Scielo RSS <![CDATA[Revista chilena de nutrición]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0717-751820150002&lang=pt vol. 42 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[<strong>Sodium content of meals provided by the National Public Schools Feeding Program and its realtionship with nutritional status and blood pressure in children from first grade, Quillota, Chile</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Chilean children attending basic schools exhibit a high prevalence of overweight and obesity, and may present hypertension associated with an excessive sodium intake. The aim of the study was to measure the sodium content of the servings provided by the National Schools Feeding Program to first grade children attending public schools in Quillota during the year 2011, compare the results with the sodium intake recommendation established by WHO, and evaluate the nutritional status and blood pressure (BP). Sodium content of servings (ICP), nutritional status (BMI) and BP (sphingomanometer) of 333 children were measured. Meals contained 3.53+1.42 g sodium per serving. 19.2% of the children were overweight and 21.3% were obese, 7 exhibited prehypertension and I presented hypertension. The study provides background data related to early sodium exposure that is useful for designing strategies towards the reduction of sodium intake in Chile in order to reduce cardiovascular risk.<hr/>Los escolares chilenos presentan alta prevalencia de sobrepeso y obesidad, y podrían presentar hipertensión arterial asociada al consumo excesivo de sodio. El objetivo del estudio fue medir el sodio de las minutas del Programa de Alimentación Escolar entregadas a primero básico en las escuelas municipalizadas de Quillota en el año 2011, comparar los resultados con la recomendación de ingesta de la OMS, evaluar el estado nutricional y la presión arterial (PA) de escolares. Se midió el contenido de sodio de las minutas (ICP), se evaluó el estado nutricional (IMC) y se midió la PA (esfigmomanómetro) de 333 escolares. Las minutas contenían 3,53+1,42 g de sodio por ración 19,2% de escolares presentaban sobrepeso y 21,3% eran obesos, 7 escolares eran pre-hipertensos y 1 hipertenso. El estudio aporta antecedentes de exposición temprana al sodio, útiles para diseñar estrategias dirigidas a disminuir el consumo de sodio en Chile como medida de reducción del riesgo cardiovascular. <![CDATA[<strong>Glycans in villus trophoblast in iron deficiency anemia and early-onset severe preeclampsia</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Glycoproteins attached to cell membrane of syncytiotrophoblast are in close contact with maternal blood, thus these molecules could participate in cell-to-cell communication and biological functions involving ligand-receptors in the maternal-fetal interphase. The attached glycans are involved in the stability, folding and exportation of the protein towards the cell membrane. The objective of this study was to characterize the glycan profile of third trimester placental villi obtained from pregnant women with early-onset severe preeclampsia and gestational anemia compared with normal pregnant women. Protein extracts from placental villi were used in lectin blot assays. -2,3 N- and O-linked sialic acid was over-expressed in villous of severe preeclamptic placentas measured by MAA lectin staining. High mannose glycans and Gal-GlcNAc patterns were also increased in severe preeclampsia compared with the other groups. These findings can explain changes in the cell membrane expression of glycoproteins.<hr/>Introducción: Las glicoproteínas de la membrana del sincitiotrofoblasto (STB) se encuentran en contacto con la sangre materna, por lo que pueden participar en la comunicación en la interface materno-fetal. Objetivo: caracterizar patrones de glicanos de la vellosidad trofoblástica de mujeres sanas, anémicas por deficiencia de hierro y preeclámpticas graves de inicio temprano. Materiales y métodos: se obtuvieron extractos proteínicos de vellosidad placentaria de tercer trimestre y se determinó la expresión de patrones de glicanos, usando lectinas. Para la comparación de los grupos se utilizó la prueba de Kruskal-Wallis. Resultados: Se encontró una sobreexpresión en los patrones de glicosilación Gal-GlcNAc, manosa y ácido siálico α2-3 en el grupo con preeclampsia. Conclusiones: El aumento en los patrones Gal-GlcNAc, alta manosilación y ácido siálico α2-3, en proteínas de vellosidad placentaria en los pesos moleculares