Scielo RSS <![CDATA[Información tecnológica]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-076420160006&lang=pt vol. 27 num. 6 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>Tercer Congreso CADI'2016 (Resistencia, Argentina)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<strong>Organizational culture and Competencies for Knowledge Management in Small and Medium Size Enterprises (SMEs) in Colombia</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo es la presentación de la relación existente entre la cultura organizacional y las competencias para la gestión del conocimiento de las Pequeñas y Medianas Empresas (PYMEs) de Colombia. El estudio se inicia con la aplicación de un modelo de evaluación de gestión del conocimiento, a 321 empresas. Para el efecto se utilizaron métodos de análisis y síntesis y un tipo de estudio descriptivo exploratorio y correlacional. Se concluye que la cultura modera de forma positiva y significativa las competencias para la gestión de conocimiento. Este estudio se espera que aporte al desarrollo de las pequeñas y medianas empresas del país para formular acciones que permitan potenciar su crecimiento.<hr/>The aim of this paper is the presentation of the relationship between organizational culture and competencies for knowledge management of Small and Medium Size Enterprises (SMEs) in Colombia. The study initiates with the application of an evaluation model of knowledge management to 321 companies. For the study, analysis and synthesis methods were employed and a type of exploratory and correlational descriptive study was used. It is concluded that culture moderates positively and significantly competencies for knowledge management. This study is expected to contribute to the development of small and medium enterprises in the country to formulate actions to enhance their growth. <![CDATA[<strong>Methodology for Measuring the Potential Exporter of Business Organizations</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente trabajo expone una metodología de medición del potencial exportador de las organizaciones empresariales. Se desarrolló una revisión de la literatura relacionada con la orientación exportadora, para identificar factores clave en la competitividad exportadora. Con esta información se diseñó y validó un test de medición. Seguidamente, se plantearon métricas para la valoración competitiva exportadora. Luego se expone una aplicación en un sector empresarial. Los resultados muestran 16 factores clave integrados en las dimensiones financiera, procesos internos, clientes, aprendizaje y crecimiento y mercados. Esto está validado mediante un índice de validez de contenido de 0.91 y un coeficiente de confiabilidad Alfa de Cronbach de 0,97. Basados en los resultados del trabajo, se concluye que la metodología presentada es capaz de medir las condiciones competitivas exportadoras de las empresas con lo cual se pueden identificar y priorizar oportunidades de mejora.<hr/>This paper presents a methodology for measuring the export potential of business organizations. The literature related to orientation exporting was reviewed to identify the key factors in export competitiveness. With this information a measurement test was designed and validated. After this, metrics for the evaluation of export competitivity were defined. Following this, an application of the methodology in a business sector was done. The results show 16 key factors integrated in the financial, internal processes, customers, learning and growth, and markets. These results are validated by a content validity rate of 0.91 and a reliability coefficient Cronbach's alpha of 0.97. Based on the results of this work, it is concluded that the proposed methodology is capable of measuring export competitive conditions for enterprises which can identify and prioritize opportunities for improvement. <![CDATA[<strong>Enterprise Architecture Domain, Harmonizing Process Simulation and Architecture Development Methodology (ADM)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo es especificar un dominio de arquitectura empresarial, armonizando la simulación de procesos con la metodología de Desarrollo de Arquitectura (ADM, Architecture Development Method), en uno de los macro procesos de la Contraloría General de la República de Colombia. Se identificó el proceso de control fiscal micro, como clave para el cumplimiento de la misión de la organización. Se utilizó una herramienta de modelado y simulación basada en el estándar BPSim (Business Process Simulation) para detallar las fases del ciclo ADM. El modelado y la simulación mostraron una organización lógica del proceso estudiado y determinaron las dimensiones para limitar el alcance de la actividad de arquitectura. Con base en los resultados se concluye que la construcción de una arquitectura empresarial permite dimensionar de una manera más apropiada las necesidades de la organización.<hr/>The aim of this study is to specify a domain of enterprise architecture, harmonizing process simulation methodology with ADM (Architecture Development Method), one of the macro processes of the Comptroller General of the Republic of Colombia. The micro fiscal control process was identified as the key element to fulfill the mission of the organization. A modeling and simulation tool based on BPSim standard (Business Process Simulation) to detail the stages of the ADM cycle was used. Modeling and simulation showed a logical organization of the study process and determined the dimensions to limit the scope of activity architecture. Based on the results it is concluded that the construction of enterprise architecture allows dimensioning the needs of the organization in a more appropriate way. <![CDATA[<strong>Programming in a Manufacturing System of the "Job Shop" type with a Focus on Sustainability</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este artículo se establece un enfoque novedoso para programar sistemas Job Shop, basado en sostenibilidad. Se evalúan las siguientes variables de sostenibilidad: emisiones equivalentes de dióxido de carbono (variable ambiental), intensidad sonora, accidentalidad laboral y peso manipulado (variables sociales: salud ocupacional) y finalmente, tiempo de proceso y costos de mano de obra directa (variables económicas). La metodología se estructura en catorce pasos que cubren aspectos tales como diseño del método multiobjetivo, fundamentos de los algoritmos genéticos y comparación con otros métodos. Se determina que el método diseñado muestra un desempeño superior para la variable factor ponderado (P(Xj), al compararlo con resultados de otros métodos tales como reglas de programación o el método del cuello de botella móvil.