Scielo RSS <![CDATA[Revista chilena de nutrición]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0717-751820160003&lang=pt vol. 43 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>Feeding difficulties in healthy children, in Montevideo, Uruguay</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introduction. Feeding difficulties is a perception that the child not feds correctly. It is a common concern of young children caregivers. Objective. To define characteristics of 1 to 5 years, users of public and private Montevideo institutions children with feeding difficulties and identify associated variables. Subjects and Methods. Healthy children between 1 and 5 years were included. They were questioned if they had feeding difficulties. Personal history, features food and nutritional status were. Results. 205 children were included; 42,4% had feeding difficulties. These children did not have more pathological antecedents, or alterations in nutritional status, they were more distracting during the meal, received more rewards and punishments to feed and were fed by their mothers in a greater proportion. Conclusions. Feeding difficulties prevalence was similar to the reported in other studies. They were identified as association factors specific characteristics of the food environment and behavior adult responsible.<hr/>Introducción: Se denomina dificultad alimentaria a la percepción de que el niño no se alimenta adecuadamente. Es una preocupación frecuente de los cuidadores de niños pequeños. Objetivo: definir las características de niños entre 1 y 5 años, usuarios de instituciones públicas y privadas de Montevideo, con dificultades alimentarias, e identificar variables asociadas. Sujetos y métodos: Se incluyeron en el estudio niños sanos entre 1 y 5 años de edad. Se interrogó si presentaban dificultad alimentaria. Se registraron los antecedentes personales, características de la alimentación y estado nutricional. Se compararon estas variables entre niños con y sin dificultades alimentarias. Resultados: Se incluyeron 205 niños; 42,4% presentaba dificultades alimentarias. Estos niños no presentaban más antecedentes patológicos, ni alteraciones del estado nutricional, tenían más distractores durante la comida, recibían más premios y castigos por alimentarse y eran alimentados por sus madres en una mayor proporción. Conclusiones: La prevalencia de dificultades en la alimentación fue similar a la reportada en otros estudios. Se detectaron como factores de asociación determinadas características del ambiente donde se desarrollaba la comida y de la conducta del adulto responsable. <![CDATA[<strong>Personalized diet effect in pregnant obese or overweight women</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objectives: To determine if the implementation of a personalized diet for three months improves the nutritional status of pregnant women with overweight and obesity of the UMF No. 56. Methodology: Prospective longitudinal study in 53 overweight or obese pregnant women to whom which were given a specific diet, according to its particular characteristics; were evaluated the characteristics of the right diet, 24 hours recall, frequency of food consumption, weight and biochemical indicators. The real, ideal and projected weight of the patients was compared. McNemar test and Kuskal-Wallis was applied with confidence interval of 95%. Results: the BMI pre-gestational average was 28.5 kg / m2. At the end ofthe study pregnant women improved the characteristics of the right diet: the complete one (9.4% vs 60.4%), the percentage of adequacy of lipids (7.5% vs 45.3%) and increased in active physical activity (22.6% vs 54.7%). Ideal gestational weight wasn't reached, but there was a weight control reflected in a projected weight higher than real in each intervention. No significant changes in the biochemical indicator (p> 0.05). Conclusions: The implementation of a personalized diet improved the nutritional status of overweight or obese pregnant women in their eating patterns and gestational weight control.