Scielo RSS <![CDATA[Información tecnológica]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-076420170004&lang=pt vol. 28 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>Antroponomástica indígena del Norte Chico</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<strong>Effect of use of Antioxidants on Green Plantain Slices Dominico-Harton (Musa AAB Simmonds)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluaron las propiedades físico-químicas, firmeza en la pulpa e índice de pardeamiento del plátano verde (Musa AAB Simmonds) mínimamente procesado durante 21 días de almacenamiento a temperatura de 11±2 0C y humedad relativa de 92 ± 2 %. El plátano verde es uno de los frutos de mayor producción y consumo en Colombia. Sin embargo, cuando sufre un daño mecánico como un corte, ocurren cambios, en su apariencia y sabor debido a la elevada actividad metabólica típica de un producto climatérico. El plátano verde (fisiológicamente maduro) fue higienizado con agua clorada, removida la cáscara, cortado en rodajas, sometido a inmersión en soluciones antioxidantes de L-cisteína 0,5% (w/v), ácido cítrico 0,92% (w/v) y control (sin inmersión) y acondicionadas en bolsas de polietileno al vacío y en empaque PET. Durante el almacenamiento se encontró que las rodajas tratadas con ácido cítrico y L-cisteína evitan el pardeamiento enzimático y cuando son acondicionadas en empaque al vacío su conservación se prolonga en por lo menos 21 días.<hr/>The physicochemical properties, pulp firmness and browning index of fresh-cut green plantain (Musa AAB Simmonds) were evaluated during 21 days of storage at a temperature of 11 ± 2 ° C and 92 ± 2% relative humidity. Green plantain is one of the fruits of largest production and consumption in Colombia. However, when the fruit suffers mechanical damages, such as cuts, changes occur in appearance and taste, due to the metabolic activity commonly found in climacteric crop. The green plantain (physiologically mature) was sanitized with chlorinated water, the peel was removed, cut in slices, immersed in antioxidant solutions of L-cysteine 0.5% (w/v), citric acid 0.92% (w/v) and control (without immersion) and conditioned in polyethylene vacuum bags and PET boxes. During storage it was found that the slices treated with citric acid and L-cysteine prevented enzymatic browning and when conditioning in vacuum bags the conservation is prolonged in at least 21 days. <![CDATA[<strong>Rheological Properties of Papaya Pulp (Carica papaya)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de la temperatura sobre el comportamiento reológico de la pulpa de papaya (Carica papaya). Se realizaron curvas de flujo viscoso en estado estacionario a 5, 15, 25, 40, 60 y 80°C evaluando la influencia de la temperatura en los parámetros reológicos. Los ensayos mostraron que las pulpas presentaron comportamiento de fluidos no Newtoniano tipo reofluidificante (s hear thining) y los datos se ajustaron al modelo de Carreau-Yasuda. La influencia de la temperatura sobre la viscosidad de la pulpa se modeló a partir de una ecuación tipo Arrhenius, evidenciando una disminución de la viscosidad con el incremento de la temperatura. Los resultados obtenidos aportan información sobre el comportamiento reológico de la pulpa de papaya para su aplicación en el diseño de procesos para la elaboración de productos a partir de esta materia prima.<hr/>The objective of this work was the analysis of the temperature effect on the rheological behavior of papaya pulp (Carica papaya). Viscous flow curves at steady state were experimentally determined at 5, 15, 25, 40, 60 and 80°C evaluating the influence of temperatures on the rheological parameters. The tests show the pulps presented non-Newtonian shear thinning behavior, adjusted to the Carreau-Yasuda model. The influence of temperature on the viscosity of the pulp was modeled using an Arrhenius type equation, showing a decrease in viscosity with increasing temperature. The results contribute new information for on the rheological behavior of papaya pulp for the application in the design of processes to manufacture of foods products from this raw material. <![CDATA[<strong>Effect of the Drying Conditions in a Pulsed Fluidized Bed Dryer on the Sulforaphane Content of Broccoli</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se investigó el efecto de las condiciones de secado de brócoli enriquecido en sulforafano, en un secador de lecho fluidizado pulsante, sobre el contenido de sulforafano y la cinética de secado, para identificar las condiciones de operación que minimizan las pérdidas de sulforafano en el producto. Se utilizó un diseño central compuesto, cuyos factores fueron temperatura del aire de secado y velocidad de giro de la placa rotatoria. Las curvas de secado se ajustaron a modelos empíricos, encontrándose el mejor ajuste con el modelo de Page (R²≥99%). El tiempo de secado disminuyó al aumentar la temperatura del aire de secado y al aumentar la velocidad de giro de la placa giratoria. Las condiciones óptimas de secado predichas por el modelo de regresión fueron 29°C y 108 rpm, resultando en 1.5 μmol sulforafano /g (base seca), valor que representa una concentración de sulforafano 1.36 veces la del brócoli fresco. Vste valor se confirmó experimentalmente.