Scielo RSS <![CDATA[Información tecnológica]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-076420150003&lang=pt vol. 26 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>ProsCiba2016</strong>: <strong>IV versión de la Conferencia Iberoamericana de Fluidos Supercríticos, Viña del Mar-Chile, Marzo de 2016</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<strong>Application of Transglutaminase Enzyme in Salmon, Reineta and Octopus</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el uso de la enzima transglutaminasa Activa EB en tres especies chilenas de origen marino: salmón, pulpo y reineta. Se utilizó la enzima con el objeto de obtener productos originales y atractivos, sin alteración de sus características organolépticas. Se reestructuró carne de salmón, pulpo y reineta en tripas; unión de filetes de salmón y de reineta; unión de filetes de salmón con su piel; unión de filetes de reineta con su piel; reparación de filetes con problemas de gaping en salmón y unión de reestructurado de salmón en forma de rollos con su piel. Estos productos se evaluaron sensorialmente. Los resultados demostraron que no existe diferencia entre las características organolépticas conocidas versus las que presentan los nuevos productos elaborados con la enzima, entregando valor agregado a productos considerados industrialmente como de descarte. Se entrega información de aplicación en pulpo y reineta, especies sobre las que no hay reportes en literatura.<hr/>The use of the transglutaminase enzyme Activa EB in three Chilean marine species: salmon, octopus and reineta has been studied. In these species the enzyme has been used with the goal of obtaining original and attractive products, without causing alteration in their organoleptic characteristics. The meat of the salmon, octopus and reineta has been restructured in molded forms; joining of salmon and reineta filets; fixing of the salmon filet with gapping problems and joining of restructured salmon in the form of rolls with its skin. Once the products have been obtained sensory analysis was performed. The results show that there is no difference between the organoleptic characteristics that are known for these species and the characteristics presented by the products elaborated with the enzyme, giving the possibility of adding value to products considered in the industry as waste products. The application of transglutaminase in octopus and reineta has not been previously described in the literature before. <![CDATA[<strong>Effect of Blanching on the Color and Thermal Degradation Kinetics of Vitamin C of Mango of Hilacha Pulp (Mangifera indica var magdalena river)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de esta investigación fue determinar la cinética de degradación de la vitamina C y el efecto del escaldado sobre el color de la pulpa de mango de hilacha edulcorada con 20% de sacarosa. La determinación de la vitamina C se realizó empleando el método 2.6 Diclorofenol indofenol y el color mediante Colorímetro HunterLab. Los parámetros cinéticos se determinaron por el método de los mínimos cuadrados y el análisis estadístico mediante el software Desing expert 6.0. La vitamina C siguió una cinética de degradación de primer orden en todos los tratamientos, aumentando la constante de velocidad de degradación k1 con el aumento de la temperatura de proceso, con un valor máximo de 0.061 min-1 a 85°C por 10 min. El valor del tiempo de vida media t1/2 y el tiempo de reducción decimal D disminuyeron a la mitad al pasar la temperatura de 65°C a 85°C con valores de 11.23 min y 37.30 min, respectivamente. La energía de activación Ea fue de 8.57 Kcal/mol.<hr/>The objective of this research was to determine the degradation kinetics of vitamin C and the effect of blanching in the color of mango of hilacha pulp sweetened with 20% sucrose. The determination of vitamin C was performed using 2.6 Dichlorophenol indophenol method and color using a colorimeter Color Flex EZ mark HunterLab. The kinetic parameters were determined by the least square method and the statistical analysis with the software Desing expert 6.0. Vitamin C followed degradation kinetics of first order in all treatments. The degradation rate constant k1 increased with the process temperature elevation, with a maximum value of 0.061 min-1 for the treatment at 85°C for 10 min. The value of the half life time t1/2 and the reduction time D decreased to half of their values with the elevation of the temperature from 65°C to 85°C with values of 11.23 min and 37.30 min, respectively. The activation energy Ea was 8.57 Kcal/mol. <![CDATA[<strong>Preparation of an Edible Film Based on Collagen Incorporated as the Antimicrobial Agent Nisin</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo fue elaborar una película comestible a base de colágeno incorporado con nisina como agente antimicrobiano que permita disminuir la migración de humedad y la oxidación de la grasa en filetes de cerdo en refrigeración. Para esto se recurrió a pruebas de laboratorio como análisis de peróxido, porcentaje de humedad y análisis microbiológicos para hallar las concentraciones ideales de antimicrobiano y aditivos que componían la película y evaluar al mismo tiempo el comportamiento de la misma en las muestras de carne. Los resultados demostraron que la presencia de nisina en concentraciones cercanas al 2% en las películas comestibles de colágeno es una buena alternativa para ralentizar los procesos de degradación originados durante la refrigeración. También se encontró que la adición de materiales como cera de abeja y ácido ascórbico, en bajas proporciones, reducen en gran medida la pérdida de humedad y la oxidación de la grasa.