<hr/>Objetivo: Determinar si la implementación de una dieta personalizada durante tres meses, mejora el estado nutricional de mujeres embarazadas con sobrepeso y obesidad de la UMF No. 56. Metodología: Estudio prospectivo longitudinal en 53 embarazadas con sobrepeso u obesidad a las que se les proporcionó una dieta específica, de acuerdo a sus características particulares; se evaluaron las características de la dieta correcta, la R24H, la frecuencia de consumo de alimentos, el peso corporal e indicadores bioquímicos. Se comparó el peso real, peso proyectado y peso ideal de las pacientes. Se aplicó prueba de McNemar y Kuskal-Wallis con nivel de confianza de 95%. Resultados: el promedio del IMC pregestacional fue 28.5 kg/m2. Al finalizar el estudio las gestantes mejoraron las características de la dieta correcta: la completa (9.4% a 60.4%), el porcentaje recomendable de adecuación de lípidos (7.5% a 45.3%) y aumentaron la actividad física activa (22.6% a 54.7%). No se alcanzó el peso ideal gestacional, pero se logró control de peso, reflejado en peso proyectado mayor al real en cada intervención. Sin cambios significativos en el indicador bioquímico (p>0.05). Conclusiones: La implementación de la dieta personalizada mejoró el estado nutricional de mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad en sus patrones de alimentación y en el control de peso gestacional. <![CDATA[<strong>Intensity level of the main physical activities of Chilean school children</strong>: determination by accelerometry]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objectives: To determine if the implementation of a personalized diet for three months improves the nutritional status of pregnant women with overweight and obesity of the UMF No. 56. Methodology: Prospective longitudinal study in 53 overweight or obese pregnant women to whom which were given a specific diet, according to its particular characteristics; were evaluated the characteristics of the right diet, 24 hours recall, frequency of food consumption, weight and biochemical indicators. The real, ideal and projected weight of the patients was compared. McNemar test and Kuskal-Wallis was applied with confidence interval of 95%. Results: the BMI pre-gestational average was 28.5 kg / m2. At the end ofthe study pregnant women improved the characteristics of the right diet: the complete one (9.4% vs 60.4%), the percentage of adequacy of lipids (7.5% vs 45.3%) and increased in active physical activity (22.6% vs 54.7%). Ideal gestational weight wasn't reached, but there was a weight control reflected in a projected weight higher than real in each intervention. No significant changes in the biochemical indicator (p> 0.05). Conclusions: The implementation of a personalized diet improved the nutritional status of overweight or obese pregnant women in their eating patterns and gestational weight control.<hr/>Objetivo: Determinar si la implementación de una dieta personalizada durante tres meses, mejora el estado nutricional de mujeres embarazadas con sobrepeso y obesidad de la UMF No. 56. Metodología: Estudio prospectivo longitudinal en 53 embarazadas con sobrepeso u obesidad a las que se les proporcionó una dieta específica, de acuerdo a sus características particulares; se evaluaron las características de la dieta correcta, la R24H, la frecuencia de consumo de alimentos, el peso corporal e indicadores bioquímicos. Se comparó el peso real, peso proyectado y peso ideal de las pacientes. Se aplicó prueba de McNemar y Kuskal-Wallis con nivel de confianza de 95%. Resultados: el promedio del IMC pregestacional fue 28.5 kg/m2. Al finalizar el estudio las gestantes mejoraron las características de la dieta correcta: la completa (9.4% a 60.4%), el porcentaje recomendable de adecuación de lípidos (7.5% a 45.3%) y aumentaron la actividad física activa (22.6% a 54.7%). No se alcanzó el peso ideal gestacional, pero se logró control de peso, reflejado en peso proyectado mayor al real en cada intervención. Sin cambios significativos en el indicador bioquímico (p>0.05). Conclusiones: La implementación de la dieta personalizada mejoró el estado nutricional de mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad en sus patrones de alimentación y en el control de peso gestacional. <![CDATA[<strong>Nutritional characteristics of afro-descendant schoolchildren of Colombian pacific southwest coast</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This paper provides a current diagnosis on the nutritional status of schoolchildren of pacific coast of Cauca in Colombia. A secondary analysis of publicly available anthropometric data was performed. BMI/Age and H/Age indices, nutritional classification and their association with gender, ethnicity, age and geographical area of 6793 students aged 5 to 18 years of the municipalities of Guapi, Lopez de Micay and Timbiquí were determined. Normality was the prevalent nutritional status in the three municipalities for schoolchildren of all ages according to BMI and height (65.7% and 59.3 %, respectively); Guapi was found to be the main contributor. There was no significant differences of BMI and region among males and females. Adolescents between 12 and 14 years old had percentages of stunting significantly higher than other age ranges. Results highlight the need to identify, measure and monitor indicators of health, food habits and sociodemographic aspects of schoolchildren in this region to strictly explore whether Colombian black children fit WHO patterns and to provide specific information for successful national nutrition policy planning for this population.