Scielo RSS <![CDATA[Ciencia e investigación agraria]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-162020140002&lang=es vol. 41 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<b>Administración de recursos humanos en pequeñas y medianas viñas en Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es G. Pérez Arrau, and F. Muñoz Medina. 2014. Human resource management in small and medium-sized vineyards in Chile. Cien. Inv. Agr. 41(2): 141-151. The focus of this paper is the identification of human resource management practices in small and medium-sized vineyards in Chile, identifying agents and relevant groups that allow a better understanding of how these companies manage their human resources. The research is based on 22 interviews held with personnel managers and key informants from a total of 16 wine-producing vineyards between 2009 and 2012. The research involved collecting studies and analyzing the specialized literature on human resource management in small and medium-sized enterprises (SMEs). The research highlights the features, relevant problems and challenges of human resources management with the aim of improving production, innovation and long-term sustainability. Although the wine industry is an emblematic economic area of Chile, how it manages its human resources is unknown, so this research focuses on this little-known area that is so important to productivity.<hr/>G. Pérez Arrau y F. Muñoz Medina.2014. Administración de recursos humanos en pequeñas y medianas viñas en Chile. Cien. Inv. Agr. 42(2): 141-151. El objetivo de este artículo es la búsqueda de prácticas de gestión de recursos humanos en pequeñas y medianas viñas en Chile, identificando agentes y grupos relevantes que permitan una mejor comprensión de cómo estas empresas gestionan sus recursos humanos. La investigación se basa en 22 entrevistas realizadas a directores de personal e informantes claves de un total de 16 viñas productoras de vino entre los años 2009 y 2012. Se incluye la recolección y análisis de literatura especializada sobre gestión de recursos humanos en PYMES. La investigación muestra características evidentes, problemas y desafíos con el objetivo de mejorar la producción, la innovación y la sostenibilidad a largo plazo. A pesar de que la industria del vino es un área económica emblemática de Chile, la forma en que administra sus recursos humanos es desconocida, por lo que esta investigación se centra en esta área poco conocida tan importante para la productividad. <![CDATA[<b>Social choice and groundwater management</b>: <b>application of the uniform rule</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Y. Martinez, and E. Esteban. 2014. Social choice and groundwater management: application of the uniform rule. Cien. Inv. Agr. 41(2): 153-162. In recent decades, the protection of groundwater resources has become a key element in environmental policies around the world as the control of groundwater extraction is necessary to avoid groundwater depletion. This paper proposes a system to improve the allocation of groundwater resources based on the theory of social choice. We propose the implementation of the uniform rule as a mechanism to achieve more efficient groundwater allocation. The uniform rule combines individual preferences to reach collective decisions and respects the anonymity between agents. Additionally, the rule is Pareto efficient and strategy-proof. The paper compares the results obtained under the uniform rule with results achieved under other allocation rules: the proportional rule and the market rule. A numerical application is developed for the Western La Mancha aquifer (Spain), where intensive irrigated agriculture in recent decades has created serious overexploitation problems. The results highlight how the uniform rule is able to substantially improve the efficiency of groundwater extraction.<hr/>Y. Martinez y E. Esteban. 2014. Social choice and groundwater management: application of the uniform rule. Cien. Inv. Agr. 41(2): 153-162. En las últimas décadas, la protección de los acuíferos se ha convertido en un aspecto clave en las políticas ambientales en todo el mundo. El control de las extracciones de agua subterránea es necesario para evitar el agotamiento de estos recursos. Este artículo propone un sistema para mejorar la asignación de los recursos subterráneos utilizando la teoría de la elección social. Se propone la introducción de la regla uniforme, que tiene en cuenta las preferencias de los usuarios para alcanzar decisiones colectivas, respecta el anonimato de los agentes y mantiene las propiedades de eficiencia de Pareto y no manipulación. El artículo compara los resultados obtenidos con esta regla uniforme con los de otras reglas de reparto del agua (regla proporcional y regla de mercado). La aplicación numérica se lleva a cabo en el acuífero de La Mancha Occidental (España) donde la agricultura intensiva en las últimas décadas ha provocado serios problemas de sobreexplotación. Los resultados muestran que la regla uniforme es capaz de mejorar sustancialmente la eficiencia en el uso de los recursos subterráneos. <![CDATA[<b>Producción de materia seca, composición química, digestibilidad de la materia seca y la aparición de hongos en heno de pasto Bermuda (<i>Cynodon dactylon</i>) bajo diferentes sistemas de fertilización o asociado con leguminosa anual de invierno</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es J.P. Ames, M.A. Neres, D.D. Castagnara, L.M. Mufatto, C. Ducati, C.C. Jobim, and T.T. Tres. 2014. Dry matter production, chemical composition, dry matter digestibility and occurrence of fungi in Bermuda grass hay (Cynodon dactylon) under different fertilization systems or associated with pea plantings in winter. Cien. Inv. Agr. 41(2): 163-174. This study aimed to evaluate the structural characteristics, dehydration curve, DM production, chemical composition, in vitro dry matter digestibility and occurrence of fungi in Bermuda grass hay (Cynodon dactylon cv. 