Scielo RSS <![CDATA[Información tecnológica]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0718-076420170001&lang=en vol. 28 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>El Manuscrito y las Revistas Científicas</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<strong>Polluting Emissions of a Spark Engine Operating at Two Heights with Two Qualities Fuels</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se ha determinado la relación entre la calidad de la gasolina que se expende en el Vcuador (determinada por su octanaje) y el grado de las emisiones contaminantes producidas por el mismo vehículo de prueba, pero a presión atmosférica distinta en las distintas regiones del país, ubicadas desde nivel del mar hasta sobre los 2500 metros de altura. Para lograr dicho objetivo, se realizó una serie de pruebas y se ha considerado cinco medidas. Se realizó una medición estática de gases, en la que se consideró cuatro parámetros que son: hidrocarburos no combustionados HC (ppm), monóxido de carbono CO (%V), dióxido de carbono CO2 (%V) y oxígeno O2 (%V). Una vez procesados los datos se determinan los efectos de variables tales como revoluciones por minuto del motor (rpm), octanaje del combustible y altura del lugar de las mediciones, sobre las emisiones de CO, CO2, HC y O2 .<hr/>In this article, the relation between the quality of the gasoline expended in Vcuador (determined by its octane number) and the amount of polluting emissions produced by the same test vehicle, but at different atmospheric pressure of the country’s regions, located at altitudes from sea level to as high as 2500 meters has been determined. To achieve this objective, a series of tests were done and five measures with five repetitions were conducted. A static exhaust measurement was performed, in which four parameters are considered: unburned hydrocarbons HC (ppm), carbon monoxide CO (%V), carbon dioxide CO2 (%V) and oxygen O2 (%V). Once data are processed the effects of variables such as revolutions per minute (rpm), fuel octane and height of the location of measurements, on the emissions of CO, CO2, HC and O2 are determined. <![CDATA[<strong>Production of Green Diesel from Castor Oil over Alumina-supported Nickel-Molybdenum Catalysts</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se sintetizaron dos catalizadores tipo Ni-Mo soportados sobre y-Al2O3, con diferentes contenidos másicos de los metales activos, y su actividad catalítica en el proceso de desoxigenación de aceite de higuerilla fue evaluada y comparada con el desempeño obtenido con un catalizador comercial. Previo a las reacciones de desoxigenación, los catalizadores fueron reducidos y sulfurados con H2S producido in-situ. Los catalizadores fueron caracterizados mediante DRX, adsorción-desorción de N2 a 77 K, XRF y TPR. Las pruebas catalíticas fueron llevadas a cabo en un reactor de alta presión (Parr, 500 mL), operando en modo semi-batch. El mayor rendimiento másico hacia diésel renovable (C9-C24) fue del 82.9% y se obtuvo con el catalizador sintetizado que contiene 4.5% NiO y 20% MoO3, evaluado a 350°C, 90 bares y una concentración del 10%. Además, este catalizador, bajo estas condiciones, presentó una conversión del 100% y las selectividades más altas hacia C17 (54.4%) y C18 (20.9%), así como una menor selectividad a craqueados (0.83%).<hr/>Catalysts of Ni-Mo type with different content of active species (Ni,Mo) were synthesized and supported over y-alumina and their catalytic activity in the deoxygenation process of castor oil was evaluated and compared with that obtained with a commercial catalyst. Prior to deoxygenation reactions, the catalysts were reduced and sulfurated with H2S produced in-situ. The catalysts were characterized by XRD, N2 adsorption-desorption at 77K, XRF and TPR. The catalytic tests were carried out in a high-pressure reactor (Parr, 500 mL), operating in semi-batch mode. It was found that the highest mass yield to renewable diesel (C9-C24) was 82.9%, obtained with the synthesized catalyst containing 4.5% NiO and 20% MoO3 operating at 350 °C, 90 bars and 10% catalyst concentration. Besides, this catalysts exhibited 100% conversion and the highest selectivities to C17 (54.4%) and C18 (20.9%), as well as the lowest selectivity to cracked products (0.83%). <![CDATA[<strong>Articulation Education and Work</strong>: <strong>A Study from the Teachers’ Perspective in Chilean Regional Technical Education and their Needs for Educational Improvement</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el marco del Convenio de Desempeño UCO1203, entre Ministerio de Educación y Universidad de Concepción (Chile), llamado "Profesores UDEC: Protagonistas del cambio en la sociedad del conocimiento", se realizó un estudio para determinar las necesidades de perfeccionamiento y requerimientos para la formación continua de los docentes de enseñanza media técnico profesional de la región del Biobío. La investigación fue tipo exploratoria, aplicándose una metodología cuantitativa, con diseño de encuesta modelo cuestionario. El universo fue de 116 establecimientos y 3.623 docentes de las cuatro provincias de la región del Biobío en Chile: Concepción, Arauco, Biobío y Ñuble. La muestra aleatoria estuvo constituida por el 80% de dichos establecimientos, cuyos resultados muestran que los docentes constituyen un grupo homogéneo en motivaciones e intereses profesionales. Destaca en estos intereses comunes, la necesidad de contar con programas de educación continua en las áreas de formación pedagógica, gestión y pasantía.