<hr/>El presente artículo proporciona un diagnóstico sobre el estado nutricional de los escolares de la costa pacífica del Cauca en Colombia. Se realizó un análisis secundario de datos antropométricos públicos que están disponibles. Se determinaron los índices IMC/edad y talla/edad, la clasificación nutricional y su asociación con el género, etnia, edad y área geográfica de 6793 estudiantes de 5 a 18 años de los municipios de Guapi, López de Micay y Timbiquí. La normalidad fue el estado nutricional prevalente en los tres municipios para escolares de todas las edades de acuerdo al BMI y la talla (65.7% y 59.3 %, respectivamente); Guapi resultó ser el principal contribuyente. No hubo diferencias significativas de IMC y región entre hombres y mujeres. Los adolescentes entre 12 y 14 años tuvieron porcentajes de retraso en el crecimiento significativamente más elevados que los de otros rangos de edad. Los resultados destacan la necesidad de identificar, medir y monitorear los indicadores de salud, hábitos alimentarios y aspectos sociodemográficos de los escolares en esta región para explorar si los niños afrodescendientes se ajustan a los patrones de la OMS y para proveer información específica para un exitoso planeamiento de una política de nutrición nacional para esta población. <![CDATA[<strong>Nutrition and physical activity in people with intellectual disabilities</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt People with intellectual disability (PID) (0.7-1.5% of the population) have higher rates of obesity, since caloric values and nutritional status are deficient. We aimed to determine nutritional habits, analyze the effectiveness of nutritional education and improvement by introducing exercise and nutrition workshops, in a group with ID. Nutritional, anthropometric and clinical assessment was conducted in 19 patients. An ad hoc survey was designed in which exercise habits, medical and dietary history, record of 72 hours (including 2 weekdays, 1 weekend) and adherence to Mediterranean Diet data were collected. The workshops of exercise and nutrition counted with theoretical-practical explanation and games. The study population (n = 19), mean age 31 (± 5.9) years, eleven men, eight women had an anthropometric assessment that showed 42% overweight and 16% obese. 11% had waist circumference ofrisk. None met the recommendations of daily exercise. 100% had inadequate nutritional intake. The intake and the prevalence of obesity in ID are inadequate. Nutritional education and physical exercise workshops are useful tools in this group, achieving significant benefits.<hr/>Las personas discapacidad intelectual (PDI) (0,7-1,5% de la población) presentan mayores tasas de obesidad, pues los valores calóricos y estado nutricional son deficientes. Se quiso conocer los hábitos nutricionales, analizar la eficacia de la educación nutricional y el efecto de mejora con talleres educacionales, en PDI. Se realizó una valoración nutricional, antropométrica y clínica a 19 usuarios. Se diseñó una encuesta Ad Hoc sobre hábitos deportivos, historia y dietética, registro alimentario (2 días laborales, 1 fin de semana), y cuestionario Adherencia a Dieta Mediterránea. Los talleres de ejercicio y nutrición contaron con explicación teórica, práctica y juegos. La muestra (n=19), de edad media 31(± 5,9) años, 11 hombres, 8 mujeres, presentaron un 42% sobrepeso y un 16% obesidad. El 11% presentaba perímetro de cintura de riesgo. Ninguno cumplía con las recomendaciones de ejercicio diario. El 100% presentó una ingesta nutricional inadecuada. La educación nutricional y ejercicio físico son herramientas útiles en este colectivo, consiguiendo mejoras significativas. <![CDATA[<strong>Apparent intake of fruit, vegetables, and ultra-processed foods by the Chilean population</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetive: The objective of this study was to characterize the apparent intake of fruit, vegetables, and ultra-processed foods in the Chilean population according to the income quintiles. Methods: A descriptive cross-sectional study was conducted using the 7th Family Budget Survey database of the Instituto Nacional de Estadística (National Statistics Institute, INE), which includes 10,528 households from different zones of the country. Average monthly household expenses were evaluated according to income quintile for all food groups, especially fruit, vegetables, and ultra-processed foods. Results: Food intake is determined by socioeconomic level. Healthier intake patterns were observed in the higher quintiles where monthly spending was proportionately higher for fish, dairy products, cheese, eggs, fruit, and vegetables, and proportionately lower for bread and cereals, meat, oils, and fats. Conclusions: It is necessary to implement structural measures under the concept of "health in all policies", which support change in the population's dietary pattern toward natural and healthier food.