<hr/>In this paper an innovative focus to programming Job Shop systems, based on sustainability, is presented. The following sustainability variables are evaluated: carbon dioxide emissions (environmental variable), sound intensity, accident rate and handled weight (social variables: occupational health) and finally, makespan time and direct labor costs (economic variables). The methodology is structured in fourteen steps that cover aspects such as multiobjective method design, description of genetic algorithms, and comparison with other methods. It is determined that the designed method shows greater performance for the variable weighted factor P(Xj) when they are compared with results from other methods such as programming rules and mobile bottle neck method. <![CDATA[<strong>Minimum Time Order Batching in the Put away Operation Considering k Homogeneous Equipment using metaheuristics</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se desarrolla y valida un metaheurístico para la conformación de lotes de acomodo del mínimo tiempo posible considerando k equipos de manejo de materiales homogéneos. El método debe servir también para la ubicación del depósito (depot, punto de inicio y finalización de la preparación de pedidos), y para determinar el tamaño de la lista de productos a acomodar, entre otros factores. La validación experimental fue realizada usando diseño estadístico de parcelas dividas. Como resultado de la experimentación se obtuvo que el metaheurístico denominado Búsqueda Inteligente en la Vecindad (INS) produjo ahorros de tiempo entre 24 y 50 min/lote respecto a la regla "el Primero que llega es el primero en ser servido (FCFS). Se muestra que el metaheurístico propuesto no solo contribuye al avance en el tema logístico sino también a la eficiencia operacional de la gestión de almacenes.<hr/>This paper presents the development and validation of a metaheuristic for minimum time order batching in put away operations considering k material handling equipment. The method also serves to locate the depot and to determine the put away list size, among other factors. Experimental validation was performed by a statistical design named split plot. As a result of the experiment it was obtained that metaheuristic INS (Intelligent Neighborhood Search) generated time savings between 24 and 50 minutes per batch compared with the classical rule FCFS (First Come, First Served). It is demonstrated that the proposed metaheuristic not only contributes to logistic but also to the operational efficiency of warehouse management. <![CDATA[<strong>Effect of Temperature, pH, Substrate Concentration and type of Enzyme on the Enzymatic Hydrolysis of Viscera of Red Tilapia (Oreochromis spp.)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se prepararon hidrolizados de proteína a partir de vísceras de Tilapia roja (Oreochromis spp.), una importante especie de pescado de gran producción en Colombia. En la hidrólisis se evaluaron tres enzimas diferentes (Alcalase, Neutrase y Flavourzyme) para establecer con cuál de ellas se obtendría el mayor grado de hidrólisis (GH). Se utilizó el método del pH-stat y en cada enzima se aplicó un diseño factorial 2² para evaluar el efecto de la temperatura y el pH, sobre el GH. Se alcanzaron valores máximos de GH de 10.9%. para Alcalasa, y 3.9% para Neutrasa y Flavourzyme. Posteriormente se realizó un análisis de superficie de respuesta 3² para la hidrolisis con Alcalase. Los resultados mostraron que el GH fue maximizado bajo las siguientes condiciones: pH= 9.5 y T=53.45°C manteniendo constante la concentración inicial de sustrato, concentración de enzima y tiempo de reacción. Finalmente se evaluó el efecto del sustrato variando la concentración de proteína entre 12.5 g/L, 21.25 g/L, 29.5 g/L y 37.5 g/L y determinando las constantes cinéticas de Michaelis-Menten.<hr/>Protein hydrolysates were prepared from viscera of red tilapia (Oreochromis spp.), an important fish species of great production in Colombia. Hydrolysis with three different enzymes (Alcalase, Flavourzyme and Neutrase) were evaluated to establish which of them deliver the highest degree of hydrolysis (DH) using the pH-stat method. On each enzyme a 2² factorial design was applied to evaluate the effect of temperature and pH on the DH. Maximum DH values of 10.9% for Alcalase and 3.9% for Flavourzyme and Neutrase were obtained. Subsequently, a response surface 3² analysis for the hydrolysis with Alcalase was performed. The results showed that the DH is maximized when working at pH= 9.5 and T= 53.45°C keeping constant the initial substrate concentration, enzyme concentration and reaction time. Finally the effect of substrate was evaluated varying protein concentration between 12.5 g/L, 21.25 g/L, 29.5 g/L and 37.5 g/L. Furthermore, the kinetic constants of Michaelis-Menten were evaluated. <![CDATA[<strong>Increased Polyphenols in Algarrobillo substrate (Samanea saman (Jacq.) Merr.) through Solid State Fermentation with Rhizopus sp (CMPUJ H041)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue aumentar polifenoles en el sustrato del fruto de algarrobillo mediante fermentación en estado sólido (FEZ) con Rhizopus sp. (CMPUJ H041). Las condiciones del sustrato fueron 125 °C y 150 kPa durante 20 min y 180 pm. Posteriormente, se establecieron dos muestras (con y sin (NH4)2SO4) de 150 g, aplicando un diseño estadístico completamente al azar con tres repeticiones. A estas muestras se les adicionó la solución nutriente y el inoculo con concentración de esporas 4x10(6) esporas/mL, y luego se procedió a la FES. Los polifenoles fueron determinados colorimétricamente usando el método de Folin-Ciocalteu. El contenido de polifenoles se incrementó durante la FES y los resultados fueron estadísticamente significativos (p < 0.05) obteniéndose 7.324 mg EAG/g de peso seco de muestra (sin (NH4)2SO4) y 11.74 mg EAG/g de peso seco (con (NH4)2SO4). La FES incrementó los compuestos polifenólicos del sustrato, lo que es importante para posibles usos en fuentes de consumo.