encontrados, pudiera explicar cambios en la expresión de proteínas de membrana del STB. <![CDATA[<strong>Nutritional status of people living with HIV-AIDS</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introduction: At present, the relationship between diet, nutrition and HIV infection has been demonstrated. The scientific community recognizes that knowledge and nutritional care can help maintain health and reduce the effects of the infection. Objective: To assess the nutritional status of people living with HIV-AIDS treated in out-patient clinics of Plaza County. Subjects and Methods: A descriptive cross-sectional study in 87 people infected with HIV (66 males and 21 females). Fifty four asymptomatic infected people and 33 AIDS patients were studied. Nutritional assessment consisted of anthropometric measurements: weight, height, triceps skinfold and arm circumference to calculate the body mass index, and fat and arm muscle area; dietary assessment with frequency questionnaires and food consumption by food groups; measurement of biochemical parameters: hemoglobin, triglycerides, blood sugar and cholesterol. Values were compared with the Student t test and Spearman correlation. Results: The largest group was asymptomatic male between 30-49 years. Few cases of anemia were detected. Hypertriglyceridemia and discrete reductions in fat reserves were predominant. Half of people with AIDS presented bad eating habits. More than half presented sufficient level of knowledge and attitude. Conclusion: It is necessary to increase the attitude of these patients in relation to the care of their nutrition.<hr/>Está demostrada la relación entre la alimentación, la nutrición y la infección por VIH. La comunidad científica reconoce que los conocimientos y el cuidado nutricional pueden contribuir a mantener la salud y a disminuir los efectos de la infección. Objetivo: Evaluar el estado nutricional de las personas con VIH-sida atendidas en la consulta de descentralización del municipio Plaza. Sujetos y Métodos: Se realizó un estudio descriptivo transversal en 87 personas infectados con el VIH, 66 del sexo masculino y 21 femenino. 54 portadores asintomáticos del virus y 33 pacientes sida. La evaluación nutricional consistió en mediciones antropométricas: peso, talla, pliegue tricipital, circunferencia braquial para calcular el índice de masa muscular, área grasa y muscular del brazo; evaluación dietética con encuestas de frecuencia de consumo de alimentos y por grupo de alimentos; medición de parámetros bioquímicos: hemoglobina, triglicéridos, glicemia y colesterol. Se comparó con la prueba t de Student así como correlación de Spearman entre indicadores. Resultados: Predominaron los asintomáticos masculinos entre 30-49 años. Se detectaron pocos casos de anemia. Predominó la hipertrigliceridemia y disminuciones discretas de las reservas de grasas. La mitad de personas con sida presentó comportamiento alimentario inadecuado. Más de la mitad presentó nivel de conocimientos y actitud suficiente. Conclusión: Es necesario incrementar la actitud de estos pacientes en relación al cuidado de su nutrición. <![CDATA[<strong>Risk factors for overweight and obesity in infants</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introduction: At one year of age, factors that favor the development of obesity and other metabolic disorders in later stages of life are present. Objective: To identify perinatal, societal, and dietary risk factors for excess weight and obesity in 12 months infants. Subjects and methods: Case-control studies with infants under the care of Family Medicine Units. These cases studied were overweight or obese children, and control cases were children at a healthy weight. Each group included 152 infants, who were evaluated based on their responses to a questionnaire, their records, and perinatal, societal, and dietary variables. Results: The variables with statistical significance were high pre-gestational weight, high gestational weight gain (OR 1.79-3.88), absence of breastfeeding and exclusive formula feeding (OR 2.02 and 1.75). Conclusion: In the presence of pre-pregnancy obesity and exclusive formula feeding, there is a 64.4% greater risk of becoming overweight or obese at 12 months old.