Scielo RSS <![CDATA[Revista chilena de nutrición]]> http://www.scielo.cl/rss.php?pid=0717-751820170003&lang=en vol. 44 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.cl/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.cl <![CDATA[EDITORIAL]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300208&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Nutritional status, fitness, school performance, anxiety level and health habits in primary school in the Bio Bío province of Chile: A cross-sectional study]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300209&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN En los últimos años, la obesidad ha aumentado y ello se ha asociado a una disminución de la condición física, problemas psicológicos y un bajo rendimiento escolar. El objetivo fue describir el estado nutricional, la condición física, el rendimiento escolar, el nivel de ansiedad y los hábitos de salud en escolares de enseñanza básica (6-7 años), y evaluar las diferencias entre sobrepesos/obesos y normo-pesos. Se realizaron dos estudios (n= 276) en escolares de 1° y 2° año básico. En ambos estudios, se obtuvieron parámetros antropométricos, de condición física y de rendimiento académico. Adicionalmente, en el 1° estudio se midió el perímetro de cintura (PC) y en el 2° hábitos de salud y sintomatología ansiosa. Niños y niñas presentaron altos niveles de sobrepeso y obesidad. Quienes poseían mayores niveles de IMC/edad tenían peor condición física, dedicaron menos horas semanales a actividad física sistemática y comían más alimentos no saludables. No hubo diferencias en rendimiento académico. Las niñas con sobrepeso/obesidad presentaron menores niveles de ansiedad que las con normopeso. Si bien estos resultados revelan el actual estado nutricional, condición física, académica y mental de una muestra de escolares de enseñanza básica, se necesitan más estudios para confirmar el alto grado de obesidad y sobrepeso detectado.<hr/>ABSTRACT In recent years, obesity has increased and its presence has been associated with poor physical condition, psychological problems and poor school performance. The aim of this study was to describe nutritional status, physical condition, school performance, anxiety level, and health habits in primary schoolchildren (6-7 years old). We also determined differences among overweight/obese and normal weight groups. Two studies were conducted among 1st and 2nd graders (n=276). In both studies we measured: anthropometry, physical fitness, and academic performance. In addition, in the first study, waist circumference was measured and, in the 2nd study, health habits and anxiety symptoms were obtained. Boys and girls had high levels of overweight and obesity. Those who had higher levels of BMI/age had worse physical fitness, spent less hours per week in scheduled physical activity, ate more unhealthy foods. There were no differences in academic performance. Overweight/obese girls had lower anxiety symptoms than normal weight girls. While these results shed light on current nutritional status, physical, academic and mental condition of a sample of primary school children, further studies are needed to confirm the elevated levels of obesity and overweight detected. <![CDATA[Advantages and disadvantages of being vegan or vegetarian]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN En países occidentales ha aumentado considerablemente la gente que se adhiere a una dieta vegetariana o vegana por motivos de salud o a causas animalistas. Esta dieta se muestra como una dieta equilibrada y saludable, sin embargo, la recomendación de una dieta vegetariana y vegana genera controversias en el mundo de la nutrición actual por los posibles déficit de algunos nutrientes. El objetivo del presente estudio fue mostrar la evidencia reciente sobre factores protectores y de riesgo de la utilización de estas dietas sobre enfermedades crónicas no trasmisibles asociadas a la nutrición, además, su utilización durante el ciclo vital y finalmente cuales son los nutrientes críticos a considerar para llegar una dieta vegetariana/vegana sin riesgos nutricionales. En general, estas dietas fueron ricas en fibra dietética, magnesio, fotoquímicos, antioxidantes, vitaminas C y E, hierro no hemínico, el ácido fólico y ácidos grasos poliinsaturados (n-6), pero baja en colesterol, grasa total y grasa saturada, hierro, zinc, vitamina A, B12 y D, y en especial ácidos grasos omega 3 como EPA y DHA.