'Bermuda grass', Tifton 85) produced in winter under different forms of fertilization or in association with a winter annual legume. The experimental design used was a randomized block with split plots in time and with four treatments: Bermuda grass without fertilization or intercropping, Bermuda grass with nitrogen (N) chemical fertilizer (100 kg N ha-'year-1), Bermuda grass oversown with forage pea (Pisum arvense cv. 'Iapar 83'), and Bermuda grass with the addition of 70 m³ ha-1 swine slurry. Three evaluation periods (cutting, baling and 30 days of storage) and five replicates were used. The DM yield of Bermuda grass without N was 2607 kg ha-1. The use of swine slurry increased the DM yield of Bermuda grass more than the use of the N chemical fertilizer (4864 and 3551 kg ha-1, respectively). In association with forage pea, a high total DM yield was obtained: 4261 kg ha-1 of pea and 2171 kg ha-1 of Bermuda grass. The dehydration time and final crude protein content of the Bermuda grass were higher in association with the legume. The levels of acid detergent-insoluble protein increased with storage. The in vitro DM digestibility reduced the cut to 30 days of storage in treatments with Bermuda grass without association with the legume. A higher occurrence of fungi occurred after 30 days of storage, with Penicillium generally predominant; however, Phoma was predominant in the hay produced from Bermuda grass grown with no N supplementation.<hr/>J.P. Ames, M.A. Neres, D.D. Castagnara, L.M. Mufatto, C. Ducati, C.C. Jobim y T.T. Tres. 2014. Producción de materia seca, composición química, digestibilidad de la materia seca y la aparición de hongos en heno de pasto Bermuda (Cynodon dactylon) bajo diferentes sistemas de fertilización o asociado con leguminosa anual de invierno. Cien. Inv. Agr. 41(2): 163-174. Este estudio tuvo como objetivo la evaluación de la curva de características estructurales, la deshidratación, la materia seca (MS), la composición química, digestibilidad in vitro de la MS y la aparición de hongos en heno de pasto Bermuda (Cynodon dactylon, cv. 'Tifton 85'), producido en invierno, bajo diferentes formas de fertilización o en asociación con una leguminosa anual de invierno. El diseño experimental utilizado fue de bloques al azar con parcelas divididas en el tiempo con cuatro tratamientos: Pasto Bermuda sin fertilización o consorcio, pasto Bermuda con fertilizante químico de nitrógeno (100 kg N ha- ¹ año -1), pasto Bermuda en asociación con el legume (Pisium avarse 'Iapar 83'), y pasto Bermuda con la adición de 70 m³ de purines ha-1 durante tres periodos de evaluación (de corte, de balas y 30 días de almacenamiento), con cinco repeticiones. El rendimiento de MS de pasto Bermuda sin nitrógeno fue 2.607 kg ha-1. El uso de purines porcinos aumentó el rendimiento de MS de pasto Bermuda más que el uso del nitrógeno fertilizante químico (4864 y 3551 kg ha-1, respectivamente). Su asociación con la leguminosa, de alto rendimiento de MS total, obtuvo: 4.261 kg ha-1 de guisantes y 2.171 kg ha-1 de pasto Bermuda. El tiempo de deshidratación y de proteína cruda total del heno de pasto Bermuda fueron más altos en asociación con leguminosas. Los niveles de la proteína insoluble en detergente ácido aumentaron con el almacenamiento y la digestibilidad de la MS in vitro, reduciendo el corte a los 30 días de almacenamiento en los tratamientos con pasto Bermuda y sin asociación con leguminosas. La mayor incidencia de los hongos se produjo después de 30 días de almacenamiento, con un predominio de Penicillium, excepto en el heno de pasto Bermuda, en ausencia de nitrógeno, donde el género predominante fue Phoma. <![CDATA[<b>Influencia de los sistemas ganaderos con cercas vivas de <i>Gliricidia .sepium</i> sobre algunas propiedades del suelo en Tabasco, México</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es G. Villanueva-López, P. Martínez-Zurimendi, L. Ramírez-Avilés, F. Casanova-Lugo, and A. Jarquín-Sánchez. 2014. Influence of livestock systems with live fences of Gliricidia sepium on several soil properties in Tabasco, Mexico. Cien Inv. Agr. 41(2): 175-186. The aim of the current study was to evaluate the effects of two livestock systems, a livestock system with live fences (LSLF) of Gliricidia sepium associated with signal grass (Brachiaria decumbens) and a livestock system based on a grass monoculture (LSPM), on specific physical and chemical soil characteristics at different depths and distances from the fence. In each system, we randomly selected 9 plots of 600 m². A completely randomized design was used with a 2 x 3 factorial arrangement in which we analyzed the influence of the livestock systems (LSLF and LSPM), soil strata (0-10, 10-20 and 2030 cm) and the interaction of both factors using a multivariate analysis of variance. In addition, we performed analysis of variance to determine the effect of distance sampling in the LSLF (0-3, 3-6 and 6-9 m). The LSLFs were associated with higher (P≤0.05) soil organic matter (OM), carbon (C) and nitrogen (N) content as well as lower pH and bulk density (BD) when compared with the LSPM. In both livestock systems, the soil OM, C and N were higher (P≤0.05) in the upper (0-10 cm) strata and in the LSLF at a 3 to 6 m distance from the live fences. In the LSLF soil, the pH and BD were similar (P>0.05) at different depths and distances from the live fences. However, the soil pH varied between soil depths in the LSPM. Regarding the physical soil properties, only the sand and clay content varied (P≤0.05) at different depths in both systems but not at different distances from the LSLF. We concluded that the LSLF presents high potential to substantially improve the physical and chemical soil properties and provide an important option for reducing soil degradation in future in livestock production systems based on pasture monoculture.