<hr/>In the framework of the Performance Agreement UCO2013, between the Ministry of Education and the University of Concepción (Chile), named "UdeC Teachers: Protagonists of change in the society of knowledge", a study has been carried out to determine the needs for improvement and requirements for the continuous formation of technical high-school teachers from four provinces of the Bio-Bio region in Chile: Concepción, Arauco, Biobío and Ñuble. The research type was exploratory, applying a quantitative methodology with a questionnaire survey design. The studied universe covered 116 educational centers and 3.623 teachers of all four provinces of the Bio-Bio region. The random sample was made up of 80% of the already mentioned educational centers, whose teaching staff constituted a homogeneous group with similar professional interests and motivations. Of outstanding relevance among these common interests is the need for continuing education programs in the areas of teacher training management and internship. <![CDATA[<strong>Evaluation of the Yield, Composition and Antioxidant Activity of Blackberry (Rubus glaucus) Seed Oil Extracted with Supercritical CO<sub>2</sub></strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este trabajo se estudió el efecto de los parámetros de extracción del aceite de semillas de mora (Rubus glaucus), utilizando CO2 supercrítico como solvente. Se evaluaron diferentes condiciones de presión y temperatura, que permitieron analizar el rendimiento, la composición y la actividad antioxidante del producto extraído. La identificación de los componentes del aceite se realizó a través de cromatografía de gases y la actividad antioxidante se determinó aplicando el método de ABTS. El rendimiento más alto fue 14.5%, obtenido bajo las mejores condiciones de trabajo: 350 bar de presión y 60°C de temperatura. El aceite proveniente de semillas de R. glaucus se caracteriza por contener un 96% de ácidos grasos insaturados, de los cuales el ácido linoléico es el más abundante (61.6%) y por la presencia de sustancias como β-sitosterol, 24-metil-cicloartanol, α-tocoferol, γ-tocoferol, δ-tocoferol, además de una capacidad antioxidante equivalente al trolox de 604 µmol/100 g aceite.<hr/>The yield, composition and antioxidant activity of the extract product at different conditions of pressure and temperature were evaluated. The identification of oil components was performed using gas chromatography and the antioxidant activity was determined using the ABTS method. The highest yield obtained was 14.5% under the best working conditions: 350 bar of pressure and temperature of 60°C. The oil from R. glaucus seed contains 96% of unsaturated fatty acids, of which linoleic acid is the most abundant (61.6%) and the presence of substances such as β-sitosterol, 24-methyl-cycloartenol, α-tocopherol, γ-tocopherol, δ-tocopherol, and antioxidant trolox equivalent capacity of 604 µmol/100 g oil. <![CDATA[<strong>Information Technologies and E-business Capabilities</strong>: <strong>The Absorptive Capacity mediating effect</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del artículo es establecer el efecto mediador de la capacidad de absorción en la relación entre capacidades de tecnologías de información (CTI) y las capacidades de negocios electrónicos o E-Business (CEB) en una muestra de empresas que pertenecen a sectores intensivos en el uso de tecnologías de información. Se utilizaron ecuaciones estructurales por el método de mínimos cuadrados parciales, análisis bootstrap-percentil y test de la varianza explicada para comprobar la existencia y la magnitud del efecto mediador. Se encontró que existe una mediación parcial y por lo tanto la incidencia de las CTI sobre las CEB depende parcialmente del desarrollo de habilidades organizacionales blandas orientadas a la creación de valor a partir de la adquisición y asimilación de conocimiento externo. Se concluye que los recursos tecnológicos son de gran importancia pero insuficientes para garantizar el éxito de la operación digital del negocio.<hr/>The objective of this article is to establish the mediating effect of the absorptive capacity in the relationship between information technology capabilities (ITC) and E-Business capabilities (EBC) in a sample of firms belonging to sectors of intensive use of information technology. Structural equations are used including the partial least square method, the bootstrap-percentile analysis and the explained variance test in order to check the existence and magnitude of the mediating effect. It was found that there is a partial mediation and therefore the impact of ICT on the CEB depends partly on the development of soft organizational skills aimed at creating value from the acquisition and assimilation of external knowledge. It is concluded that technological resources are of great importance but insufficient to ensure the success of digital business operation. <![CDATA[<strong>Open Innovation Model</strong>: <strong>Focus on Human Potential</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo muestra el diseño de un modelo de innovación