<hr/>El objetivo de este estudio fue caracterizar el consumo aparente de frutas, verduras y alimentos ultraprocesados, según quintiles de ingreso en la población chilena. Metodología: Se realizó un estudio transversal descriptivo, con la base de datos de la VII Encuesta de Presupuestos Familiares realizada por el Instituto Nacional de Estadística (INE), con una muestra total de 10.528 hogares de diferentes zonas del país. Se evaluó la estructura de gasto promedio mensual efectuado por los hogares, según quintil de ingreso en todos los grupos de alimentos con especial énfasis en frutas, hortalizas y alimentos ultraprocesados. Resultados: El nivel socioeconómico determina el consumo de alimentos, observándose patrones de consumo más saludables en los quintiles superiores, con mayor proporción mensual de gasto en pescado, productos lácteos, queso, huevos, frutas y hortalizas y menor proporción de gasto en pan y cereales, carnes, aceites y grasas. Conclusión: Es necesario implementar medidas estructurales bajo el concepto de "salud en todas las políticas", que apoyen el cambio de patrón alimentario de la población hacia alimentos naturales y más saludables. <![CDATA[<strong>Quantitative parameters of milky fatty globules by conventional microscopy</strong>: <strong>potential treatment of bovine raw milk with UV rays at the point of primary production in the dairy chain of Cesar</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The high bacterial / ml registration of raw milk, over 400 thousand in the Cesar forced to seek technological alternatives for reducing it at the origen. International institutes have made significant progress in conservation of maternal milk with UV rays without altering its nutritional properties. Additionally, the amount and diameters of MFG could be optically quantified in cow's raw milk and breast milk by obtaining and digital image processing, finding an average of 5.1 microns in average size of milk fat globules. This is a first determinant to potentiate the use of ultraviolet rays on the site of origin of bovine milk to lower microbial load of pathogen.<hr/>El alto registro bacteriano / ml de leche cruda, más de 400 mil en el Cesar obliga a buscar alternativas tecnológicas para su reducción en origen, institutos internacionales han logrado avances significativos en conservación de leches maternas con rayos UV sin alterar sus propiedades nutritivas. Se pudo cuantificar ópticamente la cantidad y diámetros de los GGL en leche cruda de vaca y leche materna mediante la obtención y procesamiento digital de imágenes, encontrándose un promedio de 5,1 micrómetros en el tamaño promedio de los glóbulos grasos lácteos. Este es un primer parámetro determinante para potencializar el uso de los rayos ultravioleta en el sitio de origen de leche bovina para bajar carga microbiana de patógenos. <![CDATA[<strong>Evaluation of an biofilms edible starch-based yam modified</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Coatings are defined as edible products which form a thin layer on the food, and are characterized by it constitute a semipermeable barrier to gases and water vapor retarding food spoilage, improve the mechanical properties, help maintain the structural integrity of the product wrapping, to retain volatile compounds and can act as a vehicle for food additives. We evaluated the performance of the biofilms on melon through the determination of physico-chemical and sensory properties. The results show that all the variables are significantly influenced by the biomolecule employed "modified starch", noting a favorable performance in the edible biofilms.