<hr/>The objective of this study was to increase polyphenols in the fruit of algarrobillo substrate through of the solid state fermentation (SSF) with Rhizopus sp. (CMPUJ H041). Substrate conditions were 125 °C and 150 kPa during 20 min. and 180 pm. Subsequently, two samples of 150 g were drawn (with and without (NH4) 2SO4) and a completely randomized statistical design with three replications was applied. To these samples a nutrient solution and inoculum with spore concentration 4x10(6) spores/mL were added, to then proceed with the SSF. Polyphenols were determined calorimetrically using the Folin-Ciocalteu method. The polyphenol content increased and the results were statistically significant (p < 0.05) obtaining 7.324 mg EAG/g dry weight (without (NH4)2SO4) to 11.74 mg EAG/g dry weight (with (NH4)2SO4). SSF polyphenolic compounds enhanced total substrate, which is important for possible uses in consumption sources. <![CDATA[<strong>Modeling of Heat Transfer in the Thermal Treatment of Canned Products</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se presenta un modelo matemático y su solución numérica en un software de Dinámica de Fluidos Computacional (CFD, por sus siglas en inglés) para la determinación de la transferencia de calor sobre un producto alimenticio enlatado con propiedades reológicas no-Newtonianas. Se analiza la transferencia de calor dentro de la lata con el fin de obtener perfiles de temperatura que ayuden a determinar las condiciones óptimas de transferencia de calor en el proceso de esterilización de productos enlatados. De igual manera se analiza la influencia de la transferencia de calor en la cinética de destrucción de microorganismos patógenos como la bacteria productora de esporas Clostridium botulinum.<hr/>A mathematical model and its numerical solution in Computational Fluid Dynamics software (CFD, for its acronym in English) for the determination of heat transfer on a foodstuff canned, with non-Newtonian rheological properties. The heat transfer inside the can is analyzed in order to obtain temperature profiles that help to determine the optimum conditions of heat transfer in the process of sterilization of canned products. In addition, the influence of heat transfer on the kinetics of destruction of pathogenic microorganisms such as the spore-producing bacteria Clostridium botulinum, is analyzed. <![CDATA[<strong>Effect of Freeze-Drying of Pre-Processed Broccoli on Drying Kinetics and Sulforaphane Content</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se estudió la liofilización de bloques de brócoli pre-procesado mediante un diseño factorial 3(1.)2¹ para investigar el efecto del espesor de los bloques (5 mm; 7.5 mm; 10 mm) y la velocidad de congelación (alto: nitrógeno líquido; bajo: congelador doméstico) sobre la cinética de secado, contenido de humedad y contenido de sulforafano. El contenido de sulforafano fue máximo para bloques de 7.5 mm y velocidad de congelación alta, obteniéndose un contenido de sulforafano 29.75 % [3.057 gmol/g materia seca] mayor que la condición previa al secado, que corresponde a brócoli pre-procesado (escaldado e incubado) en condiciones óptimas [2.356 gmol/g materia seca]. De acuerdo al estudio de superficie de respuesta, las condiciones óptimas para obtener brócoli liofilizado con alto contenido de sulforafano son espesor de 8.3 mm y congelación rápida, alcanzando un contenido de sulforafano igual a 3.02 [gmol/ g materia seca]. Se completó el periodo de secado primario sólo para espesor de 5.0 y 7.5 mm. Se ajustaron las curvas de secado al modelo de difusividad constante simplificado dando una difusividad efectiva entre 7.4.10-11 y 1.23.10- [m/s]. Las curvas de secado fueron ajustadas a tres modelos empíricos (Page, Weibull y Logaritmico). Los mejores ajustes los entregaron el modelo de Page y el modelo Logarítmico (R²≥0.995).<hr/>Freezer-drying of pre-processed broccoli blocks were studied through a 3(1.)2¹ factorial design to investigate the effect of the broccoli blocks thickness (5 mm; 7.5 mm; 10 mm) and freezing rate (high: immersion in liquid nitrogen; low: household freezer) on drying kinetics, sulforaphane and moisture content. The maximum sulforaphane content was achieved with 7.5 mm thickness and high freezing rate. In this condition, sulforaphane content was increased by 29.75 % [3.057 gmol/g dry matter] compared to the situation before drying, corresponding to pre-processed broccoli (blanched and incubated) in optimal conditions [2.356 gmol/g dry matter]. According to the response surface analysis, the optimal conditions to obtain freeze-dried broccoli are 8.3 mm thickness and high freezing rate, resulting in a sulforaphane content equal to 3.02 [gmol/g dry matter]. The primary drying period was completed only for thickness of 5.0 and 7.5 mm. Adjustment of drying curves to the simplified constant diffusivity model gave effective moisture diffusivity values between 7.4.10-11 and 1.23.10-10 [m²/s]. The drying curves were adjusted with three empirical models (Page, Weibull y Logarithmic). The best fittings were obtained with the Page and the Logarithmic models (R² ≥0.995). <![CDATA[<strong>Nutritional Evaluation of Concentrated Protein of Phaseolus lunatus and Vigna unguiculata</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este estudio fue evaluar el potencial nutricional de concentrados proteicos de Phaseolus lunatus y Vigna unguiculata. Para ello, se determinó la composición de aminoácidos, composición proximal y digestibilidad in vitro. Los resultados mostraron que a pesar de que la composición de aminoácidos determinada por HPLC fue mayor en el concentrado proteico de Vigna unguiculata; el concentrado de Phaseolus lunatus presentó características nutricionales levemente superiores, con un valor de proteína según método AOAC de 66.8%; un cómputo químico corregido (PDCAAS) según procedimiento de FAO/ WHO de 50.35; y un coeficiente de digestibilidad de 83.93%; mientras que los valores del concentrado proteico de Vigna unguiculata, fueron de 65.29 % para proteína; 41.0 para PDCAAS y de 82.11 su coeficiente de digestibilidad. Se concluye que a pesar de no encontrarse diferencias significativas en las características evaluadas de los concentrados proteicos, el concentrado Phaseolus lunatus, mostró características nutricionales levemente superiores.<hr/>The objective of this study was the evaluation of the nutritional potential of protein concentrates of Phaseolus lunatus and Vigna unguiculata. To do this, the amino acid composition, proximate composition and in vitro digestibility were determined. The results showed that although the amino acid composition determined by HPLC was higher in the protein concentrates of Vigna unguiculata; Phaseolus lunatus concentrate presented slightly superior nutritional properties, with a value of protein according to AOAC of 66.8%; a corrected chemical score (PDCAAS) according to FAO / WHO of 50.35; and a coefficient of digestibility of 83,93%; while the values of protein concentrates of Vigna unguiculata, were 65.29% for protein; 41.0 for PDCAAS and 82.11 for the digestibility coefficient. It is concluded that although significant differences in the evaluated characteristics of protein concentrates were not found, Phaseolus lunatus concentrate showed slightly higher nutritional characteristics. <![CDATA[<strong>Isolation, Characterization