abierta que resalta el rol del potencial humano como estrategia para mejorar la capacidad innovadora sostenible de las empresas en los países en desarrollo. Para el diseño del modelo se realizó una revisión de los principales artículos publicados en las bases de datos ISI, Scopus y Science Direct sobre la práctica de la innovación abierta. La revisión bibliográfica indica que existen diferencias en las características de las empresas de los países desarrollados respecto de las empresas en países en desarrollo y que esas diferencias afectan la práctica y los resultados de la innovación abierta. El modelo propuesto indica que el éxito de la innovación abierta en las empresas se da por la interacción de los siguientes factores clave: el potencial humano (eje del modelo), la cultura organizacional, la estrategia, la estructura organizacional, el uso de las tecnologías de la información y las herramientas propias de este tipo de innovación.<hr/>This article shows the design of an open innovation model that highlights the role of human talent as strategy to boost the sustainable innovation capacity of enterprises in developing countries. For the design of the model a review of the main articles published in the ISI, Scopus and Science Direct databases on the practice on open innovation was done. The literature review indicates that there are differences in the characteristics of companies from developed countries compared to companies from developing countries and that these practices affect the practice of open innovation. The proposed model indicates that the success of open innovation in enterprises is based on the interaction of the following key factors: human potential (axis of the model), organizational culture, strategy, organizational structure, use of information and communication technologies and the specific tools for this type of innovation. <![CDATA[<strong>Machining on AISI 1020 using Monolayer Vanadium Nitride Coated Tool Bit</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Acero SAE-AISI 1020 fue mecanizado por arranque de viruta, utilizando buril de acero rápido ASSAB 17 como sistema de referencia, y buril con recubrimiento monocapa de nitruro de Vanadio (VN). La monocapa fue depositada mediante técnica de deposición física en fase vapor magnetrón sputtering; y se midió la temperatura generada en el acero durante el mecanizado. Mediante microscopia electrónica de barrido se caracterizó la resistencia al desgaste de las herramientas. Se evaluó también mediante rugosímetro y microscopio de fuerza atómica las superficies obtenidas en el acero mecanizado. Como resultado principal se encontró que en los buriles de acero rápido recubrimientos con monocapa de VN, se reduce en la herramienta el desgaste adhesivo y la transferencia de energía durante el proceso de corte. Por lo tanto, la aplicación del recubrimiento de VN en el corte por arranque de viruta de metales ferrosos presenta las ventajas de incrementar la vida útil de la herramienta, elevar la calidad de la pieza, y reducir los tiempos y costos del proceso de corte.<hr/>AISI-SAE 1020 steel was machined using high speed steel ASSAB 17 tool bit as reference and a tool bit coated with vanadium nitride (VN) monolayer. The coating process was carried out by the Magnetron Sputtering Physical Vapor Deposition technique. The experiment was based on temperature measures during the chip removal, with both burins, the coated and uncoated tool. The wear resistance of the tools was characterized by using Scanning Electron Microscopy and workpieces’ surfaces were evaluated using Atomic Force Microscopy and Roughness tester. It was observed that the use of monolayer VN coatings on high speed steel reduces the adhesive wear of the tool, and the energy transfer during the cutting process. For this reason, the VN coating offers advantages in its application to chip removal process of ferrous metals by increasing the tool life, improving the quality of work pieces, and reducing cutting process time and cost. <![CDATA[<strong>The Shaw and Oxford Model Applied to a Process of Drilling that uses Twist Drills with Innovated Geometry and without Chisel</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este artículo se presenta una forma corregida del modelo de Shaw y Ogford para brocas con geometría mejorada y ausencia de bisel transversal. Se ha realizado un ajuste de las expresiones que conforman el modelo y se han determinado los parámetros experimentales para estimar la fuerza de avance y el par de taladrado en aluminio Al-2011. Los resultados obtenidos mediante el modelo corregido se han comparado con valores estimados mediante el modelo de la presión específica de corte. Finalmente, se muestra que el modelo de Shaw y Ogford puede ser aplicado en brocas con geometría mejorada mediante el ajuste del parámetro asociado al bisel transversal.