<hr/>The effect of the drying conditions of sulforaphane-rich broccoli in a pulsed fluidized bed dryer, on the sulforaphane content and drying kinetics was studied, with the aim of identifying the operating conditions that minimize the loss of sulforaphane in the dehydrated product. A central composite design was used, in which drying air temperature and plate rotational speed were the variables considered. The drying curves were fitted to empirical models and it was found that Page's model showed the best fit (R²≥99%). The drying time decreased with the increase of drying air temperature and the increase of the plate rotational speed. The regression model predicted that 29°C and 108 rpm were the optimal conditions, resulting in a sulforaphane content equal to 1.5 μmol/g in dry basis, giving a value that is 1.36-fold the sulforaphane content in fresh broccoli. This value was experimentally confirmed. <![CDATA[<strong>Determination of the Content of Total Polyphenols, Flavonoids and Antioxidant Activity in 34 Commercial Coffee Brands of Panama</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de esta investigación fue determinar el contenido de polifenoles totales, flavonoides y la actividad antioxidante de 34 cafés comerciales de Panamá. El café es una de las bebidas más populares en el mundo y por su contenido de sustancias bioactivas se le considera que tiene propiedades nutraceúticas. Los parámetros indicados fueron determinados espectrofotométricamente. El contenido de polifenoles totales de las muestras de cafés puros y mezclados estuvo en el rango de 28.60 a 46.82 y 11.17 a 16.10 mg GAE/g, respectivamente. El contenido de flavonoides fue de 22.16 a 38.29 y 9.36 a 14.92 mg equivalentes de catequina/g, respectivamente y la actividad antioxidante estuvo en el rango de 0.11 a 0.20 y 0.025 a 0.061 mmol trolox (TE)/g, respectivamente. Se encontró una correlación de R²= 0.69 entre actividad antioxidante y polifenoles totales para cafés puros y un R² =0.04 para cafés mezclados. Estos resultados permiten concluir que los de polifenoles totales son componentes que aportan un porcentaje importante de la capacidad antioxidante del café.<hr/>The main objective of this research was to determine the content of total polyphenols, flavonoids and antioxidant activity of 34 commercial coffees in Panama. Coffee is one of the most popular beverages in the world, and it is considered to have nutraceutical properties due to its content of bioactive substances. The parameters of interest in this study were determined spectrophotometrically. Total polyphenols content of pure and mixed coffees was in the range of 28.60 to 46.82 and 11.17 to 16.10 mg of gallic acid (GAE)/g of coffee respectively. Flavonoids content was 22.16 to 38.29 and 9.36 to 14.92 mg of catechin/g of coffee respectively, and antioxidant activity was in the range of 0.11 to 0.20 and 0.025 to 0.061 mmol of trolox (TE)/g of coffee respectively. A correlation of R² = 0.69 was found between antioxidant activity and total polyphenols for pure coffees and a correlation of R² = 0.04 for mixed coffees. These results allow concluding that total polyphenols are substances that importantly contribute to the antioxidant capacity of coffee. <![CDATA[<strong>Analysis and Optimization of the Production Process in a Milk Processing Company</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo describe un modelo para analizar el proceso de producción de una gran empresa internacional de procesamiento de leche, con el principal objetivo de minimizar los costos totales de producción. La optimización del proceso es una tarea importante que debe resolverse en la planificación estratégica y operativa de cada empresa industrial. La metodología propuesta visualiza la situación como un problema de optimización de mezcla lineal y el modelo se basa en la metodología de programación por metas. El modelo se implementó en una aplicación de software original que se utiliza actualmente como una herramienta en el proceso de toma de decisiones operativas en la empresa. Este sistema es una aplicación complementaria de MS Excel escrita en VBA (Visual Basic para Aplicaciones). La experiencia actual de los usuarios con la aplicación y sus resultados son positivos y la compañía está interesada en seguir desarrollándola.<hr/>The paper presents a model to analyse the production process of a large international milk-processing company, with the main objective of minimizing total production costs. Process optimization is an important task that must be solved during the strategic and operating steps of the company planning. The proposed methodology visualizes the situations as a linear blending optimisation problem and the model is based on goal programming methodology. The model was implemented using an original software application that is currently used in the company as an operational decision making tool. This system is a MS Excel add-in application written in VBA (Visual Basic for Applications). The experience of the users that are currently using the software is positive and the company shows interest to continue using the application. <![CDATA[<strong>Effect of Fat Level and Stirring Speed on the Enzymatic Hydrolysis of Red Tilapia Viscera (Orechromis sp.)