and Selection of Autochthonous Lactic Acid Bacteria from Goat Milk and Fresh Artisanal-Goat Cheese</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se aislaron y caracterizaron 18 cepas autóctonas de bacterias con el objetivo de seleccionar aquellas con características funcionales definidas para ser utilizadas como cultivos iniciadores en la producción de queso fresco. La investigación se dividió en tres etapas: (1) evaluación de las características funcionales (actividad proteolítica, actividad lipolítica, capacidad acidificante y producción de gas); (2) selección e identificación fenotípica de las cepas y (3) validación de su aplicación como cultivos iniciadores a nivel de laboratorio (pruebas de antagonismo y cinética de crecimiento en leche). Los géneros identificados fueron Lactobacillus (56%), Lactococcus (22%) y Leuconostoc (22%), que presentaron bajo poder acidificante, sin producción de gas y sólo 3 de las 18 cepas presentaron actividad lipolítica, mientras que la mayoría desarrolló actividad proteolítica. A partir de los parámetros cinéticos evaluados, es posible inferir el desempeño de las cepas lácticas, permitiendo con ello mejorar el control sobre los procesos, la vida útil y la calidad microbiológica del producto lácteo terminado.<hr/>Eighteen indigenous strains of bacteria were isolated and characterized in order to select those with defined functional characteristics, to be utilized as starter cultures in the production of fresh cheese. The research was divided into three stages: (1) evaluation of functional characteristics (proteolytic activity, lipolytic activity, acidifying capacity and gas production); (2) selection and phenotypic identification of strains and (3) validation of their application as starter cultures at laboratory scale (tests of antagonism and growth kinetics in milk). Lactobacillus (56%), Lactococcus (22%) and Leuconostoc (22%) were the genders identified, they showed low acidifying power, without gas production and only 3 of 18 strains presented lipolytic activity, whereas most of them developed proteolytic activity. From the kinetic parameters calculated in this study is possible to determine the performance of the strains allowing to better control the process, increase the shelf life and quality of the final milk product. <![CDATA[<strong>Effect of pH, Soluble Solids and Juice Added on Color and Vitamin C Content of Co-Crystallized Bitter Orange Juice</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la proporción de jugo adicionado (10 y 20%), pH (3.8 y 4.5), y sólidos solubles del zumo (50 y 60 °Brix) sobre el tiempo de cocristalización, el color y contenido de vitamina C de los cocristales de zumo de naranja agria. El zumo de naranja agria cocristalizado fue obtenido mezclando jarabe de sacarosa sobresaturada a 118°C con zumo de naranja agria concentrado, con agitación constante de 600 rpm. Los cocristales húmedos fueron separados y secados a 50°C en una estufa al vacío por 24 horas. A los cocristales secos se les determinó color y vitamina C. Los cocristales lograron retener vitamina C entre un 3.94 y 5.25 mg/100 g en base seca. Sin embargo, se presentó una alta pérdida de vitamina C (90.64%) durante el proceso de cocristalización con respecto al zumo fresco.<hr/>The effect of the proportion of juice added (10 and 20%), pH (3.8 and 4.5), and soluble solids (50 and 60 ° Brix) on time co-crystallization, color and vitamin C content of co-crystals of bitter orange juice was evaluated. Bitter co-crystallized orange juice was obtained by mixing supersaturated sucrose syrup at 118 °C with bitter orange juice concentrate, with constant agitation of 600 rpm. The wet co-crystals were separated and dried at 50 °C in a vacuum oven for 24 hours. Color and vitamin C content were determined in the dry co-crystals. Co-crystals managed to retain vitamin C between 3.94 and 5.25 mg/100g dry basis. However, there was high loss of vitamin C (90.64%) during the process of co-crystallization with respect to fresh juice. <![CDATA[<strong>Encapsulation of Probiotic by Freeze Drying in the Presence of Prebiotic</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó Curante liofilización y almacenamiento, el efecto Ce los prebióticos inulina y fructo-oligosacáriCo-FOS (25% p/v) sobre las propieCaCes fisicoquímicas Ce los polvos y la viabilidad Ce las cepas L. casei ATCC-393 y Lactobacillus rhamnosus ATCC-9469. La humeCaC, la activiCaC Ce agua y los recuentos Ce células viables no menores a 10(6) UFCg-1 fueron los criterios Ce estabiliCaC. Se evaluaron las propieCaCes Ce rehiCratación (higroscopiciCaC, humectabiliCaC, solubiliCaC) y estructurales (tamaño Ce poro, área superficial). En el almacenamiento (20±2°C) se Ceterminaron Ciferencias significativas en la supervivencia; para L casei fue Ce 70.49% a los 63 Cías y para L. rhamnosus fue 73.58% a los 98 Cías. Para ambos microorganismos la humeCaC y la activiCaC Ce agua se incrementaron por encima Cel 50%; el tamaño Ce poro se incrementó por la aCición Ce los prebióticos y el área superficial (BET) reportó valores bajos. Se Cemostró que la inulina genera una mayor estabiliCaC al L. rhamnosus permitienCo su aplicación en alimentos funcionales con potencial simbiótico.<hr/>During lyophilization and storage the effects of the prebiotics inulin and fructo-oligosaccharide-FOS (25% w/v) on the physicochemical properties of powders and the viability of the strains L. casei ATCC-393 y Lactobacillus rhamnosus ATCC-9469 were evaluated. Humidity, water activity and the viable cell counts not less than 10(6) CFUg-1 were the stability criteria. Properties of rehydration (hygroscopicity, wettability, solubility) and structural properties (pore size, surface area) were evaluated. Significant differences in survival during storage (20 ± 2 ° C) were determined. For L casei was 70.49% after 63 days and for L. rhamnosus was 73.58% after 98 days. For both microorganisms, the moisture and the water activity, increased above 50%; the pore size was increased by addition of prebiotics and the surface area (BET) reported low values. It is shown that inulin generates greater stability for L. rhamnosus, allowing its application in functional foods with symbiotic potential. <![CDATA[<strong>Effect of the Additive Tween 80 and of the Process Temperature on the Mechanical Tensile Properties of Flexible Films Developed from Thermoplastic Cassava Starch</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la temperatura de procesamiento y de la concentración del aditivo Tween 80 (un surfactante hidrofílico usado como aditivo alimentario) sobre las propiedades mecánicas de tensión de una película flexible elaborada a partir de almidón de yuca termoplástico (TPS), ácido poliláctico (PLA) y policaprolactona (PCL). Se realizó un diseño experimental para determinar el perfil de temperatura y concentración de Tween 80. Posteriormente se escogió el tratamiento con los resultados más sobresalientes en las propiedades mecánicas y se comparó con una película patrón (sin Tween 80). Los valores más sobresalientes de resistencia máxima a la tensión (6.13 MPa), elongación máxima (82.83%) y módulo de elasticidad (243.06 MPa) se obtuvieron con una concentración de 0.75% y temperatura de 137.35°C. Se concluye que la adición de Tween 80 no afectó significativamente los valores en las propiedades estudiadas de las películas flexibles.