<hr/>This article presents a corrected form of the Shaw and Ogford model for Crills with improved geometry and absence of the edge chisel. Adjustments of the egpressions that compose the model have been made, and also the experimental parameters have been Cetermined in order to estimate the thrust force and the torque of the Crilling in aluminum Al-2011. The results obtained through the corrected model, have been compared with estimated values through the specific cutting pressure model. Finally, it is proved that the Shaw and Ogford model can be applied to Crills with improved geometry through the adjustment of the parameter associated to the edge chisel. <![CDATA[<strong>Effects of Vacuum Frying on the Attributes of Quality of Arepa with Egg</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en La fritura al vacío permite mejorar la calidad de los alimentos debido a las menores temperaturas y baja exposición del aceite al oxígeno. El objetivo de este estudio fue analizar el efecto del freído al vacío sobre la calidad de arepas con huevo. Se realizaron tres formulaciones con incorporación de pasta de ajonjolí. El freído fue a 120 °C, 130 °C y 140 °C, 30 kPa y 5 min. Se utilizó un diseño experimental factorial 3². Los contenidos de humedad y luminosidad disminuyeron con el aumento de la temperatura. El aceite aumentó con la adición de pasta. La deseabilidad máxima fue 0.74 a 133.5 °C y 63.4 % de pasta. Las respuestas fueron: humedad (30.78 %), aceite (26.65 %), ΔE (22.74), luminosidad (52.41), color (4.24), olor (4.33), sabor (4.64) y dureza (4.45). La fritura al vacío es una tecnología alternativa para obtener arepas con huevo de buena calidad y aceptabilidad ,<hr/>Vacuum frying improves food quality due to the lower temperature and low oxygen exposure of the frying oil. The aim of this study was to analyze the effect of vacuum frying on the quality of arepas containing egg. Three formulations were made with addition of sesame paste. Frying was at 120 °C, 130 °C and 140 °C, 30 kPa and 5 min. A factorial experimental design 3² was used. Moisture content and brightness decreased with increase in temperature. Oil content increased with the addition of pasta. The maximum desirability was 0.74 at 133.5 °C and 63.4 % paste. The values of the responses were: moisture (30.78 %), oil (26.65 %), ΔE (22,74), light (52,41), color (4,24), smell (4,33), flavor (4.64) and hardness (4,45). Vacuum frying is an alternative technology for obtaining arepas with egg with good quality and acceptability. <![CDATA[<strong>Optimization of the Extraction of Acid-Soluble Collagen from Byproducts Red Tilapia (Oreochromis spp) using Response Surface Design</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó el efecto de temperatura y concentración del hidrolizante en la extracción de colágeno soluble en acido a partir de tres regiones anatómicas de la tilapia roja (Oreochromis spp): escamas, espinas y pieles. Se optimizó el proceso de extracción aplicando dos diseños experimentales en cada matriz estudiada en las etapas de hidrolisis básica (NaOH) para la liberación de proteínas del tejido conectivo (PTC) e hidrolisis ácida (CH3-COOH) para la obtención del colágeno. Los resultados revelaron que a 25°C y 0.4M de NaOH en la hidrolisis básica, se obtiene la mayor liberación de PTC en las matrices estudiadas. Además, se puede alcanzar el máximo porcentaje de colágeno (% Cl) en la hidrólisis ácida con una solución 0,7M de CH3-COOH y temperaturas de 18,5°C, 11,0°C y 21,5°C para piel (0,88%), escamas (2,16%) y espinas (0,51%), respectivamente.<hr/>The effect of temperature and concentration of the hydrolyzing agent on the extraction of acid soluble collagen from three anatomical regions of red tilapia (Oreochromis spp) was evaluated: scales, bones and skin. The extraction process is optimized using two experimental designs in each matrix studied in the stages of basic hydrolysis (NaOH) for the release of connective tissue proteins (CTP) and acid hydrolysis (CH3 COOH) to obtain collagen. Results showed that at 25°C and 0.4M solution of NaOH in the basic hydrolysis the maximum CTP in the studied matrixes are obtained. Also, the optimum condition of collagen extraction by acid hydrolysis can be achieved at 0.7M solution of CH3-COOH and temperatures of 18.5°C, 11.0 °C and 21.5°C for skin (0.88%), scales (2.16%) and spines (0.51%), respectively. <![CDATA[<strong>Antioxidant Extraction from Elderberries (Sambucus nigra L. Subsp. peruviana) with Ultrasound, Microwave, Enzymes, and Maceration to obtain Functional Juices</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de esta investigación fue evaluar el uso de enzimas, ultrasonido, microondas y maceración para mejorar la extracción de antioxidantes de las bayas de sauco. El estudio se justifica por el gran interés por parte de los consumidores y sector empresarial en bebidas que contienen antioxidantes; El contenido de antocianinas se determinó por el método diferencial de pH, fenoles totales por el método de Folin, la capacidad antioxidante por la reducción del ion cúprico y captura del radical catión del ácido 2,2' -azino-bis- (3-etillbenzotiazolin-6-sulfonico). La maceración a 70 °C por 20 minutos origino mejores características antioxidantes, seguida del uso de microondas, enzimas y ultrasonido. La combinación de enzimas-microondas mejora el proceso de extracción, dependiendo del tipo de enzima. El empleo de enzimas permitió mayores rendimientos de extracción en volumen de zumo. Con el zumo obtenido por maceración se elaboró una bebida de sauco con buenas características antioxidantes y sensoriales.