<hr/>Los recubrimientos se definen como productos comestibles que forman una fina capa sobre el alimento y se caracterizan por que constituyen una barrera semipermeable a los gases y al vapor de agua que retrasa el deterioro del alimento, mejoran las propiedades mecánicas, ayudan a mantener la integridad estructural del producto que envuelven, ayudan a retener compuestos volátiles y pueden actuar como vehículo de aditivos alimentarios. Se evaluó el desempeño de los biorecubrimientos sobre el melón mediante la determinación de propiedades sensoriales y fisicoquímicas. Los resultados muestran que todas las variables están significativamente influenciadas por la biomolécula empleada "almidón modificado", observando un desempeño favorable en los biorecubrimientos comestibles. <![CDATA[<strong>Time analysis of life in the development of marmalade higuerón (Cucurbita Odorifera Vell) with carrot (Daucus Carota)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study was to determine the lifespan in making jam by higueron and carrot mixture, motivated by the lack of a number of species of tubers and vegetables, as evidenced by the low consumption of these foods and the lack of appropriate technology for processing the same. The two raw materials are high in vitamins and minerals, higueron suitable for their characteristics and chemical composition is considered a fruit-vegetable, it is possible it industrialization similar to those made with fruits, like the carrot is a food products excellent from the nutritional point of view, contributing to improve the quality of the jam. The treatments were kept under ambient conditions for 40 days when pH were recorded - soluble solids (° Brix) - Heartburn - Microbiological and organoleptic analysis in order to identify the best experimental treatment tests. According to the results obtained and microbiological analysis establishes a lifetime about 6 months.<hr/>El objetivo de este estudio fue conocer el tiempo de vida útil en la elaboración de mermelada mediante una mezcla higuerón y zanahoria, motivado por el desconocimiento de un sinnúmero de especies de tubérculos y hortalizas, evidenciado por el bajo consumo de estos alimentos y la carencia de tecnología adecuada para el procesamiento del mismo y aprovechamiento de sus nutrientes. Las dos materias primas de alto contenido de vitaminas y minerales; el higuerón se considera como fruta-hortaliza por sus características y composición química, siendo posible la industrialización en productos semejantes a los elaborados con las frutas. La zanahoria es un alimento excelente desde el punto de vista nutricional por lo que aporta al mejoramiento de la calidad de la mermelada. Los tratamientos se mantuvieron bajo condiciones ambientales durante 40 días en los que se registró pH - sólidos solubles (°Brix) - acidez - análisis microbiológicos y pruebas organolépticas con la finalidad de identificar el mejor tratamiento experimental. De acuerdo a los resultados obtenidos y al análisis microbiológico se establece un tiempo de vida útil alrededor de 6 meses. <![CDATA[<strong>Effect of purple corn extract on gene expression of srebp-1, A5d y A6d in mammary gland of nursing rats supplemented with chia oil (Salvia Hispánica L.)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The effect of the dietary intake of purple-corn extract (EMM) as a source of anthocyanins and the oral supplementation of chia oil (CH), rich in α-linolenic acid on the lipid metabolism of the mammary glands were evaluated by gene expression SREBP-1, Δ6D Δ5D in 36 nursing rats distributed in olive oil (OL), chia oil (CH), olive oil - EMM (EMM OL +) or chia oil - EMM (CH + EMM) treatments. Gene expression of SREBP-1 was similar in OL and CH, increasing in presence of EMM; suggesting that under this conditions, CH and OL oils have similar effect on SREBP-1, while anthocyanins upregulate the gene expression. ALA inhibited the expression of desaturases, and the anthocyanins imaaproved Δ5D expression at control levels similar or higher in the case of Δ6D.<hr/>Se evaluó el efecto dietario de un extracto de maíz morado (EMM) como fuente de antocianinas y la suplementación oral de aceite de chía (CH), rico en ácido α-linolénico sobre la expresión génica de SREBP-1, Δ5D y Δ6D en en glándula mamaria de 36 ratas nodrizas distribuidas en cuatro tratamientos: aceites de oliva (OL), CH, OL + EMM o CH + EMM. La expresión de SREBP-1 fue similar en OL y CH, incrementándose en presencia de EMM. La expresión de Δ5D y Δ6D fue mayor en OL que en CH, donde incrementó en presencia de EMM, sugiriendo que bajo estas condiciones los aceites CH y OL tienen efectos similares sobre la expresión de SREBP-1 mientras las antocianinas regulan al alza dicha expresión. ALA inhibió la expresión de las desaturasas y la presencia de antocianinas aumentó la de Δ5D a niveles similares al control, o superiores en el caso de Δ6D. <![CDATA[<strong>Uric acid</strong>: <strong>is it a new contributing factor to the development of obesity?