<hr/>ABSTRACT Western countries have greatly increased the number of people who adhere to a vegetarian or vegan diet for health reasons or animal right causes. This diet is presented as a balanced and healthy diet, however recommendations for a vegetarian and vegan diet remain controversial in the world of nutrition because of possible nutritional deficits. The aim of this study was to show recent evidence of protective and risk factors of these diets for chronic noncommunicable diseases associated with nutrition, as well as their use during the life cycle. We also considered the critical nutrients necessary to obtain a vegetarian/vegan diet without nutritional risks. In general, these diets were rich in dietary fibers, magnesium, phytochemicals, antioxidants, vitamins C and E, iron, folic acid and polyunsaturated fatty acids (n-6), but low in cholesterol, total fat and saturated fat, iron, zinc, vitamin A, B12 and D, and especially the omega 3 fatty acids EPA and DHA. <![CDATA[Pathophysiology of obesity: Current view]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300226&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La obesidad es una enfermedad crónica de origen multifactorial, asociada a complicaciones de salud potencialmente graves, y con una elevada prevalencia a nivel mundial. Actualmente se considera uno de los principales problemas sociales y de salud que enfrentar en el siglo XXI. El objetivo de este estudio es mostrar el estado actual de la fisiopatología de la obesidad, centrándose en el tejido adiposo. La célula principal del tejido adiposo es el adipocito que convive con otras poblaciones celulares tales como fibroblastos o células inmunes. Debido a factores genéticos y ambientales y su interacción, las personas pueden incrementar los depósitos de tejido adiposo aumentando el tamaño (hipertrofia) o el número de los adipocitos (hiperplasia). La hipertrofia es una respuesta común en todos los estados de obesidad, a menudo asociados con factores patógenos que deterioran la función del tejido adiposo y desarrollan un proceso inflamatorio. Aunque un aumento en la grasa corporal total se asocia con un mayor riesgo para la salud, la cantidad de grasa abdominal, en particular la grasa abdominal visceral, se ha relacionado con un aumento de la comorbilidad y la mortalidad. Es necesario formular mejores propuestas a través de la prevención y tratamientos alternativos a los actuales. Asimismo, realizar importantes esfuerzos institucionales y educativos destinados a promover hábitos alimenticios saludables y programas de ejercicio físico verdaderamente eficaces.<hr/>ABSTRACT Obesity is a chronic disease of multifactorial etiology, associated with potentially serious health problems, and with a high worldwide prevalence. Currently it is considered one of the major social and health problems facing the 21st century. The aim of this study is to show the current state of the pathophysiology of obesity, focusing on adipose tissue. The adipocyte is main adipose tissue cell and coexists with other cellular populations such as fibroblasts or immune cells. Because of genetic and environmental factors and their interaction, people may increase adipose tissue deposits by increasing adipocyte size or number (hypertrophy or hyperplasia). Hypertrophy is a common response in obese states, often associated with pathogenic factors that impair adipose tissue function and develop inflammatory processes. Although an increase in total body fat is associated with increased risk to health, the amount of abdominal fat, particularly visceral abdominal fat, has been related with an increase of comorbidity and mortality. It is necessary to formulate better proposals through prevention and alternative treatments to those currently available. Institutional and educational efforts to promote healthy eating habits and effective physical activity programs are equally important. <![CDATA[Iron encapsulation: Another strategy for the prevention or treatment of iron deficiency anemia]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300234&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La anemia por deficiencia de hierro afecta a un tercio de la población mundial, causando severos problemas de salud. Las estrategias de prevención y tratamiento se basan en la suplementación oral y fortificación de alimentos, pero su eficacia no ha sido la esperada. Una de las causas se debe a que los compuestos de hierro utilizados tienen baja biodisponibilidad y producen efectos indeseados. Por esto, se han buscado nuevas tecnologías que pudiesen evitar estos problemas, como la encapsulación. Esta tecnología mejora la biodisponibilidad del hierro, reduce alteraciones organolépticas de los productos fortificados, y disminuye los trastornos gastrointestinales del uso de suplementos, entre las principales ventajas. Estos productos de hierro encapsulados han sido estudiados in vitro, y también aplicados en estudios in vivo para determinar su eficacia contra la anemia por deficiencia de hierro, con promisorios resultados. Por tanto, el objetivo de esta revisión fue recopilar información acerca de las tendencias actuales de encapsulación de hierro como una herramienta para prevenir o tratar la anemia por deficiencia de hierro.