<hr/>G. Villanueva-López, P. Martínez-Zurimendi, L. Ramírez-Avilés, F. Casanova-Lugo y A. Jarquín-Sánchez. 2014. Influencia de los sistemas ganaderos con cercas vivas de Gliricidia sepium sobre algunas propiedades del suelo en Tabasco, México. Cien Inv. Agr. 41(2): 175-186. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de dos sistemas ganaderos, un sistema ganadero con cercas vivas (SGCV) de Gliricidia sepium asociado con pasto señal (Brachiaria decumbens), y un sistema ganadero en monocultivo de pasto (SGMP), sobre algunas características físicas y químicas del suelo a diferentes profundidades y distancias de la cerca. En cada sistema se seleccionaron aleatoriamente 9 parcelas de 600 m². Se utilizó un diseño estadístico completamente al azar con arreglo factorial 2 x 3; donde se analizó la influencia de los sistemas ganaderos (SGCV y SGMP), la profundidad de muestreo (0-10, 10-20 y de 20-30 cm) y la interacción de ambos factores, través de un análisis multivariado de varianza. Además se realizó un análisis de varianza para determinar el efecto de la distancia de muestreo en los SGCV (0-3, 3-6 y 6-9 m). Los SGCV fueron asociados con altos contenidos de materia orgánica (MO), carbón (C) y nitrógeno (N) así como con bajos contenidos de pH y densidad aparente del suelo (DA) comparado con los SGMP (P≤0.05). En ambos sistemas ganaderos, MO, C y N del suelo fue más alto en la parte superficial (0-10 cm) y, en los SGCV de 3 a 6 m de distancia de las cercas vivas (P≤0.05). En los SGCV el pH y la DA del suelo fueron similares a diferentes profundidades y distancias de las cercas vivas (P>0.05). Sin embargo, pH del suelo varió entre las profundidades del suelo en los SGMP. En cuanto a las propiedades físicas del suelo, sólo las proporciones de arena y arcilla variaron a diferentes profundidades en ambos sistemas, pero no a diferentes distancias de los sistemas ganaderos con cercas vivas (P≤0.05). Se concluye que los SGCV tienen un enorme potencial para mejorar sustancialmente las propiedades físicas y químicas del suelo, siendo una oportunidad para frenar el deterioro de los suelos en sistemas de producción ganaderos basados en el monocultivo de pasto. <![CDATA[<b>Una feromona de cuatro componentes del enrollador de los frutales <i>Proeulia auraria</i> (Lepidoptera: Tortricidae)</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es L. Reyes-Garcia, Y. Cuevas, C. Ballesteros, T. Curkovic, C. Löfstedt, and J. Bergmann. 2014. A 4-component sex pheromone of the Chilean fruit leaf roller Proeulia auraria (Lepidoptera: Tortricidae). Cien. Inv. Agr. 41(2):187-196. The Chilean fruit leaf roller Proeulia auraria is a pest of economically important fruit species. Two compounds attractive to males have been identified as (E)-11-tetradecenyl acetate (E11-14:OAc) and (E)-11-tetradecenol (E11-14:OH) and are currently being used in Chile to monitor this species. Preliminary experiments carried out by our group suggested that the 2-compound mixture might not be optimal for the attraction of males, which prompted us to reinvestigate the sex pheromone of P. auraria in the present study. The pheromone component candidates were extracted from pheromone glands with hexane and identified by gas chromatography (GC) with electroantennographic detection (EAD), GC-mass spectrometry, and a comparison of the analytical data of the natural compounds with those of authentic reference substances. The EAD active compounds were identified as tetradecyl acetate (14:OAc), E11-14:OAc, (Z)-11-tetradecenyl acetate (Z11-14:OAc), and E11-14:OH in a relative ratio of 11:100:4:37, respectively. Field tests showed that all four compounds are behaviorally active. The most attractive blend, which is more attractive than the 2-component mixture that is currently in use, contained the main compound E11-14:OAc, 1% of the geometric isomer Z11-14:OAc, and both of the other minor compounds. Increasing the relative amount of Z11-14:OAc to 4% of the major component resulted in a significant reduction of attraction. An analysis of the fatty acid content of the pheromone gland revealed the presence of (E)-11-tetradecenoate but not of (Z)-11-tetradecenoate. The possible role in species isolation and the possible biosynthetic origin of this strongly E-biased pheromone are discussed.<hr/>L. Reyes-Garcia, Y. Cuevas, C. Ballesteros, T. Curkovic, C. Löfstedt y J. Bergmann. 2014. Una feromona de cuatro componentes del enrollador de los frutales Proeulia auraria (Lepidoptera: Tortricidae). Cien. Inv. Agr. 41(2):187-196. El enrollador de los frutales, Proeulia auraria es una plaga de frutales de importancia económica. Los compuestos acetato de (E)-11-tetradecenilo (E11-14:OAc) y (E)-11-tetradecenol (E11-14:OH) habían sido determinados como atrayentes a machos de P. auraria, los cuales actualmente están siendo usados en Chile para el monitoreo de esta especie. Experimentos preliminares realizados por nuestro grupo de investigación indicaron que la mezcla de estos dos compuestos no es óptima para atraer machos, lo que nos llevó a reinvestigar los componentes de la feromona sexual de P. auraria. Los compuestos fueron extraídos desde la glándula feromonal con hexano, y fueron identificados usando cromatografía de gases con detección electroantenográfica (GC-EAD), cromatografía de gases-espectrometría de masas (GC-MS) y comparación de los datos analíticos de los compuestos naturales con los de compuestos auténticos de referencia. Los compuestos activos en EAD fueron identificados como acetato de tetradecilo (14:OAc), E11-14:OAc, acetato de (Z)-11-tetradecenilo (Z11-14:OAc) y E11-14:OH, en la razón relativa de 11:100:4:37. Ensayos en condiciones de campo mostraron que los cuatro compuestos identificados son activos sobre el comportamiento de los machos. La mezcla más atrayente y a la vez más atractiva que la mezcla de dos compuestos actualmente en uso, contenía el compuesto principal E11-14:OAc, 1% del isómero geométrico Z11-14:OAc y ambos de los otros compuestos menores. Aumentar el porcentaje de Z11-14:OAc al 4% resultó en una reducción significativa de atracción de machos. Un análisis del contenido de ácidos grasos de la glándula feromonal mostró la presencia de (E)-11-tetradecenoato, pero no de (Z)-11-tetradecenoato. Se discute el posible rol de esta feromona fuertemente sesgada hacia el isómero E en la separación de especies y su posible origen biosintético. <![CDATA[<b>Biocontrol de <i>Rhizoctonia solani in vivo</i> y en invernadero, con cepas mejoradas de <i>Trichoderma spp.