<hr/>The goal of this work was to develop an edible collagen film incorporated with nisin as the antimicrobial agent to reduce the migration of moisture and fat oxidation in refrigerated pork fillets. Peroxide determination, moisture content and microbiological analysis were performed to find the ideal antimicrobial concentrations and additives that made the film and simultaneously evaluating the behavior of it in meat samples. The results showed that the presence of nisin at concentrations close to 2% in the edible collagen films represents a good alternative to slow degradation processes that arise during cooling. It was also found that the addition of materials such as beeswax and ascorbic acid, in low amounts, greatly reduce the loss of moisture and fat oxidation. <![CDATA[<strong>Quality and Acceptability of Chorizos Formulated with Blood Bovine Plasma and Sesame Paste</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la calidad y aceptabilidad de productos cárnicos tipo chorizo formulados con plasma sanguíneo bovino y pasta de ajonjolí. Para esto el contenido proximal y los análisis microbianos se determinaron siguiendo las Normas Técnicas Colombianas 1663:2009, 1662:2008, 1556:2008 y las normas INVIMA: 1998, respectivamente. El rendimiento se determinó mediante el cálculo de las perdidas por cocción, establecida por la diferencia de peso de las muestras antes y después de la cocción. Para la evaluación de la aceptabilidad se empleó un panel de degustación no entrenado conformado por cincuenta jueces, se utilizó una escala hedónica de cinco puntos. Se observó que es posible reemplazar porcentajes de agua por plasma sanguíneo bovino y tocino por pasta de ajonjolí en la formulación de chorizos. Estos mostraron mejorar el rendimiento, aumentar el contenido proteico y reducir el contenido de grasa, sin que ello tenga un efecto negativo en la aceptabilidad.<hr/>The quality and acceptability of sausage type meat products formulated with bovine blood plasma and sesame paste were evaluated. For this the proximal content and microbial analysis were determined following the Colombian Technical Standards 1663:2009, 1662:2008, 1556:2008 and Standards INVIMA: 1998, respectively. The yield was determined by calculating the lost by cooking, established by the difference in weight of the samples before and after cooking. For evaluation of the acceptability a taste panel consisting of fifty untrained judges, a five-point hedonic scale was used. It was observed that it is possible to replace some water by bovine blood plasma and bacon by sesame paste in the formulation of sausages. These showed to improve performance, increase protein content and lower fat content, without having a negative effect on acceptability. <![CDATA[<strong>Identification and Characterization Molecular of Burkholderia glumae</strong>: <strong>Causal Agent of Bacterial Panicle Blight in Rice</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue implementar la identificación especifica de Burkholderia glumae por PCR convencional; y conocer sus características genéticas, a partir de plantas de arroz con evidencia de pudrición. Burkholderia glumae es el agente causal del añublo bacterial de la panícula del arroz, con una alta incidencia ocasionando considerables pérdidas en la producción de los cultivos en Colombia. Debido a que su identificación es difícil, se requiere de un sistema de evaluación que permita determinar de manera rápida y precisa este patógeno. Se obtuvo 64 aislados, de los cuales 41 fueron identificados por Reacción en Cadena de la Polimerasa (PCR) como Burkholderia glumae. La caracterización molecular con los marcadores MB1 y BOX-PCR mostraron variabilidad genética en la mayoría de los aislados, pero permitieron el agrupamiento de acuerdo a su origen geográfico. La gran diversidad genética encontrada refleja el alto grado de variabilidad existente dentro de los individuos de esta especie.