</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The excess of uric acid is recognized as a risk factor for diverse metabolic diseases which include gout, urolithiasis, type 2 diabetes, arterial hypertension as well as metabolic syndrome and cardiovascular disease. Current studies suggest that the exaggerated increment in fructose consumption, caused mainly by added suggars, is implicated in the high prevalence of hyperuricemia in the western population.The loss of uricase by mutation of its gene 15 million years ago in the large hominids, including man, has contributed to hyperuricemia, facilitated through the metabolism of fructose the formation of uric acid. It has been proposed that the elevation of uric acid in the remote past was an evolutionary benefit to intensify the lipogenic effects of fructose, allowing humans to survive periods of fruit shortages. However, today the high consumption of fructose and resultant hyperuricemia are a disadvantage, increasing the development of obesity and type 2 diabetes.<hr/>El exceso de ácido úrico es reconocido como un factor de riesgo para diversas enfermedades metabólicas, incluyendo: gota, urolitiasis, diabetes tipo 2, hipertensión arterial, síndrome metabólico y enfermedad cardiovascular. Estudios actuales sugieren que el incremento exagerado del consumo de fructosa, proveniente especialmente de los azúcares añadidos, está implicado en la alta prevalencia de hiperuricemia que muestra la población occidental. La pérdida de la uricasa por mutación de su gen hace 15 millones de años atrás en los grandes homínidos, incluyendo el hombre, ha contribuido a la hiperuricemia, facilitando a través del metabolismo de la fructosa la formación de ácido úrico. Se ha propuesto que la elevación del ácido úrico en épocas pasadas, fue una ventaja evolutiva al intensificar los efectos lipogénicos de la fructosa, permitiendo al ser humano sobrevivir en períodos de escasez de frutas. Sin embargo, hoy la alta ingesta de fructosa y su hiperuricemia resultante es una desventaja, promoviendo el desarrollo de obesidad y diabetes tipo 2. <![CDATA[<strong>Irisin updates</strong>: <strong>the new myokine</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In the continuous search of researchers to find an effective method to control obesity, a myokine called Irisin was found. Irisin is secreted mainly by skeletal muscle in response to exercise, either resistance, strength or high intensity, where High Intensity Interval Training (HIIT) is included. This polypeptide hormone acts mainly on subcutaneous adipose cells, turning white fat into brown fat. Brown fat is highly thermogenic, which enhance raising of total energy expenditure and helps maintaining or loosing corporal weight. Plasmatic Irisin levels are related positively with insulin sensitivity and weight loss. It has been also discovered that a greater plasmatic level of Irisin is related to the lengthening of telomeres, to a greater concentration of free tyrosine (T4) and it has been recently found that is related to an antitumoral effect on some types of cancer. All of the functions mediated by Irisin, have given it a protective action against different diseases, especially metabolic ones. The aim of this review was to update the knowledge about Irisin, and to show the effects that exercise has on its plasmatic levels, as well as comprehend how does the release of irisin influences different body systems. Counting with more information will allow the arising of new lines of investigation that will bring up non pharmacological therapeutic strategies for the treatment of non-communicable diseases.<hr/>En la búsqueda continua de los investigadores por combatir de manera más efectiva la obesidad, se descubre una mioquina llamada Irisina. La Irisina es secretada principalmente por el músculo esquelético en respuesta al ejercicio, ya sea aeróbico, de fuerza o de alta intensidad, donde se incluyen, ejercicios de intervalo de alta intensidad (HIIT). Esta hormona polipeptídica actúa principalmente sobre células adiposas subcutáneas, transformando grasa blanca en grasa parda. La grasa parda es altamente termogénica, lo que favorece el aumento del gasto energético total y ayuda a mantener o incluso a perder peso corporal. La concentración de Irisina plasmática se relaciona positivamente con la sensibilidad a la insulina y la pérdida de peso. Además, se ha descubierto que una mayor concentración de Irisina plasmática se relaciona con el alargamiento de los telómeros, y también, con una mayor concentración de T4 libre y con un recién descubierto efecto antitumoral en algunos tipos de