</i></b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es J.R. Montealegre, F. Ochoa, X. Besoain, R. Herrera, and L.M. Pérez. 2014. In vitro and glasshouse biocontrol of Rhizoctonia solani with improved strains of Trichoderma spp. Cien. Inv. Agr. 41(2):197-206. The potential of Trichoderma spp. fusants for the biocontrol of Rhizoctonia solani was compared with the ability of their corresponding parental strains. Their effect was tested in vitro using two R. solani strains, 509 (AG 2-1) and 618 (AG 4). The highest inhibitions in growth in dual cultures were obtained with the ThF2-1 (89.79%), ThF3-3 (90.55%), ThF4-15 (91.75%) and ThF5-8 (77.67%) fusants on R. solani 509; only ThF2-1 was able to inhibit the growth of R. solani 618 (60.19%). The inhibitory effect on growth was mainly due to diffusible metabolites. Percent mortality and canker level in tomato plants were evaluated in glasshouse experiments where all of the evaluated fusants suppressed plant mortality, but only ThF2-1 and ThF5-8 significantly decreased the canker level.<hr/>J.R. Montealegre, F. Ochoa, X. Besoain, R. Herrera y L.M. Pérez. 2014. Biocontrol de Rhizoctonia solani in vivo y en invernadero, con cepas mejoradas de Trichoderma spp. Cien. Inv. Agr. 41(2):197-206. Se comparó la capacidad de cepas de Trichoderma spp., obtenidas previamente por fusión de protoplastos, con la de sus correspondientes cepas parentales, para biocontrolar a Rhizoctonia solani. El efecto biocontrolador se analizó sobre dos cepas de R. solani: 509 (GA 2-1) y 618 (GA 4). Las cepas producto de fusión de protoplastos de Trichoderma spp. fueron más efectivas que al menos una de las correspondientes cepas parentales. La inhibición más alta en experimentos de cultivos duales, se observó con las cepas ThF2-1 (89,79%), ThF3-3 (90,55%), ThF4-15 (91,75%) y ThF5-8 (77,67%) sobre R. solani 509; mientras que el efecto biocontrolador sobre R. solani 618, sólo logró un 60,19% de inhibición con la cepa ThF2-1. El efecto inhibidor del desarrollo se debió principalmente a la secreción de metabolitos difusibles. El porcentaje de mortalidad y nivel de cancro en plantas de tomate se evaluó en experimentos de invernadero, en los que todas las cepas producto de la fusión de protoplastos de Trichoderma spp. suprimieron la mortalidad de plantas de tomate, y solamente ThF2-1 y ThF5-8 disminuyeron significativamente el nivel de cancro. <![CDATA[<b>Formación de bulbos <i>in vitro</i> de <i>Traubia modesta</i> (Amaryllidaceae), una planta amenazada endémica de Chile</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es K. Paredes, C. Delaveau, P. Carrasco, C. Baeza, Freddy Mora, and M.E. Uribe. 2014. In vitro bulbing for the propagation of Traubia modesta (Amaryllidaceae), a threatened plant endemic to Chile. Cien. Inv. Agr. 41(2): 207-214. Critically endangered, Traubia modesta is endemic to Chile and belongs to the family Amaryllidaceae. In this research, a propagation protocol was developed for the in vitro cultivation of vegetative organs for this species. The twin scale explants were cultured in a Murashige and Skoog (MS) medium, supplemented with the growth regulators naphthaleneacetic acid (NAA) and 6-benzylaminopurine (BAP) in different concentrations. Plant preservative mixture (PPM) and polyvinyl pyrrolidone (PVP) were used as a biocide and an antioxidant, respectively. The results showed high contamination of the bulbs. There were no significant differences between the treatments with plant growth regulators. A multiplication rate of 1.3 - 2.2 for bulbils was achieved, with an average of 28 bulbils per mother bulb. The natural regeneration rate is approximately 1 - 4 bulbils per mother bulb once a year.<hr/>K. Paredes, C. Delaveau, P. Carrasco, C. Baeza, Freddy Mora y M.E. Uribe. 2014. Formación de bulbos in vitro de Traubia modesta (Amaryllidaceae), una planta amenazada endémica de Chile. Cien. Inv. Agr. 41(2):207-214. Traubia modesta pertenece a la familia Amaryllidaceae y es endémica de Chile, que se encuentra en la categoría de "en peligro" de extinción. En esta investigación se desarrolló un protocolo de propagación de la especie a través del cultivo in vitro de órganos vegetativos. Se utilizó la técnica de escamas gemelas cultivadas en medio MS suplementado con ANA y BAP en distintas concentraciones, se adicionó PPM como biocida y PVP como compuesto antioxidante. Los resultados obtenidos muestran una alta contaminación en los bulbos. No hubo diferencias significativas entre los tratamientos con reguladores del crecimiento vegetal. Se logró una tasa de multiplicación de microbulbillos de 1,3 a 2,2, donde el promedio de bulbos obtenidos en todos los tratamientos por bulbo madre fue de 28. La regeneración natural es alrededor de 1 a 4 unidades por bulbo madre una vez al año. <![CDATA[<b>Influencia de abonos orgánicos en las propiedades químicas del suelo y producción de <i>Alpinia purpurata</i></b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es M.I. Saldaña y Hernández, R. Gómez-Álvarez, M. del C. Rivera-Cruz, J.D. Álvarez-Solís, J.M. Pat-Fernández, and C.F. Ortiz-García. 