<hr/>The aim of this study was to identify and molecularly characterize isolates of Burkholderia glumae from rice plants with evidence of putrescence. Burkholderia glumae is the causal agent of bacterial blight of panicle rice, with a high incidence causing considerable losses in crop production in Colombia. Since its identification is difficult, it is important to implement an evaluation system to quickly and accurately identify this pathogen. Sixty four isolates were obtained, 41 of which were identified by polymerase chain reaction (PCR) as Burkholderia glumae. The molecular characterization with MB1 and BOX-PCR markers showed genetic variability in most isolates, but allowed the grouping according to its geographical origin. The high genetic diversity suggests a high degree of variability within individuals of this species. <![CDATA[<strong>Determination of Nitrate and Nitrite Compounds from Broccoli (Brassica oleracea var. </strong><strong>Italica) Commercialized in the City of Osorno, Chile</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se analizaron los niveles de nitratos y nitritos en el brócoli crudos y cocidos, provenientes de las regiones chilenas de Coquimbo, Valparaíso y Metropolitana, que se comercializan y consumen en la ciudad sureña de Osorno en Chile. En los productos crudos (nitratos extraídos con solución extractiva de cloruro de cadmio y cloruro de bario), se encontraron niveles de nitratos entre 521 y 5638 mg NO3- / kg, mientras que en los productos cocidos (nitratos solubles en agua hervida durante 10 minutos), no se detectaron trazas de nitrito y bajos niveles de nitrato (124 a 952 mg NO3- / kg). De los resultados se concluye que el brócoli estudiado es de buena calidad y están bajo los valores aceptables reportados en la literatura.<hr/>Levels of nitrates and nitrites in the raw and cooked broccoli, from the Chilean Regions of Coquimbo, Valparaiso and Metropolitan, which is marketed and consumed in the southern city of Osorno in Chile were analysed. In raw product (nitrate extraction procedures by means of cadmium and barium chloride solution), the nitrate levels were between 521 to 5638 mg NO3- / kg, while the boiled products (soluble nitrates in boiled water for 10 minutes), no traces of nitrite were detected and low levels of nitrate (124 to 952 mg NO3- / kg) . From the results it is concluded that the broccoli samples studied are of good quality and are under acceptable values reported in the literature. <![CDATA[<strong>Influence of Color and Maturity Stages on the Texture of Tropical Fruits (Mango, Papaya and Plantain)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este estudio se determinó la influencia del estado de madurez sobre las propiedades texturales de mango variedades Puerco y Corazón, de papaya variedad Hawaiana y de plátano. Se correlacionaron los parámetros texturales con el color medido en el espacio CIELAB, mediante un Análisis de Perfil de Textura (dureza, gomosidad, adhesividad, elasticidad, cohesividad y masticabilidad), utilizando un texturómetro con plato de compresión de 50 mm y una velocidad de compresión de 1 mm/s. La dureza, gomosidad y masticabilidad pueden correlacionarse con una ecuación polinómica de segundo grado en °HUE, para el mango (Mangifera indica L) variedad Puerco y Corazón; la dureza y gomosidad para la papaya (Carica papaya L.) variedad Hawaiana y con la dureza para plátano (Mussa Cavendish).<hr/>The influence of the stage of maturity on the textural properties of Mango varieties Pork and Heart, of papaya of Hawaiian variety and plantain were determined in this study. Texture Profile Analysis (hardness, gumminess, adhesiveness, springiness, cohesiveness and chewiness) was performed with a texturometer with a compression plate of 50 mm and a compression rate of 1 mm /s. Hardness, gumminess and chewiness are well correlated with a second degree polynomial in °HUE for mango (Mangifera indica L) variety Puerco and Corazón; hardness and gumminess for papaya (Carica papaya L.) variety Hawaiana y with hardness for plantain (Mussa Cavendish). <![CDATA[<strong>Preparation and Physical Characterization of Solid Biofuel made from Water Hyacinth (Eichhornia crassipes)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue la preparación y caracterización física de biocombustible sólido usando la biomasa del lirio acuático para su valorización. Este trabajo incluye la caracterización de las propiedades del lirio acuático deshidratado, el desarrollo de un proceso de fabricación en briquetas y la caracterización de las briquetas propiedades a temperatura ambiente. Las propiedades analizadas varían dependiendo de la fuerza ejercida sobre la briqueta ya que la presión de la densificación afecta fuertemente sus propiedades físicas. Basado en los resultados del estudio, se concluye que estos biocombustibles pueden ser producidos a nivel industrial, constituyendo una buena fuente alternativa de energía.<hr/>The aim of this work was the preparation and the physical characterization of solid biofuel made from biomass of water hyacinth for its valorization. This work included the characteriziation of the properties of dehydrated water hyacinth, the finding of a process to transform them into briquettes and the characterization of the briquettes at room temperature. The analyzed properties depend on the charge exerted over the briquette since densification pressure strongly affects the physical properties of the briquette. Based on the results of study it is concluded that the biomass fuel could be produced at industrial level, being a good source of non convenctional energy. <![CDATA[<strong>Physicochemical and Sensory Changes Produced by the Type of Cutting and Packing of Fresh-Cut Carrot</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este estudio