<hr/>The aim of this research was to evaluate the effect of processing temperature and concentration of the additive Tween 80 on the mechanical tensile properties of a flexible film made of cassava thermoplastic starch (TPS), polylactic acid (PLA) and polycaprolactone (PCL). An experimental design was carried out to determine the temperature profile and Tween 80 concentration. Thereafter, treatment was chosen with the most outstanding results in mechanical properties and compared with a standard film (without Tween 80). The outstanding values of tensile strength (6.13 MPa), elongation (82.83%), and modulus of elasticity (243.06 MPa) were obtained with a concentration of 0.75% and temperature profile of 137.35 ° C. It is concluded that the addition of Tween 80 did not significantly affect the properties studied of the flexible films. <![CDATA[<strong>Synthesis and Characterization of the Nanomaterial TiO<sub>2</sub>-MWCNTs (Titanium Oxide- Multi-Walled Carbon Nanotubes)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este trabajo se estudió el efecto de agregar nanotubos de carbono de pared múltiple funcionalizados y sin funcionalizar durante la síntesis por sol-gel de TiO2 nanocerámico. La funcionalización de los nanotubos de carbono de pared múltiple se realizó mediante el método de carboxilación empleando HSO4-HNO3 y HCL. El precursor empleado para la fabricación del TiO2 fue Tetrabutóxido de Titanio, Ti(OBu)4. Las reacciones de hidrólisis y policondensación, el precalcinado y calcinado del proceso sol-gel, se siguieron y analizaron mediante Espectroscopia Infrarroja con Transformada Fourier (FTIR). Se obtuvieron nanocompuestos de TiO2 con proporciones de nanotubos de carbono de 0.0%, 0.7%, 1.4% y 2.1% en fracción másica. Por pruebas de nanoindentación y microindentación se determinó un aumento del 39% en dureza y la magnitud del módulo de Young aumentó dos veces. Con Microscopia Electrónica de Transmisión (TEM) se observaron detalles estructurales estableciendo homogeneidad y reducción en el tamaño de nanotubos de carbono.<hr/>The effect of adding functionalized and non-functionalized multiwall carbon nanotubes to nano-ceramic material by the sol-gel process of nanoceramic TiO2 were studied. The functionalization of multiwall carbon nanotubes using the method of carboxylation with HSO4-HNO3 and HCl was developed. Tetrabuthoxide Titanium, Ti(OBu)4, was the precursor used for the manufacture of TiO2. The hydrolysis and polycondensation reactions, in addition to the pre-calcined and calcined in the sol-gel process were followed and analyzed by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). TiO2 with multiwall carbon nanotubes mass fraction of 0.0%, 0.7%, 1.4% and 2.1% were obtained. For nanoindentation and microindentacion tests increase in hardness of 39% and increase of two times in the Young's modulus were observed. Structural details establishing uniformity and reduction in the size of multiwall carbon nanotubes were studied by Transmission Electron Microscopy (TEM). <![CDATA[<strong>Effects of Curing on Properties of Concrete Mixtures with High Iron-Slag Content</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se determinaron las propiedades de resistencia a la compresión, resistencia a la carbonatación y resistencia a la penetración de ion cloruro en mezclas de concreto adicionadas con altos volúmenes de escoria granulada de alto horno (GGBS, por sus siglas en inglés) con relaciones agua cemento de 0.4 y 0.5. Adicionalmente, en el estudio se investigó el efecto del curado en las propiedades mencionadas. Se evaluaron dos métodos de curado: (1) curado al aire y (2) curado húmedo. Los resultados mostraron que las condiciones de curado seco tienen un efecto adverso en las propiedades de mezclas, especialmente de aquellas con altos contenidos de escorias. En contraste, las muestras curadas bajo condiciones de humedad presentaron un desempeño igual o superior al de las mezclas producidas únicamente con cemento Portland común.<hr/>In this paper, the compressive strength, the resistance to carbonation and the chloride ion penetration of concrete mixes blended with high volume ground granulated blast furnace slag (GGBS) with water-to-binder ratios of 0.4 and 0.5 were determined. The study also investigated the effect of curing on the mentioned properties. Two methods of curing were evaluated: (1) air-dry curing, and (2) wet curing. The results showed that the dry curing conditions have an adverse effect on the properties studied, especially at high volume of GGBS. In contrast, wet-cured blended samples showed similar or even superior performance than the mixes using only the common Portland cement. <![CDATA[<strong>Study Lubricity of Sesame Oil with Copper Nanoparticles</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El poder lubricante del aceite de ajonjolí extra virgen con aditivos de nanopartículas de cobre fue evaluado mediante ensayos de desgaste preventivo y presión extrema. El desempeño como lubricante del aceite vegetal fue comparado con el de un lubricante hidráulico comercial. La lubricidad de los aceites fue evaluada a través de la medición del diámetro promedio de la huella de desgaste, la carga anterior al desgaste visible y el punto de soldadura. Los resultados experimentales indican que las nanopartículas de cobre en dispersión actúan como aditivos antidesgaste y como aditivos de extrema presión. Se encontró que una concentración de 1% de nanopartículas de cobre en dispersión en el aceite base, puede superar el desempeño como lubricante de un aceite hidráulico comercial.