2014. The influence of organic fertilizers on the chemical properties of soil and the production of Alpinia purpurata. Cien. Inv. Agr. 41(2): 215-224. Organic fertilizers are an important contribution of organic matter that modify the physical, chemical and microbiological characteristics of the soil. To determine the impact of solid and liquid fertilizers on Alpinia purpurata, the nutritional characteristics of the soil and the responses of the plants were evaluated at 40 and 365 days in Medellín and Madero and Ignacio Allende, Tabasco, Mexico. The treatments were compost, vermicompost, fermented manure, Bokashi, liquid humus (6 Mg-ha-1 and 60 L-ha-1), chemical fertilizer (150-50-250) and the control. The experimental design was completely randomized blocks with three replications for each treatment. The experimental unit was a stump with stems of A. purpurata. For the soil, the concentrations of organic C, total N, available P and exchangeable K were determined. For the foliage, N, P and K contents were determined. For the stump, the number of stems, the commercial and the noncommercial biomass were determined. For the stem, length, diameter, flower diameter and flower length were determined. Fertilized soils had an increase in C (40%), N (47%), P (83%) and K (56%) after 40 days. One year after the addition of fertilizers, the soils maintained acceptable nutritional levels for production. The Bokashi fertilizer increased the concentration of P (9.5%) and K (8.3%) in the foliage of plants from Medellín and Madero. Liquid humus increased N (16%) in the foliage from Ignacio Allende. When fertilized with fermented manure and compost, the plants increased the number of stems (35.3%), total biomass (35.5%), stem length (19.2%), stem diameter (16%), flower diameter (9.5%), and flower length (12.3%).<hr/>M.I. Saldaña y Hernández, R. Gómez-Álvarez, M. del C. Rivera-Cruz, J.D. Álvarez-Solís, J.M. Pat-Fernández y C.F. Ortiz-García. 2014. Influencia de abonos orgánicos en las propiedades químicas del suelo y producción de Alpinia purpurata. Cien. Inv. Agr. 41(2):215-224. Los abonos orgánicos aportan cantidades importantes de materia orgánica que modifica las características físicas, químicas y microbiológicas del suelo. Para conocer el impacto de los abonos sólidos y líquidos en A. purpurata, se evaluaron las principales características químicas del suelo y la respuesta de la planta a 40 y 365 días en Medellín y Madero e Ignacio Allende, Tabasco, México. Los tratamientos evaluados fueron Composta, Vermicomposta, Estiércol Fermentado, Bocashi y Humus líquido (6 Mg-ha-1 y 60 L-ha-1), Fertilizante Químico (150-50-250) y un Testigo absoluto, bajo un diseño experimental de bloques completos al azar, con tres repeticiones. La unidad experimental fue una cepa. Del suelo se determinó: concentración de C orgánico, N total, P disponible y K intercambiable; en follaje: N, P y K; por cepa: número de tallos y biomasa comercial y no comercial; por tallo: longitud y diámetro; diámetro y longitud de la flor. Los suelos abonados mostraron a los 40 días incrementos de C (40%), N (47%), P (83%) y K (56%), un año después de adicionados los abonos los suelos mantuvieron niveles aceptables de fertilidad para la producción. El Bocashi aumentó la concentración de P (9,5%) y K (8,3%) en el follaje de las plantas en Medellín y Madero. El Humus Líquido aumentó el N foliar (16%) en Ignacio Allende. Las plantas abonadas con Estiércol Fermentado y Composta mejoraron la producción de número de tallos (35,3%), biomasa total (35,5%), longitud de tallo (19,2%), diámetro del tallo (16%), diámetro de la flor (9,5%), longitud de la flor (12,3%). <![CDATA[<b>Perfil de los ácidos grasos, índices de calidad de los lípidos y compuestos bioactivos de las harinas de residuos de la uva</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es L.D. Lopes, B.R. Böger, K.F. Cavalli, J.F. dos S. Silveira-Júnior, D.V.C.L. Osório, D.F. de Oliveira, L. Luchetta, and I.B. Tonial. 2014. Fatty acid profile, quality lipid index and bioactive compounds of flour from grape residues. Cien. Inv. Agr. 41(2): 225-234. The present study evaluated the proximate composition, the nutrition indexes of lipids and the presence of biologically active compounds in the flour of bagasse from grapes cultivated by conventional (CC) and organic (OC) methods. CC flour had high percentages of proteins, lipids, calories and saturated and monounsaturated fatty acids. On the other hand, OC flour had higher percentages of polyunsaturated fatty acids, especially omega-3 and omega-6 fatty acids, ash and carbohydrates. The results demonstrated good nutritional potential for flour from grape bagasse and justified technological applications of the byproduct as a functional ingredient in the formulation of food products.<hr/>L.D. Lopes, B.R. Böger, K.F. Cavalli, J.F. dos S. Silveira-Júnior, D.V.C.L. Osório, D.F. de Oliveira; L. Luchetta y I.B. Tonial. 2014. Perfil de los ácidos grasos, índices de calidad de los lípidos y compuestos bioactivos de las harinas de residuos de la uva. Cien. Inv. Agr. 41(2): 225-234. Los alimentos producidos con el uso de los subproductos, caracterizados por propiedades bioquímicas y fisiológicas beneficiosas para salud y porque evitan una mayor degradación del medio ambiente, han sido bastante discutidos y valorados. El estudio evaluó la composición proximal, perfil de ácidos grasos, los índices de la calidad nutricional de los lípidos y la presencia de compuestos biológicamente activos en las harinas de orujo de uvas a partir del métodos de cultivo: convencional (CC) y orgánico (CO). Los resultados mostraron que la harina CC mostró altos niveles de proteínas, grasas, calorías, ácidos grasos saturados y monoinsaturados, mientras que el contenido en ácidos grasos poliinsaturados, especialmente omega-3 y omega-6, los carbohidratos y las cenizas fueron mayores para la harina CO. Estos resultados indican un bueno potencial nutricional de la harina obtenida de orujo de uva, así justifican la aplicación tecnológica del subproducto como un ingrediente funcional en la formulación de productos alimenticios. <![CDATA[<b>Composición fenólica del vino tinto</b>: <b>efecto de chapoda de brotes y raleo de racimos</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es P.M. Cañon, A.S. González, J.A. Alcalde, and E. Bordeu. 