se evaluó el tipo de corte y de empaque de zanahorias frescas (Daucus carota L.) almacenadas a 9±2°C y 89% de humedad relativa durante 15 días, sobre los atributos de calidad de la hortaliza. Se evaluaron atributos físico-químicos, color y grado de satisfacción del consumidor. Se utilizó el delineamiento experimental completamente al azar con arreglo factorial compuesto por tres factores: forma de corte (cubo, rodaja), tipo de empaque (vacío, PET) y tiempo de almacenamiento con niveles (0, 3, 6, 9, 12, 15 días), totalizando veinticuatro tratamientos. Se aplicó ANOVA y el test de Tukey y Dunnett para las notas sensoriales, empleado el software SPSS 15.0 para Windows. Todos los atributos mostraron diferencias significativas a través del periodo evaluado (p<0.05). El tratamiento más adecuado de conservación bajo refrigeración de zanahoria mínimamente procesada fue al corte en forma de cubos y empacada al vacío.<hr/>In this study the effect of the type of cutting and packing of fresh-cut carrots (Daucus carota L.) stored at 9±2 °C and 89 % of relative humidity during 15 days on quality attributes of the vegetable was evaluated. The physico-chemical attributes, color and subjective appreciation through a hedonic scale were evaluated. An experimental randomized design was used for the study with factorial array composed by three factors: cutting shape (cube, slice), type of packing (vacuum, PET) and the time of storage with levels of 0, 3, 6, 9, 12 y 15 days, completing twenty four treatments. The Analysis of variance ANOVA was used and also the Tukey and Dunnett test (p < 0.05) to compare the sensory notes, employing the SPSS base software for Windows. All attributes showed significant differences through the evaluated period (p<0.05). The most suitable treatment of conservation of fresh-cut carrot in cold storage was carrot cut in cubes and vacuum packed. <![CDATA[<strong>Viscoelastic Characterization of Biofilms obtained from Binary Mixtures</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue caracterizar la viscoelasticidad dinámica lineal de biopelículas obtenidas con glicerol al 12 % (v/v), goma gelana (GG), concentrado de proteína de suero lácteo (CPS) y sus mezclas. Las biopelículas basadas en biopolímeros funcionales y concentrado de proteína de suero lácteo (CPS) son una alternativa en la industria alimentaria al empaque tradicional de alimentos con materiales sintéticos, por lo cual se hace necesario realizar estudios iniciales de tipo técnico. Para la caracterización de las biopelículas se utilizó análisis reológico dinámico y curvas de Creep ajustadas al modelo de Burgers. Todas las biopelículas estudiadas se comportaron como sistemas reológicos con características predominantemente elásticas. El comportamiento de los módulos dinámicos puede ser un indicativo de la formación de redes interdependientes de la GG y el CPS. Por tanto, es posible utilizar estos materiales individualmente o en mezclas, para la obtención de biopelículas activas y recubrir diversos sistemas alimentarios sólidos.<hr/>The aim of this study was to characterize the lineal dynamic viscoelasticity of biofilm obtained with 12% glycerol (v/v), gellan gum (GG), whey protein concentrate (WPC) and their mixtures. Biofilms based on functional biopolymer and whey protein concentrate (WPC) are an alternative in the food industry to traditional packaging with synthetic materials, so it is necessary to make preliminary technical studies. Dynamic rheological analysis and Creep curves adjusted to Burgers model were used to characterize the biofilms. The results showed that all biofilms behaved as rheological system with predominantly elastic characteristics. The behavior of dynamic moduli can be a sign of interdependent network formation of GG and WPC. It is therefore possible to use these materials individually or in mixture to obtain active biofilm and coating various solid food systems. <![CDATA[<strong>Dispersive Behavior of Elastic Energy in Granular Media</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este trabajo muestra el comportamiento de la energía de modos normales de vibración, que constituyen una onda elástica, cuando esta experimenta dispersión en un medio granular. Para esto, se grafican patrones de radiación dispersada, entre diversos pares de modos, los que son analizados destacando las principales direcciones de dispersión. Para lo anterior, se utilizó la sección eficaz de dispersión modal W(iki,jkj) obtenida por Trujillo y colaboradores en 2013. Los modos normales utilizados, son las soluciones del problema de vibraciones libres de un plato elástico, homogéneo e isotrópico, es decir, modos de cizalla horizontal y Lamb, los cuales a su vez pueden ser simétricos o antisimétricos. Este trabajo contribuye al entendimiento del comportamiento de la estructura interna de los medios granulares, como también a potenciales aplicaciones en campos tales como la mecánica de suelos, geofísica, sismología y exploración petrolera, entre otras.