<hr/>The objective of this research was to evaluate the use of enzyme-assisted, ultrasound, microwave-assisted and maceration in order to improve its yield of extraction from elderberries. The study is justified because of the great interest by consumers and manufactures on drinks that contain antioxidants. The anthocyanin content, total phenols and antioxidant capacity were determined by the differential method of pH, Folin method and by reducing the cupric ion and radical capture cation-2,2'-azino bis (3-etillbenzotiazolin -6-sulfonic acid), respectively. Maceration at 70° C for 20 minutes generated the product with the best antioxidant properties when compared to those generated by microwave-assisted extraction, enzymes-assisted and ultrasound methods in that order. The combination of enzymes-microwave improves the extraction process, depending on the type of enzyme.The use of enzymes allowed higher extraction yields of extracted juice. With the extracted juice, a beverage with high content of antioxidants and good sensory characteristics was prepared. <![CDATA[<strong>Physical Properties of Clarified Cape Gooseberry (Physalis peruviana) Juice as a Function of Concentration and Temperature</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió el efecto de la concentración (20 a 50 °Brix) y la temperatura (20 a 50 °C) sobre la densidad y viscosidad del jugo de uchuva (Physalis peruviana) clarificado, empleando un diseño aleatorio con arreglo de dos factores: temperatura con cinco niveles, concentración con siete niveles y tres repeticiones. También se determinó el punto de congelación del jugo de uchuva en función de la concentración. Los valores de densidad y viscosidad del jugo disminuyeron al aumentar temperatura y se incrementaron al aumentar la concentración de sólidos solubles. El efecto de la temperatura sobre la viscosidad del jugo a diferentes concentraciones fue descrito por una relación tipo Arrhenius, encontrándose una energía de activación de flujo en el rango de 7.02 a 17.62 kJ/mol. Los puntos de congelación del jugo se calcularon a partir de las curvas de enfriamiento y los resultados se compararon con los estimados a partir de un modelo aplicable a jugos de frutas, con un error relativo promedio del 6.6%.<hr/>The effect of concentration (20 to 50 °Brix) and temperature (20 to 50 °C) on density and viscosity of clarified cape gooseberry (Physalis peruviana) juice was studied, using a randomized arrangement of two factors: temperature with five levels, concentration with seven levels and three repetitions. In addition, the freezing point of cape gooseberry juice at various concentrations was determined. Density and viscosity values of juice decreased with increasing temperature and increased with increasing concentration of soluble solids. The effect of temperature on viscosity at different concentrations of juice was described by an Arrhenius type relationship while the activation energy of flow was found to be in the range of 7.02 to 17.62 kJ/mol. The freezing points of juice at various concentrations were determined based on the cooling curves. The results were compared with those estimated from a model applicable to fruit juices, with an average relative error of 6.6%. <![CDATA[<strong>Effect of Gellan Gum Addition on the Barrier and Physico mechanical Properties of Binary Biofilms</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo 3el presente estu3io fue caracterizar las propie3a3es físico mecánicas y 3e barrera al vapor 3e agua 3e biopelículas (BP) a base 3e carboximetilcelulosa (CMC) y goma xantana (GX) formula3as con varias concentraciones 3e goma gelana 3e bajo acilo (GBA). Las BP fueron elabora3as por el méto3o 3e casting y posteriormente fueron 3etermina3as la permeabili3a3 al vapor 3e agua (PVA), elongación al quiebre (EQ), resistencia a la tensión (RT), hume3a3 y transparencia. Los resulta3os obteni3os in3icaron que las BP con menores concentraciones 3e GBA mostraron propie3a3es más 3eseables con respecto a las 3emás formulaciones, ya que se pro3ucen BP con baja hume3a3 y PVA. A3emás presentan eleva3os valores 3e EQ y son más transparentes. Estos resulta3os son realmente promete3ores y sugieren la posibili3a3 3e utilizar combinaciones terciarias 3e CMC, GX y GBA como una fuente 3e empaque bio3egra3able para aplicaciones alimentarias.<hr/>The aim of this stu3y was to characterize physico mechanical an3 water vapor barrier of biofilms base3 on carboxymethylcellulose (CMC) an3 xanthan gum (XG), formulate3 with various concentrations of low acyl gellan (LAG). The biofilms, were prepare3 by the casting metho3 an3 then the water vapor permeability (WVP), elongation at break (EAB), tensile strength (TS), moisture an3 transparency were 3etermine3. The fin3ings in3icate3 that biofilms with low concentrations of LAG showe3 more 3esirable properties when is compare3 with the others formulations, because they yiel3s biofilms with low moisture an3 WVP. In a33ition, these biofilms ha3 high values of EAB an3 were more transparent. These results are promising an3 suggest the possibility of using tertiary mixtures of CMC, GX an3 LAG as a source of bio3egra3able packaging for foo3 applications. <![CDATA[<strong>Use of a Mobile Application in Teaching Reading</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de este estudio fue analizar el uso de una aplicación móvil que facilita el proceso del aprendizaje de la lectura en la población adulta que presenta analfabetismo. El estudio se enmarca en un concepto global promovido por la UNESCO que recomienda que se ofrezca una educación de calidad para todos y que se impulse haciendo uso de la tecnología actual. Asimismo, el gobierno de México muestra una preocupación por disminuir el analfabetismo y el rezago educativo. Como instrumento de estudio se usó una aplicación móvil en Tablets bajo la plataforma Android y se aplicó a 143 personas adultas. En los resultados se encontró un alto impacto en el aprendizaje, pues el tiempo promedio de aprendizaje se redujo. Se concluye que el uso de la aplicación móvil en adultos, tiene un impacto positivo en el proceso de Enseñanza-Aprendizaje, ya que resultó una herramienta satisfactoria y muy fácil de usar.