2014. Red wine phenolic composition: the effects of summer pruning and cluster thinning. Cien. Inv. Agr. 41(2): 235-248. The quality of red wine is directly associated with its phenolic composition, which can be controlled using several viticultural techniques that affect the vegetative/productive balance of the plants, such as summer pruning and cluster thinning. However, these techniques may also involve high costs and production losses. This study aimed to evaluate the effects of summer pruning and cluster thinning on the phenolic compositions of grapes and wine over three consecutive seasons. The treatments included long (120 cm shoot length) and short (60 cm shoot length) summer pruning and 50% cluster thinning with control treatments conducted in vineyards with cvs. Cabernet-Sauvignon and Carmenere and located in a warm area (Cachapoal, Chile) and cvs. Cabernet-Sauvignon and Pinot Noir located in a cold area (Casablanca, Chile). These treatments generated differences in the microclimatic conditions (radiation and temperature) and the vegetative/productive balance of the plants. Depending on whether the grapevine vigor was high or low, short summer pruning increased or decreased the phenolic composition. The effects of cluster thinning varied according to the natural productivity of each season, increasing the phenolic composition when the natural yields were high and producing no significant effects when they were low. The decision to make these viticultural practices to improve the phenolic composition of the wine depends on the seasonal vineyard vigor and potential productivity. Thus, measures are only applied when a severe imbalance in the vegetative/productive equilibrium occurs or when the microclimatic conditions of the vineyard must be improved.<hr/>P.M. Cañón, A.S. González, J.A. Alcalde y E. Bordeu. 2014. Composición fenólica del vino tinto: efecto de chapoda de brotes y raleo de racimos. Cien. Inv. Agr. 41(2): 235-248. La calidad del vino tinto está directamente relacionada con su composición fenólica, la cual puede ser manejada en el viñedo mediante técnicas vitícolas que afectan el equilibrio vegetativo-productivo de las plantas, pero que a la vez pueden implicar elevados costos y pérdidas de producción. Este estudio tuvo como objetivo evaluar en tres temporadas consecutivas, el efecto de las técnicas vitícolas de chapoda de brotes y raleo de racimos, sobre la composición fenólica de las uvas y el vino, bajo las condiciones vitícolas de Chile. Se aplicaron tratamientos de chapodas cortas (brotes de 60 cm) y largas (brotes de 120 cm) y raleo del 50% de los racimos y sin raleo, en viñedos de las variedades Cabernet-Sauvignon y Carmenere ubicados en una localidad cálida (Cachapoal, Chile), así como Cabernet-Sauvignon y Pinot noir ubicados en una localidad fría (Casablanca, Chile). Estos tratamientos generaron diferencias en las condiciones microclimáticas (radiación y temperatura) y en el equilibrio vegetativo/productivo de las plantas. Dependiendo si el vigor del viñedo era alto o bajo, la chapoda corta generó incrementos o disminuciones en la composición fenólica. El efecto del raleo de racimos sobre la composición fenólica se mostró dependiente de la productividad natural de cada temporada, presentando incrementos cuando los rendimientos eran altos y ausencia de efectos significativos cuando estos eran bajos. La decisión vitícola de realizar estas prácticas vitícolas con el fin mejorar la composición fenólica del vino dependerá del vigor y la productividad potencial que presente el viñedo en cada temporada, justificándose su aplicación solo cuando existan fuertes desbalances en el equilibrio vegetativo-productivo, o cuando se requiera mejorar las condiciones microclimáticas de las vides. <![CDATA[<b>Estudio piloto para preferencias y comportamiento en pastoreo en dos razas ovinas sobre una sucesión secundaria del Archipiélago de Chiloé</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es M.A. Gallardo, R. de la Barra, and M.E. Martínez. 2014. Pilot study for feeding preferences and grazing behavior in two breeds of sheep on a secondary succession of the Chiloé Archipelago. Cien. Inv. Agr. 41(2):249-254. A pilot study was undertaken to determine the pattern of feeding preferences and grazing behavior of the Chilota breed of sheep in the Chiloé Archipelago. First, eight Chilota and eight Suffolk Down ewes were faced with different numbers of plant species (offered only for 10 min), after fasting and after grazing a calafatal, a secondary succession dominated by shrubs. The experiment was repeated four times within a period of 22 d and included a 1-month pre-experimental period. Second, six Chilota and six Suffolk Down ewes, randomly selected from the same groups, were placed to graze on a calafatal divided into three 10-by-10 m paddocks to facilitate rotation of the animals. Observations were performed for 1 minute at 1-hour intervals for 11 hours a day, over 10 consecutive days, recording the following behaviors: grazing, browsing, resting, ruminating, and grooming. Regarding the dry matter intake of each of the three plant species present in all trials (B. chilensis, G. mucronata and D. winteri), results showed D. winteri was the most consumed and B. chilensis the least. The grazing behavior showed grazing was the main activity recorded for both breeds (especially for Suffolk Down) during the morning and evening, while resting and ruminating were the main activities recorded during the warmest hours. In summary, the breeds showed similar preferences but different grazing behavior pattern on a secondary succession of the Chiloé Archipelago.<hr/>M.A. Gallardo, R. Pulido, R. de la Barra y M.E. Martínez. 