<hr/>ABSTRACT Iron deficiency anemia affects one third of the world population, causing severe health problems. Prevention and treatment strategies are based on oral supplementation and fortification of foods, but the effectiveness of these strategies has not been as expected. One explanation is that the iron compounds used have low bioavailability and produce undesired effects. Therefore, new technologies that could avoid these problems, like the encapsulation, have been explored. This technology improves the bioavailability of iron, reduces organoleptic alterations of fortified products, and decreases gastrointestinal disorders related to supplement use. These encapsulated iron products have been studied in vitro and also applied in in vivo studies to determine their efficacy against iron deficiency anemia, with promising results. Therefore, the objective of this review was to gather information about current trends in iron encapsulation as a tool to prevent or treat iron deficiency anemia. <![CDATA[Food and nutrition diagnosis of third to fifth grade school-age children from the La Reina neighborhood, Santiago de Chile]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300244&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Se describe el estado nutricional, consumo, hábitos alimentarios y habilidades culinarias en alumnos de tercero a quinto año básico de colegios municipales de la comuna de La Reina, Santiago, Chile, para proponer intervenciones que conduzcan hacia una alimentación saludable. El estudio es descriptivo, de corte transversal en 617 niños, 349 hombres y 268 mujeres de tercero (n=193), cuarto (n=202) y quinto básico (n=222). El 30,3% de los niños tenía obesidad, mayor que el 24,2% reportado por la Junta Nacional de Auxilio Escolar y Becas (JUNAEB) en primero básico el 2015. Al 66,2% de los niños les gusta cocinar, pero sólo un 20,0% mezcla y aliña verduras, hace sándwich y pela o pica fruta 4 a 5 días en la semana. Todos los niños (100%) toman once, pero sólo un 60,9% cena en la noche. Un 20,7% toma doble desayuno y un 35,7% come doble almuerzo. Casi todos (97%) llevaban dinero o colación de la casa. El 78,4% llevaba golosinas dulces, 60,0% fruta, 50,0% lácteos y 48,4% bebidas o jugos azucarados y un 45,0% lleva $500 a $1.000 por día al colegio. Existe la necesidad de educar en hábitos de alimentación saludable a los alumnos, incorporando padres con apoyo del Ministerio de Educación, para tener una política de Estado en prevención de la obesidad infantil.<hr/>ABSTRACT This article describes the nutritional status, food consumption, dietary behavior and culinary skills of third to fifth grade public school students from the La Reina neighborhood, Santiago de Chile, in order to propose healthy eating interventions. This is a cross-sectional, descriptive study in 617 children (349 males and 268 females) from third (n= 193), fourth (n= 202) and fifth grade (n= 222). Obesity prevalence was 30.3%, greater than the 24.2% reported by National Board of Scholarships and Grants in first grade in 2015. Most of the children reported liking cooking (66.2%), but just 20.0% cooked mixed or seasoned vegetables, made sandwiches, or peeled or cut 4 or 5 days per week. All children (100%) ate a late snack in the afternoon, but only 60.9% ate dinner at night. A second breakfast was eaten by 20.7% of the children and a second lunch by 35.7%. Almost all children (97%) brought money or a snack from home: 78.4% brought candies, 60.0% fruit, 50.0% dairy products and 48.4% soft drinks or juices with sugar, and 45.0% money (500 to 1000 Chilean pesos). It is necessary to educate children in healthy eating habits, with participation of parents and support from the Ministry of Education to prevent children obesity. <![CDATA[Excess weight body in university students by sociodemographic and lifestyle variables]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300251&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Introducción: Los estudiantes universitarios son particularmente vulnerables a una inadecuada nutrición, con la subsecuente afectación en su estado nutricional y de salud. Objetivo: Investigar la frecuencia de exceso de peso (EP) y algunos de sus factores asociados en estudiantes de la Universidad de Antioquia-Colombia. Métodos: Estudio transversal en 424 estudiantes, ambos sexos, con edades de 21,4±4,0 años. El EP se diagnosticó según índice de masa corporal (IMC) ≥ 25 kg/m2; el riesgo de adiposidad central (RAC) como perímetro de cintura (PC) ≥ 80 cm en mujeres y ≥ 90 cm en hombres. Se midieron variables sociodemográficas y asociadas con el estilo de vida (EV). Se empleó estadística descriptiva, prueba Chi2 y α = 0,05. Resultados: El 17,1% de los estudiantes presentó EP, mayor en hombres que en mujeres (22,6% vs 14,0%); un 8,1% mostró RAC, mayor en mujeres (9,1% vs 6,5%). El IMC se asoció con el sexo (p= 0,001). El RAC no mostró asociación con las características sociodemográficas ni de EV. Conclusión: Un porcentaje considerable de los universitarios presentó exceso de peso establecidos a partir de IMC, lo cual fue asociado al sexo del estudiante. No obstante, es importante promover espacios universitarios que propendan por estilos de vida saludables.