<hr/>Introducción: Al año de vida existen factores que favorecen el desarrollo de obesidad y alteraciones metabólicas en etapas posteriores. Objetivo: Identificar factores de riesgo perinatales, sociales y alimentarios de sobrepeso y obesidad en lactantes de 12 meses de edad. Sujetos y método: Estudio de casos y controles en lactantes, que acuden a Unidades de Medicina Familiar, considerando casos; niños con sobrepeso u obesidad y controles: peso adecuado. Se incluyeron 152 lactantes por grupo, a los cuales se les estudió mediante un cuestionario y revisión de expedientes, variables perinatales, sociales y alimentarias. Resultados: Las variables con significancia estadística fueron: peso pre-gestacional de la madre elevado, incremento de peso gestacional elevado; OR 1,79 y 3,88 ausencia de lactancia materna y alimentación con fórmula láctea exclusiva, OR 2,02 y 1,75. Conclusión: en presencia de obesidad pregestacional y alimentación con formula láctea exclusiva, existe un riesgo 64,38% mayor de desarrollar sobrepeso u obesidad a los 12 meses de edad. <![CDATA[<strong>Metabolic benefits of exercise in the fasted state</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The high rate of obesity in sedentary population, coupled with the increase in diseases associated with this lifestyle, have led us to seek new strategies to enhance the physical training that will favor mobilization, uptake and utilization of fats and glucose. Doing exercise in the fasted state is one that has proved more promising. There is sufficient evidence on the benefits of physical activity during fasting producing a favorable hormonal environment, activation of mediators such as AMPKand LPL activation, among others. Performing aerobic exercise of moderate intensity in this environment favors fasting lipid oxidation, decreasing intramyo-cellular triglycerides, visceral fat and LDL cholesterol, compared with the benefits of exercise in the postprandial state. There is an important need for more studies of physical activity in the fasted state that include patients with chronic non-transmissible diseases and resistance training.<hr/>El alta tasa de obesidad y sedentarismo de la población, sumado al aumento de las patologías asociadas a éste estilo de vida, nos han llevado a buscar nuevas estrategias de entrenamiento físico que potencien la movilización, captación y utilización de grasas y glucosa. La realización de ejercicio en estado de ayuno es una de las que ha resultado ser más promisoria. Hay evidencia suficiente sobre los beneficios de realizar actividad física en ayunas, ya sea por el ambiente hormonal favorable, la activación de mediadores como el AMPK y la activación de la LPL, entre otros. La realización de ejercicio aeróbico de intensidad moderada en este ambiente de ayuno favorece la oxidación de lípidos, la disminución de los triglicéridos intramiocelulares, la grasa visceral y del colesterol LDL, en comparación con los beneficios del ejercicio realizado en ambiente postprandial. Existe una necesidad de un mayor número de estudios con actividad física en ayuna, donde se incluya a paciente con enfermedades crónicas no transmisibles y los ejercicios de tipo resistido. <![CDATA[<strong>Effects of a high fructose and sucrose intake on metabolic parameters in obese diabetic rats</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The relationship between a high consumption of fructose-sweetened foods and obesity and its co-morbidities remains controversial. In this study the effects of three isocaloric and isolipidic diets containing different carbohydrates - fructose, sucrose and starch (AIN 93) - on biomass, abdominal fat depots, blood and liver lipid profile and hepatic histopathology in adult male IIMb/obese and diabetic rats were evaluated. Plasma cholesterol and triacylglycerol were significantly higher in fructose and sucrose groups, while liver lipids showed higher levels in the starch-fed group. There were no differences in hepatic histology in the three groups. The findings of this study support the hypothesis that sugar-rich diets -with fructose or sucrose - replacing starch in equivalent amounts produce similar effects in plasma glucose-lipid profile.