<hr/>The aim of the study presented in this paper was to analyze the use of a mobile application, to facilitate the learning process of reading of illiterate adult population. The study fits in a more global concept promoted by UNESCO that recommends the provision of quality education for all people, using present technology. Additionally, the Mexican government is interested in reducing illiteracy and educational backwardness. The instrument used was a mobile application in Tablets operating under Android that was applied to 143 participants. The application was designed under an intuitive environment with audio instructions, selecting colors and images. The results found a high impact on teaching-learning, as the average time was reduced and users were highly satisfied. <![CDATA[<strong>The Accounting Maps of Management of Chilean Listed Companies</strong>: <strong>Qualitative Analysis</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en El artículo analiza las clases de gestión realizadas por las empresas cotizadas chilenas localizadas en los espacios administrativos de Chile. La orientación del análisis realizado considera que el factor cultural de la región donde están localizadas las empresas chilenas condiciona la clase de gestión desarrollada por dichas empresas. El desarrollo de esta hipótesis se realiza aplicando la metodología contable de los gráficos radiales. Las tensiones existentes entre los periodos medios de maduración representados en un gráfico radial asumen la existencia de un factor cultural en las transacciones realizadas por las empresas en una región y supone que la toma de decisión en un área tiene efectos multidireccionales. De esta forma, las decisiones de economía general sobre un sector, así como el contraste de la actividad empresarial respecto a los valores medios de los indicadores del sector, son cuestionables.<hr/>The paper analyzes the kinds of management performed by Chilean listed companies located in geographical government spaces in Chile. The guide of the analysis done in this work considers the cultural factor of the region where Chilean companies are located affects the kind of management done by companies. The development of this hypothesis is made applying the accounting methodology of radar charts. The tensions existing between average period of maturation, which are represented on a radar chart, assumes that there exists a cultural factor on transactions made by companies in a region, and that the making-decision process on a management area has multidimensional effects. On this way, the decisions on general economy in a sector as well as the contrast of business activities respect to the mean values of a sector indicator are questionable. <![CDATA[<strong>Contrasting the Business Productivity Paradox of the use of Information Technology</strong>: <strong>the Ecuadorian Case</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en El presente artículo contrasta la paradoja de la productividad empresarial por el uso de las tecnologías de información (TI) examinando el impacto de los dispositivos y funcionalidades sobre el rendimiento financiero de las empresas consultoras. Esta investigación es de tipo correlacional no experimental, de corte transversal y de lógica deductiva. Se analizó el uso de computadora, internet, dispositivos móviles, comercio electrónico, adopción de la página web, computación en la nube y software de código abierto, sobre los resultados de las empresas. Los datos fueron recogidos mediante el método de encuesta y a través de un cuestionario dirigido a los dueños y gerentes de 254 empresas. Los resultados contrastan la paradoja de la productividad de la TI y concluye que los dispositivos móviles, la adopción de sitio web, el uso de software de código abierto y la tecnología en la nube, influyen positivamente la productividad de las empresas consultoras ecuatorianas.