<hr/>ABSTRACT Introduction: University students are particularly vulnerable to inadequate food intake, which has consequences for their nutritional and health status. Objective: To study the prevalence of overweight (OW) and its associated factors among a group of students at University of Antioquia, Colombia. Materials and Methods: Cross-sectional study involving 424 male and female students 21.4±4.0 years of age. OW was diagnosed by body mass index (BMI) ≥ 25 kg/m2; risk of central adiposity was measured by waist circumference (WC) ≥ 90 cm and ≥ 80 cm in men and women, respectively. Socio-demographic and lifestyle variables were measured. Chi2 test (a = 0.05) was used as a descriptive statistic. Results: 17.1% of students had OW, which was higher in men (men: 22.6% vs women 14.0%, p&lt; 0.05); 8.1% had risk of central adiposity higher, which was higher in women (men: 6.5% vs women: 9.1%, p&gt; 0.05). BMI was associated with sex (p= 0.001). Risk of central adiposity was not related with socio-demographic or lifestyle characteristics. Conclusion: A considerable percentage of university students were overweight based on BMI, which related to sex of the student. However, it is important to promote university spaces that are conducive to healthy lifestyles. <![CDATA[Higher adiposity levels are associated with detrimental metabolic health in Chilean adults]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300262&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Antecedentes: El exceso de grasa corporal es uno de los principales factores de riesgo de enfermedades cardiometabólicas. Objetivo: Investigar las asociaciones entre indicadores de adiposidad y metabólicos en población adulta chilena. Métodos: Estudio observacional de corte transversal en 475 adultos, a quienes se evaluó el índice de masa corporal (IMC), perímetro cintura (PC) y porcentaje de masa grasa (%MG). Se midió presión arterial, glicemia, insulina, HOMA-IR, colesterol total, triglicéridos, colesterol HDL y LDL, alanina-amino transpeptidasa, gama-glutamil transpeptidasa, leptina y proteína C-reactiva ultra sensible (PCRus). La asociación entre indicadores de adiposidad y marcadores metabólicos fue determinada mediante regresión lineal múltiple. Resultados: Los tertiles superiores de IMC, PC y %MG se asociaron significativamente (p&lt; 0,05) con niveles bajos de colesterol HDL y altos de insulina, HOMAIR, triglicéridos, colesterol total, colesterol LDL, ALT, GGT, PCRus y leptina; esto para ambos sexos. Se observó además que los valores de presión arterial sistólica y presión arterial diastólica, fueron significativamente mayores en mujeres en relación a un mayor IMC. Conclusión: A medida que aumentó el nivel de adiposidad, se deterioran los marcadores de salud cardiovascular y metabólica, independientemente del indicador de adiposidad empleado.<hr/>ABSTRACT Background: Adiposity is positively associated with metabolic and inflammatory markers, which increase the risk of developing metabolic disease related to obesity. Aim: To investigate the association between adiposity markers and metabolic health in Chilean adults. Methods: We conducted a cross-sectional study with 475 participants. Body mass index (BMI), waist circumference (WC) and body fat (using 4 skinfold) were measured. The outcomes of interest were blood pressure, fasting glucose, insulin, HOMA-IR, total cholesterol, triglycerides (TG), HDL and LDL cholesterol,γ-glutamyltransferase (GGT), alanine aminotransferase (ALT), leptin and high sensitive C-reactive protein (hsCRP). The association between adiposity and metabolic outcomes were investigated using multiple linear regression analysis. Results: Individuals in the highest tertile for BMI, WC and body fat had a lower concentration of HDL-cholesterol and higher concentration of insulin, HOMA-IR, TG, LDL and total cholesterol, GGT, ALT, leptin and hsCRP. Blood pressure was higher with increasing BMI in females only. There was no significant association between fasting glucose and any of the adiposity markers. Conclusion: Higher adiposity levels were associated with a detrimental metabolic health. The effect of higher BMI, WC and body fat were similar across metabolic markers. <![CDATA[Nutritional status and hours of sleep among elementary school students in the city of Punta Arenas in 