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de la concentración de grasa en las vísceras (Cg) y la velocidad de agitación (Va), sobre el grado el hidrólisis (0H) en el proceso de hidrolisis enzimática de proteínas de vísceras de tilapia roja (Orechromis sp.) con Alcalasa 2,4L. Esto se realizó mediante un diseño experimental de superficie de respuestas central compuesto. Se evaluó además el mecanismo de inhibición de la grasa presente en las vísceras sobre Alcalasa 2,4L y la posible inactivación de la enzima por daño mecánico con la agitación. Los datos se ajustaron a un modelo polinomial de segundo orden con un R² de 0,84. Se observó que Cg muestra un efecto lineal negativo sobre el 0H, mientras que Va muestra un efecto parabólico. Los resultados sugieren también, que la Alcalasa 2,4L no presenta inactivación por esfuerzo de cillaza en las primeras cuatro horas del proceso, pero si presenta una inhibición competitiva por efecto de la grasa.<hr/>The effects of viscera fat concentration (Cg) and stirring speed (Va) on the hydrolysis degree (0H) in the process of enzymatic hydrolysis of red tilapia (Orechromis sp.) viscera protein with Alcalase 2,4L were evaluated. This was done through a central composite design and response surface methodology. Additionally, the inhibition mechanism of fat in the viscera on Alcalase 2,4L and the possible inactivation of the enzyme by mechanical damage by agitation were also evaluated. The experimental data were fitted using a second order polynomial model with an R² of 0,84. It was observed that Cg shows a negative linear effect on 0H, while Va shows a parabolic effect. The results also suggest, that there is not Alcalase 2,4L inactivation by shear stress in the first four hours of the process, but it presents a competitive inhibition effect by fat. <![CDATA[<strong>Bibliometric Analysis of Augmented Reality and its Relationship with Business Administration</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Utilizando la colección principal de la base de datos Web of Science de Thomson and Reuters, se analizaron las publicaciones en cuyo título incluían el concepto de realidad aumentada, dado que en los últimos años esta tecnología ha tenido un explosivo crecimiento en distintas áreas y disciplinas. Este estudio analiza la relación de la realidad aumentada con la administración de negocios y la metodología empleada corresponde a un análisis bibliométrico, obteniendo mapas estratégicos para dos periodos estudiados. Se concluye que las investigaciones del primer periodo tienen un foco esencialmente técnico, mientras que, para el segundo periodo, están más enfocados a la relación entre dicha tecnología y las personas. Los temas de ambiente, aceptación tecnológica y computación ubicua, presentan una oportunidad para su desarrollo en el ámbito empresarial, el cual aún no ha sido explorado con fuerza.<hr/>Using the Web of Science Core Collection of Thomson and Reuters, publications whose title included the concept of augmented reality were analyzed, considering that in recent years this technology has had an explosive growth in different areas and disciplines. This study analyzes the relationship of augmented reality with business administration. The methodology used is a bibliometric analysis. Strategic maps were obtained for two periods studied. It is concluded that research done during the first period has an essentially technical focus, whereas, for the second period, they are more focused on the relation between this technology and people. Subjects such as environment, technological acceptance and ubiquitous computing present an opportunity for its development in the business field, which has not yet been strongly explored. <![CDATA[<strong>Application of Cluster Analysis Techniques and Artificial Neural Networks for the Evaluation of the Exporting Capability of a Company</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se presenta una metodología para el análisis de las condiciones competitivas en el comercio exterior de organizaciones empresariales. El análisis abarca las etapas de medición, evaluación y clasificación de las empresas, a partir de la propuesta de 16 factores clave del potencial exportador. También se evalúa la aplicación del análisis de conglomerados para identificar y caracterizar perfiles competitivos y de redes neuronales artificiales para clasificar el potencial exportador. Los resultados muestran la capacidad del análisis de conglomerados y de las redes neuronales artificiales para discriminar niveles competitivos en el potencial exportador. Su aplicación en el sector químico permitió agrupar las empresas en cuatro perfiles competitivos que asocian sus características. Las redes neuronales artificiales mostraron un 85,7% de capacidad para discriminar y clasificar las empresas según su perfil competitivo.