2014. Estudio piloto para preferencias y comportamiento en pastoreo en dos razas ovinas sobre una sucesión secundaria del Archipiélago de Chiloé. Cien. Inv. Agr. 41(2):249-254. Un estudio piloto fue realizado para determinar el patrón de preferencias y comportamiento en pastoreo de la raza ovina Chilota en el Archipiélago de Chiloé. Primero, ocho ovejas Chilota y ocho Suffolk Down fueron enfrentadas a diferente número de especies vegetales (no consideradas como suplemento), ofrecidas sólo por 10 min post-ayuno y post-pastoreo de un calafatal, una sucesión secundaria dominada por arbustos. El experimento fue repetido cuatro veces en un lapso de 22 d, considerando además un período pre-experimental de un mes. Posteriormente, seis Chilota y seis Suffolk (aleatoriamente seleccionadas desde los mismos grupos) fueron ubicadas para pastorear un calafatal dividido en tres potreros de 10 x 10 m para poder rotar los animales. Las observaciones fueron realizadas por 1 minuto, a intervalos de 1-hora por 11 horas diarias, durante 10 d consecutivos, registrando diferentes comportamientos, tales como: pastoreo, ramoneo, descanso, rumia, interacción y acicalamiento. Considerando la ingesta de materia seca de cada una de las tres especies presentes en todos los desafíos (B. chilensis, G. mucronata y D. winteri), los resultados mostraron que D. winteri fue la más consumida y B. chilensis, la menos consumida. El comportamiento en pastoreo mostró que el pastoreo fue la principal actividad registrada para ambas razas (especialmente en Suffolk Down) durante la mañana y la tarde, mientras descanso y rumia fueron las principales actividades durante las horas de mayor calor. En resumen, ambas razas mostraron similar patrón de preferencias, aunque diferente comportamiento en pastoreo en una sucesión secundaria de Chiloé. <![CDATA[<b>Detección simultanea de CTV, CEVd y HSVd a través de Cidro Arizona 861-S1 y RT-PCR</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es R. Camps, M. Castro, and X. Besoain. 2014. Simultaneous detection of CTV, CEVd and HSVd using Arizona 861 S1 Citron and RT-PCR. Cien. Inv. Agr. 41(2): 255-261. Citrus tristeza virus (CTV), Citrus exocortis viroid (CEVd) and Hop stunt viroid (HSVd) are pathogens that affect citrus trees in Chile. The simultaneous use of a rapid diagnostic method with the effective cleaning of infected budwood is a powerful preventative method for controlling viral diseases. The objective of this study was the multiple detection of CTV, CEVd, and HSVd, through bio-amplification in Arizona 861-S1 citron plants, combined with two incubation temperatures and multiple RT-PCR in two steps. Citron indicator plants were inoculated with the three pathogens, both individually and simultaneously, with four un-inoculated plants as controls. After four months of incubation at the two different temperatures, both the multiple and individually inoculated plants showed symptoms associated with these pathogens, which were subsequently corroborated through the use of multiple RT-PCR in two steps. This diagnostic method could be employed as an efficient, cost-effective alternative to the methods that are currently in use for detecting CTV, CEVd and HSVd, nevertheless its effectiveness should also be evaluated with tests using different isolates of these pathogens.<hr/>R. Camps, M. Castro y X. Besoain. 2014. Detección simultanea de CTV, CEVd y HSVd a través de Cidro Arizona 861-S1 y RT-PCR. Cien. Inv. Agr. 41(2):255-261. El virus de tristeza de los cítricos (CTV), el viroide de la exocortis (CEVd) y el viroide Hop Stunt viroid (HSVd), son patógenos que afectan a plantas de cítricos en Chile. El uso de un método de diagnóstico rápido junto con la limpieza eficaz de portainjertos infectados, es una potente herramienta preventiva en el control de las enfermedades virales. El objetivo de este estudio fue detectar de forma múltiple CTV, CEVd y HSVd con el método de bio-amplificación en Cidro Arizona 861-S1, combinado con dos temperaturas de incubación y RT-PCR, en dos pasos. Se inocularon plantas de Cidro Arizona 861-S de forma individual y simultánea con los tres patógenos. Luego de cuatro meses de incubación a dos diferentes temperaturas, las plantas inoculadas de forma individual y de forma múltiple mostraron síntomas asociados con estos patógenos que posteriormente fueron corroborados mediante RT-PCR múltiple en dos pasos. Este método resulta eficaz y rentable al ser una detección simultánea, y podría ser utilizado de forma alternativa a los que están actualmente en uso para la detección de CTV, CEVd y HSVd, sin embargo, su eficacia también debe ser evaluada usando diferentes aislados de estos patógenos. <![CDATA[<b>Análisis de textura del suelo con hidrómetro</b>: <b>modificaciones al método de Bouyoucus</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es A.N. Beretta, A.V. Silbermann, L. Paladino, D. Torres, D. Bassahun, R. Musselli, and A. García-Lamohte. 2014. Soil texture analyses by hydrometer: modifications of the Bouyoucos method. Cien. Inv. Agr. 41(2): 263-271. The Robinson pipette method (Pipette) is accurate and precise but time consuming. Bouyoucos (1936) proposed a more rapid and simpler procedure called the hydrometer method. Both analytical techniques are sedimentation procedures accepted as standard techniques for particle-size analysis. The sand, silt, and clay contents of several soil samples were determined using the Pipette method as a control and compared with the Bouyoucus, the Bouyoucos Modified (Bouyoucos_M) and the Bouyoucos Modified with gravimetric determination of the sand content (Bouyoucos_M-T) methods. Data obtained from these procedures was used to assess soil textural class, the soil erodibility coefficient (K), the water retained at field capacity (FC) and the permanent wilting point (PWP). In the Bouyoucos_M method, the soil organic matter (SOM) was destroyed and the dispersingagent concentration was increased. In the Bouyoucos_M-T method, the sand was quantified gravimetrically