<hr/>La controversia acerca de si el alto consumo de fructosa ha sido determinante en la prevalencia actual de la obesidad y sus comorbilidades, o si sus efectos son semejantes a los de un consumo equivalente de otros azúcares continúa vigente. En este trabajo se evaluaron los efectos de tres dietas isocalóricas e isolipídicas con fructosa, sacarosa o almidón -como control-, sobre la biomasa, el depósito adiposo abdominal, el perfil glucolipídico sanguíneo y los lípidos y la histología hepáticos en ratas adultas IIMb/β, obesas y diabéticas. Los valores de colesterol y triacilgliceroles plasmáticos fueron mayores en los grupos alimentados con fructosa y sacarosa, mientras que los lípidos hepáticos resultaron mayores en el grupo que consumió almidón. La histología hepática mostró leve esteatosis micro-macro vacuolar en los tres grupos. Los efectos de fructosa y sacarosa sobre las variables evaluadas no fueron diferentes. <![CDATA[<strong>Dietary analysis and nutritional status in schoolchildren from Hualpén county</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study was to elaborate a dietary analysis of the school students from two municipal primary schools from Hual-pen county and its relationship to their nutritional status. The study was conducted with students from first to fifth grade. The total population corresponded to 160 students whose mothers were surveyed using a 24-hours dietary recall in 2 non-consecutive days between 2008 and 2010. Both nutritional status and body mass index (Kg/m2) were assessed. Results indicate that the prevalence of overweight and obesity was 17.4% and 14.2%, respectively, in 2008, and 16.8% and 31.5%, respectively, in 2010. The average energy adequacy was 115.6% and 95.2% in years 2008 and 2010, respectively. The major deficiencies were presented in the vitamins of the B complex, calcium, magnesium, potassium and zinc, as a result of the deficient consumption of fruits, vegetables, dairy products and legumes. 100% of the mothers declared the consumption of four daily meals. On the other hand, 97.6% of them stated that their children eat breakfast at home. It is concluded that the analyzed diet is insufficient and does not correlate to the nutritional status.<hr/>El objetivo de este trabajo fue elaborar un diagnóstico dietario en los escolares de primero a quinto año básico de dos escuelas municipalizadas de la comuna de Hualpén, y su relación con el estado nutricional. Se estudió con una población de 160 escolares, a cuyas madres se les aplicó una encuesta de recordatorio de 24 horas por dos días no consecutivos en los años 2008 y 2010. Se les evaluó el estado nutricional mediante el índice de masa corporal (Kg/m2) según estándares oficiales. Los resultados mostraron que la prevalencia de sobrepeso y de obesidad el año 2008 fue 17,4 % y 24,2 % y el año 2010 16,8% y 31,5 % respectivamente. La adecuación energética promedio fue 115,6 % y 95,2 % en los años 2008 y 2010 respectivamente. Las principales deficiencias se presentaron en las vitaminas del complejo B, calcio, magnesio, potasio, y zinc, por insuficiente consumo de frutas, verduras, lácteos y leguminosas. El 100% de las madres declaró el consumo de cuatro comidas diarias. El 97,6 % declaró que su hijo/a ingiere el desayuno en casa. Se concluye que la dieta analizada, es insuficiente y no correlaciona con el estado nutricional. <![CDATA[<strong>Dietary guidelines and compliance in college students, Valparaíso, 2013, Chile</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Increased cardiovascular risk factors in young women merit knowing their nutritional profile. The objective of this study was to determine the food consumption of 50 volunteer college students enrolled in physical education (PE), early childhood education (ECA) and nutrition and dietetics (NAD) at the University of Playa Ancha, Valparaiso, Chile. A food frequency questionnaire was used to measure critical nutrient intake (sodium, sugars, saturated fatty acids, trans-fatty acids, cholesterol). Cardiovascular risk factors like alcohol intake were also measured as well as protective nutrients intake (mono and polyunsaturated fatty acids, water, dietary fiber). Consumption frequency was ranked high, moderate and low. Critical and protective nutrients were compared with the Chilean Dietary Guidelines 2013. Results: PE students' diet was high in sodium and dietary fiber; PE and EPA diet was high in added sugars and low in water; the diet of all groups was low in mono and polyunsaturated fatty acids, moderate in saturated fatty acids, trans-fatty acids and cholesterol, and low in alcohol. We conclude that the diets do not meet the recommendations of the Dietary Guidelines.