<hr/>I methodology for the analysis of competitive conditions in foreign trade business organizations is presented. The analysis includes the steps of measuring, evaluation and classification of enterprises considering 16 key factors in export potential. Also, the application of cluster analysis to identify and characterize profiles in the competitive potential is done, and artificial neural networks were employed to classify the export potential. The results show the ability of the cluster analysis and of the artificial neural networks to discriminate competitive levels in export potential. The application of this methodology in the chemical sector, allowed classifying companies in four competitive groups. Also, artificial neural network showed to be capable of classifying and discriminating the competitive profile of a company with a probability of 85.7%. <![CDATA[<strong>Characterization of the contexts of use of reverse engineering</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue definir un modelo de caracterización de los contextos de uso de la ingeniería inversa. Para lograrlo se utilizó la técnica de coincidencia de patrones para hacer análisis sobre los resultados de la revisión de la literatura. El modelo definido se aplicó para caracterizar los contextos de producción de software, seguridad informática, computación forense y educación. La utilidad del modelo se evaluó en dos escenarios aplicando la técnica del juicio de expertos, estableciendo la disponibilidad de los artefactos software y el nivel de relevancia de las vistas arquitectónicas recuperadas. Se concluye que el modelo de caracterización definido sirve como referente para establecer estrategias de ingeniería inversa, orientadas a obtener resultados pertinentes al contexto en el cual se presenta la necesidad de realizar procesos de ingeniería inversa.<hr/>The aim of this study was to define a model for characterizing the contexts of use of reverse engineering. To achieve this, the pattern matching technique was used to analyze the results of a literature review. The defined model was applied to characterize the contexts of software production, computer security, computer forensics and education. The utility of the model was evaluated in two scenarios applying the technique of expert judgment, establishing the availability of software artifacts and the level of relevance of the recovered architectural views. It is concluded that the characterization model serves as a reference for defining reverse engineering strategies, which are aimed at obtaining pertinent results to the context in which the need to perform reverse engineering process is presented. <![CDATA[<strong>Application of an Open Group Architecture Framework (TOGAF) to a Small Enterprise (SME) using Google Collaborative Applications</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Éste artículo presenta el diseño de una arquitectura empresarial soportada en la Web 2.0 para una pequeña empresa (PYME) del sector metalmecánico en la ciudad de Cartagena, Colombia. Para el diseño de la arquitectura empresarial se emplearon las seis primeras fases de la metodología que proporciona el método de arquitectura empresarial TOGAF. El artículo presenta la arquitectura diseñada usando las fases de TOGAF que permitirían a la PYME lograr el cumplimiento de los objetivos estratégicos del negocio, alineándolos a las herramientas colaborativas de Google. Se concluyó que el uso de las buenas prácticas que proporciona la metodología TOGAF, permite determinar que la PYME está en la capacidad de establecer, asignar roles, tareas y procesos específicos soportados en herramientas de la Web 2.0 y el uso de las herramientas colaborativas como las de Google soportadas en la nube, permitiendo que a bajo costo las Pymes puedan contar con estrategias orientadas al uso y aplicación de tecnologías de la información en los procesos del negocio.<hr/>This article presents the design of a business architecture supported in Web 2.0 for a small enterprise (SME) in the metalworking sector in the city of Cartagena, Colombia. For the design of the business architecture, the first six phases of the TOGAF architecture framework methodology. The article presents the architecture designed using the TOGAF phases that would allow the SME to achieve the strategic objectives of the business by aligning them with Google's collaborative tools. It is concluded that the use of the good practices provided by the TOGAF methodology, allows determining the ability of the SME to establish, assign specific roles, tasks and processes supported in Web 2.0 tools. In addition, the use of collaborative tools such as those of Google supported in the cloud, are a low cost alternative for any SME to have strategies for using information technology in its business processes. <![CDATA[<strong>Enterprise Social Responsibility and Financial Performance in the Plastic Industry of Ecuador</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este trabajo analiza la relación entre prácticas de responsabilidad social empresarial RSE y el desempeño financiero de compañías ecuatorianas pertenecientes al sector industrial del plástico. Se aplicó el método de encuesta, un cuestionario cualitativo-cuantitativo con ítems medidos en escala Likert de cinco puntos para recoger información del empleo de prácticas socialmente responsables, a una muestra de 192 empresas localizadas en las ciudades de Quito y Guayaquil, Ecuador. Se determinó la existencia de correlación de las variables de RSE con los índices financieros. Además se observó que las empresas ecuatorianas muestran un nivel medio de implementación del concepto de RSE. Esta correlación no muestra dependencias estadísticamente significativas entre el índice de RSE y el desempeño financiero. De acuerdo a los resultados de este estudio, sí existe una relación significativa entre el pilar de responsabilidad social y el rendimiento sobre las ventas o activos (ROS), y entre los pilares de responsabilidad económica y ambiental con respecto al retorno sobre el patrimonio (ROE).