<hr/>The present article analyses the paradox of the business productivity of the use of information technologies (IT) by examining the impact of the deviccs and functionalitics on the financial yicld of the consultant companics. The investigation is of correlational non-experimental type, of traverse court and of deductive logic. The use of computers, internet, mobile devices, electronic trade, adoption of the page web, calculation in the cloud and software of open code, on the results of the companics, were analyzed. Data were collectce by means of the survey method and through a questionnaire directed to the owncrs and managers of 254 companics. The results contrast the paradox of the productivity of the TI and it concludcs that the mobile ecviccs, the adoption of place web, the use of software of open code and the technology in the cloud, positivcly influcnce productivity of the Ecuadorian consultant companics. <![CDATA[<strong>Simulation and Implementation of a Direct Current Compensation System based on Ultra Capacitors for Railway Systems</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudia la aplicación de sistemas de compensación basados en ultra capacitores en el sistema de potencia del Metro de Medellín. Los sistemas de compensación basados en ultra capacitores permiten mejorar la eficiencia energética de sistemas ferroviarios, al evitar que parte de la energía regenerada en frenados sea disipada en forma de calor, logrando al mismo tiempo estabilizar la tensión de alimentación. Con la implementación de estos sistemas también se aprovecha mejor la infraestructura de alimentación eléctrica, permitiendo expansiones de la línea y/o incremento de la flota del sistema, con menores inversiones. Para la aplicación estudiada se efectuó un diagnóstico del sistema de alimentación para evaluar los requerimientos y beneficios de implementar un compensador. El diseño del sistema compensador fue asistido por computador, usando un modelo digital que se describe en este trabajo. Finalmente se presentan los resultados obtenidos en operación real del dispositivo.<hr/>The application of compensation systems based on ultra-capacitors in the power system of the Metro in Medellin is studied. Compensation systems based on ultra-capacitors allow improving energy efficiency of railway systems, by reducing the dissipated energy as heat from the regenerative braking, while contributing at the same to stabilize the voltage. Consequently, the implementation of these systems brings benefits in terms of usage of infrastructure, allowing either line or fleet expansion with less investment. For the application, the feed system was evaluated to determine the requirements and potential benefits of implementing a compensator. Compensator design was done with simulation assistance using a digital model described in this work. Finally, the results of the real operation of the device are presented. <![CDATA[<strong>Application of a Two Steps Iterative Method for Power Flow Calculation</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabajo presenta un método iterativo para resolver las ecuaciones de flujo de potencia a partir del establecimiento de funciones no lineales en cada nodo. Con el método propuesto se generan N-1 funciones no lineales, las cuales se resuelven iterativamente hasta lograr la convergencia en los voltajes de cada nodo del sistema eléctrico de potencia. El análisis de convergencia demostró que el método iterativo de dos pasos es de cuarto orden. En este trabajo se utiliza la fórmula original del método de Newton-Raphson en el primer paso y un método tipo Halley en el segundo paso. Los sistemas de prueba de 14, 30 y 57 nodos son simulados para conocer las características del método propuesto. Entre las fortalezas del método se puede mencionar que no requiere de una programación sofisticada y que representa una opción más para calcular flujos de potencia.<hr/>This paper presents an iterative method for solving the power flow equations, starting from the establishment of non-linear functions on each node. With the proposed method, N-1 nonlinear functions are generated, which are iteratively solved to achieve convergence at voltages of each node in the power system. The convergence analysis showed that the two-step iterative method is fourth order. The original formula of Newton-Raphson method in the first step and Halley-type method in the second step is used in this work. Test systems with 14, 30 and 57 nodes are simulated to determine the characteristics of the proposed method. Among the strengths of the method it may be mentioned that it does not require sophisticated programming and that it represents an additional method for calculating power flows. <![CDATA[<strong>Inoculum Adaptation During Start-up of Anaerobic Digestion of Organic Solid Waste</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este estudio se analizó la adaptación de dos inóculos, tomados en una industria láctea y una industria cervecera, en digestores anaeróbicos de mezcla completa (CSTR). El estudio es necesario porque en el uso de la tecnología anaeróbica, el arranque del sistema es crítico y lento, y para acelerar el tiempo de arranque de un digestor anaeróbico, se recurre a la inoculación. Se caracterizaron los residuos de alimentos y los inóculos, se alimentaron los digestores a una misma concentración y composición del residuo orgánico, y se analizó la reacción de degradación durante 150 días. La adaptación del inóculo dos (industria cervecera) al residuo orgánico fue más rápida y estable en el proceso de degradación, lo que dio un mayor rendimiento de biogás y concentración de metano (48.3%). Sistemas de digestión operando con un pH por debajo de 6.5 producen biogás con bajo contenido de metano.