2016]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300270&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El objetivo del estudio fue conocer el estado nutricional y la duración habitual de sueño en días de semana y fin de semana de escolares entre 6 a 15 años de la ciudad de Punta Arenas. Sujetos y métodos: Se obtuvo una muestra aleatoria simple de 481 escolares de 2 establecimientos educacionales (uno particular-subvencionado y uno municipalizado). Para diagnosticar el estado nutricional, se evaluó peso, talla y pliegue cutáneo tricipital. Para conocer la duración habitual del sueño se aplicó la versión española del Pediatric Sleep Questionnaire y los resultados se compararon con la recomendación entregada por la National Sleep Foundation. Resultados: El 60,4% de los escolares presentó malnutrición por exceso, durmiendo en promedio 8,70±1,07 horas los días de semana y 9,85±1,55 horas los fines de semana. Conclusión: Los escolares diagnosticados con obesidad fueron los que presentan un menor cumplimiento de la recomendación, sin embargo, no hubo diferencia significativa entre ambas variables.<hr/>ABSTRACT The aim of the study was to study the nutritional status and the average number of sleep hours on weekdays and weekend among 6 to 15-year-old schoolchildren in the city of Punta Arenas, Chile. Subjects and methods: A simple random sample of 481 schoolchildren from two schools (one state-subsidized and one public) was obtained. To evaluate nutritional status, we measured weight, height and triceps skinfold. In order to determine usual sleep duration, the Spanish version of the Pediatric Sleep Questionnaire was used and the results were compared with the recommendation given by the National Sleep Foundation. Results: 60.4% of schoolchildren showed malnutrition due to excess, slept on average 8.70±1.07 hours on weekdays and 9.85±1.55 hours on weekends. Conclusion: Obese children had less compliance with recommendations, however differences were not statistically significant. <![CDATA[Sugar-sweetened beverage: Representations of overweight and obese schoolchildren]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300276&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El objetivo fue indagar las representaciones de escolares con sobrepeso y obesidad con respecto al consumo de bebidas azucaradas y las consecuencias de su ingesta para la salud. El estudio fue de tipo cualitativo hermenéutico de casos, con técnicas de recolección de información de grupos focales. Se realizó en estudiantes de 8 a 12 años de edad, con sobrepeso y obesidad de escuelas rurales y urbanas de la Provincia de Ñuble. Se observó una asociación entre el sabor de las bebidas azucaradas y el placer que les provocó su consumo, realizado especialmente en el hogar y asociada a la época estival. Los niños manifestaron conocer las consecuencias del consumo excesivo de bebidas azucaradas y reconocieron a sus padres como los principales responsables para el consumo de estos productos. Revelaron que los tiempos de ocio, especialmente en el hogar, favorecían el consumo de bebidas azucaradas.<hr/>ABSTRACT The objective was to investigate the representations and beliefs among overweight and obese schoolchildren regarding consumption and health consequences of sugar-sweetened beverages. This was a qualitative hermeneutical study of cases using focus group information collection techniques. The study was conducted among overweight and obese schoolchildren aged 8 to 12 from rural and urban schools from Ñuble Province. These were associations between representations of sugar-sweetened beverage flavor and the pleasure it produced when consumed, especially at home and during the summer season. Children expressed knowing the consequences of excess consumption of sugar-sweetened beverages and identified their parents as being primarily responsible for the consumption of these products. They revealed that leisure time, especially at home, encouraged sugar-sweetened beverage intake. <![CDATA[Acute effects of caffeine intake on athletic performance: A systematic review and meta-analysis]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300283&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Objective: Our objective was to perform a systematic review and meta-analysis of the research literature assessing the effect of caffeine on athletic performance. Methods: A total of 13 studies published between 2010 and 2015 were included in the meta-analysis of the effects of caffeine on maximum running distance (2 studies), time trial performance (7 studies), and muscle power (4 studies). The effect sizes were calculated as standardized differences in means (std in means). Meta-analysis was completed using a random effects model. Results: Caffeine supplementation did not increase maximum running distance (effect size= 0.37, p= 0.14) and muscle power (effect size= 0.17, p= 0.36). However, improvements were observed in the time trial performance (effect size= −0.40, p&lt; 0.01). Subgroup analyses revealed that the improvement in time trial results may be related to the use of the 6 mg/kg of body weight of caffeine dose (effect size= −0.45, p= 0.01). Conclusion: Our meta-analysis showed that caffeine intake does not improve performance in maximum running distance and muscle power, but it seems to improve time trial performance. The effect of caffeine on time trial performance related to dose.