<hr/>This work analyzes the relationship among practices of corporative social responsibility CSR, and the financial performance of Ecuadorian companies belonging to the industrial plastic sector. The survey method was applied, a qualitative-quantitative questionnaire with items measured in a Likert scale of five points to pick up information on the use of socially responsible practices, to a sample of 192 companies located in the cities of Quito and Guayaquil, Ecuador. The existence of a correlation of the variables of CSR was determined with the financial indexes. It was also observed that Ecuadorian companies show an intermediate level of implementation of the concept of CSR. This correlation does not show statistically significant dependencies between the CSR index and the financial efficiency. According to the results of this study, a significant relationship does exist between the pillars of social responsibility and return of assets (ROS), and among the pillars of economic and environmental responsibility with regard to the return on equity (ROE). <![CDATA[<strong>Education as a Profession</strong>: <strong>Initial Issues about its Absence and Possible Importance in Ecuador</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo es fundamentar cuestiones iniciales que permitan comprender la posible importancia de la profesión de Educación Social en Ecuador, no existente hoy en día. Se trata de una investigación exploratoria que ejecuta una primera revisión bibliográfica en torno al tema. Describe la fugaz experiencia de la profesión en Ecuador, misma que establece un vínculo con la Educación Social española. Luego se hace un recorrido alrededor de su desarrollo como profesión y expone sus más básicas características. Intenta aclarar la situación de la profesión en América Latina para finalmente plantear interrogantes que guíen futuras líneas de investigación. Quizá la búsqueda de experiencias ecuatorianas en torno a los quehaceres de la Pedagogía y la Educación Social podría contribuir al emprendimiento de nuevos caminos en el desarrollo de las profesiones sociales.<hr/>In the Ecuadorian State there is no Social Education as a profession. Would it be necessary? Are there social or professional practices that fulfill their function, that being the case? The objective of this paper is to state initial questions that later allow understand the possible importance of this profession in Ecuador. This is an exploratory research which includes firstly a bibliographical revision about such broad issues. Secondly, it describes the brief experience of the profession in Ecuador, which establishes a link with Spanish Social Education. It makes a revision of Spanish Social Education development as a profession and it exposes its most basic characteristics. Finally, the document tries to clarify the situation of the profession in Latin America in order to raise questions that guide future lines of investigation. Perhaps, seek of Ecuadorian experiences regarding the issues related to Pedagogy and Social Education could contributes to start new actions to develop its own social professions. <![CDATA[<strong>System to Assess the Reliability of Critical Equipment in the Industrial Sector</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se propone una herramienta para evaluar la confiabilidad de equipos críticos, con el objetivo de brindar criterios para mejorar la toma de decisiones en el mantenimiento. La herramienta primero jerarquiza los activos a través de un análisis de criticidad, identificando los equipos en función de los siguiente factores: i) su operación y producción; ii) frecuencia, costo y tiempo de reparación de las fallas; y iii) el impacto en la seguridad y salud del operador. A los equipos críticos se les construye un catálogo de fallas, mediante el uso de la metodología de análisis del modo y efecto de la falla, creando un registro confiable. Con estos datos se analiza y modela la confiabilidad de los equipos utilizando las distribuciones de Weibull, Log Normal y Normal, para determinar el tiempo medio entre fallas. La herramienta se probó en una industria transformadora de plástico, dando como resultados la identificación de la extrusora como el equipo más crítico. También se confecciono el catálogo de fallas de varios equipos, y se calcula el tiempo medio entre fallas de forma automática y dinámica, a partir del historial de las fallas. Este procedimiento ofrece indicadores para tomar decisiones que eviten paradas no planificadas de los equipos.