<hr/>This paper shows the behavior of the energy of normal modes of vibration, which constitute an elastic wave, when it undergoes dispersion in a granular media. For this, scattered radiation patterns between different pairs of modes are plotted and analyzed, highlighting the main directions of dispersion. For this, cross sections of modal dispersion W(iki, jkj) obtained by Trujillo and coworkers in 2013 was used. The normal modes implemented are the solutions of the problem of free vibrations of an elastic, homogeneous and isotropic plate, namely, horizontal shear modes and Lamb, which in turn can be symmetric or antisymmetric. This work aims to contribute to the understanding of the behavior of the internal structure of granular media, as well as potential applications in fields such as, soils mechanics, geophysics, seismology, and oil exploration, among others. <![CDATA[<strong>Manufacturing Strategy</strong>: <strong>Exploring the Content and the Process</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente artículo es explorar el contenido (prioridades competitivas y áreas de decisión estratégica) y el proceso (patrón en la toma de decisiones) en función del desempeño y características de la empresa (tamaño, mercado objetivo y tipo). La estrategia de manufactura se ocupa del planeamiento a largo plazo del sistema de producción y la literatura se ha centrado en el contenido y pocas investigaciones han analizado conjuntamente estos dos elementos. Para este estudio se realizó una investigación empírica mediante la aplicación de una encuesta en 36 empresas manufactureras colombianas. Los resultados obtenidos mostraron que no hay diferencias significativas de desempeño en relación con las características estudiadas. No obstante, se identificaron tres grupos de empresas (clusters) en relación con su desempeño en las prioridades competitivas. Con respecto al patrón en la toma de decisiones (de arriba hacia abajo, de abajo hacia arriba o mixto) no se observaron diferencias en el desempeño.<hr/>The aim of this article is to explore the content (competitive priorities and strategic decision areas) and the process (pattern of decision making), based on the performance and firm characteristics (size, target market and type). Manufacturing strategy addresses the long-term planning of the production system and the literature has focused on content and few contributions have addressed the simultaneous analysis of these two elements. For this study, an empirical investigation was done by applying a survey in 36 Colombian manufacturing companies. The results showed no significant differences in relation to the analyzed characteristics. However, three clusters of companies were identified according to their performance in competitive priorities. Regarding to the pattern of decision making (top-down, bottom-up, mixed), differences in performance were not identified. <![CDATA[<strong>Overview of Asset Management for Power Transformers</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo presenta una revisión general del marco conceptual relacionado con la gestión activos para transformadores de potencia y la evaluación del riesgo asociado a sus fallas. El índice de riesgo es una herramienta esencial para realizar la gestión de activos, especialmente porque apoya al gestor en el proceso de toma de decisiones. El índice de riesgo está compuesto por dos factores: i) el factor de consecuencia, que valora los impactos que se podrían presentar en caso de falla del equipo; y ii) la probabilidad de falla que se determina a partir de los resultados de las pruebas de funcionamiento, de la historia de la operación y del historial de fallas, entre otros aspectos. Se presentan aspectos generales relacionados con la gestión de activos según las normas internacionales, para luego tratar con mayor detalle aspectos específicos relacionados con la evaluación del índice de riesgo del transformador, encontrados en la literatura.<hr/>This article presents an overview of the conceptual framework related to the asset management of power transformers, and to the assessment of risks associated with transformer failures. The risk index is an essential tool for developing the management of this asset, especially because it supports the asset manager in the decision-making process. The risk index is composed by two indicators: i) consequence factor, which assesses the impacts that could arise in the event of equipment failure, and ii) the probability of failure, which is determined from the results of tests for transformer functioning, operating history, and failure history, among others. General aspects of asset management according to international standards are presented, to then deal with specific aspects related to evaluation of the transformer risk index, found in the literature. <![CDATA[<strong>Deduction of Power Losses by Conduction in Sinusoidal Pulse Width Modulation Inverters, SPWM</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo presenta la deducción matemática de las pérdidas de potencia por conducción en inversores monofásicos de puente H controlados mediante Modulación Senoidal de Ancho de Pulso (SPWM). Se presenta el desarrollo matemático de las ecuaciones de voltaje y corriente a través de los semiconductores durante su estado de conducción y se calcula su disipación de potencia. Las ecuaciones de pérdidas de potencia encontradas dependen de las características de la modulación empleada y de los parámetros de la carga. Mediante validación experimental y de simulaciones se obtuvieron curvas que muestran la validez de las ecuaciones y sus aproximaciones.