<hr/>In this study, the adaptation of two inoculums, taken from a dairy industry and a brewing industry, in continuous anaerobic flow stirred digesters (CSTR) was analyzed. The study is needed because in the use of anaerobic technology, the start-up of the system is critical and slow and inoculation is used to speed up the start-up time in anaerobic digesters. The food waste and inoculums were characterized, the digesters were fed at the same concentration and composition of organic waste, and degradation reaction was analyzed during 150 days. The adaptation inoculum two (brewing industry) to the organic residue was faster and more stable in the degradation process, resulting in a higher yield of biogas and methane concentration (48.3%). Digestion systems operating with a pH below 6.5 produce biogas with low methane content. <![CDATA[<strong>Photocatalysis/Adsorption for Total Organic Carbon Removal present in Condensed Steam Cooking generated in Poultry By-products Treatment</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó la remoción de carbono orgánico total (COT) presente en un efluente generado por la industria de procesamiento de subproductos de origen animal (rendering), mediante fotocatálisis (foto-Fenton) y adsorción con carbón activado. El efluente considerado fue el vapor condensado de cocción cuya elevada carga contaminante, hace que tratamientos convencionales tales como los biológicos y químicos sean insuficientes o económicamente inviables. Para evaluar el efecto de las variables de proceso, concentración de Fe(II) y dosis de agente oxidante (H2O2), se utilizó la metodología de superficie de respuesta. En el estudio de adsorción se consideró el efecto del pH, dosis de adsorbente y tiempo de contacto. Para el tratamiento fotocatalítico se alcanzó una remoción del 69.2% de COT, mientras que para el proceso de adsorción fue del 77.9%. Después de esto, se evaluó la remoción de COT de dos sistemas acoplados. Para uno de los sistemas, el efluente fue pre tratado mediante adsorción y sometido posteriormente al tratamiento fotocatalítico donde se alcanzó una degradación global del 91.9%. Esta sinergia entre los procesos de adsorción y foto-Fenton, aparecen como una alternativa viable para el tratamiento de este tipo de efluentes industriales.<hr/>In this paper the removal of total organic carbon (TOC) present in an effluent generated by the rendering industry was evaluated, by photocatalysis (photo-Fenton) and activated carbon adsorption. The effluent considered in the study was the condensed steam cooking that has high environmental burdens so conventional biological and chemical treatments are insufficient or are economically unviable. To evaluate the effect of process variables, concentration of Fe (II) and dose of oxidizing agent (H2O2), the response surface methodology was used. In the adsorption study, the effect of pH, adsorbent dose and contact time was considered. For photocatalytic treatment the TOC removal percentage obtained was 69.2%, while for the adsorption process was 77.9%. After that, the TOC removal of two coupled systems was evaluated. For one of the systems, the effluent was pretreated by adsorption and subsequently subjected to photocatalytic treatment, reaching an overall degradation of 91.9%. This synergy between adsorption and photo-Fenton processes appears as a viable option for the treatment of this type of industrial effluents. <![CDATA[<strong>Evaluation of Participatory Processes for Environmental Training based on the Knowledge of Watsimba Tigridia pavonia (L.F.) DC., in Sibundoy, Putumayo, Colombia</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642017000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó los niveles de participación en la construcción de conocimiento agronómico y usos de Watsimba Tigridia pavonia (L.F.) DC., en Sibundoy, Putumayo, Colombia. Mediante metodología de investigación acción participativa, con técnicas y herramientas para toma de datos, visitas a treinta chagras y entrevistas semiestructuradas, se determinaron niveles de participación en categorías nulo-bajo, medio y alto. Los indígenas presentaron nivel Alto de participación en conocimiento previo de usos de T. pavonia. Después de los procesos participativos implementados para la formación ambiental, los mayores niveles de distribución porcentual de conocimientos científicos adquiridos sobre usos y aspectos agronómicos fueron la Escuela normal Superior Putumayo y la Universidad de Nariño. Se concluye que las técnicas comunicacionales y procesos de aprendizaje empleados contribuyeron a la valoración y rescate de la especie, incrementando el nivel de participación de los diferentes actores.<hr/>Levels of participation in the construction of agronomic knowledge and uses of Watsimba Tigridia pavonia (L.F.)DC., in Sibundoy, Putumayo, Colombia were evaluated. Through research methodology employing participatory action of with techniques and tools to the data recollection, thirty chagras were visited and semi-structured interviews were taken to determinate different levels of participation in three categories: null-low, average and high. Native Indians presented high level of knowledge on uses of T. pavonia. After the participatory processes implemented for the environmental training the highest levels of scientific knowledge acquisition on uses and agronomic aspects were the Higher Education School of Putumayo and the University of Nariño. As a conclusion, the communication techniques and learning processes used contributed to the valuation and rescuing of the species, increasing the level of participation of the different actors involved.