<hr/>The lubricant power of extra virgin sesame oil with the addition of copper nanoparticles was evaluated by tests of preventive wear and extreme pressure. The performance of the vegetable oil as a lubricant was compared with a commercial hydraulic oil. The lubricity of the oils was evaluated by measuring wear scare diameter, last nonseizure load and the weld point. Experimental results indicate that the copper nanoparticles in dispersion act as both anti-wear and extreme pressure additives. It was found that a concentration of 1% copper nanoparticles dispersed in the base oil has better lubricant performance than commercial hydraulic oil. <![CDATA[<strong>Structural and Optical Properties of TiO<sub>2</sub> Nanostructures Synthesized by the Chemical Bath Deposition Method for UV Sensors</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se fabricaron películas delgadas nanoestructuradas de dióxido de Titanio (TiO2) a partir del método de deposición en baño químico (CBD por sus siglas en inglés) variando en un amplio rango los parámetros de síntesis: tiempo de depósito, temperatura y pH de la solución. A partir del estudio de las propiedades estructurales se estableció la existencia de las fases Rutilo y Brookita en el material, siendo ésta última favorecida por la presencia del Hidróxido de Amonio (NH4OH) como reactivo en la solución. Usando medidas de microscopía electrónica de barrido (SEM por sus siglas en inglés) se pudo evidenciar la dependencia del método con la formación de nanoestructuras tipo nanoflores o nanorrodillos. Por medio de espectroscopía UV-Vis-NIR (transmitancia y reflectancia) se obtuvo la brecha energética de las muestras y se evidenció una alta absorción en la región del ultravioleta del espectro de radiación.<hr/>Nano-structured thin films of titanium dioxide (TiO2) were fabricated using the chemical bath deposition method or CBD, varying in a wide range the synthesis parameters: deposition time, temperature and pH of the solution. From the study of the structural properties, the existence of the Rutile and Brookite phases was established in the material, the latter being favored due to the presence of Ammonium Hydroxide (NH4OH) as a reactive in the solution. Using scanning electron microscopy measurements (SEM) the dependence of the method with the formation of nanoflowers or nanorod-like structures was corroborated. Through UV-Vis-NIR spectroscopy (transmitance and reflectance), the energy gap of the samples was obtained and evidence of high absorption in the UV region of the radiation spectra was found. <![CDATA[<strong>Integrated Transmission and Generation Expansion Planning using Weighted Transmission Loading Relief Nodal Indexes (WTLR)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo presenta un modelo para el Planeamiento Integrado de la Expansión en Generación y Transmisión (PIEGT). La contribución principal de este artículo consiste en la utilización de los índices nodales de Alivio de Carga en Transmisión Ponderada (WTLR, Weighted Transmission Loading Relief) para la identificación de nuevos candidatos de expansión (líneas y generadores). Los índices WTLR están dados en función de los factores de distribución de potencia y permiten medir la severidad de las sobrecargas, tanto en operación normal, como en contingencia (criterio N-1). La aplicabilidad del modelo propuesto se evaluó en el sistema de prueba IEEE RTS de 24 barras. El PIEGT se solucionó mediante la técnica de Algoritmos Genéticos Clasificados No-dominados II (NSGA-II, Non-dominated Sorting Genetic Algorithm II) teniendo como objetivos la minimización de costos y la maximización de la seguridad del sistema. La inclusión de generación como alternativa en la expansión reduce el número de líneas de transmisión necesarias del plan de expansión, especialmente cuando se tienen en cuenta criterios de seguridad.<hr/>This paper presents a model for the integrated Transmission and Generation Expansion Planning (TGEP). The main contribution of this paper lays in the use of the WTLR indexes (Weighted Transmission Loading Relief) for identifying new expansion candidates (lines and generators). The WTLR indexes are given as function of the distribution power factors and allow measuring the severity of overloads in normal conditions and under contingency (N-1 criterion). The applicability of the proposed model was tested in the IEEE RTS 24 bus power system. The TGEP was solved by means of the NSGA-II (Non-dominated Sorting Genetic Algorithm II) with the aim of minimizing costs and maximizing system security. The inclusion of generators as expansion alternatives reduces the number of necessary transmission lines in the expansion plan, especially when security criteria are taken into account. <![CDATA[<strong>Child Representation of Science using the Draw-a-Scientist Test (DAST)</strong>: <strong>Possibilities of Changes from Scientific Communication</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo presenta los resultados de una intervención para analizar y proponer modificaciones sobre la representación infantil de la ciencia. La intervención se realizó como parte de una actividad de educación no formal del programa Desarrollando y Liderando Talentos Académicos, DeLTA, de la Universidad Católica del Norte en Chile. Para evaluar la representación infantil de la ciencia se utilizó el Test Dibujando un Científico (DAST, Draw A Scientist Test), usada a nivel internacional para medir estereotipos de la ciencia en población infanto-juvenil. La evaluación de la intervención permitió constatar la efectividad de la metodología de medición de estereotipos y facilitó la propuesta de modificaciones sobre la representación infantil de la práctica científica. Finalmente, en el artículo se propone la enseñanza de la comunicación pública de la ciencia en la población infantil como una forma de intervención profunda que posibilita cambios positivos de estereotipos y de representaciones sociales sobre prácticas del quehacer científico.<hr/>This article presents the results of an intervention to analyze and propose modifications about child representation of science. The intervention was carried out as part of an activity of the non-formal education program Developing and Leading Academic Talent, DeLTA of the Universidad Católica del Norte in Chile. To assess children's representation of science the methodology known as Draw a Scientist Test (DAST) internationally used to measure stereotypes of science in child population was employed in this study. The evaluation of the intervention allowed confirming the effectiveness of the methodology for measuring stereotypes and helped in proposing modifications about child representation on scientific practice. Finally, the article proposed that the teaching of public communication of science among children be a form of profound intervention that facilitates positive changes of stereotypes and of social representation of scientific work. <![CDATA[<strong>Mathematics</strong>: <strong>Discursive Interaction Patterns in a High School Course</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se presenta un estudio sobre el discurso del profesor en el aula de matemáticas, cuando se pretende enseñar conceptos y procesos matemáticos ligados a la noción de semejanza. Se pretende identificar los patrones de interacción que regulan las formas de actuación que han de ser válidas para la construcción de consensos en el aula. Se adopta como marco teórico las estrategias y los principios desarrollados por la perspectiva interaccionista y el análisis del discurso. Consideraremos un modelo de investigación cualitativa, basado en el método etnográfico. Los datos del estudio proceden de sesiones de matemáticas en un aula de Enseñanza Media (16-18 años). Los resultados muestran que por medio del adecuado discurso se facilita la identificación de patrones de interacción entre el profesor y sus estudiantes.