<hr/>This paper presents the mathematical derivation of the power losses by conduction in single phase H-bridge inverters controlled by Sinusoidal Pulse Width Modulation (SPWM). The development of the mathematical equations for voltage and current through the semiconductor in its conducting state is presented and the power dissipation is calculated. The power loss equations found depend on the characteristics of the modulation used and on the parameters of the load. Through simulations and experimental validation, curves showing the validity of the equations and their approaches in accordance with the conditions of the test were obtained. <![CDATA[<strong>Location of Distributed Generation for Power Losses Reduction using a Hybrid Genetic Algorithm</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este artículo se presenta una metodología para la ubicación óptima de Generación Distribuida (GD) usando un algoritmo genético híbrido. En este caso la función objetivo es la reducción de pérdidas. El algoritmo propuesto incorpora una red neuronal artificial para evaluar la función de adaptación y una búsqueda local que permite al algoritmo explorar un espacio de búsqueda más amplio. La contribución principal del artículo es la combinación de técnicas metaheurísticas con técnicas de inteligencia artificial para resolver un problema de optimización multi-modal y no convexo. La metodología propuesta es probada en un sistema de 34 barras mostrando que la ubicación apropiada de las unidades de GD permite reducir las pérdidas activas y mejorar el perfil de tensiones.<hr/>This paper presents a methodology for optimal Distributed Generation (DG) allocation using a hybrid genetic algorithm. In this case, the objective function is the minimization of power losses. The proposed algorithm involves an artificial neural network to evaluate the fitness function and a local search subroutine that allows the algorithm to explore a wider search space, and eventually, escape from local optimal solutions. The proposed approach was tested on a 34-bus system showing that the proper allocation of DG units allows the reduction of active power losses and the improvement of voltage profile. <![CDATA[<strong>Q-Learning Algorithm applied to Control of Power Quality in Medium Voltage Networks with Distributed Generation</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este trabajo se estudia la implementación de programación dinámica como lógica de control de la calidad de potencia en sistemas de distribución eléctrica de media tensión con generación distribuida. Esto con el fin de optimizar los indicadores de calidad de potencia en conjunto con los costos de operación y para mejorar la eficiencia energética, como también aprovechar la capacidad de transporte y de distribución de la red. Con este propósito se trabajó sobre un sistema real de distribución de la empresa EPEC de la Provincia de Córdoba, Argentina, modelando el comportamiento real del mismo mediante el software ATP/EMTP. Se construye luego una plataforma para el control usando MATLAB y se desarrolló un algoritmo para procesar la información y ajustar el sistema bajo las nuevas condiciones de funcionamiento. Los resultados muestran la posibilidad de controlar, regular y mejorar los indicadores de calidad, optimizando el ingreso de la generación distribuida.<hr/>In this work the implementation of dynamic programming is studied as control logic of the power quality in medium voltage electric distribution systems with distributed generation. This was done with the aim of optimizing the power quality indicators and the operation costs; and also to improve the energy efficiency, as well as to take advantage of the transport capacity and of the distribution of the network. With this purpose the work was carried out on a real distribution system belonging to the EPEC company of the Córdoba province in Argentina. The real system behavior was modeled by means of the software ATP/EMTP. Afterwards, a platform was built for the control using MATLAB and an algorithm was developed to process the information and to adjust the system under the new operation conditions. The results indicate that it is possible to control, to regulate and to improve quality indicators, optimizing the distributed generation entrance. <![CDATA[<strong>Semigraphic Control of Elastic Analysis for Certain Building Structures</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente estudio es una modificación de un procedimiento de equilibrio manual descrito anteriormente por el autor que analizaba exactamente y en teoría de primer orden ciertos pórticos espaciales. Con la presente modificación el método se transforma en otro semigráfico más adecuado para emplearlo manualmente. Basado en dos grafos y en unas reglas de aplicación visual menores en número y complejidad que las del procedimiento original, el método se adapta también a otro de compatibilidad. Adicionalmente se aportan modelos adecuados para ser analizados mediante ambos procedimientos sin recurrir al álgebra matricial. El procedimiento expuesto sugiere una explicación de las operaciones realizadas con el método de Gauss de resolución de sistemas de ecuaciones basada en el comportamiento mecánico del modelo.