<hr/>El aumento de los factores de riesgo cardiovascular en mujeres jóvenes amerita conocer su perfil nutricional. El objetivo del presente estudio fue conocer el consumo alimentario de 50 universitarias voluntarias de educación física (EFI), educación parvularia (EPA) y nutrición y dietética (NYD) de la Universidad de Playa Ancha, Valparaíso, Chile. Se usó un cuestionario de frecuencia para conocer consumo de nutrientes críticos (sodio, azúcares, ácidos grasos saturados, trans, colesterol y además de alcohol, factor riesgo cardiovascular) y protectores (ácidos grasos protectores mono y poliinsaturados, agua, fibra dietética). La frecuencia del consumo se clasificó en alto, moderado, bajo. Los nutrientes críticos y protectores fueron comparados con las guías alimentarias de Chile 2013. Resultados: EFI, fue alto en sodio y fibra dietética; EFI, EPA alto en azúcares agregados y bajo en agua. EFI, EPA NYD estuvieron bajos en ácidos grasos mono y poliinsaturados, moderado en ácidos grasos saturados, trans y colesterol y el alcohol bajo en los tres grupos. Lo observado, no consigue las recomendaciones de consumo de las guías alimentarias. <![CDATA[<strong>Competences and subcompetences in the nutricionist formation for the diet therapeutic assistance of overweight and obesity of child and adolescent population</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study was to identify the competences and subcompetences required for providing diet therapy to children and adolescents with overweight and obesity which must be developed during the training of nutritionists. In order to identify them we utilized the advice of an expert in the subject. A semistructured survey using the technique of personal interview was applied to 16 nutritionists from several labor fields that were in charge of the diet therapy of overweight and obese children and adolescents. With the information obtained, a list of competences was elaborated which were then analyzed and categorized by a team of academics in order to define the respective sub-competences. We conclude that it is possible to identify competencies and sub-competences required by nutritionists to provide diet therapy attention to children and adolescent with overweight and obesity.<hr/>El objetivo de presente estudio fue identificar las competencias y las subcompetencias requeridas para brindar la atención dietoterapéutica a la población infanto juvenil con sobrepeso y obesidad, que se deben desarrollar en la formación de las nutricionistas. Para identificar las competencias se contó con la asesoría de una experta en el tema. Se aplicó una encuesta semi estructurada por técnica de entrevista personal, a 16 nutricionistas de diversos campos laborales que tenían a su cargo la atención dietoterapéutica de la población infanto juvenil con sobrepeso y obesidad. Con la información obtenida se elaboró un listado de competencias, las que fueron analizadas y categorizadas por un grupo de académicos con el fin de definir las respectivas subcompetencias. Se obtuvo un listado con 5 competencias específicas y 3 competencias generales, con sus respectivas subcompetencias. Se concluye que es posible identificar competencias y subcompetencias requeridos por nutricionistas para brindar la atención dietoterapéutica en población infanto juvenil con sobrepeso y/o obesidad. <![CDATA[<strong>Isolation of organophosphorus pesticides degrading bacteria found in soil and bovine milk</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The increasing use of organophosphorus pesticides in agricultural practices over the past few years has generated a number of environmental problems; these compounds tend to bioaccumulate through food chains showing high levels of toxicity triggering potential health risk for species that are exposed to these substances. In this research were used the Soxhlet and solid phase micro extraction in headspace (HS-SPME) methods for the extraction of organophosphorus pesticides in agricultural cattle soils and bovine milk, respectively. The presence of demeton-S-methylsulfon was determined at concentrations between 272.9 and 1793.3 ppm in cropland and 12.9 ppm in cow milk. Native soil bacteria were isolated showing degrading capacity of these pesticides, Bacillus sp and Pantoea agglomerans which gave results of degradation of 73.5% and 68.6 %, respectively, in the concentration of chlorpyrifos, showing that these microorganisms are a possible solution for improving soils contaminated by this class of pesticides.