<hr/>A study on the teacher's speech in the mathematics classroom, when trying to teach concepts and mathematical processes linked to the notion of similarity is presented. The main objective is to identify the interaction patterns that rule behaviors that must be valid to create consensus in the classroom. The theoretical framework adopted included the principles and strategies developed by the interactionism perspective and discourse analysis. A qualitative research model based in the ethnographic method was considered. Data for the study were taken from the Math lessons in a high school course (ages 16-18). The results demonstrate that appropriate speech simplifies the identification of interaction patterns between the professor and the students. <![CDATA[<strong>Perception Social of the Electromagnetic Technologies</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente artículo muestra los resultados de la intervención en las comunas de La Granja, Santiago y Ñuñoa pertenecientes a la provincia de Santiago, Chile. Dicha intervención alcanzó las 1200 encuestas para observar la percepción de la ciudadanía respecto de las tecnologías electromagnéticas y como estas impactan en su bienestar. La intervención se realizó basada en cuatro dimensiones: (i) Uso Consciente; (ii) Tecnología; (iii) Salud; y (iv) Utilidad. La muestra se caracterizó a través de los grupos etarios, nivel educativo y área laboral. Los resultados permiten observar que existe una disonancia cognitiva en los diferentes grupos debido a que mencionan lo importante que es la tecnología electromagnética y a la vez reconocen que ellos perciben la misma tecnología como dañina a su salud. Este fenómeno se produce por la alta introducción de la tecnología en la vida cotidiana y la ausencia de educación no solo sobre la utilidad del artefacto tecnológico sino también sobre la necesidad de su uso.<hr/>This article shows the results of the intervention in the communes of La Granja, Santiago and Nunoa belonging to the province of Santiago, in Chile. Such intervention reached the 1200 surveys to observe the perception of citizens regarding electromagnetic technologies and how are you impact their well-being. The operation was performed based on four dimensions: (i) Conscientious Use; (ii) Technology; (iii) Health; and (iv) Utility. The sample was characterized by age groups, educational level and working area. The results allows observing that there is a cognitive dissonance in different groups because they mention the importance of electromagnetic technology and at the same time recognize that they perceive the same technology as harmful to their health. This phenomenon is due to the High introduiction of the technologu in our daily life and the absence of education with respect to the usefulness of the technological device and with respect to the necessity of their use. <![CDATA[<strong>Effects of Random Vibration in the Useful Life of Printed Circuit</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En éste artículo se determina el porcentaje teórico de disminución en horas de operación continua de la vida útil del circuito impreso sobre los componentes que estén ubicados en el punto donde la tarjeta sufre su máxima deflexión, cuando se somete a distintos niveles de vibración aleatoria. Los dispositivos electrónicos se utilizan frecuentemente bajo condiciones de vibraciones extremas y como consecuencia las conexiones de los componentes electrónicos sufren daños y el funcionamiento del dispositivo disminuye su vida útil. Para aplicar la teoría se analizó un circuito impreso de una videograbadora, instalada en la cabina de un vehículo de transporte masivo sin aislamiento de vibraciones. Se puso en marcha el vehículo y se registraron diferentes valores de vibración aleatoria con los cuales se pronostican los efectos sobre la vida útil del circuito impreso. Se concluye que la reducción en el tiempo de funcionamiento bajo estas condiciones es considerable, razón por la cual se sugiere diseñar y construir un sistema de aislamiento de vibraciones para el caso estudiado.<hr/>In this article the percentage theoric reduction in the lifetime of the printed circuit in hours of continuous operation on the components that are located at the point where the card suffers its maximum deflection is determined, when is subjected to different levels of random vibration. Electronic devices are often used under extreme vibration conditions and as a result of them connections of electronic components suffer damage and the device performance decreases its useful life. To apply the theory, a printed circuit of a video recorder, installed in the cab of a vehicle of massive transport without vibration isolation was analyzed. The vehicle was put in motion and different values of random vibration were recorded and then they are used to forecast the effects in the useful life of the printed circuit board. It is concluded that the reduction in the useful life under these conditions is considerable, so it is suggested to design and build a vibration isolation system for the case studied. <![CDATA[<strong>Effect of Pressure and Temperature of Extraction with Supercritical CO<sub>2</sub> on the Yield and Composition of Guava Seed Oil (Psidium guajava)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la extracción de aceite de semillas de guayaba con CO2 supercrítico utilizando un diseño central compuesto, con el fin de determinar el efecto de la presión (20-35 MPa) y la temperatura (313-333 K), sobre el rendimiento del aceite y su composición. Se trabajó con un flujo de CO2 constante de 30 g/min y un tiempo de extracción de 150 minutos. Los aceites obtenidos fueron analizados por cromatografía de gases de acuerdo a su perfil de ácidos grasos. Los resultados obtenidos permitieron establecer que la presión ejerció un efecto significativo sobre el rendimiento y se alcanzó un valor óptimo de 13,9 % p/p al operar a 35,7 MPa y 325 K. Los ácidos grasos identificados fueron los ácidos linoleico, palmítico, oleico y esteárico. La presión ejerció un efecto estadísticamente significativo sobre el contenido de ácido palmítico, el cual disminuyó con el aumento de la presión.