<hr/>This study is a modification of a manual equilibrium procedure described previously by the author that analysed certain spatial porticoes exactly and in terms of first-order theory. With this modification the method becomes another semigraph more suitable to be manually used. Based on two graphs and a set of visual application rules that are fewer in number and less complex than in the original procedure, the method is also adapted itself to a compatibility system. Models are also provided that are suitable for analysis by both procedures without using matrix algebra. The procedure shown suggests an explanation of the operations performed with the Gauss method for resolving systems of equations based on the mechanical behaviour of the model. <![CDATA[<strong>Reduction of the Makespan in Scheduling the Production of a Hybrid-Flexible Flow Shop (HFS)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se propone un modelo de programación de la producción mediante la aplicación de una meta heurística para lograr la reducción del tiempo de terminación del último trabajo (makespan). Se eligió como objeto de estudio una empresa del sector textil y a partir de la codificación de un algoritmo genético simple se desarrolló una metodología de programación de la producción para configuraciones tipo línea de flujo (flow shop) híbrida flexible. El algoritmo arroja resultados de buena calidad con tiempos computacionales bastante razonables y con coeficientes de variación del orden de 2%, en relación a los valores del makespan. Este modelo también muestra un nivel de eficiencia comparable a otras aplicaciones encontradas en la literatura, en las cuales se utilizan algoritmos evolutivos. Se concluye que a partir de la codificación del sistema productivo y sus principales restricciones, el algoritmo genético ejecuta bien la programación de producción reduciendo el makespan.<hr/>A production programming model is proposed through the application of a metaheuristic technique to achieve the reduction of the makespan. A company in the textile sector was chosen as a case study and a production programming methodology for hybrid-flexible flow shop configurations was developed with the coding of a simple genetic algorithm. The algorithm gives good quality results with very reasonable computational times and coefficients of variation of about 2% in relation to the values of the makespan. This model also shows a level of efficiency comparable to other applications found in the literature, in which evolutionary algorithms are used. It is concluded that from the encoding of the production system and its main restrictions, the genetic algorithm well performs production scheduling by reducing the makespan. <![CDATA[<strong>Metrics for Assessing Knowledge Management for Small and Medium Size Companies of the Information and Technology Sector in the Colombian Coffee Triangle</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642015000300020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo es la presentación de las métricas de valoración de la gestión del conocimiento para las empresas de desarrollo de software del sector tecnologías de información del triángulo del café en Colombia. Se partió de un constructo teórico, se avanzó con la validación estadística a partir del análisis de fiabilidad. Luego se hizo el análisis de correlación y el análisis factorial confirmatorio, con datos de 110 empresas y se complementó con una escala de valoración que permite a cada empresa identificar su estado en el desarrollo de la gestión del conocimiento. Se concluye que la gestión del conocimiento se debe valorar considerando las siguientes categorías: ciclo de vida, tecnologías digitales, cultura organizacional, procesos estratégicos, procesos misionales, procesos de apoyo, competencias personales y relaciones sociales.<hr/>The objective of this work is the presentation of metrics for the evaluation of knowledge management for companies in the software development of the information technology sector in the Colombian coffee triangle. The procedure started from a theoretical construct, advanced with the statistical validation applying analysis of reliability. After that, correlation analysis and confirmatory factor analysis was performed using data from 110 companies and was complemented with a scale of assessment that allows each company identifying its status in the development of knowledge management. It is concluded that the knowledge management must be valued considering the following categories: life cycle, digital technologies, organizational culture, strategic processes, mission processes, support processes, personal competencies and social relations.