<hr/>El incremento en el uso de pesticidas organofosforados en las prácticas agrícolas a través de los últimos años, ha generado una serie de problemas ambientales. Estos compuestos tienden a bioacumularse a través de las cadenas tróficas presentando altos niveles de toxicidad desencadenando potenciales riesgos para la salud de las especies que son expuestas a este tipo de sustancias. En esta investigación se usaron los métodos de extracción soxhlet y micro extracción en fase sólida en espacio de cabeza (HS-SPME) para la extracción de pesticidas organofosforados en suelos de cultivo y leche de ganado bovino, respectivamente. Se determinó la presencia de demetón-S-metilsulfón en concentraciones entre 272.9 y 1793.3 ppm en los suelos de cultivo y 12.9 ppm en leche de vaca. Se aislaron bacterias nativas de suelo con capacidad degradadora de estos pesticidas, Bacillus sp y Pantoea agglomerans, obteniéndose resultados de degradación del compuesto organofosforado, clorpirifos de 73.5% y 68.67%, respectivamente, evidenciando que estos microorganismos son una posible solución para el mejoramiento de suelos contaminados por esta clase de pesticidas. <![CDATA[<strong>Effect of thermal treatment on the chemical composition and minerals of wild lupin seeds</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Wild lupine consumption has restrictions due to the presence of alkaloids; however, these components can be reduced with a suitable thermal treatment. The aim of this research was to determine the thermal effect on chemical composition and minerals of wild lupine. Lupinus mexicanus had a reduction in protein and fat contents of 34.76 to 33.11 and 6.10 to 5.41 g/100 g of sample respectively, and an increase in ash and dietary fiber of 3.84 to 4.53 g/100 g and 20.9 to 28.48 g/100 g respectively. L. mexicanus raw seeds revealed the highest Ca content (3,252 mg/kg), L. elegans was the highest in Mg with 2,656 mg/kg. Highest Fe content was found in Lupinus rotundiflorus (82.8 mg/kg), and Lupinus exaltatus in Cu (184.4 mg/kg). All species showed similar Zn content of 73.3 mg/kg (Lupinus montanus) to 89.6 mg/kg (L. exaltatus). In all species the Cu content decreased, mainly in Lupinus elegans with a loss of 76,71 %.<hr/>El consumo de lupinos silvestres se limita por la presencia de alcaloides, sin embargo se pueden reducir con un tratamiento térmico adecuado. El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto térmico sobre la composición química y de minerales de lupinos. En Lupinus mexicanus se observó una reducción en proteínas y grasas de 34,76 a 33,11 g/100 g y de 6,10 a 5,41 g/100 g respectivamente, un incremento de cenizas y fibra dietaria de 3,84 a 4,53 y de 20,9 a 28,48 g/100 g. La semilla cruda de L. mexicanus reveló el más alto contenido de Ca (3252,6 mg/kg), Lupinus elegans en Mg con 2656,4 mg/kg, mientras que Lupinus rotundiflorus fue de Fe (82,8 mg/kg) y Lupinus exaltatus en Cu (184,4 mg/kg). Todas las especies mostraron similar contenido de Zn de 73,3 (L. montanus) to 89,6 mg/kg (L. exaltatus). En todas las especies disminuyó el Cu, principalmente en L. elegans con una pérdida del 76,71 %. <![CDATA[<strong>The pig as an experimental model for iron nutrition</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Disorders due to iron (Fe) deficiency are quite common in the world population, especially in developing countries. This has generated a considerable increase of research related to the Fe homeostasis on rats and mice animal models in the last years. For several decades the pig model has been used for Fe nutritional studies due to its physiological similarities with the human gastrointestinal tract, and several types of Fe supplementation have been tested on them. However, differences on the effects of some dietary compounds, which could enhance or inhibit the non-heme Fe absorption have been reported between pigs and humans. The newborn pig usually develops Fe deficiency anemia in the perinatal period, being an ideal model for Fe nutrition studies. Therefore, the aim of this review was to update concepts about the absorption of heme and non-heme Fe, its homeostasis in pigs, and to establish similarities and differences with Fe human metabolism. Recent investigations that use the pig as a model for studies in Fe nutrition are also reviewed.