<hr/>A tool is proposed to evaluate the reliability of critical equipment, to provide criteria to improve decision making in maintenance. First, the tool hierarchizes the pieces of equipment through a criticality analysis, identifying the equipment in function of the following factors: i) its operation and production; ii) frequency, cost, repair time of the failures; and iii) the impact on the safety and health of the operator. A catalog of faults is built for each of the pieces of critical equipment, using the methodology of analysis of the mode and effect of the fault, creating a reliable record. With these data, the reliability of the equipment is analyzed and it is modeled using the Weibull, Normal and Log Normal distributions to determine the average time between faults. The tool was tested in a plastic processing industry, resulting in the identification of the extruder as the most critical equipment. In addition, a catalog of failures of various pieces of equipment was done, and calculation of the mean time between failures in automatic and dynamic form using the historical record of failures was done. This procedure offers indicators for decision-making, avoiding unplanned stops of the equipment. <![CDATA[<strong>Determination of the Optimal Method of Bimanual Assembly Operations with Dijkstra Algorithm (or Shortest Path)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este estudio se propone una metodología computacional para aumentar la productividad a través del análisis de las operaciones optimizando el método de trabajo. Esto se enmarca en la ingeniería de métodos y está basada en grafos y optimización de trayectorias. Se diseñó un caso de estudio para simular un proceso de ensamble bimanual y así probar la metodología propuesta. Todas las formas de ensamble fueron convertidas en nodos que fueron obtenidos de las combinaciones de las piezas y ponderaciones de distancia entre ellas. El problema fue solucionado con el algoritmo de Dijkstra, también llamado algoritmo de caminos mínimos. La solución óptima del método fue comparada con el tiempo de operación de diez métodos seleccionados aleatoriamente de todos los posibles. Los resultados mostraron diferencias significativas entre el método óptimo y los seleccionados, encontrándose aumentos en la productividad de hasta 20% con el método óptimo.<hr/>In this study, a numerical methodology is proposed to increase productivity through the analysis of operations in order to optimize the working method. This study belongs to the so-called methods engineering and is based on graphs and route optimization paths. A case study was designed to simulate a bimanual assembly process and test the proposed methodology. All forms of assembly were converted into graphs that were obtained from the combinations of parts and weights distance between them. The problem was solved with Dijkstra's algorithm. The optimum solution method was compared with the operation time of ten randomly selected alternatives of all possible assembly methods. The results showed significant differences between the optimal method and those selected, finding an increasing in the productivity of up to 20% with the optimal proposed method. <![CDATA[<strong>Prioritization of Operational Risks for Third Party Logistics Suppliers - 3PL</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se presenta una metodología para la gestión de los riesgos operacionales en una compañía proveedora de servicios logísticos, particularmente para los servicios de transporte y almacenamiento. Según informes nacionales e internacionales, estos servicios son los que más se subcontratan en la actualidad. La metodología desarrollada utiliza una lista de chequeo para la identificación de los riesgos, y la matriz de probabilidad e impacto, además del análisis jerárquico difuso (fuzzy analytic hierarchy process, AHP) para la priorización de los mismos. La metodología ha sido validada en una empresa 3PL colombiana (servicios de logística tercerizados) encontrándose que los riesgos más relevantes son delitos como robos y actos terroristas. También aparecen otros problemas tales como las huelgas y los defectos técnicos en el transporte terrestre de las mercancías y el robo de la mercancía, desastres naturales y deterioro en el almacenamiento. Esta metodología le permite a la organización emprender acciones para minimizar los riesgos que mayor impacto tienen en los resultados globales de la organización.<hr/>A methodology for managing operational risks in a company that provides transportation services, specifically for its transportation and warehousing services is presented. According to domestic and international reports these are currently the most commonly outsourced services. The proposed methodology uses a checklist for the identification of risks, and the probability-impact matrix, besides the fuzzy analytic hierarchy process, AHP for their prioritization. The methodology was applied in a Colombian 3PL company (Third-Party Logistics) finding that the most relevant risks were crimes such as thefts and terrorist acts. It also appears other problems such as road blockages caused by protests, technical problems in ground transportation operations, product thefts, natural disasters, and product deterioration during storage. This methodology allows the organization to direct their actions to minimize risks that have higher global impact on the organization. <![CDATA[<strong>Innovation by Design and its Relationship with Environmental Variables in a Sample of Companies from Bogota - Colombia</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo analiza la relación