cáncer. Todas las funciones mediadas por la Irisina, le atribuyen una acción protectora contra distintas enfermedades, especialmente metabólicas. El objetivo de esta revisión fue actualizar el conocimiento sobre la Irisina, evidenciando los efectos que tiene la realización de ejercicio sobre los niveles plasmáticos de ésta, así como también comprender como su liberación influye en distintos sistemas corporales. El contar con mayor información dará paso a nuevas líneas de investigación y permitirá contar con estrategias terapéuticas no farmacológicas que contribuyan en el tratamiento de enfermedades crónicas no transmisibles. <![CDATA[<strong>Complementary feeding and risk of celiac disease and food allergy</strong>: <strong>What does the evidence say?</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Celiac disease is a chronic systemic disorder mediated by immune and autoimmune phenomena, triggered by ingestion ofgluten and related prolaminas in genetically susceptible individuals. Food allergy is an adverse, immune mediated, reproducible reaction to a foodstuff. Recommendations on complementary feeding have varied along time and also vary in different countries, depending on their cultures, socioeconomic resources and dietary habits. To date the scientific evidence is not clear about how the nature and quantity of foods given to a child and the forms in which they are given influence health and futures development in the child. Recent publications question some basic criteria of pediatric feeding, like the protective role of maternal milk and the benefit of postponing the introduction of some frequently allergenic foods; they suggest that the age of introduction of gluten and other potentially allergenic foodstuffs do not modify the risk of developing celiac disease or food allergy and that breast feeding does not protect from these two conditions. For these reasons we have considered relevant to review the available evidence on these matters on celiac disease and food allergy.<hr/>La Enfermedad Celíaca (EC) es una enfermedad sistémica crónica mediada por fenómenos inmunes y autoinmunes, gatillado por la ingesta de gluten y prolaminas relacionadas, en individuos genéticamente susceptibles. La alergia alimentaria (AA) es una reacción adversa, inmuno-mediada, reproducible a un alimento. Las recomendaciones acerca de la alimentación complementaria han variado a lo largo del tiempo y también varían en los distintos países según sus culturas, medios económicos y hábitos alimentarios. Hasta el momento la evidencia científica no entrega certeza en cómo la naturaleza de los alimentos entregados, la cantidad de éstos o la forma de darlos, influyen en la salud y desarrollo a futuro del niño. Estudios publicados recientemente han puesto en duda algunos criterios básicos de la alimentación en pediatría, como el rol protector de la lactancia materna o el beneficio de retardar la introducción de ciertos alimentos frecuentemente alergénicos, sugiriendo que la edad de introducción del gluten y otros alimentos potencialmente alergénicos no modificaría el riesgo de desarrollar la EC ni la AA y que la lactancia materna no confiere protección para EC ni para AA. Por estas razones hemos considerado de interés evaluar la evidencia disponible acerca de la EC y la AA. <![CDATA[<strong>First congress on the nutrition of the poorer strata of the population</strong>: <strong>towards a history of feeding and nutrition in Chile (1931)</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000300014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This article studies the First Congress on the nutrition of the poorer strata of the population developed in the City of Valparaiso (Chile) in 1931. It is approached in the context of a conference, the role played by the first generation of doctors concerned about the problem of nutrition and the main conclusions of meeting. We note that the First Congress is the beginning of a nutrition policy to the poorer strata of the population that will be accompanied with the creation of the National Council of Food in 1937.<hr/>En este artículo se estudia el Primer Congreso sobre la nutrición de los estratos más pobres de la población, desarrollado en la ciudad de Valparaíso (Chile) en 1931. Se aborda en el contexto de la conferencia, el papel jugado por la primera generación de médicos preocupados por el problema de la nutrición y las principales conclusiones del encuentro. Señalamos que el Primer Congreso es el inicio de una política de nutrición de los estratos más pobres de la población, lo que será acompañado con la creación del Consejo Nacional de Alimentación en 1937.