<hr/>The effect of the pressure (20-35 MPa) and temperature (313-333 K) of extraction with supercritical CO2 on the yield and composition of guava seed oil using a central composite design was evaluated. The flow of CO2 and the extraction time were fixed at 30 g/min and 150 minutes, respectively. The oils obtained were analyzed by gas chromatography according to their fatty acid profile. The pressure had a significant effect on the yield. The optimum conditions were 35,7 MPa and 325 K obtaining 13,9 % w/w on the oil yield. The fatty acids identified were linoleic, palmitic, oleic and stearic acids. The pressure showed a statistically significant effect on the content of palmitic acid, decreasing it when the pressure increased. <![CDATA[<strong>Methodology for Predicting the Psychosocial Risk Level on Colombian Teachers using Data Mining Techniques</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este artículo se presenta la aplicación de la minería de datos en diagnósticos de evaluaciones psicosociales para la identificación del grado de riesgo psicosocial en docentes de educación básica primaria y media secundaria en Colombia. Se tomó una muestra de datos de 1100 registros, correspondientes a evaluaciones personales. Se realizó la revisión y limpieza de los datos para poder utilizarlos como entradas en la herramienta de minería de datos WEKA. Se comparan los resultados obtenidos al aplicar las técnicas de minería de datos, árboles de clasificación J48 y Naive Bayes. Finalmente se obtiene como resultado las características psicosociales predictivas con una efectividad del 91% comparado con el diagnóstico clínico. Se concluye que la herramienta puede ser usada como un instrumento para la prevención de la aparición de factores de riesgo psicosocial en docentes de colegios públicos colombianos.<hr/>This paper proposed the application of data mining to identify the psychosocial risk level in teaching elementary, middle y high school education in Colombia. A sample of 1100 data records corresponding to individual assessments were analyzed and processed. The samples were used as input data to the data mining tool called WEKA. Results were compared to assess the performance when applying data mining techniques and classification trees J48 and Naive Bayes. Finally, the application of this predictive tool allows the accuracy 91% compared to the clinic diagnostic. It is concluded that the method can be used tool for preventing the occurrence of psychosocial risk factors in Colombian public school teachers. <![CDATA[<strong>Relationship between PM<sub>10</sub> and Conditions of Urban Territorial Accessibility in Manizales (Colombia)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se ha estudiado la relación existente entre la concentración de material particulado PM10 y las condiciones de accesibilidad territorial urbana con datos provenientes de seis estaciones de monitoreo, ubicadas geo espacialmente en la ciudad de Manizales, en Colombia. Se realiza interpolación de los datos de la estación por el método Ponderación Inversa de la Distancia (IDW, Inverse Distance Weigthing) y se relaciona con el cálculo de la Accesibilidad Media Global, que se obtiene de acuerdo a un modelo geo estadístico (Kriging Ordinario). Se obtuvieron resultados concluyentes sobre la relación entre los puntos de influencia de la concentración de material particulado con los sectores que requieren mayores y menores tiempos medios de viaje. Finalmente se analiza la población, área y vivienda que se encuentran afectadas por concentraciones de material particulado en los tiempos promedios de viajes en la totalidad de la ciudad.<hr/>The relationship between particulate matter PM10 and the conditions of urban territorial accessibility are studied. The information analyzed includes data from six monitoring stations of the Manizales ‘city in Colombia. The Inverse Distance Weigthing (IDW) method of interpolation is applied to the stations' data to calculate the influence of the particulate matter on the city area. The interpolation is related with calculations of the Global Accessibility Average obtained from a Kriging Ordinary geostatistical model. Conclusive results were obtained about the relation between PM10 concentrations with sectors that require higher or lower values of mean travel time. Finally, areas, housing and population affected by particulate matter concentrations are analyzed in their average travel time of whole city. <![CDATA[<strong>Effects of Magnetic Field on the Optical Rectification in a Cylindrical Quantum Dot</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000600028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se estudia teóricamente la rectificación óptica no lineal en un punto cuántico cilíndrico (CQD) en presencia de un campo magnético uniforme usando el formalismo de la matriz densidad y un procedimiento perturbativo. Los niveles de energía y las funciones de onda de un electrón en el CQD se obtuvieron solucionando la ecuación de Schrödinger independiente del tiempo en el marco de la aproximación de masa efectiva. Los cálculos numéricos se efectúan para un CQD del tipo GaAs/AlGaAs. Se encontró que el aumento en las dimensiones del CQD y/o la intensidad del campo magnético causan un aumento en su intensidad sobre el máximo de resonancia y un desplazamiento hacia regiones de energías bajas (corrimiento al rojo). La razón física de este comportamiento se atribuye al efecto del confinamiento cuántico generado por la variación de la intensidad del campo magnético y de las dimensiones de la nano-estructura.<hr/>A theoretical study on the nonlinear optical rectification in a cylindrical quantum dot (CQD) in the presence of a uniform magnetic field by using the density matrix formalism and a perturbation method is presented. The energy levels and wave functions of an electron in the CQD were obtained by solving the timeindependent Schrödinger equation within the effective mass approximation. Numerical calculations are performed for a CQD of the type GaAs/AlGaAs. It was found that the increase in the dimensions of CQD and/or the magnetic field intensity cause an increase on the resonance peak intensity and a shift to lower energies regions (red shift). The physical reason for this behavior is attributed to the quantum confinement effect generated by the variation of the magnetic field strength and of the size of the nanostructure.