entre las variables del ambiente externo consideradas fuentes de innovación por diseño y los resultados del marketing y la rentabilidad de las empresas. Para ello se aplicó un cuestionario en la modalidad de la escala de Likert a una muestra de 327 directivos de 64 empresas medianas y grandes localizadas en Bogotá, consideradas innovadoras y con potencial para incursionar en el mercado global. Los resultados obtenidos, una vez procesada la información de los cuestionarios mediante el modelo de regresión lineal múltiple, indican que el análisis de las tendencias del mercado, del sector empresarial, de los clientes, de los desarrollos tecnológicos, y del cuidado del medio ambiente, es poco considerado para apoyar la innovación en las empresas. En los casos en que ello se hace, esas innovaciones tienen relación positiva con la imagen corporativa pero no con los resultados de las ventas, ni con la participación en el mercado ni con la rentabilidad de las empresas. Esta situación contrasta con lo que de ella se conoce por parte de los directivos de empresas en países de Europa, Norte América y Asia.<hr/>This article analyzes the relationship between the variables of the external environment considered sources of innovation by design and the results of marketing and profitability of companies. For this purpose questionnaire in the form of Likert scale was applied to a sample of 327 managers from 64 medium and large size companies located in Bogota (Colombia), considered to be innovative and with potential to enter the global market. Results obtained once the information of the questionnaires has been processed through a multiple lineal regression model indicate that the analysis of market tendencies, enterprise sector, technological developments, and care for the environment, is not appropriately considered to support innovation in companies. In those cases where it is taken into consideration, these innovations have a positive relationship with the corporate image, but not with sales results, market participation or with the profitability of the company. This situation contrasts with what is known by managers of companies in countries of Europe, North America and Asia. <![CDATA[<strong>Comparative Evaluation of Two Tunnel type Alternative Infrastructure from an Urban Accessibility Analysis</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En esta investigación se evalúa el impacto qre podría generar la inserción de rna infraestructura tipo túnel en las condiciones de accesibilidad urbana que actualmente ofrece la red vial de la ciudad de Manizales en Colombia. Se analizan dos opciones que conectan el sector sur con el norte. El impacto se evalúa a partir del cálculo de los porcentajes de ahorro en los tiempos medios de viaje que se tendrían al construir una u otra alternativa y su relación con la cobertura poblacional según el estrato. Se encontró que una de las alternativas (B) representa unos mayores porcentajes de ahorro y beneficia en mayor porcentaje a los estratos medios. Sin embargo, se estima que el costo de su construcción es un 63% mayor al costo de construir la otra alternativa (A). El análisis de accesibilidad se realiza a partir de la aplicación de modelos Geoestadístico complementados con el uso de sistemas de información geográfica.<hr/>In this research the impact generated by the insertion of tunnel infrastructure related with the urban accessibility conditions currently offered by the road network of the city of Manizales, in Colombia, is evaluated. Two alternatives, A and B, for connecting the southern with the northern sectors of the city are evaluated. The impact is evaluated from the calculation of percentages of saving time that the people gain with the construction of alternatives A and B, and its relationship with the population coverage by stratum. It was found that the second alternative B allows having higher percentages of saving time and benefits to a greater percentage of the medium social stratum people. However, it is estimated that the cost of its construction is 63% higher than the cost of built the alternative A. The accessibility analysis is done with the application of geostatistical models complemented with the use of geographic information systems. <![CDATA[<strong>Use and Impact of nD Models as a Tool for Project Management in the Architecture, Engineering and Construction Industry</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El principal objetivo de esta investigación es presentar evidencia del uso e impacto de modelos nD como herramienta para la dirección de proyectos en la industria de la arquitectura, la ingeniería y la construcción, para lo cual se ha realizado una revisión bibliográfica sobre el tema. La industria de la arquitectura, ingeniería y construcción ha sufrido cambios, innovaciones y avances en pos de optimizar proyectos pertenecientes al rubro. En este contexto, las tecnologías de información se han ido incorporando al desarrollo de este tipo de obras. Sin embargo, se desconoce el uso e impacto real que estas herramientas entregan en cada una de las áreas de conocimiento en la dirección de proyectos. Dentro de los resultados principales se tiene que al implementar estos modelos se produce un impacto directo e indirecto en la gran mayoría de los procesos de dirección de proyectos y con mayor énfasis en las áreas tiempo, costos e clientes.