by sieving samples through a 53 µm mesh. The hydrometer and Pipette methods measurements correlated well. The Bouyoucos and the Bouyoucus-M methods overestimated the sand content. The performance of the Bouyoucos_M-T method did not differ from that of the Pipette method. Compared with the Pipette method, the Bouyoucus method underestimated the clay content, and the Bouyoucos_M method did not differ from the Pipette method. The values obtained with the Bouyoucos_M and the Bouyoucos methods underestimated the FC and the PWP, and Bouyoucos_M-T method did not differ from estimations based on the Pipette method data. The assessed K value was underestimated with the Bouyoucos_M method. The Bouyoucos and the Bouyoucos_M-T methods estimated the K values similar to the Pipette method. The Bouyucus_M-T method is suitable for determining the soil texture and inferring soil properties but is unacceptable for assessing the class texture for soil taxonomic classification.<hr/>A.N. Beretta, A.V. Silbermann, L. Paladino, D. Torres, D. Bassahun, R. Musselli y A. García-Lamohte. 2014. Análisis de textura del suelo con hidrómetro: modificaciones al método de Bouyoucus. Cien. Inv. Agr. 41(2): 263-271. El método de la Pipeta de Robinson (Pipeta) es exacto y preciso, pero insume mucho tiempo. Bouyoucos (1936) propuso el método del hidrómetro como más rápido y simple. Ambos métodos de sedimentación se aceptan para el análisis textural del suelo. Se comparó el contenido de arena, limo y arcilla de varias muestras de suelo. Se asumió el método de la Pipeta como control y se comparó con: Bouyoucus; una modificación de Bouyoucos, con destrucción de materia orgánica y mayor concentración de dispersante (Bouyoucos_M); y Bouyoucos_M con determinación gravimétrica de arena previo tamizado de las muestras con malla de 53 µm (Bouyoucos_M-T). Los datos se emplearon para evaluar: clase textural; coeficiente de erodabilidad (K); agua retenida a capacidad de campo (CC); y el punto de marchitez permanente (PMP). Hubo buena correlación entre las mediciones con hidrómetro y la Pipeta. El método Bouyoucos o Bouyoucus-M sobreestimó el contenido de arena, pero Bouyoucos_M-T no difirió. Bouyoucus subestimó el contenido de arcilla y Bouyoucos_M no difirió. Con los datos de Bouyoucos_M y Bouyoucos se subestimaron FC y PWP; con Bouyoucos_M-T no hubo diferencias de las estimaciones al comparar con la Pipeta. Se subestimó el coeficiente K al utilizar los datos de Bouyoucos_M. Con Bouyoucos o Bouyoucos_M-T, los valores estimados de K no difirieron de los estimados a partir de la Pipeta. Bouyucus_M-T fue adecuado para inferir las propiedades del suelo, pero inaceptable para adjudicar la clase textural con el fin de clasificar suelo con fines taxonómicos. <![CDATA[<b>Efecto de diferentes equipos y operaciones de vinificación sobre la concentración de oxígeno disuelto en vinos</b>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es J.F. Calderón, M. del Alamo-Sanza, I. Nevares, and V.F. Laurie. 2014. The influence of selected winemaking equipment and operations on the concentration of dissolved oxygen in wines. Cien. Inv. Agr. 41(2): 273-280. Oxygen has a determining effect on the quality and longevity of wines. In spite of its importance, there are only a limited number of reports examining the levels of dissolved oxygen during wine production and the enrichments produced by different operations. In this study, the contribution of selected winemaking equipment and operations (i.e., pumping, centrifugation, tartrate stabilization, filtration and bulk wine transportation) on the concentration of dissolved oxygen in wines was assessed using a photoluminescence-based oxygen meter. For example, winemaking equipment such as diatomaceous earth filtration and membrane filtration caused dissolved oxygen increases between 0.100 and 0.200 mg L-1, and pad filtration and centrifugation showed average oxygen enrichments of approximately 0.350 mg L-1. However, operations such as filtration with rotary vacuum equipment and continuous tartrate stabilization produced oxygen enrichments up to ~2.8 mg L-1. A better awareness of the levels of oxygen incorporated by different winemaking practices will help incorporate the necessary safeguards to protect wines from oxidation and estimate the magnitude of the cumulative exposure to oxygen during winemaking.<hr/>J.F. Calderón, M. del Alamo-Sanza, I. Nevares y V.F. Laurie. 2014. Efecto de diferentes equipos y operaciones de vinificación sobre la concentración de oxígeno disuelto en vinos. Cien. Inv. Agr. 41(2): 273-280. El oxígeno tiene un efecto determinante en la calidad y la longevidad de los vinos. A pesar de su importancia, existe solo un número limitado de investigaciones donde se analice la concentración de oxígeno disuelto durante la producción de vinos y los efectos de diferentes prácticas de vinificación sobre dichos niveles. En este estudio, se evaluó la contribución de diversos equipos y prácticas de vinificación (ej. bombeo, centrifugado, estabilización tartárica, filtración y transporte del vino a granel) sobre la concentración de oxígeno disuelto en vinos, utilizando un medidor de oxígeno basado en el principio de fotoluminiscencia. Por ejemplo, equipos de soporte a la elaboración de vino tales como filtros de tierras diatomeas y filtros de membranas produjeron de entre 0,100 hasta 0,200 mg L-1, la filtración por placas y la centrifugación mostró enriquecimientos promedio de oxígeno de alrededor de 0,350 mg L-1, mientras que el uso de filtros rotatorios al vacío y equipos de estabilización tartárica continua produjeron enriquecimientos de oxígeno de hasta ~ 2,8 mg L-1. Un mejor conocimiento de los niveles de oxígeno incorporadas por las diferentes prácticas enológicas ayudará a tomar las salvaguardias necesarias para proteger los vinos de las oxidaciones y estimar la magnitud de la exposición acumulativa al oxígeno durante la elaboración del mismo.