursos de extinción adquieren especial relevancia cuando se evalúa la velocidad de avance del fuego y los daños potenciales que se producen a medida que transcurre el tiempo. Por la importancia que adquiere la rapidez en la contención del fuego y sus consecuencias económicas, se efectuó un estudio de curvas de respuesta de los medios de extinción, basados en una base de datos de operaciones de combate de 1.006 incendios localizados en un área mediterránea de Chile. Se establecieron cinco categorías de tamaño y sus relaciones con la evolución del comportamiento del fuego en condiciones de aplicación de labores de control perimetral. Los resultados muestran distintas curvas de evolución en avance de la superficie afectada. En incendios menores a 1 ha, el primer ataque se produce en promedio a los 25 minutos, llegando hasta 69' para incendios cercanos a 20 ha. La superficie afectada oscila entre 0,97 y 11,43 ha para este rango. Los tiempos de respuesta disminuyen a partir de clases de tamaño mayores a 20 ha, principalmente por el predominio de medios aéreos que aceleran el primer ataque al incendio. Las superficies medias ascienden de 11,43 a 31,92 ha en área quemada, lo cual supone una buena eficiencia en el combate dado que se trata de incendios de alta conflictividad en el comportamiento del fuego. De este análisis se construyeron funciones matemáticas que permiten describir el desarrollo de las labores de extinción en función del tiempo de avance del fuego. Es un estudio innovador, y del cual no existen otras referencias en la literatura científica. Permite entre otros beneficios, establecer funciones de gasto y eficiencia en el combate de incendios forestales. <![CDATA[<b>Response of wheat seeds to zinc application during storage</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202015000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Seed coating is among the most potentially beneficial treatments to enhance seed performance, contributing to the improvement of crop stands due to its role in improved seedling development. Thus, micronutrients such as zinc exhibit potential for use in seed coatings. The objective of this research is to evaluate the effect of coating wheat seeds with zinc sulfate on traits that are related to seed quality during storage and nutrition efficiency during seedling growth. The levels of ZnSO4 used were 0, 1, 2, 3 and 4 mL kg-1 seed. After 0,3 and 6 months of storage, the germination percentage, mean root length, root dry mass, seedling emergence, nutritional efficiency (absorption, transport and use) and zinc content in the seeds were evaluated. Seed coating with ZnSO4 increased seedling dry weight and zinc content in roots, which are the primary sink for this nutrient. Higher rates of ZnSO4 coating resulted in higher absorption efficiency and a concomitant decrease in Zn transport and use efficiency. Thus, the application of appropriate doses of zinc to seeds increases the accumulation of this nutrient, resulting in well-nourished plants that present improved initial development under adverse conditions.<hr/>Recubrimiento de semillas es uno de los tratamientos potencialmente más beneficioso para mejorar el rendimiento de la semilla. También contribuye a proporcionar a los productores con mejores puestos de cultivos derivados de un mejor desarrollo de la plántula, que destaca la posibilidad de uso de micronutrientes como el zinc para el recubrimiento de semillas. El objetivo de esta investigación es evaluar el efecto del recubrimiento de semillas de trigo con sulfato de zinc, en las características relacionados con la calidad de la semilla durante el almacenamiento y la eficiencia nutricional de respuesta durante el crecimiento de plántulas. Las semillas fueron tratadas con 0, 1, 2, 3 y 4 mL de ZnSO4 por kg de semillas. Después de un período de 0,3 y 6 meses de almacenamiento fueron evaluados porcentaje de germinación, la longitud media de la raíz, materia seca de la raíz, la emergencia de plántulas, eficiencia nutricional (absorción, transporte y uso) y el contenido de zinc en las semillas. Recubrimiento de semillas con ZnSO4 aumentó materia seca de plántulas y el contenido de zinc en las raíces. Por lo tanto, con los resultados obtenidos en este estudio, se observó que la aplicación de dosis apropiadas de zinc en las semillas proporciona una acumulación de este nutriente que se traduce en una planta bien alimentada, que presentan un mejor desarrollo inicial en condiciones adversas.