<hr/>The main objective of this research is to present evidence on the use and impact of nD models as a tool for project management in the architecture, engineering and construction industry, for which a bibliographic review on the subject has been carried out. The architecture, engineering and construction industry has undergone changes, innovations and advances to optimize projects belonging to the field. In this context, information technologies have been incorporated into the development of this type of works. However, the use and real impact that these tools contribute to each of the areas of knowledge in project management is unknown. Among the main results, the implementation of these models has a direct e indirect impact on the great majority of project management processes, with a greater emphasis on time, cost and stakeholders. <![CDATA[<strong>Experimental Analysis of Thermal Performance, Power and Emissions of Liquid Petroleum Gas Stoves at Altitudes between 2200 and 4200 meters</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se presentan los resultados del análisis experimental de rendimiento térmico, potencia y emisiones de cocinas a gas licuado de petróleo a altitudes de 2200 a 4200 metros en Perú. Se escogieron cinco localidades representativas entre estas altitudes. Se utilizó un módulo diseñado, e implementado para la toma de datos y se usaron como referencia normas técnicas internacionales para el procedimiento de cálculo de la eficiencia térmica, potencia y emisiones. Los resultados muestran que la cocina prototipo supera altamente en los tres aspectos a las cocinas comerciales. Se concluye que la potencia, emisiones y rendimiento térmico varían conforme a la altitud sobre el nivel del mar, lo cual evidencia que en el diseño de las cocinas comerciales no fue contemplada una variación de altitud. También, se observó que mediante una cocina mejorada (prototipo) es posible conseguir un rendimiento térmico mayor a 50 % y emisiones por debajo de 0.15% (CO)N.<hr/>The results of an experimental analysis of thermal efficiency, power and emissions of liquefied petroleum gas stoves at altitudes between of 2200 and 4200 meters in Peru are presented. Five representative locations between these altitudes were chosen. A module designed and implemented for data collection was employed and reference international technical standards were used for calculating thermal efficiency, power and emissions. The results show that the prototype stove highly exceeds the three aspects compared to commercial stoves. It is concluded that power, thermal efficiency and emissions vary according to the altitude above sea level, which shows that in designing commercial stoves altitude was not considered. It was also observed that using the proposed stove prototype it is possible to achieve thermal efficiency higher than 50% and emissions below 0.15% (CO)N. <![CDATA[<strong>Perceptions Concerning the Application of a Multimodal Design for Scientific Literacy in the Health Area</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000400021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio que se presenta es analizar las percepciones de estudiantes universitarios frente al uso del póster como estrategia que favorece el avance en las prácticas de lectura y escritura. El estudio considera el uso de un diseño didáctico multimodal para desarrollar la alfabetización científica en estudiantes de primer año de Pedagogía en Ciencias Naturales. La investigación de carácter cualitativo comprende el análisis de datos de 68 sujetos a partir de la teoría de variación fenomenográfica que permitió la identificación de la forma en que los estudiantes logran aprendizajes de calidad y la validación del póster como herramienta didáctica en la producción de textos científicos. Entre los resultados se destaca la conciencia adquirida por los alumnos sobre la integración de códigos semióticos con apoyo de tecnología. En conclusión, se evidencia un progreso significativo tanto a nivel de contenido como lingüístico, y una apropiación de estructuras de composición multimodal de la información científica.<hr/>The objective of this study is to analyze the perceptions of university students in relation to poster presentation as a strategy that benefits the progress in reading and writing practices. The study considers the application of a multimodal didactic design to develop scientific literacy in freshmen students of the bachelor of Pedagogy in Natural Sciences. This is a qualitative research which includes the analysis of 68 subjects from the phenomenographic variation theory. This allowed the identification of the way students achieve quality learning and the validation of the poster as a didactic tool in the production of scientific texts. Some of the results highlight the awareness acquired by the students about the integration of semiotic codes with technological support. In conclusion, there is evidence of significant progress in the students concerning not only the content and but also the linguistics level, besides there is an appropriation of multimodal composition structures of the scientific information.