<hr/>RESUMEN Objetivo: Realizar una revisión sistemática y meta-análisis de la literatura de investigación que evalúa el efecto de la cafeína en el rendimiento atlético. Método: Un total de 13 estudios publicados entre 2010 y 2015 fueron incluidos en el meta-análisis de los efectos de la cafeína sobre la distancia máxima de carrera (2 estudios), el tiempo de prueba (7 estudios) y la potencia muscular (4 estudios). Los tamaños del efecto se calcularon como diferencias estandarizadas en las medias (std en los medias), y el meta-análisis se completó utilizando un modelo de efectos aleatorios. Resultados: La suplementación con cafeína no aumentó la distancia máxima de funcionamiento (tamaño del efecto= 0.37, p= 0.14) ni la potencia muscular (tamaño del efecto= 0.17, p= 0.36). Sin embargo, se observaron mejoras en el rendimiento del ensayo con tiempo (tamaño del efecto= −0.40, p&lt; 0,01). Los análisis de subgrupos revelaron que la mejora en los resultados de los ensayos a tiempo podía estar relacionada con el uso de la dosis de 6 mg/kg de peso corporal de cafeína (tamaño del efecto= −0.45, p = 0.01). Conclusiones: El meta-análisis demostró que la ingesta de cafeína no mejora el rendimiento en la distancia máxima de carrera ni la potencia muscular, pero parece mejorar el rendimiento de la prueba de tiempo. Este efecto potencial de la cafeína en el rendimiento de la prueba de tiempo estuvo relacionado con la dosis. <![CDATA[Evaluation of the nutritional composition of menus sold in restaurants: Need for new information.]]> http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300292&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Objective: Our objective was to perform a systematic review and meta-analysis of the research literature assessing the effect of caffeine on athletic performance. Methods: A total of 13 studies published between 2010 and 2015 were included in the meta-analysis of the effects of caffeine on maximum running distance (2 studies), time trial performance (7 studies), and muscle power (4 studies). The effect sizes were calculated as standardized differences in means (std in means). Meta-analysis was completed using a random effects model. Results: Caffeine supplementation did not increase maximum running distance (effect size= 0.37, p= 0.14) and muscle power (effect size= 0.17, p= 0.36). However, improvements were observed in the time trial performance (effect size= −0.40, p&lt; 0.01). Subgroup analyses revealed that the improvement in time trial results may be related to the use of the 6 mg/kg of body weight of caffeine dose (effect size= −0.45, p= 0.01). Conclusion: Our meta-analysis showed that caffeine intake does not improve performance in maximum running distance and muscle power, but it seems to improve time trial performance. The effect of caffeine on time trial performance related to dose.<hr/>RESUMEN Objetivo: Realizar una revisión sistemática y meta-análisis de la literatura de investigación que evalúa el efecto de la cafeína en el rendimiento atlético. Método: Un total de 13 estudios publicados entre 2010 y 2015 fueron incluidos en el meta-análisis de los efectos de la cafeína sobre la distancia máxima de carrera (2 estudios), el tiempo de prueba (7 estudios) y la potencia muscular (4 estudios). Los tamaños del efecto se calcularon como diferencias estandarizadas en las medias (std en los medias), y el meta-análisis se completó utilizando un modelo de efectos aleatorios. Resultados: La suplementación con cafeína no aumentó la distancia máxima de funcionamiento (tamaño del efecto= 0.37, p= 0.14) ni la potencia muscular (tamaño del efecto= 0.17, p= 0.36). Sin embargo, se observaron mejoras en el rendimiento del ensayo con tiempo (tamaño del efecto= −0.40, p&lt; 0,01). Los análisis de subgrupos revelaron que la mejora en los resultados de los ensayos a tiempo podía estar relacionada con el uso de la dosis de 6 mg/kg de peso corporal de cafeína (tamaño del efecto= −0.45, p = 0.01). Conclusiones: El meta-análisis demostró que la ingesta de cafeína no mejora el rendimiento en la distancia máxima de carrera ni la potencia muscular, pero parece mejorar el rendimiento de la prueba de tiempo. Este efecto potencial de la cafeína en el rendimiento de la prueba de tiempo estuvo relacionado con la dosis.