<hr/>Los trastornos por deficiencia de hierro (Fe) son bastantes comunes en la población mundial sobre todo en países en vías de desarrollo, lo que ha generado un aumento considerable de la investigación relacionada con la homeostasis de este metal, realizada en modelos animales como ratas y ratones. Desde hace varias décadas se ha utilizado ampliamente al cerdo como modelo en los estudios de nutrición de Fe debido a sus similitudes fisiológicas de su tracto gastrointestinal al humano, en los cuales se han probado varios tipos de intervenciones de suplementación con Fe. Sin embargo, se han identificado algunas diferencias en relación al efecto de ciertos compuestos dietarios que pueden aumentar o inhibir la absorción de Fe del tipo no-hemínico (Fe no-hemo) en el cerdo respecto al humano. El cerdo neonato presenta de manera habitual anemia por deficiencia de Fe en el período perinatal, convirtiéndose en el modelo ideal para estudios de nutrición de Fe. Por tanto, el objetivo de esta revisión fue actualizar conceptos sobre absorción de Fe no-hemo y Fe hemínico (Fe-hemo), y su homeostasis en el cerdo, y establecer sus similitudes y diferencias con el humano. También se revisan algunas de las investigaciones recientes que han utilizado al cerdo como modelo de estudio de la nutrición de Fe. <![CDATA[<strong>Nitrate consumption and potential beneficial effect on cardiovascular health</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Vegetable consumption is associated with a lower risk of suffering cardiovascular disease and cancer, traditionally ascribed to their content in antioxidants. Recently it has been proposed that this effect may be due to the presence of nitrates in vegetables. Cardiovascular diseases are usually associated with an impaired production of nitric oxide (NO) in blood vessels. One strategy aimed to correct this defective production is to generate NO from inorganic nitrates contained in vegetables. However, it has been traditionally thought that nitrites and nitrites, as those used in curing meats and as food preservers, could generate adducts that may increase cancer risk. This paradigm is now being revisited since the evidence that vegetables rich in nitrates may have a beneficial impact on human health, particularly on cardiovascular parameters, has showed promising results, although more complete clinical evidence is needed.<hr/>El consumo de vegetales está asociado a un menor riesgo de desarrollar enfermedades cardiovasculares y cáncer, efecto que tradicionalmente se le ha atribuido a su contenido en antioxidantes. Recientemente se ha propuesto que parte de estos efectos se deberían al contenido de nitratos en los vegetales. La enfermedades cardiovasculares se asocian a una disminución en la producción del óxido nítrico (NO). Una estrategia para corregir esta producción defectuosa es generar NO a partir de nitratos inorgánicos contenidos en los alimentos. Sin embargo, se ha propuesto que los nitratos, como los usados en el proceso de curación de carnes y preservación de alimentos, podrían generar aductos cancerígenos. Este paradigma está siendo revisado y la evidencia que los alimentos ricos en nitratos pudieran tener efectos benéficos sobre la salud, particularmente sobre parámetros cardiovasculares, ha generado resultados alentadores, aunque aun se necesitan estudio clínicos más completos. <![CDATA[<strong>Antioxidants</strong>: <strong>present perspective for the human health</strong>]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this paper is to highlight data related to health and antioxidants. According to the literature, these substances may participate to neutralize the excess of free radicals in oxidation mechanisms. The production of free radicals, a usual biological phenomenon, is regulated by different metabolic routes, since they are the first line of defense in the human body. Even though they are important in order to maintain a healthy body, the imbalance between endogenous antioxidants and free radicals, known as oxidative stress, is associated with different diseases and human aging. This paper also presents some sources of exogenous antioxidants, focusing on fruits and other vegetables and presents data from a local exploratory study about antioxidants consumption.<hr/>El objetivo de este artículo es resaltar aspectos sobre los antioxidantes y la salud. De acuerdo con la literatura, los antioxidantes pueden neutralizar el exceso de radicales libres durante la actividad oxidativa, propia del organismo. La producción de radicales libres, un evento natural, es regulado por diferentes rutas metabólicas, porque representan la primera línea de defensa de los seres vivos. Sin embargo, aunque son relevantes para mantener la salud, el desbalance entre antioxidantes endógenos y radicales libres (estrés oxidativo) se asocia con diferentes enfermedades o con el envejecimiento humano, como se analiza en este texto. El artículo también incluye algunas fuentes de antioxidantes exógenos, sobre todo frutas y otros vegetales, así como datos de un estudio local exploratorio sobre consumo de antioxidantes.